agatadg 27.09.07, 13:45 Witajcie Mam jutro wolne i chciałabym koniecznie uzbierać troche grzybków. Znacie jakieś rejony w okolicy? Mogę dojechać samochodem, tylko wskażcie kierunek. Pozdrawiam grzybiarzy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reivena Re: Gdzie na grzyby???????????? 27.09.07, 13:47 A co Ci będę mówić jeszcze mi wszystkie wyzbierasz :D Odpowiedz Link Zgłoś
agatadg Re: Gdzie na grzyby???????????? 27.09.07, 13:58 reivena napisała: > A co Ci będę mówić jeszcze mi wszystkie wyzbierasz :D Powiedz prosze, nie wyzbieram, bo pójde z dwulatkiem, i po pół godziny będe go musiała nosić. Ale chciałabym chociaż na zalewajke. No powiedz Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Gdzie na grzyby???????????? 27.09.07, 14:04 Tydzień temu byliśmy na Bukownie. Przez Kazimierz, Maczki, w kierunku Sosiny. W cztery osoby zebraliśmy dwa wiaderka i trochę więcej niż pół reklamówki. Głównie maślaczki, ale kozaki też się trafiły. Teren do zbierania duży, przynajmniej ja się nie spodziewałam , że aż tyle zbierzemy. Wiadomo, najlepiej jechać rano, ludzi sporo. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
agatadg Re: Gdzie na grzyby???????????? 27.09.07, 13:59 Mogą być nawet same maślaki Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Gdzie na grzyby???????????? 27.09.07, 16:45 W poniedziałem wybrałem się o 9 z psem na starą Pogorię do lasu. Zaszliśmy aż pod Antoniów. Znalazłem jednego mikrego borowiczka. Ale przynajmniej trzy godzinki pospacerowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Gdzie na grzyby???????????? 27.09.07, 19:14 z pytaniem o miejsce obfitujące w grzyby, podobnie jak z pytaniem o wiek kobiety dojrzałej (a jeszcze w pretensjach) !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Gdzie na grzyby???????????? 27.09.07, 22:28 picasaweb.google.pl/KozaMeendoza/RNeTakie/photo#5114982995914641842 Smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Gdzie na grzyby???????????? 27.09.07, 22:47 Umówiłem się z kolegą na wczesny sobotni ranek do Żarek Żydowskich. Obiecał mi maślaki i podgrzybki. Dam znać jak przyjadę. Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Gdzie na grzyby???????????? 28.09.07, 11:43 czemu one takie gołe, białe , odrapane i oskrobane?? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Gdzie na grzyby???????????? 28.09.07, 11:55 Gdyż albowiem były to grzyby o skłonnościach ekshibicjonistycznych. Miejmy nadzieję, że nie bezwstydne (sromotniki) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Gdzie na grzyby???????????? 28.09.07, 12:00 a łyzka na to...niemozliwe !! gdyż albowiem , Leszek !! Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Gdzie na grzyby???????????? 28.09.07, 12:06 To było celowe :) Podobnie jak konstrukcja 'chyba raczej na pewno' i 'ponieważ gdyż' - bez sensu, ale fajnie brzmią ;) Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Gdzie na grzyby???????????? 28.09.07, 12:16 Gdyż pownieważ - lepiej brzmi :) Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Gdzie na grzyby???????????? 28.09.07, 12:18 > czemu one takie gołe, białe , odrapane i oskrobane?? Zostały pozbawione skórki. Jak się ją ściąga to jest taka trochę gumiasta. Tak mi powiedziano, że tak się robi więc tak też uczyniłam. Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Gdzie na grzyby???????????? 28.09.07, 12:26 juz w wątku kulinarnym powiedziałam,ze tak sie nie masakruje grzybow, pozbawiając potrawę smaku i kolor, grzyby się delikatnie ociera z runa miękką wilgotną sciereczka bądż gąbką ! a borowiki szlachetne czy kanie też tak traktujesz???? !!! Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Gdzie na grzyby???????????? 28.09.07, 12:46 Baja, ale to chyba maślaki takie obrane są, z nich też nie zdejmujesz skórki? A kanie obieram z wierzchniej warstwy skórki, tej łuszczącej się. Smaku nie tracą. Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Gdzie na grzyby???????????? 28.09.07, 13:11 Leszek ma rację, obrane zostały tylko i wyłącznie maślaki. Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Gdzie na grzyby???????????? 28.09.07, 13:29 czemu, dlaczego, tylko one?????? grzybow ze skorki sie nie obiera, nie odziera itp.itd.... nie przekonam Was, jak widzę, czas i doświadczenia kulinarne, a także kubki smakowe podpowiedzą Wam kiedys same :) a sos z takich obrzezanych to biały??? no szkoda, grzybowy to ciemny winien byc :) Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Gdzie na grzyby???????????? 28.09.07, 13:35 Baja ma rację. Pieczarki też obieracie ze skórki? Toż to profanacja. Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Gdzie na grzyby???????????? 28.09.07, 13:40 Maślaki są takie śliskie. Kozaków, Borowików i młodych ładnych pieczarek nie obieram. Stare pieczary tak. Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Gdzie na grzyby???????????? 28.09.07, 13:42 A mogłam zrobić zdjęcie przed obraniem. Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Gdzie na grzyby???????????? 01.10.07, 23:34 Baja, Olo to dla Was :) W skórkach :) picasaweb.google.pl/KozaMeendoza/RNeTakie/photo#5116484422095769762 picasaweb.google.pl/KozaMeendoza/RNeTakie/photo#5116484486520279218 Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Gdzie na grzyby???????????? 01.10.07, 23:55 I tak trzymać!!!!! raczej przetwarzać !!!! dziękuj za darmową rade, ja tez z trudem, jako młoda mężatka dochodziłam do jakiej, takiej sztuki kulinarnej :) Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Gdzie na grzyby???????????? 02.10.07, 08:20 Tym razem udało się nazbierać dużo prawdziwków i podgrzybków. Dobrze się je czyści tą gąbką co myje się naczycie, po jednej stronie jest gąbka a po drugiej jest szorstka. (Oczywiście nową, żeby nie było) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Gdzie na grzyby???????????? 02.10.07, 08:25 No i w ten sposob mam nowa uczennicę :) a jaka pojętna !!!! Maslaki traktuj tak samo, wtedy masz brazowy i aromatyczny sos :) Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Gdzie na grzyby???????????? 02.10.07, 09:01 A mrozisz grzyby czy wszystkie suszysz? Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Gdzie na grzyby???????????? 02.10.07, 09:16 Rei, moje zdobycze to raptem kilka dag, kupionych niejednokrotnie na targu do obiadu, w tym roku nie bawie się w grzybiarza, lecz gdybym miała wybór w gromadzeniu, z pewnością wybrałabym mrożenie Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Gdzie na grzyby???????????? 04.10.07, 11:06 a jednak :)))) wlasnie wrocilam z Błędowa, zabraklo wiader i pojemnikow w ktore zaoparzyłam sie na tzw.wszelki wypadek :)) wbród !!!!! choc nie wszyscy sitaki nazywają grzybami Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Gdzie na grzyby???????????? 04.10.07, 12:05 No proszę jak zawzięcie czyści :P Tylko uważaj na skórkę :P Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Gdzie na grzyby???????????? 04.10.07, 17:02 wyciera, obciera, łooooo kiedy skonczę?? !!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Gdzie na grzyby???????????? 05.10.07, 14:23 No i co królewno nazbierałaś? Nic się nie chwalisz :) Maślaka, kozaka, podgrzybka, a może jakiegoś muchomora, to zresztą też grzyb :) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Gdzie na grzyby???????????? 05.10.07, 19:27 już sie pochwaliłam :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=334&w=69649186&wv.x=2&a=69976660 Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Gdzie na grzyby???????????? 05.10.07, 19:32 www.grzyby.pl/gatunki/Suillus_bovinus.htm Ach tak! Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Gdzie na grzyby???????????? 14.10.07, 17:59 Efekt dzisiejszego spaceru: picasaweb.google.com/lmaszczyk/Varia/photo#5121197421585949106 Ciekawe, czy gdybyśmy poszli na grzyby, też udałoby się tyle znaleźć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Gdzie na grzyby???????????? 14.10.07, 22:13 No ładne i specjalnie na grzyby nie musieliście jechać :) Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Gdzie na grzyby???????????? 14.10.07, 22:17 To było miłe zaskoczenie, w sumie 90% grzybów uzbieraliśmy w 10 minut :) Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Gdzie na grzyby???????????? 14.10.07, 22:18 Widzę opieńka, a te czerwone to chyba rydze? Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Gdzie na grzyby???????????? 14.10.07, 22:22 Tak, w zasadzie same rydze - jedna opieńka, jeden kozak i jeden podgrzybek poza tym :) Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Gdzie na grzyby???????????? 14.10.07, 22:22 Leszek, mam prośbę, wejdź na moje grzyby poniżej, nie chcą mi się otworzyć, nie wiem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Gdzie na grzyby???????????? 15.10.07, 12:38 reivena napisała: > Leszek, mam prośbę, wejdź na moje grzyby poniżej, nie chcą mi się > otworzyć, nie wiem dlaczego. Zmieniłaś nazwę albumu, w związku z czym link (zawierający tą nazwę) stał się nieaktualny) Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Gdzie na grzyby???????????? 15.10.07, 12:41 Aha, bo ja myślałam, że przez zmianę kolejności. Dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Gdzie na grzyby???????????? 15.10.07, 07:27 Leszek, piekne rydze!!!!!!! juz je czuję i widzę w kilku potrawach, jakie bym z nich i z nimi przyrządziła. Jeszcze mi nie przytrafiła sie taka OKAZYJA !!! Tylko mi tu nie pisz,ze przypadkiem te grzyby........ Po nienaruszonym stanie , w jakim dotarły do domu i na stół, śmiem twierdzic,że zbierane były, do wczesniej zabranego z domu, w wiadomym celu, kosza!!!! :) Lecz czemu kozika nie nosisz przy sobie???!!!!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Gdzie na grzyby???????????? 15.10.07, 07:47 W albumie Leszka sa purchawki, a wiecie,ze jadłam purchawki bardzo dobrze przyrządzone, zbiera sie młode, z twardym miąższem, tnie sie go w talarki i dalej, to juz wariacje kucharza nt Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Gdzie na grzyby???????????? 15.10.07, 09:23 A ja się o takie potykałem. Ale nie wiedziałem, że to rydze. Na następny wypad do lasu zabiorę atlas grzybów. Już teraz nosiłem się z zamiarem, żeby zbierać wszystkie grzyby jakie znajdę, a później siąść do kompa i znaleźć porządny atlas grzybów i poznać to co znalazłem. W tym roku brakło zapału, ale w przyszłym może się uda. No bo tak chodzi człowiek po tym lesie, mija przeróżne gatunki drzew, krzewów. Tu wyskoczy żabka, tam jaszczurka, gdzieś przeleci motyl i nie wiemy co to i jak się nazywa. Mam, wprawdzie, taki atlas wszelkiej flory i fauny występującej w lasach i na łąkach Europy, ale to przedruk z niemieckiego wydawnictwa i wielu pospolitych u nas gatunków nie ma. Może kiedyś uda się spełnić zachciewajkę. Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Gdzie na grzyby???????????? 15.10.07, 11:24 Olek, sa tez i bardzo podobne do rydzow !!!!! Metoda na odroznienie???? przekroic trzonek tego lub podobnego grzyba, w poprzek!.Jesli wystepoje mocno zaczerwieniona obwodka wokól tegoż, to jajecznicę, bądz rydze w smietanie masz na stole zapewnione !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Gdzie na grzyby???????????? 15.10.07, 11:45 Zamiast podręcznika, Baję na grzyby trzeba zabierać - taki Chodzący Atlas Grzybów :P Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Gdzie na grzyby???????????? 15.10.07, 11:56 Leszek zachęcony zbiorem znów poleciał na grzyby :P Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Gdzie na grzyby???????????? 15.10.07, 12:42 Baja, uwierz, grzyby to czysty przypadek :) Pojechaliśmy na spacer, przypadkiem znaleźliśmy trzy sztuki na początku no i obudziła się w nas żyłka grzybiarza :D Zbierane były... do reklamówki ;) A nienaruszone są dlatego, że najpierw nieśliśmy je w rekach, a potem jak trafiliśmy na miejsce, gdzie było ich multum poszedłem do samochodu po foliałkę - zaraz potem wróciliśmy do domu, więc na szczęście się nie pogniotły. Usmażyłem je na masełku i zalałem kremówką, mmm, pycha :) Zazdrośćcie ;) A kozika nie miałem, bo (naprawdę) nie jechaliśmy na grzyby,,, Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Gdzie na grzyby???????????? 15.10.07, 12:44 > Usmażyłem je na masełku i zalałem kremówką, mmm, pycha :) Zazdrośćcie ;) Kruca fuks! Nie katuj przed obiadem, miej litość :P Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Gdzie na grzyby???????????? 15.10.07, 13:04 Przekonałes mnie!!!! Tez zapomniałam, przeca u Ciebie trzecie OKO !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Gdzie na grzyby???????????? 15.10.07, 15:13 Przyjechały do mnie, przyjechały, jakby czuły,ze jęzor na Leszkowe mi wisiał :))) Dobrzy ludzie z czestochowskiego nazbierali i mi przywiezli rydze, mały rydzyki chyba jasno okreslilam sie w sprawie miejsca pochodzenia i wielkosci runa lesniego ??? !!!!!!! :)))))))))) czy to ktos zrozumie????? Odpowiedz Link Zgłoś