leo-24 13.03.12, 21:54 Czy chcemy jak Lukaszekno zbudować miasteczko chińskie, czy za mało mamy naszych przedsiebiiorcow i rzemieślników' czy prezydentowi rozum odebrało? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: obserwator Re: Czy nam potrzeba chinczyków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.12, 22:36 Potrzeba nam Chińczyków,-jest kasa na in vitro,-pomieszkają w Częstochowie i ją zgarną, albo dadzą "dobry materiał"do rozrodu.Trzeba się uczyć chińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pobudka Re: Czy nam potrzeba chinczyków? IP: *.net.stream.pl 20.03.12, 08:10 wyborcza.biz/biznes/1,100969,11375820,_PB___Rosna_szanse_na_hinduska_inwestycje_za_200_mln.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mandaryn Polacy zostali wyparci na Zachód za pracą, więc... IP: *.ice-net.pl 20.03.12, 08:33 Polacy zostali wyparci z Polski na Zachód za pracą, i to nie są jednostki, ale miliony ludzi w wieku pordukcyjnym. Więc w ich miejsce muszą pojawić się nowe jednostki. Życie nie lubi pustki, więc...... Przybysze z Dalekiego Wschodu są znakiem nowych czasów. Skoro Polacy nie potrafią się rządzić we własnym panstwie, nie potrafią stworzyć sobie miejsc pracy. Czy Czesi albo Słowacy tułają się po Europie za chlebem? Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Polacy zostali wyparci na Zachód za pracą, wi 20.03.12, 18:50 Coś mi się widzi, że w kwestii "chińskiej", niewiele mamy do powiedzenia. O wiele więcej ma do gadania EKONOMIA ! No bo jeśli polski przedsiębiorca w ciągu roku chce zarobić na willę z basenem i merca, a chińskiemu wystarczy by miał na michę ryżu, - nie ma siły; musi wygrać chińska ekonomika. Choć byście się zes.........! Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Polacy zostali wyparci na Zachód za pracą, wi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 18:59 Chińczycy już pokazali,-jak budują autostradę u nas! W Częstochowie wybudują pomnik Matyjaszczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mandaryn Dyzio, to my będziemy tyrać za miskę ryżu IP: *.ice-net.pl 20.03.12, 19:46 Dyzio, chyba większość z nas ma mylne wyobrażenie o Chinczykach i kojarzymy ich z obywatelami CHRL z czasów Mao. Obecnie Chinczycy to przedsiębiorcy "wielką gębą" z dużym kapitałem. I to oni zatrudniać nas będą za miskę ryżu, oczywiście mam na mysli tych, którzy tu jeszcze zostaną. A jeszcze kilka lat rządów "fachowców" z rodowodem solidarnościowym i postkomuchów, co to zakochali się w kapitalizmie i ta miska ryżu będzie wybawieniem dla wymęczonego i ogłupionego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
dyziek_o Re: Dyzio, to my będziemy tyrać za miskę ryżu 21.03.12, 04:29 A o czym ja napisałem ?! Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wva1 Re: Dyzio, to my będziemy tyrać za miskę ryżu IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.12, 08:52 Tak ,to my będziemy pracować za garstkę ryżu. Chińczykom nie chodzi o inwestycje przemysłowe, a tylko rynek zbytu na ich wyroby rynkowe oraz produkty ze ssfery usług np. bankowe. Polska to duzi klaj i można ziarobobić bo mają głupich zarządców, a siami sia leniwi żeby zrobic wreszcie porządek. Polski przedsiębiorca nie ma szans w produkowaniu konkurencyjnych cenowo produktów, z tegto tylko względu że koszty produkcji takie jak energia, system ubezpieczeniowy czy wreszcie sztuczny kurs walut kładzie europejczyków na łopatki. Czy jak w Polsce dolar był po 120 zł u nas panowała bieda? W kraju nie , ale na zachodzie robiliśmy za miskę ryżu. Z kolei eksport legalny i nielegalny kwitł w najlepsze. Miło być w gronie bogatszych tylko wtedy kiedy możemy porównywać swoje zarobki z niemcami , francuzami itp. Ale na razie jesteśmy dziadami europy i pomagamy azjatom w gromadzeniu kapitału, bo zyski z globalizacji czerpią ci co rządzą handlem globalnym. A więc anglicy , niemcy, francuzi itp.My dajemy dupy niszcząc swój przemysł, tracąc dostęp do technologii i biernie obserwujemy zanikanie wielu zawodów. Ale będziemy spzredawcami w biedronkach i innych, kelnerami itd. Bo nawet nasze uczelnie żyja dzięki grantom i projektom z UE, gminy z dofinansowań też unijnych a 6 mln młodych Polaków szuka szczęscia za granicą. Mam swoje lata, i nigdy nie przypuszczałem że moją ojczyzna może nie byc moim domem. Odpowiedz Link Zgłoś