sloneczko1 08.05.05, 10:29 zaczął się czas festynów i odpustów(chociaż te ostatnie są na okrągło)---może byście tutaj wrzucali coś na ten temat- Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 08.05.05, 10:31 21.05.2005r jest festyn w Rachowicach z okazji 700 lecia-- Kościół par. p.w. Trójcy Świętej. Rachowice są wymienione w 1305 r., jako wieś na prawie niemieckim, która powstała prawdopodobnie w drugiej połowie XIII w. i należała do starego, Górnośląskiego rodu rycerskiego Bierawów. W 1475 r. rycerz Mikołaj Bierawa sprzedał dwór i wieś Rachowice rycerzowi Christofowi. Od 1571 r. właścicielami dóbr rachowickich byli Larischowie - górnośląski ród arystokratyczny. W 1602 r. jako w łaściciel dóbr występuje Jeremiasz Orzeski von Syrin. W latach 1625-1711 dobra posiadali starzy "śląscy władykowie" (drugi stopień stanu rycerskiego) von Holy, herbu Bróg. W 1720 r. dobra nabył przybysz z Polski: hrabia Gabriel Wyhowski. Od 1730 r. dobra Rachowickie weszły w kompleks wielkiej własności hrabiów von Hoditz, właścicieli Ziemi Sośnicowickiej. Kościół p.w. Świętej Trójcy istniał już w 1305 r. Wzmiankowany w latach 1376 i 1447. W części murowany - prezbiterium (gotyckie, XV/XVI w.) i zakrystia. Pozostała część budowli (nawa i wieża) - drewniana. W kościele zachował się oryginalny, drewniany, dębowy portal z XVII w. - wspaniały przykład niegdysiejszej sztuki ciesielskiej. Uwagę zwracają również kute, stalowe drzwi do zakrystii, stanowiące przykład XV wiecznej sztuki hutniczej i kowalskiej. We wnętrzu - ołtarz główny barokowy, bogato rzeźbiony i złocony, z licznymi rzeźbami figuralnymi. Na uwagę zasługuje też ogrodzenie kościoła wykonane w XVIII/XIX wieku, nakryte dwuspadowym daszkiem gontowym. Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Festyny i Odpusty 08.05.05, 10:50 Rod Holy(Holly) to chyba to samo co dzisiejsze nazwisko Golly(Goly) - tosz tyn "pieron" co u nios slonskimi wursztami handluje tak sie nazywo, :) Znoduech prawie we moich ksionzkach ize piyrszo szkryfninto forma nazwy tyj wsi to bouo Rachowitz Odpowiedz Link Zgłoś
annak12 Re: Festyny i Odpusty 08.05.05, 10:45 Teraz w mają będę odbywały się festyna przy szkołach. W ten sposób szkoły podreperywują swój skromny budzet .Przy tym dzieciaki mają zabawę ,dorośli również. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 22.05.05, 09:07 byłam wczoraj na festynie w Rachowicach a dziś idę dalej,dlatego muszę tu trochę wiadomości podać i sprostowań----nie był to dom starców ale prewentorium "Johannesheim",budynek powstał w 1926 roku jako prewentorium dla dzieci przedszkolnych,w 1934r został przejęty przez Górnośląskie Towarzystwo "Caritas"i od 1935r.i przekształcony na szpital dla alkoholików prowadzony przez Towarzystwo Chrystusa Króla ,dziś mieści sie tam szkoła,dojazd do pomnika Rogera jest juz uporządkowany(zapewniono mnie o tym),były proboszcz ksiądz R.Stokłosa zostanie dziś nagrodzony Złotą Sosną,wieś jest tak pięknie przystrojona,że prawde mówiąc niespodziewałam się nawet tego--pozdrawiam --warto się tam wybrać,tym bardziej,że zapowiada sie śliczny dzień Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Festyny i Odpusty 25.05.05, 21:26 Sloneczko :) zobacz Kostuchna Odpust: silesia26.fm.interia.pl/kattowitz345.jpg Coście najczęściej kupowali na odpustach ? Uwielbiałam watę cukrową :) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 25.05.05, 21:34 kartofelki-uwielbiam je no i makrony-----muszę powiedzieć,że byłam na odpuście w Gidlach w pierwszą niedzielę maja,poświęcają tam tylko w tym jednym dniu w roku wino,i nie widziałam tam tych maszkiytów co u nas na odpustach Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Festyny i Odpusty 25.05.05, 21:36 >kartofelki-uwielbiam je no i makrony jakie kartofelki i makarony - na odpustach ? ;) Ci to jest ? Pierwszy raz słyszę Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 25.05.05, 22:00 kartofelki to kulki z marcepanu obtoczone w kakale,a makrony(nie makarony)to coś podobnego do pierniczków ,nie jestem cukiernikiem ,to nie umiem tego tak dokładnie opisać Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Festyny i Odpusty 25.05.05, 22:01 bezy ze kokosym i od biydy ze tartom boukom :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Festyny i Odpusty 25.05.05, 22:24 rozumię już , a waty na patyku nie bylo ? Na straganch najczęściej kupowało sie piszczałki i takie piłeczki robione z trocin , na takiej gumce i się je podrzucalo - pamiętacie ? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Festyny i Odpusty 25.05.05, 22:25 boua i wata, i bouy i lizoki i coko fura inkszych maszkytow, a nos synkow nojwiyncyj kusiouy zowdy korki i placpatrony :) jak to chopcow :) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Festyny i Odpusty 25.05.05, 22:30 Mojemu koledze z Placpatronow cale galoty rozerwauo ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Festyny i Odpusty 25.05.05, 22:36 dlaczego ? w kieszeniach miał naboje ? Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Festyny i Odpusty 25.05.05, 22:37 rita100 napisała: > dlaczego ? > w kieszeniach miał naboje ? to był odzew na wpis Ballesta :) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 25.05.05, 22:44 plaspatrony to nie są naboje,to były pojedyńcze albo na pasku papierowym kropeczki chyba z siarki i fosforu,jak sie to stukło to był wystrzał,do tego były extra pistolety,a te galoty to tymu synkowi rozerwało chyba z korkow Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Festyny i Odpusty 25.05.05, 22:47 oj, tak chlopaki sie nastrzelali a my dziewczynki kupowałyśmy - nie wiem co, chyba laleczki szmaciane :) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: Festyny i Odpusty 25.05.05, 22:35 Dawniej odpusty to były wieką frajdą. Pamiętam nawet ubiory. Wsztkie Panie były ubrane elegancko w nowych kreacjach, choć jeszcze , jeszcze dawniej ponoć chodzilo sie w strojach ludowych. U nas to jeszcze były i karuzele i huśtawki i strzelnice i festyny, nawet orkiestry grały górnicze. Pamiętam też rzucianie do puszek szmacianymi piłeczkami. A kramy, kramy to dusza odpustów. Pierniki z serca i z napisami lukrowanymi, baloniki na drucikach, pierzaste koguciki.... Wiecie co jeszcze bylo, nie wiem czy u Was tak bylo - mam do tej pory, pieska z gipsu, wymalowany i rózne gipsowe figurki :) Taki odpust trwał dwa dni i tłumy były. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 28.05.05, 14:17 28.05 czyli już jutro jest festyn w Brzezince,organizuje to UM razem z Radiem Piekary , Policją i Sportowcami(przepraszam jeżeli kogoś ominęłam),na pewno zabawa będzie przednia,tym bardziej,że przyjadą przedstawiciele radia(między innymi p.Miś)a wieczorem jak zwykle zabawa---miłej niedzieli życzę Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Festyny i Odpusty 28.05.05, 14:53 suoneczko, dzisiej 28.05. przeca :) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 28.05.05, 16:27 no ja,pomyliłam się--to przecież dziś jest 28.05--dziękuję za sprostowanie---ale to znaczy ,że po zwiedzaniu muzeów możemy wpaść na zabawę i o to chodzi,pobawimy sie dziś dobrze --pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Festyny i Odpusty 28.05.05, 19:21 sloneczko1 napisała: > 28.05 czyli już jutro jest festyn w Brzezince,organizuje to UM razem z Radiem > Piekary , Policją i Sportowcami(przepraszam jeżeli kogoś ominęłam),na pewno > zabawa będzie przednia,tym bardziej,że przyjadą przedstawiciele radia(między > innymi p.Miś)a wieczorem jak zwykle zabawa---miłej niedzieli życzę Jak to je tyn soom Mis´ co na tym bildzie, zdziebko uysy, to moga woom pedziec´ ze takigo to cza ze s´wiyczkoom szukac´. Zno sie pieroon na gupotach. foto.nwgw.de/albums/userpics/10001/KLUB_OKEY/normal_Bild%201951.jpg Sam moom pora bildoow jakech byu 2 lata tymu na biesiadzie we OKEYU foto.nwgw.de/thumbnails.php?album=130 foto.nwgw.de/thumbnails.php?album=130&page=2 Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Festyny i Odpusty 29.05.05, 08:17 Pyrsk Hanys, oni niy za fest wiedzom co to som za bildy - a wydowo mi sie ize np suoneczko by sie radowauo dowiedziec ize take cos je niydaleko przeca od niyj kaj miyszko :) Odpowiedz Link Zgłoś
annak12 Re: Festyny i Odpusty 28.05.05, 15:47 Laband napisał <suoneczko, dzisiej 28.05. przeca :)> Pewno przez to słońce ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! 8 czerwca - Łącza IP: *.necik.pl / *.necik.pl 29.05.05, 03:01 podobno ma byc "extra festyn", jak twierdza miejscowi. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 29.05.05, 11:39 nie wiem czy to ten co na zdjęciach bo słyszalam go tylko w radiu,a ten klub to gdzie jest? Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Festyny i Odpusty 29.05.05, 17:00 pozwolisz ze niy byda sie wypowiadac, bo jo wia to ino od Hanysa - On je fachmon w tym zakresie, no to poczekomy na odniego odpowiedz :) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 29.05.05, 21:22 w Krzyżanowicach jest Manhatan a we Pogrzebiyniu Okey ,i to są okolice Raciborza ,tak mniej więcej Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Festyny i Odpusty 29.05.05, 21:51 Ganc gynau niydaleko Raciborza! Sam mosz tysz tego Misia, Tyn ruby ze toom rzodkoom frizuroom. www.szoltysek.com/ Ps. Dlo wszyskich: Suchocie WESOUEGO HANYSA praje czytali zyczynia dloo nos uod szwagra (labanda) Asz mie zatkauo!!!!!!!!! Laband piykne dziynki co uoonos pamiyntosz!!! pyrsk_hanys_hans Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 29.05.05, 21:59 nie słyszałam życzeń ,ale jak sobie ta pani parę dni temu łamała język to słyszałam Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Festyny i Odpusty 29.05.05, 22:13 Uoon tam na zicher naszczylou peuno bykoow besto to niyporadziyua pszeczytac´ Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 29.05.05, 22:16 ale ładnie grają i to się liczy--słucham ich teraz Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Festyny i Odpusty 29.05.05, 22:22 Abo naszkryklou to polsymi literooma! Doom ci pszikuad ja to wygloondo jak kery szkryklo doomie polskimi literooma: "Czesc, Szukam informacji/zdjęć o Huttenstr. Czy znajdę coś u ciebie? Przeszukałem strone (bardzo fajna) ale nic nie znalazłem - masz jeszcze jakieś materiały? Pozdrawiam" pyrsk_hanys_hans Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Festyny i Odpusty 29.05.05, 22:25 Bo mie sam zaro pieroon szczeli wszyske znaki pozmiyniauo autoomatycznie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Festyny i Odpusty 29.05.05, 22:32 & # 2 8 1 ; -> ę & # 2 6 3 ; -> ć Skoomplikowane te umlauty wysoko po polsku! Wyrzszo matymatyka! Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 29.05.05, 22:32 no dobra ,a jak czytosz forum? to tysz je tak? Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Festyny i Odpusty 29.05.05, 22:50 Na forum je OK! Take hocki klocki robioom mi sie we Emaj kszince na "Glywickich S´loonzokach" jeszcze rous doom tego mayla ino w tych heroglifach porobia odstympy bo inakszy juzaj to pozmiynio sie na ś,ą,ł itd. "Szukam informacji/zdj & # 2 8 1 ; & # 2 6 3 ; o Huttenstr. Czy znajd & # 2 8 1 ; co & # 3 4 7 ; u ciebie? Przeszuka & # 3 2 2 ; em strone (bardzo fajna) ale nic nie znalaz & # 3 2 2 ; m - masz jeszcze jakie & # 3 4 7 ; materia & # 3 2 2 ; y?" Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 29.05.05, 22:58 to naprawdę problem,a nie idzie zrobić tam jakiego programu co by to niwelowoł?,abo podej inny adres mailowy na przikład tyn sam z gazety Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: Festyny i Odpusty 29.05.05, 23:10 poleku i tych cheroglifoof sie naucza zaczynoom uod twojego nicku i literki "ł" s & # 3 2 2 ; oneczko1 Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Festyny i Odpusty 30.05.05, 08:39 Ja Hanys mosz prawie, byda musiou dowac obacht na te szkryflanie - jak przeciepuja tekst to cznsto sie tak robi, ale usmiouch sie jak ona sie mordowaua ze "Obiodkartom" np :))) - wczora obsztalowouch se u niyj "Dzwon anabergu", bydymy widziec eli to do! Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: 700 lat Rudzińca 31.05.05, 22:08 Rok 2005 jest rokiem szczególnym dla jedenastu miejscowości powiatu gliwickiego. Swoje siedemsetlecie obchodzą bowiem: Knurów, Wielowieś, Rachowice, Rudziniec, Chechło, Widów, Taciszów, Rzeczyce, Pilchowice, Żernica i Chudów. Dwudniowa impreza w Rudzińcu odbędzie się w najbliższy weekend, 4 i 5 czerwca, na boisku LZS-u. W obchody włączyło się nadleśnictwo a honorowy patronat nad nimi objął Tadeusz Mamok, nadleśniczy i przewodniczący Rady Powiatu. Zabawa rozpocznie się o godz. 12. występem zespołów dziecięcych ze Szkoły Podstawowej w Rudnie. O godz. 12.40 zaprezentują się zespoły dziecięce z Sośnicy, o godz. 13.20 Gryfoczki z Miejskiej Szkoły Podstawowej nr 2 w Knurowie. O godz. 14 – ogłoszenie wyników konkursu „Najładniejsza pora roku w lesie”. O godz. 15 – występy klaunów. Od godz. 16.15 występ orkiestry KWK Knurów, a od godz. 17.30 zespołu Kwaśnica Tyroler Band. O godz. 18.45 zaprezentuje się Patrycja Wajs, a o godz. 20 – gwiazda wieczoru, Wojciech Gąsowski. Od godz. 21.30 do 3 nad ranem zaplanowano taneczną zabawę. Niedzielne imprezy odbędą się pod hasłem „Mieszkańcy Rudzińca dla Rudzińca”. O godz. 11. – na boisku biskup diecezji opolskiej Paweł Stobrawa odprawi mszę świętą. O godz. 13. przedszkolaki wystawią „Czerwonego kapturka”, 40. minut później zaprezentują się uczniowie rudzinieckiej podstawówki. Po występie będzie można spróbować szczęścia w loterii fantowej. O godz. 14.20 – pokazy karate, o godz. 14.40 zawody i rodzinne konkurencje, o godz. 15.10 – występ uczniów gimnazjum, a po nim kolejne pokazy walk. O godz. 16. rozpoczęcie strażackich zawodów, o godz. 17.15. rozgrywek sportowych, o godz. 17.45 – rozstrzygnięcie loterii fantowej. Godz. 18. – występ zespołu For You, godzinę później duetu Karmańska-Meka, o godz. 20. – zespołu ANY z Przezchlebia. Od godz. 21. do północy – zabawa taneczna Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 06.06.05, 06:09 wczoraj na Górze Św.Anny był Dzień Mniejszości Narodowych:Niemców,Romów,Morawian,Ukraińcow oraz innych zamieszkujących nasze tereny Mniejszości narodowe-cechy mniejszości, tolerancja i nietolerancja "Wielu spośród żyjących zasługuje na śmierć. A nie jeden z tych, którzy umierają zasługuje na życie. Czy możesz ich nim obdarzyć ? Nie bądź więc tak pochopny w wydawaniu wyroków śmierci. Bowiem nawet najmądrzejszy z Mędrców wszystkiego nie wie." Na początku chcemy wam wyjaśnić znaczenie mniejszości narodowych. Są to grupy ludności danego państwa różniące się od większości jego obywateli pochodzeniem, kulturą, zwyczajami, językiem i wyznaniem. Np. Polacy na Litwie lub Żydzi w Europie wschodniej (przed wojną). Prawie w każdym kraju istnieją mniejszości narodowe, które powstają na skutek przesunięcia granicy państwa bądź emigracji. W krajach demokratycznych mniejszości narodowe są chronione i niejednokrotnie posiadają więcej praw od rdzennej ludności, natomiast w krajach niedemokratycznych mniejszości narodowe są dyskryminowane. Często nie akceptujemy osób innego pochodzenia, czyli różniących się od nas. Nietolerancja objawia się prześladowaniem np. w szkole, pracy. W skrajnych przypadkach dochodzi nawet do wymordowania całych narodów, tylko dlatego że się od nas różnią. Posłużymy się przykładem-w czasie 2 wojny Światowej Adolf Hitler wymordował prawie cały naród Żydowski, zamieszkujący podbite przez niego kraje. Oprócz nietolerancji istnieje także tolerancja, a jest to cierpliwość i wyrozumiałość dla odmienności. Jest poszanowaniem cudzych uczuć, poglądów, upodobań, wierzeń, obyczajów i postępowania choćby były całkowicie odmienne od własnych, albo zupełnie z nimi sprzeczne. Współcześnie rozumiana tolerancja to szacunek dla wolności innych ludzi, ich myśli i opinii oraz sposobu życia. Szacunek ten przybiera formy wyrozumiałości i życzliwości dla tego, co nie musi być naszym udziałem, ale co cieszy się naszą akceptacją istnienia w imię demokratycznej wolności. Czy zastanawialiście się czasami nad waszą postawą wobec innych ludzi? Musimy pamiętać że pomimo różnic wszyscy żyjemy na tej samej Ziemi i powinniśmy się wzajemnie szanować. Każda istota ludzka zasługuje na normalne traktowanie. Jeśli ktoś różni się od nas, to wcale nie znaczy że jest gorszy! "Pewnego dnia ludzie nie będą osądzani za kolor swojej skóry, ale za kolor swojego sumienia" Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 06.06.05, 06:20 Festyn w Rudzińcu z okazji 700 lecia także był udany,mimo niepogody,bawiono się doskonale,według osób które to organizowały Rudziniec to było Rudno Simonis(chyba dobrze to piszę),kaplica ewangelicka została zburzona dopiero w 1967 roku a ciała byłych właścicieli zbeszczeszczone i rozwleczone po parku,jeden z mieszkańców pozbierał je i umieścił z powrotem w grobowcach, Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 06.06.05, 06:30 w tym miejcu został założony śmietnik i do dziś pod tymi smieciami znajdują się grobowce ,a gmina nic o to sie nie stara,ignoruje nawet pisma które są wysyłane do niej w tej sprawie,znajduje się tam również budynek z 1550 roku ,który parę lat temi został podpalony,do dziś nie ma rzadnego zainteresowania ze strony gminy i wojewódzkiego konserwatora zabytków,jeszcze troche i ślad po nim zaginie,w lesie znaduje sie Królewska Góra na której stał zameczek myśliwski,także został rozebrany a polecenie władz gminych a materiał posłużył do zbudowania domu jednego z mieszkańców ,tartak całkowicie jest zrujnowany--same minusy ,na plus to tylko rozbudowa Gimnazjum Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: Festyny i Odpusty 06.06.05, 10:48 No to juzas konsek nowego my sie dowiedzieli, ale mosz recht za wiela dobrego to niy bouo ... Dziynkuja Suoneczko izes sie z nami tymi wiadomosciami podzielouo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Festyny i Odpusty IP: *.lbo.de.add / 62.154.133.* 06.06.05, 11:13 To richtig same minusy, a szkoda, bo Rudno Maue jest dzisiej siedziba Gminy, wiec nie powinni miec problemu ze staraniem sie o swoje zabytki. To z tym zbeszczeniem szczatkow Rupperta to jou pamentom, to byou wtedy bardzo guosne, za to powinien jeden siedziec! Nie wiem co to Polakom pomoguo, tylko to nienawisc wywouauo. -- pyrsk ballest Odpowiedz Link Zgłoś
nelena Re: Festyny i Odpusty 06.06.05, 17:36 Może i dobrze sie bawiono w Rudzińcu na festynie,jak zauważyłam niektórzy nawet pociągali wódeczkę podczas mszy koncelebrowanej przez biskupa...tak,dobrze sie bawiono...mnie najbardziej ubawiło powitanie gości przez patrona w/w imprezy,oj,gafa za gafą leciała..tak,dobrze sie bawiono... Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: do Neleny 06.06.05, 22:25 nie byłam na mszy w Rudzińcu, tylko w Św.Annie na spotkaniu z okazji Dnia Mniejszości Narodowych,i nie mogę mówić co było w czasie i po mszy.św.---byłam tam popołudniu na występach i przy okazji pooglądać wystawę: Rudziniec dawniej i dziś z objaśnieniami pana W.,i osób które akurat były z Rudzińca i potwierdzały to co on mówił---a tak z drugiej strony to czy on tego nie zauważył,że gada jakieś głupoty?plecie androny?to dlatego dawali zaraz po mszy za darmo kołacze i piwo(tak słyszałam)--chleba i igrzysk--znamy to z historii,nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: do Neleny 06.06.05, 22:41 Tego Pana W. znam osobiscie a jego zone takze ! Mieszkau kiedys na granicy Rudna z Bojszowym, uostatniou chalupa w Rudnie Wielkim, pozniej sie ozenil i wybudowal dom w Rudnie Malym, czytaj Rudzincu! Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Do Ballesta... 06.06.05, 22:50 pierona kandego Ballest--jo Cie chyba niczym niy zaskocza Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: 12.06.05, 18:03 byłam wczoraj w Brennej - www.brenna.pl/historia.php - pobliskie Górki też obchodzą w tym roku 700 lat,mimo deszczu odpoczęłam,żal mi tylko było,że nie mogłam pochodzić sobie po górkach,było za ślisko i za mglisto Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: 12.06.05, 18:13 dziś odwiedziłam Chudów--także świętowali 700 lecie- zamekchudow.republika.pl/ , zamekchudow.republika.pl/kalendarium.html ,do tego można zwiedzić izbę pamięci w szkole w każdą sobotę i niedzielę - tak mi powiedziano- a tu co już osiągnięto w renowacju zamku zamekchudow.republika.pl/osiagniecia.html Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: 12.06.05, 18:23 Chudów należy do gm.Gierałtowice i także inne miejscowosci mają powód doświętowania www.gieraltowice.pl/index.php?akcja=solectwa&id=22 , www.gieraltowice.pl/index.php?akcja=solectwa&id=24 , www.gieraltowice.pl/index.php?akcja=solectwa&id=23, www.gieraltowice.pl/index.php?akcja=news_all&news_id=80 Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: 12.06.05, 18:26 duża miejscowość Ornontowice--tu świętują 700 lecie cały rok--ale niestety nie umiem znaleź ich stronki i tu podać,może ktoś z Forum to umie,to proszę o podanie i z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
laband Re: 12.06.05, 22:27 no,no,no :) a jo sie juzas dowiedziou jednyj kapeli keryj niznouch - Banach Blues Band Piykne dziynki Suoneczko :))) co jo by sam robiou bez naszych dziouszek :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sss9 Re: IP: *.pc.tek.pl 12.06.05, 19:16 • Festyny i Odpusty sloneczko1 08.05.2005 10:29 + odpowiedz zaczął się czas festynów i odpustów(chociaż te ostatnie są na okrągło)---może byście tutaj wrzucali coś na ten temat- Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: do sss9 12.06.05, 19:24 jak nie masz nic do dodania to proszę nie pisz tu--w końcu mieszkańcy Gliwic powinni znać też okolice a nie tylko Gliwice ,rozumiesz mnie czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: do sss9 12.06.05, 19:30 Brenna - okolice Gliwic... przy okazji , ty znasz Gliwice tylko z linków internetowych , co ? Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: do sss9 12.06.05, 19:41 masz rację--znam Gliwice tylko z linków internetowych,nigdy nie byłam w Gliwicach i nie wiem nawet jak się jedzie do tego miasta,ale podoba mi się nazwa i ludzie którzy tu piszą i dlatego tu zostanę,a jakbyś tak bardzo był ciekawy skąd piszę to masz tu fotkę onephoto.net/info.php3?id=148350 Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: 12.06.05, 23:52 sloneczko1 napisała: > skąd piszę to masz tu fotkę onephoto.net/info.php3?id=148350 oj to będzie nam trudno spotkać się na tę niedzielną wycieczkę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: 13.06.05, 00:04 no cóż, zawsze podejrzewałem, że słoneczko zachodzi na zachodzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Re: do sss9 12.06.05, 22:50 sss9 napisał: > Brenna - okolice Gliwic... > przy okazji , ty znasz Gliwice tylko z linków internetowych , co ? Upszyjmie prosza o szkryklanie na tymat woontku pyrsk_hanys_hans Odpowiedz Link Zgłoś
hanys_hans Festyny i Odpusty 12.06.05, 22:53 U nos to sie na odpust KERMASZ godauo Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: do sss9 12.06.05, 22:56 Hanys, ale nasz SSS - man nie wie nawet jaki temat momy ! Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 17.06.05, 23:49 FESTIWAL ZESPOŁÓW FOLKLORYSTYCZNYCH W KOPIENICY SOBOTA 18 czerwca 2005 r. Godz. 1700 Koncert Orkiestry Dętej z Rudzińca - Zespół dziecięcy z Pławniowic - Chór dziewczęcy DFK Kopienia-Łubie - Zespół wokalny „Karolinka” z Przezchlebia - Chór „Jadwiżki” z Ziemięcic - Zespół „Wesołe Kumoszki” z Świętoszowic godz. 1900 - zespół „Any z Przezchlebia” godz. 2000 - zabawa taneczna Niedziela 19 czerwca 2005 r. godz.1430 Nabożeństwo w Kościele w Łubiu godz. 1500 korowód i koncert orkiestry dętej godz. 1600 Zespół taneczny DFK Zbrosławice - Chór DFK ze Zbrosławic - Zespół wokalny „Kamyczki Dramy” z Kamieńca - pokaz tańca nowoczesnego - Zespół „Tess” z Tarnowskich Gór - „Heimatchor” z Ostropy - Zespół Pieśni i Tańca „Miedarzanie” z Miedar - Zespół „Wesołe nutki” z Kopienicy - Zespół dziewczęcy DFK Kopienia-Łubie godz. 1800 Koncert operetkowo-musicalowy godz. 1900 zabawa taneczna Serdecznie zapraszamy Organizator Urząd Gminy Zbrosławice i DFK Koło Kopienia-Łubie Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 25.06.05, 01:19 700-lecie Pilchowic W dniach 26-28 sierpnia za praszamy na obchody 700-lecia Pilchowic. Przewidujemy wiele występów i atrakcji. Miejsce - Stadion Sportowy w Pilchowicach. Serdecznie zapraszamy. Program : 26.08.2005 r. godz. 17:00 – sala RSP „Przełom” Pilchowice, ul. Gliwicka 3 otwarcie wystawy „700 lat Pilchowic” i uroczyste spotkanie z zaproszonymi gośćmi. 27-28.08.2005 r. godz. 10:00 – festyn na terenie stadionu sportowego przy ul. Świerczewskiego w Pilchowicach. 28.08.2005 r. godz. 11:00 – uroczysta msza św. odpustowa w kościele parafialnym p. w. Ścięcia Św. Jana Chrzciciela. Odpowiedz Link Zgłoś
annak12 Re: Festyny i Odpusty 26.06.05, 14:13 Jeśli ktoś nie ma pomysła na resztę dzisiejszego dnia,to w Żernikach festyn jest.Wczoraj ponoć było nieżle. Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: Festyny i Odpusty 26.06.05, 14:18 właśnie zostałam zaproszona..ale pogoda straszy ... Odpowiedz Link Zgłoś
annak12 Re: Festyny i Odpusty 26.06.05, 14:21 myha1 napisała: > właśnie zostałam zaproszona..ale pogoda straszy ... Tak straszy od rana,ale parasol warto zabrać :) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 29.06.05, 19:54 a w niedziele idziemy pieszo do Studzionki--oczywiście kto może Odpowiedz Link Zgłoś
annak12 Re: Festyny i Odpusty 29.06.05, 20:24 dzięki słoneczko,zapomniałabym.Z Gliwic to za daleko pieszo ,ale z Rudzińca :) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 03.07.05, 09:56 a teraz Was żegnam na parę godzin---Studzionka na mnie czeka Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Festyny i Odpusty 03.07.05, 11:25 Dziynki Suoneczko za przypomnienie! Zapomniou uech juz uo tym! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guzik Re: Festyny i Odpusty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 12:29 Zapraszam na Dni Ornontowic - jeszcze dziś wiele atrakcji.... Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: do Guzika 03.07.05, 20:27 jak sie wchodzi na strony Ornontowic---bo mnie wyskakuje tylko kop.Budryk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guzik Re: do Guzika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.05, 01:04 prosto: www.Ornontowice.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelena Re: Festyny i Odpusty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 13:14 Słoneczko,dlaczego tak pozno wychodzisz do Studzionki??? Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: do Neleny 03.07.05, 20:29 Neleno,Neleno--a dlaczego to Ciebie tam zabrakło?masz jeszcze jedną szansę--za tydzień jest jeszcze jeden odpust w Studzionce Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: do Neleny 03.07.05, 22:06 Suoneczko, czymu tak pozno tam pojechauas, nie bouo by lepi tom dupom ruszyc i piechty tam leciec, czytej isc ! Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: do Ballesta 03.07.05, 22:22 niy,niy moguach tam isc piechty bo byuach tydziyn tymu choro i jeszcze niy doszuach caukiym do siyuy,a niy moga sie pozwolić na chorowanie--to kosztuje--niy znosz naszych realiow bo byś tak niy godou Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: do Ballesta 03.07.05, 22:27 hej , Słoneczko zaczekaj na dedykacje , zaraz będzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: do Ballesta 03.07.05, 22:28 Dla Słoneczka - uśmiech dla duszy, mam nadzieje , ze sie nie obrazisz ;)))) - przeczytaj :) Na uroczystości odpustowej, ktora odbywa się raz w roku zjawili się mieszkańcy okolicznych wiosek. - Prosze mi powiedzieć - zagadnął proboszcz do Słoneczka - Czemu nigdy nie widzę Sloneczka w nas na mszy, skoro w okolicy nie ma żadnego innego Domu Bożego ? - Nie mogę przychodzić - odrzekło Słoneczko trochę zmieszane. - Dlaczego Słoneczko nie może ? Ma pani konie i wóz. - Nie o to chodzi. - A o co ? - O kazanie. - Za nudne ? - Za trudne. - Do zrozumienia ? - Nie chodzi o słowa. - Tylko ? - Przykazania. - No i co ? - Ksiądz zawsze mówi z ambony : tego nie rób, tamtego nie rób, kochaj bliźniego, nie kradnij, nie pożądaj... i tak dalej. Ksiądz nie zna naszej wioski ! Gdybym się do tego stosowała, wszyscy by się ze mnie śmiali ! ;))))) fajne ? hehe ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: do Rity 03.07.05, 22:55 daj jeszcze jeden--bardzo mi sie ten podobał--trafiłaś w dziesiątkę Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: do Rity 03.07.05, 22:59 wiem , tak mi to pasowało dla Ciebie, przecież zycie to nie tylko smutności, ale tez coś dla wesołości. Może jutro coś znajdę o odpustach ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: do Rity 03.07.05, 23:00 dziękuję--możesz codziennie takie fajne żarciki puszczać--nie obrażę się na pewno--pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 08.07.05, 01:15 Dwa oblicza Piekarskiej Pani Matka Boża Opolska Oryginał obrazu Matki Bożej Piekarskiej, tempera na desce, koniec XV w. Katedra Świętego Krzyża w Opolu Matka Boża Piekarska Kopia, olej na płótnie, koniec XVII w. Sanktuarium Matki Sprawiedliwości i Miłości Społecznej w Piekarach Śląskich Obraz Matki Bożej Piekarskiej słynął cudami. Przestał, gdy wywieziono go z Piekar Śląskich do Opola. Cudami zaczęła natomiast słynąć ... zawieszona prowizorycznie w jego miejscu kopia. W wymowny sposób skomentował to w XVIII w. superior zakonu jezuitów w Piekarach Śląskich, o. Jerzy Bellman: "Nie pędzel tu mocen, ni praca człowieka, ni drzewo, ni płótno, jeno Duch Boży, który sobie to miejsce i ten lud upodobał". (...) Stan tymczasowy okazał się trwały i kopia wisi w piekarskiej bazylice do dziś. Oryginał w 1813 roku przekazano kościołowi Świętego Krzyża (obecnie katedra) w Opolu. Obecnie zwany jest Matką Bożą Opolską. O tym, że w XIX wieku obraz nie wrócił do Piekar, zadecydowały zapewne względy ... narodowe. Piekary stały się wówczas silnym ośrodkiem odradającej się polskości i miejscem pielgrzymkowym. Leszek Śliwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Festyny i Odpusty IP: *.dip.t-dialin.net 21.07.05, 21:48 mom ta ksionzka :) dostouch jom od jednego Grzeganka :)) a Biskupka znom tysz :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Bolo IP: *.dip.t-dialin.net 21.07.05, 22:15 niy, niystety mom robota - ale pobow sie za mie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Bolo 21.07.05, 22:35 na pewno,i byda myśleć o tych co niy mogom być tam zymnom Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 21.07.05, 22:09 a w niedzielę do Magdalenki możemy pójść-----kościółek pięknie położony w lesie za Sierakowicami,Tworogiem Małym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nelena Re: Festyny i Odpusty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 06:27 Słoneczko,jak dojść do Magdalenki z Sierakowic? Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 23.07.05, 09:09 Neleno,na końcu Sierakowic jest tabliczka z napisem:do kapliczki Magdaleny,skręca sie tam i tylko w stronę lasu sie kieruj,w lesie,na rozstaju dróg w prawo---------pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bene Re: Festyny i Odpusty IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.05, 10:21 Witejcie,czy kto by mog powiedziec co bydzie sie uodbywalo i kaj we uostatni weekend w lipcu?30 i 31 lipca? "Kajs bych sie szou" Odpowiedz Link Zgłoś
alineando Re: Festyny i Odpusty 23.07.05, 15:35 Gość portalu: Bene napisał(a): > Witejcie,czy kto by mog powiedziec co bydzie sie uodbywalo i kaj we uostatni > weekend w lipcu?30 i 31 lipca? "Kajs bych sie szou" Einladung zu den Kirmes U nos w Aaschebergu je Odpust Jakobi-Kirmes vom 30.7. bis 1.8.2005 Odpowiedz Link Zgłoś
alineando Re: Festyny i Odpusty 23.07.05, 15:36 Gość portalu: Bene napisał(a): > Witejcie,czy kto by mog powiedziec co bydzie sie uodbywalo i kaj we uostatni > weekend w lipcu?30 i 31 lipca? "Kajs bych sie szou" Einladung zu den Kirmes U nos w Aschebergu je Odpust Jakobi-Kirmes vom 30.7. bis 1.8.2005 Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 24.07.05, 08:54 alineando napisał: > Gość portalu: Bene napisał(a): > > > Witejcie,czy kto by mog powiedziec co bydzie sie uodbywalo i kaj we uosta > tni > > weekend w lipcu?30 i 31 lipca? "Kajs bych sie szou" > > Einladung zu den Kirmes > > U nos w Aschebergu je Odpust Jakobi-Kirmes vom 30.7. bis 1.8.2005 chętnie bym się tam wybrała ale urlopu nie mam teraz Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 24.07.05, 14:56 całkiem zapomniałam o Annie --------przepraszam wszystkich ,ale to takie popularne imię ---------------------------------------------------------------------------------- na pewno niektórzy wybrali się na górę św.Anny albo do kościoła któremu patronuje Anna---na przykład do Łabęd--------smakują Wam makrony? bo mnie bardzo, a kartofelki jeszcze bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 24.07.05, 14:58 a wieczorem można wybrać się do Pławniowic na godz.20 na koncert który ma się odbyć w parku Ballestremów Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: do Bene 25.07.05, 11:17 jakie rejony Cię interesują? napisz choć w przybliżyniu---------pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 24.07.05, 08:52 a kto ma daleko do Magdalenek to zapraszam do Ziemięcic do Jadwiżki --dziś ostatni dzień festynu - Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 27.07.05, 22:59 30-31.07 festyn w Ciochowicach, 31.07. odpust w Sośnicowicach Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 31.07.05, 10:24 no to jedziemy na odpust do Sośnicowic Odpowiedz Link Zgłoś
blank_zabanowany_hanys_hans Re: Festyny i Odpusty 13.08.05, 23:16 Na jednym odpuscie byu blank wielki scisk. Noo i jednyj staryj babie ukradli w tym scisku piynioondze. A miaua je w kiecce w kabzie. Psziszua zatym z puaczym do farorza i prosi, coby z amboony wyguosioou i sumienie zuodziejowi skruszoou. Noo ale farorz joom napjrzood spytou: - A niy zmiarkowaliscie nic jak woom tam fto rynka wsadzowou? - Ja! Pado baba. - Zmiarkowauach, ino mys´lauach ze to w dobrych zamiarach. Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 14.08.05, 17:47 witam wszystkich po obchodach kalwaryjskich w Św.Annie,za parę dni będą fotki na tej stronie www.swanna.pl/index.html ,można już dziś zobaczyć 2 reportarze z poprzednich uroczystości,przywiozłam Wam Boże Błogosławieństwo ,no i makrony,makrony które niestety ;) ja zjem, w tym roku parafia Sośnicowice obchodziła 240 rocznicę pielgrzymowania na Górę Św.Anny i w podziękowaniu podarowała Matce Boskiej kosz 240 róż,pogoda dopisała,co prawda wczoraj trochę padało ale nie zniechęciło to pielgrzymów Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Hanys 14.08.05, 17:50 wszyjscy rzykali i niy mieli czasu na "dobre intyncje" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
blank_zabanowany_hanys_hans Re: Hanys 14.08.05, 18:38 szwager_ze_laband napisał: > no to czekomy .... na te zdjyncia abo na dobre intyncje? Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 witom miłych parafian 14.08.05, 19:20 a widzieliście te z obchodow Sw.Anny co były w lipcu? - Wiesz co się stało wczoraj w kościele? Stasiek zasnął podczas kazania, a kiedy ksiądz zbierający ofiarę na tace podszedł i szturchnął go, ten podskoczył i wrzasnął: Miesięczny!. Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: witom miłych parafian 14.08.05, 19:41 :)))) to to bou konduktor a niy kapelonek! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: witom miłych parafian 14.08.05, 19:49 Suoneczko, a Siegfrieda S.ues tam spotkaua ? Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Ballest 14.08.05, 21:46 niy oglondom sie za farorzami,ale ,że wiym o kogo Ci chodzi to odpowiadom--niy widziauach go,może i bou,ale jo go niy widziauach Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: Ballest 14.08.05, 21:47 a za kim sie oglondauas? :))) tosz niy dej sie prosoc i opowiydz trocha jak bouo Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 14.08.05, 21:58 jutro trocha wiyncy napisza boch je naprowdy zmynczono i czuja ta droga w "nogach" Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: Festyny i Odpusty 19.08.05, 11:46 obrozki 'ech se pooglondou - pikne, ale niy widza juz nikaj naszych obleczyn :( dyc opoiydz, elis aby jedna oumiczka widziaua tak piyknie obleczono jak downiyj Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 19.08.05, 21:06 szwager_ze_laband napisał: > obrozki 'ech se pooglondou - pikne, ale niy widza juz nikaj naszych obleczyn :( > > dyc opoiydz, elis aby jedna oumiczka widziaua tak piyknie obleczono jak downiyj ostatnio widziauach starka ubrano po chopsku w Turzy,na Św.Annie takich tera niy spotkauach,kiero modo dzioucha abo baba ubiere sie po chopsku?prziszły nowe czasy i nowo moda--tak jak kaj indzi Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: Festyny i Odpusty 19.08.05, 21:11 prziznom sie ize wcale mie to niy raduje - a jo widziou pora lot tymu jak jedna oumiczka szua tak obleczono(i to kaj! - przi autobanie zaro kole Anabergu) keby szuo kajs take obleczynie kupic to zaro bych se to sprawiou a tak na marginesie - to je dobry pomys na geszeft!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Festyny i Odpusty 19.08.05, 21:11 nie godej, bo uech widziou baby po chopsku uobleczone ! Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Festyny i Odpusty 19.08.05, 21:31 Laband, ty juzas dzisiej ale mondrujesz `;)))) W Wielkim, ale myslam, ze w Chechle, Widowie, Poniszowicach czy Kotulinie tysz jeszcze pora po chopsku chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 19.08.05, 22:08 a jo jakoś niy widuja takich chodzoncych po chopsku,może niy chodza tam kaj one? Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 19.08.05, 22:32 www.poloniaregina.com/Slask.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_ze_laband Re: Festyny i Odpusty 20.08.05, 15:59 po slonsku to tysz znaczy nowoczesnie - obejz se sam ta galeria: miasta.gazeta.pl/katowice/5,35061,2407249.html Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 26.08.05, 10:29 a teraz zapraszam do Pilchowic--27-28.09 obchodzą tam 700 lecie -------a 03-04.09 w Pławniowicach odbedzie sie 12 wojewódzkie spotkanie kół terenowych DFK---miłej zabawy życzę Odpowiedz Link Zgłoś
szwager_z_laband Re: Festyny i Odpusty 30.09.05, 00:20 niywiedziouch kaj to dac i jakos mi sam przipasowauo - to tak skuli fajeru we Puawniowicach: republika.pl/dfk/galbezirkfest2005.html Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Festyny i Odpusty 30.09.05, 14:38 Dziynki Szwager , widzam tam mojego Onkla, jak przemawiou! ;) Myslam, ze suoneczko go tysz poznauo, bo mou z niym duzo do czynienia! Odpowiedz Link Zgłoś
sloneczko1 Re: Festyny i Odpusty 30.09.05, 23:10 ballest napisała: > Dziynki Szwager , widzam tam mojego Onkla, jak przemawiou! > ;) > Myslam, ze suoneczko go tysz poznauo, bo mou z niym duzo do czynienia! poznało,poznało Odpowiedz Link Zgłoś