Dodaj do ulubionych

Piekny nasz Baltyk

IP: *.icis.pcz.pl 12.10.04, 21:55
Witam,

Po raz pierwszy bylem dzisiaj nad Baltykiem - tak przynajmniej poinformowal
mnie spotkany przechodzien :))

To naprawde ladne miejsce z duzym potencjalem, czysta woda, ladnym otoczeniem.
Dookola zreszta bylo zaskakujaco czysto, tak na marginesie

To wspaniale miejsce zeby cos tam urzadzic pozytecznego dla wypoczynku
mieszkancow.

Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • mmaly Re: Piekny nasz Baltyk 12.10.04, 22:19
      Nie wiem czy jesteś świadom, że po drodze na Bałtyk minąłeś Pacyfik, a tam dalej po prawej to Adriatyk.
      Pozdrów ode mnie moje rodzinne okolice, jak się tam wybierzesz następnym razem.
      • Gość: xx Re: Piekny nasz Baltyk IP: *.icis.pcz.pl 12.10.04, 22:25
        Dzieki za informacje i wykasnienia - mam wrazenie ze dotarlem tylko nad
        Pacyfik :)) Szedlem bowiem ulica Rejtana.

Czuje ze musze sie wybrac tam na dluzej :))

Na marginesie - fajna ta ulica Rejtana - szczegolnie ten fragment w wawozie.

A na koncu Rejtana zobaczylem spora niespodzianke - tzw. Doline Milosierdzia -
        obiekt bedacy wlasnoscia kosciola katolickiego - mzoe Jasnej Gory - nie mam
        pojecia.

Ale naprawde nizely kawalek architektury zobaczylem wewnatrz. I pieknie
        utrzymane tereny zielone.

Pozdrawiam,
        • mmaly Re: Piekny nasz Baltyk 12.10.04, 22:31
          To Ci się pokopało.
          Szedłeś Kordeckiego, skoro Dolina Miłosierdzia i Bałtyk.
          Rejtana to od Krakowskiej do Rakowa.
          Dolina Miłosierdzia to kościół pallotynów pw. Miłosierdzia Bożego.
          Moja parafia, byłem tam ministrantem jako gnojek.
          • Gość: Iris Re: Piekny nasz Baltyk IP: *.21.pl / 213.199.204.* 12.10.04, 22:41
            Każdemu może się pokopać:o)To faktycznie fajny zakątek Częstochowy.Skoro jesteś
            z tych okolic to może pamiętasz okopy?To dopiero był raj dla dzieciarni.Chociaż
            Ty raczej nie ale rodzice napewno pamiętają.A co do Jasnej Góry faktycznie moze
            nie warto polemizować jak to było naprawdę bo to coś w stylu jajka i kury:o)
            Pozdrawiam:o)
          • Gość: xx Re: Piekny nasz Baltyk IP: *.icis.pcz.pl 12.10.04, 23:23
            Sorry - to oczywiscie przejezyczenie - muslalem o Kordeckiego, a napisalem
            Rejtana. :))

• Gość: mosir bedzie tam COŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 00:18
              uprzejmie informuje ze w UM znienawidzonym przez Gazetę przygotowuja powoli
              projekt zmiany, inwestycji, tego miejsca. nie jest o tym głosno bo to nie
              komuniści: nie chca ukrasc i nie chca obiecywac gruszek na wierzbie.
              • mmaly Re: bedzie tam COŚ 13.10.04, 07:58
                Pewnie że pamiętam okopy.
                Właściwie to się tam wychowałem.
                [OT] Dokładnie o tą sprawę z jajkiem i kurą mi chodziło.
                Pozdrawiam,
                • mmaly Re: bedzie tam COŚ 13.10.04, 07:59
                  Iris, to jak pamiętasz okopy, to i na Górala chodziłaś chyba, nie?
                  • Gość: Iris Re: bedzie tam COŚ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 08:15
                    Qrcze Górala nie kojarzę zupełnie.Przypomnij coś proszę:o)Miłego dnia:o)
    • Gość: pula Re: Piekny nasz Baltyk,Adratyk i Pacyfik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 11:01
      Jak tam bywacie albo znacie ludzi ,
      którzy tam mieszkaja i troche dalej
      proszę to wbijcie do mózgów innym ,
      że na Bałtyk i okolice nie wyrzuca sie śmieci.
      Ostatnio jakiś domowy naprawiacz TV wyrzucił obudowy po telewizorach ,
      o torbach pełnych pieluch i odpadkach po remontach nie wspomnę.
      Jestem tam codziennie i widze jak przybywa śmieci.
      Raz latem około 6 rano Pan z przyczepką na maluchu rozładowywał nawet większy
      transport.
      A jak 5 lat temu dałam znać do SM to mnie wezwali na przesłuchanie ,a
      gość/poznawszy oczywiście moje dane/ dostał 50 zł za odpadki po produkcji
      butów.Śmiechu warte. Jeden smietnik .
      Żal takiego miejsca w mieście.
      Sądze ,że miasto chce komuś intratnie sprzedać /może jest inny chetny oprócz
      Jasnej Góry?/.
      Czy ktoś pamięta karuzele z Niemcem / haha/
      który miał tu stworzyć wszystko jak bajki.
      Rozeszło sie na niepłaconej dzierżawie ,
      ale ilu chętnych chciało / ku ciepłym posadom/
      załapać sie na ten projekt i jak piali z zachwytu?
      Żaden redaktor nie zrobił uczciwego podsumowania tej akcji szandarowej
      poprzednich rajców.

Miasto ma tysiąc różnych wydatków
      i może nie mieć kasy na dobre zagospodarowanie prześlicznych terenów ,
      ale to nie tłumaczy kompletnej ignorancji i braku starań by zmienic ten
      stan rzeczy.

Latem przybywaja tu setki ludzi by za darmo/co tu kryć/ wypoczywać .
      Niewielu stać by z rodzina iść po 8 zł na basen.
      Świetny to teren na konne przejażdżki ,
      na rowerowe tereny
      na scene pod chmurką ,
      na wystawy ,na dalszy rozwój jedynego boiska do tenisa.
      To boisko tenisowe na ul.Popiełuszki
      w oparach spalin jest /tak myśle /gorsze
      niż tu w miare czystym powietrzu.

Istnieje zakaz wjazdu na teren Bałtyku ,kierowcy lekceważa go
      kompletnie ,obecnie opiekun /chyba ratownicy wodni/ wynaleźli pomysł ,
      stawiając betonowe kamienie na drodze tym samym chcąc zapobierzyć np.dalszemu
      rozjeżdżaniu paska ziemi miedzy pacyfikiem a bałtykiem .
      Prosze spojrzec na tamta zielen .
      Nie trzeba czekac na nią ,aż urosnie :drzewa i krzewy sa tu piekne .
      Latem są kaczki łabedzie,o przepiórkach i bażantach nie wspomnę.
      W zeszłym roku jakis debil zabił i oprół łabędzia /chyba z głodu go zjadł heh/
      Jest jakaś infrastruktura ,jest jakieś zagospodarowanie ,
      możnaby bez nadętych projektów ten teren zagospodarować.

Ale rajcowie będą zaraz rządać chorendalnych czynszów i dzierżaw,
      bo miasto musi zarobić /tak wytłumaczą/ ,
      a wystarczyłoby powiedzieć ludziom- inwestujcie/na podstawie miejskich
      uzgodnionych planów/
      i będzieci zwolnieni na jakiś czas z opłat.
      Myśle /oby źle/ ,że chodzi o to by to sprzedać i mieć z głowy.

O tym by sprawdzić panów z aut szamba ,którzy z beztroską potrafią o zmroku
      przyjechać i wypuszczać esencję swojego pojemnika na trawy.!!!!

Tutaj panuje zasada /wśród wywożących brudy/ -za moim progiem domu moge zrobic
      kupe bo to niczyje!!!!!

• Gość: xx Re: Piekny nasz Baltyk,Adratyk i Pacyfik IP: *.icis.pcz.pl 13.10.04, 11:54
        Masz racje jak najbardziej.

Ale bylem zdziwiony przyjemnie ze nad Pacyfikiem bylo sterylnie czysto, ani
        jednego smiecia i kupa workow na smieci.

Pewnie miasto (albo ktos inny) wlasnie posprzatal po sezonie. Dlatego tez bylo
        tam tak przyjemnie.

Pozdrawiam,
        • Gość: pula Re: Piekny nasz Baltyk,Adratyk i Pacyfik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 13:34
          Sorki,że pouczam ,przejdź sie tam ,
          nie tylko wokół zbiornika.Spacer np.na godzinę.
          Miłego)
          A sprzatać akcyjnie -owszem sprzatali i
          są worki zawieszone chyba przez "ratowników" /nie znam nazwy /Wypoczywający
          ludzie pakuja smieci do worków i nie brudza .
          Ale nie w tym rzecz /co chwała/,że obecny najemca robi coś dla poprawy
          otoczenia
          ale sprawa jest poważna z punktu widzenia społecznego zachowania ludzi.
          Nie wywozić tam śmieci w postaci :odpadków po produkcji,po remoncie i śmieci z
          domów !!!!!!!!!!!plissssssss
          • Gość: xx Re: Piekny nasz Baltyk,Adratyk i Pacyfik IP: *.icis.pcz.pl 13.10.04, 13:41
            Ja tylko mowie o swoim pierwszym wrazeniu.

Jesli chodzi o stosunek do otoczenia wsrod naszych obywateli, to sam jestem
            bardzo krytyczny.

Ale mimo wszystko mam wrazenie ze cos sie poprawia pod tym wzgledem w naszym
            miescie. Naprawde w ubieglym roku nie widzialem tylu osob sprzatajacych wokol
            swoich posesji.

Moze to rezultat wejscia do UE ? :)) Zrobilo nam sie troche wstyd ?

Pozdrawiam,
            • Gość: here_i_am Re: Piekny nasz Baltyk,Adratyk i Pacyfik IP: *.inds.pl / *.inds.pl 13.10.04, 19:42
              W tych okolicach, gdy Częstochowa byla jszcze miastem wojewodzkim mial powstac
              aquapark i wsztstko w zasadzie zostalo przygotowane pod inwestycje. ale gdy
              wojewodztwo zgaslo i koncepcja upadla. bodajze w ubieglym roku obiekt trafil
              pod opiekę MOSIR (i bardzo dobrze), teren zostal posprzatany i rudery
              zabezpieczone. Ogromne slowa uznania naleza sie za to przedstawicielom wladz
              mosiru - bo to wylacznie ich dobra wola.
              teraz pozostaje miec tylko nadzieje ze ktos kiedys za ogromne pieniadze w jakis
              sensowny sposob zagospodaruje zbiorniki po wyrobiskach kopalnianych i wroci
              dawna swietnosc Parku Lisinieckiego - bo tak wlasnie nazywa sie ta okolica.

pozdrawiam :)
              • mmaly Re: Piekny nasz Baltyk,Adratyk i Pacyfik 13.10.04, 20:09
                Na Górala chodzilo się na narty i sanki.
                To takie zbocze z okopów w stronę Bałtyku, równolegle do ulicy Kordeckiego.
                • Gość: Wojo Re: Piekny nasz Baltyk,Adratyk i Pacyfik IP: *.w193-250.abo.wanadoo.fr 13.10.04, 22:12
                • Gość: Iris Re: Piekny nasz Baltyk,Adratyk i Pacyfik IP: *.21.pl / 213.199.204.* 13.10.04, 22:15
                  Na Górala niestety nie chodziłam.Troszkę za daleko w zimę:o)pamiętam za to jak
                  fantastycznie jeździło się na sankach między parkami, jeszcze wtedy kiedy były
                  schody:o)Przy dobrym popychającym:o)można było zjechać prawie do połowy III
                  Alei.No cóż teraz byłoby to niemożliwe ze względu na ruch samochodowy:o)A ile
                  było lodowisk?Nie to co teraz niesty ale to temat do innego wątku raczej:o)
                  Pozdrawiam:o)
              • Gość: I.LEŚNIKOWSKI POWOLI, POWOLI... TO TEZ NAPRAWIMY IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 212.87.231.* 19.10.04, 18:01
                Dziękuję za te ciepłe słowa pod adresem MOSiR-u. Chciałbym jednak zauwazyć, że
                uwagi na temat dewastacji terenu nie miały nic wspólnego z województwem. Po
                prostu władze miasta przekazały ten teren nierzetelnemu "inwestorowi", który
                doprowadził go ruiny, czyli nic tam nie zrobił.
                Chciałby uspokoić wszystkich chuchając równocześnie na zimnie po wcześniejszym
                oparzeniu:
                Ze Sprawozdania Prezydenta - "11 października naukowcy Akademii im. Jana
                Długosza pod kierunkiem dr Cezarego Głębickiego zaprezentowali w Urzędzie
                Miasta waloryzację przyrodniczą Parku „Lisiniec” wraz z koncepcją
                zagospodarowania tego terenu. Analiza będzie przydatna w podejmowanych przez
                nas wysiłkach poszukiwania inwestora na tym terenie."
                Czyli nie zpomnieliśmy - nie będziemy jednak obiecywać gruszek na wierzbie.

Ireneusz Leśnikowski
    • Gość: bananek Re: Piekny nasz Baltyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.04, 22:39
      przynajmniej ktos na parkingu zrobił przeszkody na deske :D
      pozdrawiam ludzi z Św.Kingi :) z dołka , górki :] , Spara :) i dom babci która
      tam mieszkała kiedyś ;D ;D ;D
      • mmaly Re: Piekny nasz Baltyk 16.10.04, 22:58
        O rany. Jak przeczytałem "z dołka" to już naprawdę na tym forum się czuję jak w domu.
        To jeszcze przypomnę Staw Czerwińskiego, skoro już na dołku jesteśmy. Staw obecnie niestety zasypany i to niezbyt estetycznie.
        • Gość: bananek RE?<religia> IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 16:26
          ....a na górce hipisi żygali <takie głupoty mi mama wciskała> , a pod Orzechem
          pielgrzymi odpoczywali <moja inwencja> ..... na górce babcia ziemie kopała , i
          do Jezuitów niepotrzebny gnój przeżucała :D ..... takie to stare czasy były w
          tej cz-wie ...

<nie bierzcie tego wszystkiego dosłownie :) ... ja nie biore ... >
          a co do "bałtyku" to raz tam byłem że tak powiem "nad wodą" ... ale spotkaliśmy
          sąsiadów z korytarza :D ... i więcej mama mnie tam nie zabierała ...
          Ale oczywiście jak ktoś nie ma gdzie spędzać swego cennego czasu , to prosze
          bardzo ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka