piehemoth 10.09.08, 14:28 Łatwiej stawiać znaki niż budować drogi adekwatne do ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elek984 Re: "Jazda na suwak" trafi do kodeksu drogowego 10.09.08, 15:09 I tak już uchodzimy za kraj w którym jest na drogach najwięcej znaków drogowych, których się już nie zauważa. Gdyby kierowca miał dokładnie oglądać i analizować wszystkie znaki jakie mija, szczególnie w wmieście, to nie starczyłoby mu już czasu na analizowanie sytuacji na drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 A ja jestem za!!! 10.09.08, 18:10 Wkurzają mnie kierowcy, którzy nie są w stanie odczekać 5 minut, przez co inni stoją przez minut 15. Odpowiedz Link Zgłoś
clough Re: A ja jestem za!!! 10.09.08, 21:25 kronopio77 napisał: > Wkurzają mnie kierowcy, którzy nie są w stanie odczekać 5 minut, > przez co inni stoją przez minut 15. Naprawdę szczerze mi ciebie żal. Przepis będzie właśnie dla takich dudków jak ty. Po prostu zajmiesz pas na którym będzie mniej samochodów i pokonasz korek w 5-7 minut a nie piętnaście. Odpowiedz Link Zgłoś
monykar A ja jestem na nie!!! 11.09.08, 07:39 dokładnie a ci na głównej będą czekali nie 15 a 30 min :( głupi pomysł. Sadze ze nie zmniejszy to korków a jeszcze je powiększy powodując zwiększone zagrożenie Odpowiedz Link Zgłoś
sts112 Re: A ja jestem naTAK!!! 15.09.08, 11:16 > dokładnie a ci na głównej będą czekali nie 15 a 30 min Na jakiej gównej???? Przecież to nie ma nic wspólnego z pierwszeństwem czy podporzadkowaniem, chodzi o sytuację w której z dwóch równoległych równorzędnych pasów robi się jeden - np. z powodu wszechobecnych remontów. I nie dotyczy to też dudków którzy jadą pasem do jazdy prosto chcąc skręcić np w prawo, a potem bezczelnie wciskają się przed pierwszy samochód stojący do skrętu w prawo. Widzę że potrzebna jest kampania informacyjna, tłumacząca co to ten suwak jest! Odpowiedz Link Zgłoś
bialoskory ciekawe, u nas w kanadzie nie ma takiego przepisu 11.09.08, 18:47 ale wiekszosc ludzie jezdzi w ten sposob. czesto to sprawa mniejszego zestresowania spoleczenstwa chyba i kultury. ty kogos wpuscisz, dla ciebie ktos bedzie tez uprzejmy nastepnym razem. polecam, dobre podejscie do zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
debil13 Re: te AUta wyjęto sPOd prawa 10.09.08, 21:42 www.nocleg.info.pl/nocleg2/index.php?show=impr&action=wiecej&id=3106 Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Skotro masz tak nędzną podzielność uwagi to 11.09.08, 14:47 przestań jeździć jako kierowca bo prędzwj czy później albo ty skasujesz kogoś albo ktoś skasuje ciebie. Twoja obecność na drodze to niebiezpieczeństwo dla innych kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
tescudo24 Re: "Jazda na suwak" trafi do kodeksu drogowego 15.09.08, 17:53 Znaki są elementem sytuacji drogowej :))) A dug nie buduje sie w parę godzin. A w czasie budowy są zwykle ograniczenia w ruchu i w takiej sytuacji "suwak" to będzie super sprawa !!! Gdyby jeszcze ludzi nauczyć, że np. do zjazdu ustawiamy się przed skrzyzowaniem a nie np. 5 skrzyżowań wcześniej... Odpowiedz Link Zgłoś
iliketrains Re: "Jazda na suwak" trafi do kodeksu drogowego 10.09.08, 15:22 akurat takie znaki są w bardzo wielu krajach, więc chociaż raz moglibyście nie zrzędzić... Odpowiedz Link Zgłoś
fa-fik Re: "Jazda na suwak" trafi do kodeksu drogowego 10.09.08, 23:02 W wielu krajach istnieje też coś takiego jak ograniczenia prędkości i kierowcy je respektują. jak będzie u nas. Chyba będzie źle :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lllukas A co ze szczegółami? 10.09.08, 15:27 Szybko szybko, prędko prędko. Wprowadzajmy - nie zastanawiajmy się. A jak mają wyglądać szczegóły? Kto np. będzie ponosił winę w przypadku stłuczki? Ten, który przywalił z tyłu, czy ten który się wciskał jako drugi (jeśli tak - to jak policja będzie rozstrzygać spory - bo chyba nie na podstawie położenia samochodów i śladów na drodze)? Ale uchwalajmy uchwalajmy. Zastanowimy się później. I jakby coś - wycofamy zmiany razem z obowiązkiem jazdy na światłach w słoneczne dni ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hyakinthos Re: A co ze szczegółami? 10.09.08, 21:32 Niepotrzebnie wysilasz sie na ironie. Rozwiazanie znane i sprawdzone w wielu krajach, np w Kanadzie. Nad czym tu debatowac? Odpowiedz Link Zgłoś
lllukas Re: A co ze szczegółami? 10.09.08, 23:16 Jasne - palmy kokosowe też sprawdzają się w wielu krajach. Ciekawe czy u nas też muszą z automatu. Chciałbym po prostu poznać szczegóły - jeśli mam się cieszyć z super rozwiązania wprowadzanego w trybie ekspresowym (skąd ten pośpiech - czy korki pojawiły się wczoraj? a może ktoś wczoraj wpadł na pomysł jazdy na suwak?). Na razie mówimy hasłami i wyrażamy swoje poparcie (lub nie) dla idei, której do końca nie znamy (a może się mylę i znamy - dlatego grzecznie pytam o szczegóły). A na ironię się nie wysilam. Za to czasem wysilam się na kulturę i próbę zrozumienia, co inni piszą na forum i o co pytają. Odpowiedz Link Zgłoś
ponury.szlifierz Re: A co ze szczegółami? 11.09.08, 08:23 W wielu miejscach, gdzie w Krakowie tworzą się korki, kierowcy, choć nie wszyscy, stosują tę zasadę i jakoś nie widać stłuczek, zarysowań, itp. Jak się ruszy trochę tym orzeszkiem pod deklem, to nikomu nic się nie stanie - ani wpuszczającemu ani wpuszczanemu. Szukasz problemu na siłę. Jak się boisz jeździć to polecam komunikację miejską, nie zrobisz krzywdy sobie i innym. Odpowiedz Link Zgłoś
lllukas Re: A co ze szczegółami? 11.09.08, 08:37 Nie szukam problemu tylko PYTAM. Czy to tak trudno zrozumieć. Jak widzę nikt nie zna odpowiedzi - ale wszyscy popierają w ciemno. Sam stosuję zasadę jazdy na suwak i co z tego? Czy wypływa z tego wniosek, że trzeba wprowadzać dodatkowy znak? A żeby kierowcy zaczęli wpuszczać tych z podporządkowanej z prawej też trzeba dodatkowego znaku? A żeby przepuszczali tych na lewoskręcie z naprzeciwka też? A podejście widzę typowo polskie - wprowadźmy przepis i nie przejmujmy się szczegółami. Przecież stłuczki się nie zdarzają. Nie zdarzają się - bo JA nie widziałem. I kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
miedzianakonefka Ja się przyłączę. 11.09.08, 08:53 Wpuszczam "na suwak" bez znaku, burak nie wpuści nawet jak mu się znak postawi. A kto zapłaci za postawienie znaków ? To tak jakby w każdym kiblu zawiesić z naszych podatków neonowy napis "myj ręce po podtarciu tyłka" i jeszcze się tym szczycić jakie to nowatorskie rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ponury.szlifierz Re: A co ze szczegółami? 11.09.08, 09:09 To, że w artykule nie napisano o szczegółach, nie znaczy, że ich nie będzie. A dodatkowy znak IMO warto wprowadzić i trąbić o tym w mediach, może wreszcie dotrze do co bardziej głupawych, że on i jego pełnoletnie BMW 3 w 1, nie są najważniejsi na drodze. Poza tym powinno się wtłaczać tę zasadę już na kursach na prawo jazdy, żeby dobre nawyki wyrabiać już na początku "kariery" na drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
lllukas Zgadzam się 11.09.08, 09:58 Zgoda co do zasady i zgoda co do potrzeby nagłaśniania. Racja również co do kursów i egzaminów na prawo jazdy - kultura jazdy powinna być elementem wymaganym i ocenianym tak samo jak wszystko inne. Boję się tylko, że pośpiech nie sprzyja właśnie przemyśleniu szczegółów - które jak pisałeś muszą się pojawić w przepisach. Nie mówiąc o czasie na przeprowadzenie analiz czy zrobienie jakichś badań. Być może znak nie jest wcale potrzebny a przepis będzie ciężko wyegzekwować. No i powrtórzę - co z mandatami i odszkodowaniami za stłuczki. Czy jeśli dwa samochody omijają TIRA, który rusza prawym pasem i oba wjadą przed niego to policja drugiemu kierowcy wlepi mandat? A jeśli ktoś się wciśnie przede mnie jako drugi i mu przydzwonię, to kto będzie winny i jak udowodnię, że kierowca przede mną się wcisnął? Nie znam szczegółów przepisów w innych krajach - stąd moje pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
sts112 Re: A co ze szczegółami? 15.09.08, 11:20 > I jakby coś - wycofamy > zmiany razem z obowiązkiem jazdy na światłach w słoneczne dni ;-) Akurat jazda na światłach przy rażącym słońcu świecącym prosto w twarz ma największy sens. Jeżeli tego do tej pory nie zauważyłeś to znaczy że niezbyt często siadasz za kółkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wieniak "Jazda na suwak" trafi do kodeksu drogowego 10.09.08, 15:39 Hola, a co to jest 'ustawa o kodeksie drogowym'? :D Odpowiedz Link Zgłoś
cheles "Jazda na suwak" trafi do kodeksu drogowego 10.09.08, 15:47 To będzie tak jak wjazd na most grota roweckiego w Warszawie od strony wisłostrady. Cwaniaki będą podjeżdzać bo nie będzie im się chciało stać w korku i próbować się wsunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
damimac1 Re: "Jazda na suwak" trafi do kodeksu drogowego 10.09.08, 16:04 Ale jezeli samochody będą ustawiać się odrazu w 2 rzędach i wjeżdzać na "suwak" odbywać będzie się to znacznie szybciej niż samochody stojące pojedyńczo. Do osób które w korkach blokują jeden z pasów przed zwężeniem drogi - żeby broń boże nikt nie pojechał szybciej - zróbcie tak np w niemczech - od ręki dostaniecie wysoki mandat. Jazda na suwak jest praktykowana w większości krajów - przeprowadzono w tej sprawie nawet badania naukowe i dowiedziono że jazda tego typu powoduje szybsze rozładowywanie się korków. Co do znaków - moim zdaniem do tego nie są nawet potrzebne znaki - jest zwężenie - jedziemy na suwak. Potrzeba tylko edukacji wśród kierowców i egzekwowania tego przez policję. Odpowiedz Link Zgłoś
bambambama Re: "Jazda na suwak" trafi do kodeksu drogowego 10.09.08, 17:19 racja Odpowiedz Link Zgłoś
rowerzysta.3 Re: "Jazda na suwak" trafi do kodeksu drogowego 11.09.08, 15:32 "Potrzeba tylko edukacji wśród kierowców i egzekwowania tego przez policję." Edukacja wśród kierowców jak najbardziej. Egzekwowanie przez policję nie ma podstaw prawnych, bo narazie w kodeksie nie ma zapisu, że przy zweżeniu trzeba jechac na suwak. Jesli nawet wprowadzą ten znak, to bedzie on miał jedynie charakter informacyjny, bardziej edukujący i przypominający o kulturze jazdy. Kartofle w 15 letnich "furach" i tak będą jeździć po swojemu. Jeśli nie będzie nagrania to nikt takiemu nie udowodni, ze nie wpuścił tego na zamkniętym pasie. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: "Jazda na suwak" trafi do kodeksu drogowego 10.09.08, 16:06 Tam to akurat troszkę inna sytuacja. Tam są dwa pasy jeden do skrętu w prawo na most a drugi do jazdy prosto (a potem do wjazdu na wiadukt w lewo). Na suwak jeździ sie w miejscu gdzie z 2 pasów robi sie jeden. np po skręcie z Czerniakowskiej w Witosa albo na "wylotówce" na Konstancin. Odpowiedz Link Zgłoś
bth-blue Re: "Jazda na suwak" trafi do kodeksu drogowego 10.09.08, 16:25 A po polsku będzie to niestety wyglądać tak, jak łatwo sobie wyobrazić - dziesiątki "sprytnych inaczej", wpieprzających się na lewy pas z pasa do skrętu w prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
derduch-reaktywacja Re: "Jazda na suwak" trafi do kodeksu drogowego 10.09.08, 16:29 Pokaż mi jak wjechać na lewy pas z pasa do skrętu w prawo o świątynio intelektu! Doskonały znak, do tego zmasowana akcja policji z jeżdżacymi notorycznie lewym/środkowym pasem przy prawym pustym i będzie lepiej znacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bth-blue Re: "Jazda na suwak" trafi do kodeksu drogowego 11.09.08, 22:33 Będę pisał powoli, bo wiem że czytasz wolno ;-)) Jeśli masz dwa pasy, to jeden jest lewy, drugi prawy. Nie wiem jak w Bydgoszczy, ale w Warszawie plagą są kierowcy, którzy zamiast odstać swoje na tym lewym pasie do jazdy prosto, ładują się na prawy, cisną do końca i wpieprzają pod sam koniec. Nie muszę dodawać, że przy okazji blokują ludzi, którzy chcą po prostu skręcić w prawo z tego pasa. Paniał? :) Zresztą - to samo jest z pasami do skrętu w lewo, chcesz konkretne ulice? Odpowiedz Link Zgłoś
kell99 "Jazda na suwak" trafi do kodeksu drogowego 10.09.08, 16:09 Najlepiej to niech kazde miasto wprowadzi swoj wlasny zestaw znakow i bedzie super. Ja przygladalem sie temu znakowi przez dluzsza chwile i dopiero po przeczytaniu tekstu mniej wiecej zrozumialem o co tu chodzi. To chyba genialny pomysl na mase stluczek. A moze w poblizu jest jakis zaprzyjazniony serwis naprawy? Ale pewnie, ulice przeciez nie sa przeladowane nadmiarem znakow. Odpowiedz Link Zgłoś
ryskoc Re: "Jazda na suwak" trafi do kodeksu drogowego 11.09.08, 02:46 Nie najlepiej to świadczy o twojej inteligencji. A taki znak nie jest niczym nowym w krajach UE (przynajmniej w Austrii i Włoszech) i to od kiedy jeżdżę po tamtych krajach czyli od 16-17 lat. I prawdę mówiąc nie widziałem ani jednej stłuczki w miejscu oznaczonym takim znakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kell99 Re: "Jazda na suwak" trafi do kodeksu drogowego 11.09.08, 04:04 ryskoc napisał: > Nie najlepiej to świadczy o twojej inteligencji. Dziekuje, ze chociaz Ty ja doceniasz. Mam nadzieje, ze czujesz sie lepiej bo ktos nie jest az taki inteligentny jak Ty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
man35 Trochę z innej beczki. Czy można by uznać rolkarzy 10.09.08, 16:25 za pełnoprawnych użytkowników dróg dla rowerów? Rozwiązałoby to sytuację, w której potencjalnie można ukrać mandatem każdego - oprócz rowerzysty - kto korzysta z takiej drogi. W świetle prawa jak na razie jest pieszym i teoretycznie powinien jeździć po chodniku.. Odpowiedz Link Zgłoś
michalng Re: Trochę z innej beczki. Czy można by uznać rol 10.09.08, 18:23 A jaki miało by to sens ? Rolkarz porusza sie zupełnie inaczej niż rowerzysta, nie posiada z reguły oświetlenia i na ścieżce stanowił by zagorzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
tapry "Jazda na suwak" trafi do kodeksu drogowego 10.09.08, 17:27 Wprowadzenie znaku wymaga dokładnego określenia zasad jego przestrzegania i ewentualnych konsekwencji wynikających z jego ignorowania.Musi być jednoznaczna interpretacja.Nie można zostawić nawet "cienia" niedomówień.W innym przypadku zapędzimy się w "kozi róg".A tak z doświadczenia.Żaden znak nie zastąpi kultury jazdy.A z tą jesteśmy ciągle "na bakier".Poseł Paweł Olszewski powinien mieć poważniejsze problemy na głowie.Zasady organizacji ruchu drogowego zostawcie fachowcom.Czy objawił nam się kolejny geniusz? Odpowiedz Link Zgłoś
lllukas Święte słowa 10.09.08, 23:38 Właśnie tak. Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Ciekaw jestem, jak dokładnie miałby wyglądać ten przepis - a szczególnie jego przełożenie na mandaty i odszkodowania za stłuczki. No i już widzę w egzekwowanie tego przepisu w praktyce - dwa pasy, za nimi korek - bo nagle robi się jeden pas. Na początku koreczka ustawia się patrol - i ciach co piątego na pobocze. A pozostali omijają patrol i tych, co zjechali na pobocze. A może drogowcy dobudują drugi pas, żeby patrol miał się gdzie ustawić? he he ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tatarskibat Re: Święte słowa 11.09.08, 09:10 Drugi pas na patrol i na zatrzymane samochody, a reszta niech się ściska na suwak. Odpowiedz Link Zgłoś
nowak11 He he - w tym kraju to się nie uda 10.09.08, 17:38 Zbyt dużo w tym kraju matołów i zwykłych chamów na drogach, aby ten znak się przyjął. Ale mogę się mylić:))) Więc może warto spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
yosemitesam "Jazda na suwak" trafi do kodeksu drogowego 10.09.08, 18:53 Nareszcie. Pamiętam jak kilka lat temu omal nie pobiłem się z tirowcem, który zastawił lewy pas (przed nim kilometr pusto!), a z tego pasa można było nie tylko wbijać się na prawy, ale również jechać w innym kierunku, co też chciałem uczynić. Trąbiłem na niego trąbiłem, aż w końcu wyleciał z kabiny z jakąś gazrurką. Gdyby korek szedł wtedy równo oboma pasami, pewnie by nie sięgał do miejsca, w którym chciałem zjechac w lewo. Podobnie ma się sprawa z próbującymi wjechać na dwupasmówkę (np kilometr przed zwężką) z prawej strony - nie da się płynnie wjechać, bo na prawym pasie ciągnie się cały korek. Załóżmy że ma 1,5 km długości. To jeśliby rozmieścił się na oba pasy, miałby 0,75 km i kierowcy z węzła spokojnie by wjeżdżali. Odpowiedz Link Zgłoś
mugino Nareszcie!!! 10.09.08, 22:54 moze to nauczy polakow cywilizacji na drodze...choc znajac zycie przez rok powinninno sie ustawiac policjanta przy znaku ,aby kierowal ruchem lewa-prawa bo inaczej sie nie naucza. Odpowiedz Link Zgłoś
fa-fik Kolizja 10.09.08, 23:01 No wszystko ok, ale co w przypadku kolizji. Kto winien. Ten który zmieniał pas, czy ten który powiniem akurat wpuścić tego z pasa obok? Odpowiedz Link Zgłoś
funnyangel Re: Kolizja 11.09.08, 10:07 Moim zdaniem zawsze (prawie) byłby winien tez, który zmienia pas, bo to on, jako włączający się do ruchu, ma obowiązek zachowania wyjątkowej ostrożności. Ale to tylko rozważania takie, nie upieram się, że mam absolutną rację :) Oczywiście, może być i tak, że ten, który zmienia pas, będzie to robił super ostrożnie i jak należy w ogóle, a mimo to do kolizji dojdzie. Ciekawe, jak wtedy taki biedaczysko udowodni, że nie jego to wina :] Chyba będzie trudno. Bo żaden Polak nie przyzna się z ręką na sercu, że to nie ktoś, ale on sam, coś zawinił. Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Re: Kolizja 12.09.08, 15:28 funnyangel napisała: > Moim zdaniem zawsze (prawie) byłby winien tez, który zmienia pas, bo to on, jak > o > włączający się do ruchu, ma obowiązek zachowania wyjątkowej ostrożności. Ale to > tylko rozważania takie, nie upieram się, że mam absolutną rację :) Oczywiście, > może być i tak, że ten, który zmienia pas, będzie to robił super ostrożnie i ja > k > należy w ogóle, a mimo to do kolizji dojdzie. Ciekawe, jak wtedy taki > biedaczysko udowodni, że nie jego to wina :] Chyba będzie trudno. Bo żaden Pola > k > nie przyzna się z ręką na sercu, że to nie ktoś, ale on sam, coś zawinił. Jeśli znak jazdy "na suwak" będzie znakiem nakazu, to winny będzie ten, który nie zastosuje się do znaku. Nie ma tu wielkiej filozofii. Jazda lewym pasem do samego końca i jeden z lewego, jeden z prawego, jeden z lewego, jeden z prawego, jeden z lewego... Itd. Oczywiście wszystko bez zatrzymywania się. Płynny ruch. Odpowiedz Link Zgłoś
crame "Jazda na suwak" trafi do kodeksu drogowego 10.09.08, 23:17 Przepis doskonale dziala w Niemczech, niestety w Polsce sie nie uda. A dlaczego? A wiec, jest moment, ze trzeba wpuscic kierowce stojacego obok na pas przeznaczony do jazdy, nawet jezeli ten kierowca stoi nieco za nami. Tutaj wlaczy sie polska-duma- i szabelka wojownicza, Zaden Polak nie wpusci leszcza, ktory stoi obok! Tak wiec przepis jazdy na zamek, mozna miedzy bajki wlozyc. Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: "Jazda na suwak" trafi do kodeksu drogowego 11.09.08, 08:34 Myślę, że tradycyjnie wielu nie rozumie o czym rozmawiamy??? Odpowiedz Link Zgłoś
wozik Re: "Jazda na suwak" trafi do kodeksu drogowego 11.09.08, 11:58 Czy Ty takze nie wpuscisz stojacego obok? Odpowiedz Link Zgłoś
sauber1 Re: I zniesc obowiazek jazdy na swiatlach 11.09.08, 08:35 No tak, ale ktoś na tym straci mamony wiele ... Odpowiedz Link Zgłoś
miedzianakonefka A nie jest mądrzej zbudować dwa pasy ? 11.09.08, 09:05 Myślę że bardziej upłynnią ruch niż jakiś wydumany suwak czy jak tam to zwał. Prościej naściemniać niż coś zrobić ale taka polityka ma krótkie nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
grisza14 A samochody "biznesmenow" z PO trzeba oznakowac 11.09.08, 09:06 aby ludzie mogli okazywac im szczegolny szacunek.To jest chore podejscie cwaniaczkow, ktorzy wszedzie musza byc pierwsi, bo "one" sa najwazniejsze w kraju, gdzie panuje chamstwo drogowe i prawo wiekszego i silniejszego samochodu.Platforma chce po prostu zalegalizowac zdziczenie.I to jest ta ich najpilniejsza "reforma" panstwa i ulatwienie dla biznesu.Co za kurestwo. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 To samo dotyczy samochodów z pisuaru, co 11.09.08, 14:50 wielokrotnie udowodnili już członkowie tego śmierdzącego ugrupowania. Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 Re: A samochody "biznesmenow" z PO trzeba oznakow 12.09.08, 15:22 grisza14 napisał: > aby ludzie mogli okazywac im szczegolny szacunek.To jest chore > podejscie cwaniaczkow, ktorzy wszedzie musza byc pierwsi, bo "one" > sa najwazniejsze w kraju, gdzie panuje chamstwo drogowe i prawo > wiekszego i silniejszego samochodu.Platforma chce po prostu > zalegalizowac zdziczenie.I to jest ta ich najpilniejsza "reforma" > panstwa i ulatwienie dla biznesu.Co za kurestwo. Mało świata widziałeś kolego. Pojedź sobie za granicę i zobacz, że oni już to dawno mają w kodeksach drogowych, bo to rozwiązanie jest po prostu najefektywniejsze na zwężeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
powiedz_to_koniowi Re: A samochody "biznesmenow" z PO trzeba oznakow 15.09.08, 12:35 Kruder, ale zobacz jak trzeba mieć nakopane w głowie, żeby artykuł o usprawnieniu ruchu drogowego odczytywać jako knowania polityczne znienawidzonej partii. Czasem naprawdę wydaje się, że część postów o takim zabarwieniu pisana jest gdzieś z psychiatryka, z oddziału paranoi... Odpowiedz Link Zgłoś
tatarskibat To jest niepisana zasada 11.09.08, 09:07 która obowiązuje bez znaków i przepisów. Tak po prostu jest najlepiej. Ale kierowcy vw golfów tego nie wiedzą, więc znaki i tak im chyba nie pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
kruder76 To jest pisana zasada 12.09.08, 15:20 Znajduje się w kodeksach drogowych krajów europejskich (np: w Niemczech, chyba art. 10, a w Austrii chyba art. 12). Odpowiedz Link Zgłoś
grisza14 Ten pomysl zasluguje na kodeks karny 11.09.08, 09:37 Mieszkam w Norwegii i czesto przejezdzam przez miejscowosc Drammen, gdzie wjezdza sie autostrada, ktora konczy sie za mostem i estakada.Jest oznakowanie, ze za kilkaset metrow z lewego pasa bedzie sie jechalo prosto, a z pasa prawego bedzie tylko zjazd z estakady.Zgadnijcie samochody z jaka rejestracja probuja sie tam wciskac na chama? Bo wszyscy obywatele tego panstwa i kierowcy innych narodowosci respektuja obowiazujacy tam przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
powiedz_to_koniowi Re: Ten pomysl zasluguje na kodeks karny 15.09.08, 12:37 Niemcy i Austriacy? Odpowiedz Link Zgłoś
funnyangel Za dużo znaków, za mało kultury 11.09.08, 09:51 Znaków mamy od zatrzęsienia. Jak są respektowane, każdy Polak wie. Ten znak "na suwak" jest bez sensu, bo nikt i tak nie będzie z niego rozliczał, a chamstwo za kierownicą będzie go nagminnie lekceważyć. Dziwnie się składa, że np. w Anglii kierowcy wpuszczają przed siebie innych kierowców nie tylko, kiedy jeden pas zanika, ale też w przeróżnych miejscach i sytuacjach, kiedy zwyczajnie logika nakazuje zauważyć, że ktoś czeka i należy go wpuścić. I nie trzeba czekać pół godziny, aż może setny kierowca się zlituje! Na ogół wygląda to tak, że jest się wpuszczonym natychmiast, kiedy podjedzie się do miejsca, gdzie tylko na wpuszczenie można liczyć! Co wykorzystują nagminnie pakistańscy taksówkarze ;) Nie stoją w korku na głównej ulicy, ale zmieniają trasę, dojeżdżają boczną uliczką np. przed samym rondem i... Natychmiast są wpuszczani w kolejkę korka, stając na jej początku, oczywiście :] Co mnie też nieustannie zadziwia w Anglii, to fakt, że wąskie uliczki pozostają dwukierunkowe, a samochody mieszkańców obstawiają obie strony jezdni. Żeby przejechać taką uliczką, jeden z kierowców, widząc nadjeżdżające z naprzeciwka autko, staje grzecznie z boczku i czeka aż to auta (czasem kilka), przejedzie. I nie ma znaków określających, która strona ma pierwszeństwo!!! Zwyczajnie, samo jakoś tak wychodzi. A kierowcy dziękują sobie pięknym uśmiechem i gestem ręki. Co jeszcze lubię? A to choćby, że nikt na nikogo nie "klaksoni" z byle powodu ;) No, ale dobra, bo się rozpisałam :) Pozdrawiam choleryków, którzy zaraz rzucą mi się do krtani (a może się powstrzymają?!) :) Odpowiedz Link Zgłoś
alieniak Re: Za dużo znaków, za mało kultury 11.09.08, 14:42 Jestem cholerykiem ale podoba mi sie to co napisala(e)s bo mnie sie podobaja te same rzeczy. a jakie to piekne uczucie, kiedy sam(a) sie tak zachowasz i ktos ci machnie lapka. Caly dzien dla ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
powiedz_to_koniowi Re: Za dużo znaków, za mało kultury 15.09.08, 12:43 Ja mam prawo jazdy od czerwca 2008, więc jestem całkowicie nowy na drogach. Muszę przyznać, że jazda po centrum Warszawy jest denerwująca z powodu korków i czasem głupio uregulowanego ruchu. Ale nie mogę powiedzieć złego słowa o kierowcach! Prawie każdy ustępuje miejsca, kiedy widzi, że jestem "w opałach" (czyli gdzieś wbiłem się w zły pas i muszę szybko zjechać 2 pasy dalej)... Spodziewałem się chamówy, a mam Wersal. Może jeszcze niewiele widziałem - zgoda. Ale mam wrażenie, że przynajmniej 90% użytkowników dróg to _naprawdę_ uprzejmi ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Tak a propos zwężeń. 11.09.08, 09:56 Gdyby idioci nie stawiali tam ograniczenia prędkości, to nie byłoby korków. (oczywiście korków w takim miejscu, nie korków w ogóle) Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Jasne że nie było by korków, po powstało by 11.09.08, 14:52 samorodne złomowisko na kazdym takim zwężeniu. ___________________________________________________________ Jednak istnieje jakiś gen ograniczający co pniektórym inteligencję. Odpowiedz Link Zgłoś
agatazieba Re: "Jazda na suwak" trafi do kodeksu drogowego 11.09.08, 10:40 zbudowanie szerszej drogi lub alternatywnej po jakimś czasie powoduje, że więcej osób jeździ nią samochodem, bo "teraz ma lepszy dojazd". to nie jest wyjśćie. Odpowiedz Link Zgłoś
patman Czy robienie korka też będzie wykroczeniem? 11.09.08, 11:23 Kolejka samochodów do ronda na pół kilometra, a jeden z drugim stoi i czeka, a rondo puste. Za korkowanie skrzyżowań powinny być mandaty. Odpowiedz Link Zgłoś
bambussi no to lobby blacharskie dopięło swego :))) 11.09.08, 14:55 to powina być kwestia kultury a nie znaku - stawiając taki znak na kazdym zwężeniu po prostu popieramy cwaniactwo... rozumiem taki znak w miejscu gdie OBA pasy się zwężają i zostaje jeden pas jadący mniej więcej na osi obu poprzednich ale tam gdzie jeden pas się po prostu KOŃCZY a drugi jedzie sobie dalej prosto stawianie takiego znaku to tylko woda na młyn blacharzy... Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond no, nareszcie. 11.09.08, 15:35 bo na polską uprzejmosć nie ma co liczyć. ciekawe, że gdziekolwiek w europie, poza Polską takie znaki nie są potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś