Gość: kacper IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 09:49 mam troche gotowki W jakie fundusze zainwestowac.Moze w Fortisie?Czy może grac na gieldzie? pomozcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kacper Re: fundusze inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 11:05 to jeszcze ja ,powiedzcie coś!!!!Nie wiem gdzie zainwestować???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietnamski kucharz Re: fundusze inwestycyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 11:09 Najlepszą inwestycją jest podobno wykształcenie własnych dzieci. Nie masz dzieci? To do dzieła! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gapcio Re: fundusze inwestycyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 11:21 Gość portalu: Wietnamski kucharz napisał(a): > Najlepszą inwestycją jest podobno wykształcenie własnych dzieci. Nie masz > dzieci? To do dzieła! Małe dzieci - mały kłopot. DUŻE DZIECI - DUŻY KŁOPOT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: fundusze inwestycyjne IP: *.masterkom.pl 27.08.07, 20:04 Gdyby było tak jak mówisz ... ci co mają po 10-cioro byliby miliarderami :))) zastanów się co piszesz ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Donald Re: fundusze inwestycyjne IP: 80.48.49.* 28.08.07, 09:04 Witaj Czy rozwiązałeś już swój problem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frogman Re: fundusze inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 11:32 Kacper, odpowiedz sobie na pytanie: co ty wiesz o giełdzie i juz będziesz wiedział. Drugie: jakie ryzyko jesteś w stanie zaakceptować???? Trzecie: czy nie umrzesz jak Ci kasa stopnieje w przeciągu dnia o jakieś 30- 50% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sartre Re: fundusze inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 12:19 Właśnie, Frogman ma rację. Zastanów się nad wiedza jaką posiadasz, bo możesz wkrótce się przekonać dosyć boleśnie że to co wiesz to jest troszeczkę za mało. I pomyśl o ryzyku, o tym ile możesz stracić. Poza tym teraz nie jest chyba najlepszy moment na wejście w fundusze, przynajmniej akcji. Wszystko jest wywindowane. Trzeba poczekać aż trochę spadnie, ochłonie, uspokoi się i wtedy można. Odnośnie funduszy sprawdź sobie ranking i czym zajmuje się dany fundusz,np na stronie mbanku. Sprawa nie jest taka prosta jak sie wydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gracz Re: fundusze inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 12:40 hihi!!!! graj!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: fundusze inwestycyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 12:53 są firmy które doradzą Ci w tej kwestii.np. www.pdm.com.pl ,wizyta doradcy-bezplatna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lizka Re: fundusze inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 13:21 Gość portalu: ala napisał(a): > są firmy które doradzą Ci w tej kwestii.np. www.pdm.com.pl ,wizyta doradcy- >bezplatna pewnie, że bezpłatna, bo tak doradzi, żeby pieniadze zainwestowac w firmę, która jest jego zleceniodawcą ;) ja się zdecydowałam na fundusz z lokatą, zysk mały, bo i ryzyko niewielkie :) ale żeby ryzykowac trzeba mieć czym ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Re: fundusze inwestycyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 13:39 ja polecam SEB lub AEGON poczytaj na necie google wiedza;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: fundusze inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 13:46 nie pchaj sie w gielde ziomus zacznij od funduszy a o gieldzie poczytaj ksiazki, pobaw sie symulatotem, sledz kursy i po 2 latach edukacji mozesz probowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menel Re: fundusze inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 13:55 Jak cos to fundusze bierz-od najbardziejh pewnych do najbardziej ryzykowanych- mozna zyskac od 3-4 proc do 50 proc w tych najbardziej ryzykownych w skali roku. No i warto miec kolo 500 zl zeby sie oplacalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: fundusze inwestycyjne IP: 80.54.170.* 31.05.07, 15:55 Ja chciałabym się dowiedzieć czy jeśli wpłacam pieniądze na fundusz inwestycyjny, powiedzmy sredniego ryzyka, to czy jeśli jest sytuacja, że bank nie wypracował zysku, a może nawet ma stratę to czy ja tracę kwotę wpłacaną czy poprostu nie uzyskuje żadnych profitów?? I mój zysk jest równy 0? Bo najbardziej mnie nurtuje to, czy jak wpłacę pieniądze to czy nie będzie tak, że będę musiała dopłacać do tego interesu... mam nadzieje, że dobrze wytłumaczyłam o co mi chodzi i ktoś będzie w stanie odpowiedzieć na moje pytanie... dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frogman Tak można stracić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 16:28 Tak masz racje Twój zysk może byc równy zero. możesz też stracić część funduszy które bank ulokował w papierach tracących aktualnie na wartości. w zależności jakie masz proporcje pomiędzy lokatą a funuszem. To że od dwóch - trzech lat idzie to w górę nie znaczy że nie może iść w dół. Ci co grają dłużej to wiedzą :-) Na pocieszenie na pewno mniej stracisz w funduszu niż byś zarobiła inwestując samodzielnie i na raczej na pewno nie będziesz dopłacać do interesu, jeśli fundusz wtopi, bank prowizje potrąci sobie z kasy na lokacie :-) więc możesz spać spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tej Re: fundusze inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 18:13 ale kolezanka dowalila :D wiem ze mozna sie nie znac, ale pomyslmy logicznie . Jesli byly by takie fundusze ze w dniu spadkow na gieldzie nasz fundusz by nie przyniosl zysku i tym bardziej nie poniosl strat to kazdy by gral :) Wtedy nie bylo by pojecia ryzyka gry na gieldzie :p . To by bylo pieknie nie stracic i ciagle zarabiac. Odpowiedz jest nastepujaca dzisiaj fundusz wypracowuje przykladowo 3% a jutro moze miec -5%. To przykładowe liczby rzadko sie zdarzaja takie wzrosty i spadki w ciagu dnia ale chce ci uswiadomic(jesli o to ci chodzi) ze nie tylko mozna zyskac ale mozna rowniez stracic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menel Re: fundusze inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.07, 14:23 Chcialbym sie dowiedziec od bedacych w temacie.Czy najblizszych dniach indexy na gieldzie pojda w gore czy nadal w dol? Chcialbym kupic kilka jednostek w funduszu akcji-ale wolalbym zeby jeszcze potanialy. Z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politolog Re: fundusze inwestycyjne IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.07, 16:25 No 500zł zainwestować to ogromne zyski będą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klara Re: fundusze inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 17:08 Gość portalu: politolog napisał(a): > No 500zł zainwestować to ogromne zyski będą. zapewne o 5000 chodziło, nie badżmy małostkowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politolog Re: fundusze inwestycyjne IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.07, 17:11 Za 5000 zł to można jedynie jechać na średnie wakacje samemu a nie bawić się w inwestycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klara Re: fundusze inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 17:18 Gość portalu: politolog napisał(a): > Za 5000 zł to można jedynie jechać na średnie wakacje samemu a nie bawić się w > inwestycje. w takim razie radzę zmienić wody... rekinie biznesu a właściwie to jakie niesprzyjające prądy Cię tutaj zniosły?? czyżby mała przerwa w inwestowaniu milionów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frogman Re: fundusze inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 17:57 wirtualny rekin wirtualnych interesów heheheh po to są właśnie fundusze zeby inwestować niewielkie lub średniej wielkości sumy. Kolego poczyta kiedyś może o procencie składanym to się będzie inaczej wyrażał, może na tych wakacjach warto by sięgnać po lekturkę ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menel Re: fundusze inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 18:10 Nie pomylilem sie-500 zl dalem na jeden z funduszy. W Gazecie Wyborczej w pierwszym wydaniu dodatku "Finanse" bylo mowa, iz nie potrzeba wlasnie wielkich pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Re: fundusze inwestycyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.07, 21:04 inwestowac mozna juz od 50 zl miesiecznie w gore wcale nie jest powiedziane ze tysiace trzeba wplacac. ja zainwestowalam w dwa fundusze SEB dynamiczny i zrownowazony. najpierw wplacilam 2000 zl(wymagane jest sto zl-pierwsza wpłata)i co miesiac wplacam sobie tyle ile chce.jezeli nie mam kasy nie wplacam.pozdrawiam Aska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politolog Re: fundusze inwestycyjne IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.07, 23:01 Fundusze może kupić każdy tylko czy ci się opłaci zarobić te 100zł?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politolog Re: fundusze inwestycyjne IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.07, 23:00 Każdy może inwestować setki tysięcy. Nie widzę w tym nic nienormalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper Re: fundusze inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 23:56 Przepraszam, nie było mnie caly dzien. Mam do zainwestowania 100 tys. Czy inwestowaliscie w fortisie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Re: fundusze inwestycyjne IP: 212.87.241.* 14.08.07, 23:49 100 tys. to już poważna kwota. Ja uważam, że powinieneś zdywersywikować inwestycję n. 30% dobra lokata w banku, ewentualnie obligacje i inne bezpieczne i pewne instrmenty finansowe, 40% w fundusze średniego ryzyka, chodzi tu o zrównoważone i 30 w fundusze ryzykowne czyli akcyjne. Teraz mamy do czynienia ze spadkiem cen jednostek uczestnictwa w funduszach, więc jest okazja aby dosyć tanio je kupić. Ten stan rzeczy ma się utrzymać około 2 miesięcy, ale nie wykluczone, że dłużej. Przyjrzyj się funduszom oferowanym przez mbank, bo oferowane tam można nabyć bez opłat dystrybucyjnych oraz w innych bankach np. w ING była promocja do 15 czerwca tego roku, że można było nabywać jednostki uczestnictwa bez opłat dystrybucyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menel Re: fundusze inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 19:34 ING widze od 3 dni idzie ostro w gore, mam nadzieje ze nadrobia strate w miare szybko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper Re: fundusze inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 00:05 hej hej !!! Czy wszyscy juz śpią ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politolog Re: fundusze inwestycyjne IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.07, 06:17 Poszukaj na necie. Jest sporo firm mających ofertę dla większych inwestorów i bardzo o nich dbają :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MłODY Re: fundusze inwestycyjne IP: 212.87.244.* 27.08.07, 18:27 A są firmy, które doradzą żeby iść do konkurencji?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tralala Re: fundusze inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 18:54 Zainwestój w siebie !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wietnamski kucharz Re: fundusze inwestycyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 19:09 A ty - w słownik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: fundusze inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 21:31 Najlepiej kupować jednostki typu A,opłaty są pobierane na początku i wszystko jest jasne na wejściu!!! Poza tym fundusze zrównoważone lub akcji to chyba obecnie najlepsza lokata gotówki...jeśli chcesz mieć pewny ale mniejszy zysk to zrównoważony jest idealny,a jeśli wolisz większe ryzyko i byc może lepsze zyski to fundusze akcyjne polecam!!!! Obecnie Arka i Union to chyba najlepsze lokaty<19 % od zysku i tak musisz zawsze wyliczyc w koszta> Wybór należy do Ciebie,Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menel Re: fundusze inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 23:34 Ja mam w ING w Akcji i po poltora miesiaca od zainwestowania zwrocila mi sie oplata dystrybucyjna pobierana na samym poczatku-5 proc od zainwestowanej sumy- nie wiem czy to dobrze czy to normalny okres. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas Re: fundusze inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 06:51 ING pobiera w jednostkach typu 5 % na wejściu,a np. Arka pobiera 2 % od wysokości wpłacanej kwoty... Warto czasem zorientować się w opłatach,bo przy większych sumach to zaczyna juz robic różnice!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacper Re: fundusze inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 21:15 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANIA Re: fundusze inwestycyjne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.07, 15:12 Może lokata z funduszem??? Lokata 9% na trzy miesiace a fundusz PKO/Credit Suisse.Dostępna do 29-06-2007 w Banku Pocztowym na Orzechowskiego7 na poczcie głownej.Tel.034/366 90 30 pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: fundusze inwestycyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 09:56 a co myslicie o funduszach CU ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowanatrochę Re: fundusze inwestycyjne IP: *.sobieskiego.trustnet.pl 10.06.07, 14:35 Samemu, jeżeli nigdy tego nie robiłeś, zabawa w akcje może skutkować w mało przyjemny sposób. Najlepszym wyjściem przy tej sumie były by chyba fundusze inwestycyjne. Spotkaj się z kilkoma doradcami, ustal z nimi(zależnie od preferowanego przez ciebie ryzyka inwestycyjnego)modelowe portfele inwestycyjne, zapytaj o koszty, poproś o wykazanie wyższości danej oferty nad innymi. Gdy będziesz miał kilka ofert spokojnie je porównaj, wybierz najlepszą. Jedną taką ofertę sama mogę przedstawić. W razie zainteresowana proszę o kontakt e-mail : nations@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
kleco Re: fundusze inwestycyjne 18.06.07, 09:13 Jeżeli chcesz wiedzieć więcej odnośnie funduszy inwestycyjnych wybierz sie na specjalne szkolenie. Ostatnio byłem na takim dwudniowym. Rewelacyjna sprawa. Wiedzy masa, oczywiście bez żadnych zobowiązań. Szkolenia prowadzi firma szkoleniowo doradcza (na szczęście nie powiązana z żadnym bankiem :)) Przedstawiają i porównują wszelkie formy inwestowania w Polsce. Z racji tego że ostatnio byłem tylko jeden dzień teraz znowu jadę. Gdybyś chciał jakieś informacje pisz: klec@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Menel ING Akcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 18:41 Czy tylko mnie to wkurza czy po prostu fachowcy z ING nie potrafia inwestowac? Od juz jakiegos czasu leca na leb na szyje-prawie 20 zl na 1 jednostcce w przeciagu bodajze miesiaca!! Czy w innych funduszach jest podobnie>? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Russian Girl Re: ING Akcji IP: *.range86-147.btcentralplus.com 13.08.07, 18:45 Kiepski bank, kiepskie inwestycje. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: ING Akcji IP: 194.42.125.* 13.08.07, 21:21 kolego nie zauwazylems moze ze cala gielda stracila? spokojnie odrobia... cierpliwosci, teraz jest dobry czas aby wejsc w fundusze albo w akcje, ja kupuje Odpowiedz Link Zgłoś