Dodaj do ulubionych

Wynajem lokalu

14.05.08, 12:45
Wynajęłam mieszkanie w kamienicy. Odstępnego dałam 4 tys., aby mieć(wg.
właściciela)stały meldunek. Nigdzie w umowie tego nie zapisał.
Czy może mi ktoś odpowiedzieć , co z tymi pieniędzmi?Czy jak przestanę płacić
czynsz, to Pan sobie od tego odliczy? Czy może jak będę chciała się
wyprowadzić to odda?
Głupim wypowiedzią dziękuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: pisak odpowiedź w umowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:04
      Różnie można nazwać owe 4 tys. kaucja, odstępne itd. jednak to jak je traktować
      będziesz miał opisane w umowie. Nie rozumiem co ma odstępne do stałego meldunku ?
      • Gość: pisak Re: odpowiedź w umowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:13

Przez odstępne rozumie się uzgodnioną przez strony kwotę pieniężną od której
        uzależniają one w odrębnym zastrzeżeniu umownym możność skorzystania z umownego
        prawa odstąpienia. Prawo to podlega wymaganiom przewidzianym w art. 395 § 1
        k.c., odstępne, stanowi jedynie kwalifikowaną postać umownego prawa odstąpienia.
        Odstępne może byćzastrzeżone w każdej umowie na rzecz albo jednej albo każdej ze
        stron. W razie, gdy zastrzeżono umowne prawo odstąpienia, a równocześnie dany
        został zadatek można domniemywać, że zamiarem stron było nadać zadatkowi
        charakter odstępnego, chyba, że strony wyraźnie uzgodniły inaczej.

Czyli odstępne to prawo do odstąpienia od umowy za zaplatą danej sumy.
    • Gość: malwing Re: Wynajem lokalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.08, 14:45
      jak nie masz nic w umowie to na gębę jeszcze nikt nic nie odzyskał -
      niestety.
    • Gość: ddd Re: Wynajem lokalu IP: *.cn.com.pl 14.05.08, 14:54
      Zamiast pytać na forum - zapytaj właściciela mieszkania - to przecież z nim
      ustalasz warunki wynajmu.
    • Gość: aaanka Re: Wynajem lokalu IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.05.08, 17:14
      Rzeczywistość wygląda tak: nikt Ci nic nigdy nie odda,nie będzie też nic
      zaliczane na poczet czynszu. Jeśli nie masz w umowie zapisane,że taką kwota
      została przyjęta przez właściciela to tak jakby nie było sprawy. Może masz
      świadka jak to płaciłaś?
      Właściciel zabiera kasę, nie uwidocznia do żadnego podatku. A gdyby ktoś zapytał
      to powie,że nic takiego nie miało miejsca.Znam osobiście taki przypadek. W
      Częstochowie to nagminne w prywatnych kamienicach.
      • winter.online Re: Wynajem lokalu 14.05.08, 22:11
        Tak, rzeczywiście nie mam tego w umowie. Czyli dałam sie zrobić w bambuko jak
        wiele osób. Nawiasem mówiąc tego właściciela (jak i pozostałych )nazwałabym
        jednym słowem, ale będę kulturalna:)Owszem , byłam dziś u niego , zapytać sie
        jak to będzie, stary dziad(dosłownie )zaśmiał mi sie w oczy, i stwierdził, że
        jak chce mieszkać u niego i mieć ten pie....y meldunek to czego sie czepiam?!
        Trudno. Jakoś to spłacę:( dzięki
    • Gość: trades Re: Wynajem lokalu IP: *.trustnet.pl 14.05.08, 20:14
      Serwis się rozwija, może przejrzysz już dodane ogłoszenia za free?
      Darmowo możesz dodać też swoje ogłoszenia
      - tutaj www.gazetaposrednik.pl
      lub
      -tutaj www.gazeta.tnm.pl
      • Gość: do autora pytania Re: Wynajem lokalu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 10:07
        Jak spisałaś taką umowę to masz to widać jak mądry masz pomyślunek.I
        nie zadawaj głupich pytań.
        • Gość: aaanka Re: Wynajem lokalu IP: 89.174.23.* 16.05.08, 13:09
          Nie jestem autorką pytania, ale znam temat. Jak powiesz,że chcesz zawrzeć kwotę
          odstępnego w umowie, to zaraz okaże się,że są inni chętni i już mieszkanie nie
          jest do wynajęcia. Pomyślunek nie ma tu nic do rzeczy. Nie piszą w umowach
          odstępnego bo musieliby zapłacić od tej kwoty podatek dochodowy i ująć ją w
          rozliczeniu do US
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka