krotoss Re: DKFF - projekcja nr 4 (?) 08.01.02, 10:56 bedzie z mojej strony jezeli ktos przeczyta pewien post i sie zgodzi he he Pozdrawiam KroTosS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luj Re: DKFF - projekcja nr 4 (?) IP: 10.10.70.* 08.01.02, 11:55 Przepraszam. Oparłem się o Enter i wysłał mi się "pustak". Odpowiadając na społeczne zapotrzebowanie, czyli apel krotossa, który chętnie podyskutowałby o ciekawym filmie, mam przyjemność polecić wszystkim forumowiczom rewelacyjną, moim zdaniem, produkcję brazylijską pt. Dworzec nadziei. Emisja odbędzie się dzisiaj tj. 8 stycznia o godz. 22.25 w programie 2 TVP. Film ten dwa lata temu przeleciał przez bydgoskie kina jak meteor - w sumie kilka seansów - na moim było 6 osób. Nie wiem dlaczego tak się stało, bo nie jest to dzieło trudne w odbiorze, czy film w stylu bergmanowskim. No, to prawda, że brakuje w nim bijatyk, strzelanin, efektownych pościgów, pięknych kobiet, drogich samochodów... Jest to pięknie opowiedziana historia o wspólnej drodze (dosłownie) dwojga życiowych rozbitków : dziewięcioletniego półsieroty i emerytowanej nauczycielce (genialna Fernanda Montenegro) zarabiającej na życie pisaniem... listów. Fascynujące są zdjęcia, pokazujące taką Brazylię, której ja osobiście nawet sobie nie wyobrażałem. Zawsze chciałem pojechać do tego kraju. Po obejrzeniu "Dworca nadziei" najpierw się przestraszyłem , a dziś chciałbym tam pojechać jeszcze bardziej. Można powiedzieć, że ZNOWU chciałbym pojechać do Rio, bo już kiedyś chciałem :-) Zdjęcia do tego filmu zostały nagrodzone m.in. Złotą Żabą na (jeszcze) toruńskim festiwalu Camerimage. W moim prywatnym rankingu oceniam ten film na 9 w skali dziesięciopunktowej. PS Kiedyś do zatwierdzenia filmu do DKFF-u potrzebna była kontrasygnata prezesa Chewie, ale ponieważ do dzisiaj nie odezwał się po mojej propozycji z 25 września ubr. nie wiem co o tym myśleć. Może DKFF nie ma już prezesa ?! Aż boję się o tym myśleć! Na razie działajmy pozastatutowo:) Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: DKFF - projekcja nr 4 (?) 08.01.02, 12:54 He he jak tak to fajnie, moze nie wierzysz, ale po przejrzeniu repertuaru tez bym wskazal na ta pozycje w telewizji ^_^ choc filmu nie widzialem i opieram sie tylko na recenzjach. KroTosS Ps.Prezesa nie ma myszy harcuja i filmy proponuja ^_^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luj Re: DKFF - projekcja nr 4 (?) IP: 10.10.70.* 09.01.02, 12:11 Widzę, że frekwencja przed telewizorami była podobna do kinowej . Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: DKFF - projekcja nr 4 (?) 09.01.02, 13:20 Chyba mniejsza, bo wyglada ze tylko nas dwoje z tego forum obejrzalo wczoraj ten film... ale coz. W kazdym razie jestem zadowolony, ze obejrzalem ten film, bo wczesniej mialem mieszane uczucia, czy akurat mi bedzie odpowiadal. Mysle ze brak efektow samochodow itd. nawet mu pomaga bo zwraca sie uwage na tresc przekazu nie na "fajerwerki". Jedna rzecz wynioslem z niego to na pewno-to iz kazdy czlowiek kazdemu innemu jaka by ich nie dzielila roznica wieku wyksztalcenia i roznica w statusie materialnym ma do cos do zaoferowania. Film byl tez czysta kwintesencja zycia, ktore nie jest rozowa bajka lecz sklada sie z trudnych decyzji i czestych porazek. Widac to szczegolnie wlasnie na obrazie Brazylii, gdzie ludzkie a szczegolnie zycie dzieci ma mala wartosc... KroTosS Ps.Film byl nominowany do oskara i otrzymal zlotego niedzwiedzia w Berlinie. Ps2.Ja osobiscie nie mam takiej checi zwiedzenia Rio, natomist ciagnie mnie do Iraku... jeszcze chyba gorszy rejon. Ale to ze wzgledu (bym chcial)na zabytki z epoki sumeryjskiej i babilonskiej, choc malo tego zostalo, ale z checia obejrzal bym "wieze Babel" Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: DKFF - projekcja nr 4 (?) 09.01.02, 13:24 Uff jak mi lekko na duszy, ze ten post doszedl, bo jak kliknolem wyslij zawiesil mi sie komputer... a nie lubie pisac drugi raz tego samego, bo wtedy wychodzi nie tak jakby sie chcialo. Pozdrawiam KroTosS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baton Re: DKFF - projekcja nr 4 (?) IP: *.psi-net.pl 09.01.02, 20:02 Fajna recenzja.... :-))) Nic dodac nic ujac, no moze to, ze oprocz Was 2 takze ja film obejrzalem. A stalo sie tak DZIEKI WAM, bo sam bym chyba go przeoczyl... Podsumuje krotko - BYLO WARTO!!! Teraz czekam na kolejne zaproszenie do klubu.. ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: DKFF - projekcja nr 4 (?) 09.01.02, 22:32 No trzy osoby na poczatek to juz cos ^_^ KroTosS Ps.Dzis o 20.05 na TVP1 lecial dobry film, no ale tak sie nie bawimy... Odpowiedz Link Zgłoś
.weronika. Re: DKFF - projekcja nr 4 (?) 10.01.02, 14:55 SZkoda, ze dopiero traz przeczytalam:( Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss Re: DKFF - projekcja nr 4 (?) 10.01.02, 15:51 .weronika. napisał(a): > SZkoda, ze dopiero traz przeczytalam:( Tak sie dziwnie sklada, ze ktos sobie nagral ten film i moze go dostarczyc w sobote do Myslecinka ^_^ A to kolejny powod Weroniko zebys przyszla jednak. Bo trzeba znajdywac powody nie przeszkody. KroTosS Odpowiedz Link Zgłoś
krotoss jedno przyslowie dotyczace filmow! 10.01.02, 20:23 nie wiem gdzie to uslyszalem ale brmi mniej wiecej tak: "obejrzenie jednego filmu nie zmieni czlowieka, ale ogladanie wielu filmow o podobnej tematyce moze zmienic czlowieka" na swoja odle of corbs. To tak w kwestii DKFF'u zebysmy sobie jednak polecali filmy i to dobre! bo mozna na tym zyskac cos wiecj niz obejrzenie dobrej projekcji. KroTosS Odpowiedz Link Zgłoś