Dodaj do ulubionych

Stare groby znikają na Kulach!!!!!

01.11.11, 16:17
Po cichutku, pomalutku, stare groby znikają a to oznacza , że władze cmentarza próbują wyrwać co się da, żeby zarobić, a to jest OBRZYDLIWE!!!!!
Śmietniki zepchnięto już do głównych alejek a w ich miejsce postawiono świeżuchne groby, a na starych ( bardzo starych!!!) grobach stawia się , na odczepnego, tabliczki z prośbą aby stawiła się w kancelarii rodzina a jak nie to aut. Zdziwiłby mnie fakt , gdyby ktoś z rodziny się zgłosił... może z zaświatów??? Jestem ciekawa, czy ktoś kontroluje poczynania władz cmentarza???!!! Czy powinien być jakiś okres , po którym grób traktuje się jak zabytek (nie mówię tu o totalnych ruinach których zrekonstruować się nie da ), czy wystarczy postawić tabliczkę, odczekać jakiś czas a potem sprzedać nowemu posiadaczowi? Oj, no wiem, że kasa jest kasą ale w myśl powiedzenia, jeśli pamięć zaginie to mówią kamienie... jak pogodzić się z takim traktowaniem naszych, bądź co bądź, przodków?!!
Jest na Kulach grób, w bardzo dobrym stanie, z 1920 roku, jest tam pochowany jakiś 18 letni gimnazjalista który pojechał do Warszawy i tam zginął w bitwie. Domyślam się, że nikt już z jego bliskich nie żyje, a niedawno widziałam tam tabliczkę z kancelarii cmentarnej, i tak sobie myślę że dni tego grobu są policzone, wszak stoi przy głównej alejce...Brak mi słów...
Obserwuj wątek
    • Gość: m Re: Stare groby znikają na Kulach!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.11, 16:39
      junghans napisała:
      Jest na Kulach grób, w bardzo dobrym stanie, z 1920 roku, jest tam pochowany ja
      > kiś 18 letni gimnazjalista który pojechał do Warszawy i tam zginął w bitwie. D
      > omyślam się, że nikt już z jego bliskich nie żyje, a niedawno widziałam tam tab
      > liczkę z kancelarii cmentarnej, i tak sobie myślę że dni tego grobu są policzon
      > e, wszak stoi przy głównej alejce...Brak mi słów...

a skad masz ta pewnosc?/ wystarczyło ze mial siostre/ brata , która/y miał/a dzieci i pokolenia sa wciąz zywe..to normalna procedura od wielu wielu lat z tymi upomnieniami i jezeli ktos nie opłaca grobów to sa one likwidowane na rzecz nowych..chociaz swoja droga jezeli chodzi o cmentarz Kule nie powinno sie jzu tam nikogo chowac (chyba ze ktos ma grób rodzinny badz wczesniej wykupione miejsce), a stare groby zostawic w spokoju..
      • Gość: Alicja Re: Stare groby znikają na Kulach!!!!! IP: *.play-internet.pl 01.11.11, 17:59
        Na forum każdy dzisiaj wypisuje swoje dywagacje co tylko wymyśli.Ale ktoś każdym cmentarzem zarządza i jakiś porządek musi być utrzymany.Jest wiele grobów którymi od dziesiątków lat nikt się nie opiekuje i jak znależć właściwych spadkobierców-jest wielokrotnie nie realne.Właścicieli domów czy działek jest trudno znależc a co dopiero spadkobierców grobów.Niech tym tematem nie zajmują się przypadkowi forumowicze bo to nie ich sprawa -a temat jest wyjątkowo trudny.A jeśli jakiś forumowicz ma informację o właścicielu zaniedbanego lub poszukiwanego właściciela rodziny to wskazane by było aby przekazał informację do kancelarii cmentarza.To jest poważna sprawa więc gdybanie nic nie pomoże.
        • Gość: obserwator a stare groby zostawić w spokoju,... IP: *.54.169.172.tvksmp.pl 01.11.11, 18:23
          @Alicja
          Szanowna Pani Alicjo,
          tak prosto i wymownie napisał w tym wątku forumowicz junghans :
          jeśli pamięć zaginie to mówią kamienie... jak pogodzić się z takim traktowaniem naszych, bądź co bądź, przodków?!!

Pani Alicjo,
          wypowiedzi forumowiczów to nie dywagacje na forum lecz wyraz wrażliwości połączony z trzeźwym spojrzeniem.
          Problem starych grobów to NASZ problem, problem ludzi obecnie żyjących, i należy go rozwiązać. Można oczywiście spojrzeć na to, co się dzieje oczami biznesu. Jednak dokąd to nas zaprowadzi?... jak Pani sądzi?... czy wszystko da się przeliczyć na pieniądze?... Panią też?...

Pani Alicjo,
          może jednak zostawić stare groby w spokoju?...
          Dzień dzisiejszy i jutrzejszy to dni refleksji nad tym, co było, co jest i co będzie.
          Nie niszczmy naszych korzeni, nie jesteśmy przecież znikąd.
          Pozdrawiam
    • Gość: psik Re: Stare groby znikają na Kulach!!!!! IP: 91.210.242.* 01.11.11, 18:33
      No super, idąc twoim tokiem rozumowania to cmentarze byłyby wielkości wielkich aglomeracji, gdyż raz wybudowany grub nie może być zlikwidowany, hehe dobre!
      • Gość: spokojnie Re: Stare groby znikają na Kulach!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.11, 20:17
        Przecież taki grób opłaca się przy pochówku bliskiego lub raz na 20lat.
        • Gość: psik Re: Stare groby znikają na Kulach!!!!! IP: 91.210.242.* 01.11.11, 20:26
          Nom właśnie, opłata ta ma termin ważności, więc jeśli jej się nie powieli to można...
      • Gość: junghans Re: Stare groby znikają na Kulach!!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.11, 19:51
        To strasznie smutne, że tak uważasz, zaorajmy więc cmentarze, po co je utrzymywać, już teraz obsługa cmentarza np. na Kulach, chętnie by to zrobiła...dlatego ukryli się za grubą kratą (jak przed linczem...)
        A ja miałam na myśli jedynie to, że w cywilizowanych krajach dba się o groby historyczne, stare, bo stanowią część historii, na Kulach jest sporo takich grobów, ale po co zbierać kasę na utrzymanie starych grobów, lepiej postawić tabliczkę a potem wyburzyć grób i sprzedać nowym nabywcom za grubą kasę. Smutne to. Tak bezdusznie do cmentarzy podchodzą jedynie Ci, którzy odwiedzają groby bliskich tylko 1.11 !!!
    • angrusz1 Re: Stare groby znikają na Kulach!!!!! 21.11.11, 09:37
      Prawo jest takie, że miejsce ma się opłacone na 20 lat .
      Jeśli rodzina chce nadal to miejsce utrzymać to należy zapłacić .
      I nie robić sensacji . To normalna zasad .
      • Gość: Niewodniczański wieczyste IP: *.apus-net.pl 21.11.11, 20:04
        Anguszu szanowny!

Znowu muszę z Tobą polemizować. Czy wiesz, że na początku XX wieku wykupowało się "wieczyste" miejsca pochówku. Wystawiała je parafia, czy pan Kowalski może ich nie honorować?
        Mam takie dokumenty, ale dla świętego spokoju ponownie opłaciłem miejsce.
        A groby w Głównej Alei zapewne były sprzedawane jako wieczyste.
        Spora grupa twierdzi, że te "wieczyste" były powodem słynnego pożaru
        • Gość: KASA Z GROBU Wlasnosc i wieczyste co to jest IP: 46.115.17.* 22.11.11, 21:25
          Pani ALICJA TO CHYBA z Kancelarii Cmentarnej.
          I kasa idzie 'NA CMENTARNE POTRZEBY"

I TO JAKA KASA!!!!!!
          a alejki takie ze miejscami nie ma jak przejsc, bo mozna nogi polamac, a drzewska takie ze tylko patrzec jak polamia nagrobki, a ono z uporem maniaka
          juz zajeli caly teren po lewej na wprost wejscia od kaplicy, bo przeciez to stare radzieckie powojenne groby, wiec wiadomo, ze NIKT SIE NIE ODEZWIE I NIE ZGLOSI
          i to ewentualnie moge rozgrzeszyc, ale inne raczej nie
          KTO WIE ILE KOSZTUJE TERAZ 'dzialka"?
          ichyba tylko mozna ja kupic na murowana a wtedy .....tak jak nizej, zadnej oplaty odnawialnej!!!
          ale jest haczyk, ze 'CENTRALA moze wtedy podniesc tzw "pokladne" w razie pochowku nowego zmarlego, do kwoty rownej wyku[piwi gruntu.
          Na SZCZECIE JESZCZE ZADNE USTAWY W TYM TEMACIE NIE DRGNELY,
          A SAMOWOLA KANCELARII JEST ZNANA

UWAZAJCIE I WYKORZYSTAJCIE TE WIADOMOSCI.
          MNIE SIE UDALO I MUSIELI MO ZWROCIC NIESLUSZNIE POBRANE PIENIADZE.
          wsciekli sie strasznie, ale ponizsze wiadomosci przytarly im uszu.

UWAGA PRZEPISUJE DOKLADNIE Z GAZETY

ANGORA NR. 44 (3.XI.2002)
          "KASA Z GROBU"

DZIENNIK BALTYCKI NR 224 (25IX)

"""Murowane grobowce sa jak domy. Tylko raz placimy za 'Dzialke' i za prawo postawienia na niej budowli.
          Kierujacy cmentarzami zinterpretowali prawo na swoja korzysc i zadaja co dwadziescia lat nowych oplat.
          Henryka G. Z Gdyni siedem lat temu wypowiedziala wojne urzednikom. Teraz przed Sadem Rejonowym w Gdyni toczy sie w tej sprawie postepowanie.
          -Syn zmarl w 1976 r- mowi Henryka G- Pochowalam go w zwyklym ziemnym grobie. Ale kazdy chce dla swojego dziecka jak najlepiej. Nawet po smierci. Dlatego przenioslam go do grobowca murowanego, bo kiedys chce przy nim spoczac.
          Kobieta zaplacila 1000 zlotych. W marcu 1977 roku stanowilo to dwudziestokrotność obowiazujacej w tym czasie stawki za miejsce na cmentarzu.
          - Zaplacilam im za 200 lat – dodaje gdynianka. –Ale to nie jest najistotniejsze. Od siedmiu lat gmina pobiera oplaty za grobowce murowane, choć nie ma do tego prawa.
          Dlaczego?
          W 1995 roku na podstawie Uchwaly Zarzadu Miasta Gdyni, gmina zazadala ponownej opłaty od Henryki G. za grobowiec murowany. Tym razem 1400 zlotych.
          -Zlamano prawo – oburza się Henryka G.- Przeciez ustawa mowi wyraźnie, ze opłaty okresowe dotycza jedynie grobow ziemnych.
          Kobieta o pomoc zwrocila się do rzecznika obywateli przy Urzedzie Miejskim w Gdyni.
          Tam uslyszala, ze ma racje. To samo powiedziano jej w URZEDZIE Ochrony Konkurencji i Konsumentow.
          Potwierdzilo to MinisterstwoSpraw Wewnetrznuych i Administracji.
          Sprawa grobowca trafila tez do Naczelnego Sadu Administracyjnego.
          Gdynianka jednak spoznila się z wniesieniem skargi na uchwale gminy i z powodow formalnych zostala ona odrzucona.
          NSA udzielila kobiecie jednak wyjaśnienia, ze racja jest po jej stronie.
          Pani Henryka zlozyla pozew do sadu rejonowego w Gdyni.
          Skarzy gmine o wprowadzenie przepisu, który nakazuje ponowna oplate za groby murowane.
          Proces trwa (…)

I DRUGI ARTYKUL, ALE NIE WIEM Z JAKIEJ GAZETY

RADZI PRAWNIK
          PRAWO DO GROBU
          ELZBIETA BANASIAK PRAWNIK
          -Od śmierci mamy minely 24 lata. Grob, w którym została pochowanajuz nie jest opłacony, bo nie mam na to pieniędzy.W mojej miejscowości opłaty te sa wysokie i wynoszą 600 zl za 20 lat albo 300 za 10 lat, a ja mam 600 zl rentyi ciagle brakuje mi pieniędzy na najpilniejsze wydatki.Podobno jeśli nie ureguluje tej opłaty, to w grobie mojej mamy pochowają kogos innego. Czy rzeczywiscie może się tak zdarzyc i czy byloby to zgodne z prawem? – Maria
          Polskie prawo dzieli groby na: zwykle, murowane, rodzinne i katakumby.
          Kazdego rodzaju dotycza nieco inne przepisy. Jeśli kogos pochowano w grobie ziemnym, krewni mogą być pewni, ze przed upływem 20 lat grob ten nie może być uzyty do ponownego pochowania. Okres ten liczy się od daty wpisu w księdze cmentarnej i uiszczeniou opłaty za pochowanie.
          Aby miejsce,w którym znajduje się grob, nie zostało uzyczone innej rodzinie, po upływie 20 lat nalezy zglosic na cmentarzu zastrzeżenie przeciw ponownemu pochowaniu i uiscic oplate. Jednak jeśli upłynie 20 lat, a osoby zainteresowane nie zglosza takiego zastrzeżenia i nie wniosa opłaty, wówczas zarząd cmentarza może legalnie pochować w tym grobie inna zmarla osobe.
          Natomiast członkowie rodziny pochowanej w grobie murowanym- czyli tym wymurowanym od srodka – nie muszą po upływie 20 lat przedluzac tego prawa przez zastrzeżenie i nie wnosza opłaty.
          A to dlatego, ze w grobie murowanym, nie mogą być chowane zwloki osob nie mających do tego grobu uprawnienia.Tym samym wiec zarządowi cmentarza nie przysługuje prawo dysponowania wolnymi miejscami w grobie murowanym ani przed, ani po upływie 20 lat od pochowania.
          A oplata należy się dopiero w razie chowania każdych następnych zwlok w wolnych miejscach
          w grobie murowanym.

wydrukowac i zachowac, bo sie moze przydac
    • Gość: assik Re: Stare groby znikają na Kulach!!!!! IP: *.net-5g.pl 22.11.11, 21:31
      To bardzo smutne, też zauważyłam. Przy bramie obok wejścia głównego połowa pomników z prawosławnej części cmentarza po prostu rzucona pod murem. A przecież każdy z nich ma swoją historię, są piękne- nie to co dzisiejsze robione według mody na jedno kopyto. Bardzo przykra sprawa. I co to wysuwać głupie stwierdzenia, że 20 lat a potem na śmietnik. Może trzeba trochę bardziej emocjonalnie podejść do tematu. Na Kulach przepięknie się spaceruje tymi alejkami, gdzie są te właśnie stare pomniki. Nikt nie spaceruje po nowej części cmentarza, chyba że ma tam bliskich i musi. Nikt nie zatrzymuje się na chwilę przy tych marmurowych czy granitowych kolumbrynach. A przy tych pokrytych mchem- bardzo często, na chwilę refleksji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka