IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 05.05.04, 00:21
Kamienice po przejściach

Środa, 5 maja 2004r.

W całym mieście jest około siedmiu tysięcy przedwojennych budynków
mieszkalnych. W większości przypadków o tym, czy będą remontowane, decydują
wspólnoty mieszkaniowe, czyli osoby, które wykupiły na własność zajmowane
lokale. Pozostałe należą do gminy Wrocław.

W przypadku 1900 budynków jedynym ich właścicielem jest miasto i to urzędnicy
decydują o ich odnawianiu. - W tym roku gmina przeznaczyła 3,3 miliona
złotych na remont ich elewacji - tłumaczy Izabela Zalewska, rzeczniczka
Zarządu Zasobu Komunalnego we Wrocławiu.

Pieniądze te starczą na poprawienie wyglądu stu kamienic. Reszta budynków
będzie odnowiona dopiero w przyszłości
Obserwuj wątek
    • Gość: Preslaw Re: kamienice IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.04, 17:28
      Bradzo cieszy mnie to, że będa odnawiane stare kamienice, bo po odnowieniu tak
      pięknie wyglądają. Chyba żadne nowe budynki nie mogą równać się pod względem
      urody do starych kamienic. Wrocław ma ich stosunkowo dużo, ale w Szczecinie
      jest ich więcej. Dlaczego teraz nie buduje się tak poruszającej architektury,
      tylko robi się ją tak by była funkcjonalana i efektowna. Nie ma oczywiście
      niczego złego w tym, że coś jest efektowne, ja też to bardzo lubię, ale w
      nowych budynkach brakuje mi klimatu, takiego momentu, że stoje i się zagapiam
      zachwycony.
      • Gość: kotbehemot Re: kamienice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 17:37
        Wroclaw ma podobno najwiecej kamienic czynszowych w Polsce (nawet wiecej niz Stettin:)) --> za Encyklopedia Wroclawia.

Co do architektury- kwestia gustu, architektura nowoczesna moze byc jeszcz ebardziej poruszajaca, tylko trzeba umiec. Wlasnie wrocilem z Berlina i musze powiedziec ze zadna architektura na swiecie nie zrobila na mnie takiego wrazenia jak Paul - Loebe Haus w Berlinie..
      • Gość: Foxx Re: kamienice IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.04, 02:00
        Ja takze jestem z tego faktu rad wielce, w koncu po tylu latach zaniedban
        pojawia sie swiatelko w tunelu. Podzielam zamilowanie do starej, stylowej
        architektury, trapi mnie tez to samo pytanie, dlaczego dzis nie mozna - jak
        niegdys - budowac czegos co jest zarazem ladne i klimatyczne, co zwraca uwage i
        wtapia sie gladko w otoczenie. Niewiele jest wspolczesnych realizacji, ktorym
        moznaby przypisac cechy, o ktorych wspominamy, a szkoda...
        • Gość: antoslaw Re: kamienice IP: *.neting.com.pl / *.neting.com.pl 13.05.04, 10:10
          Z takimi srodkami pienieznymi, miasto nigdy nie poprawi swojego wizerunku.
          Zalozmy, ze co roku bedzie przeznaczana podobna kwota, to bedzie potrzeba jakis
          30 lat... Moim skromnym zdaniem, wiele kamienic wsytarczyloby jedynie porzadnie
          umyc, naprawic ornamenty w elewacji. Jak pomysle sobie, ze elewacje beda
          malowane na rozne kolory, to mnie mdli. Marzy mi sie sniezno-szary Wroclaw,
          podobny do Londynu czy Paryza. Jeszcze jedno, nikt nie wspomina o rewitalizji
          podworek, bram, to bardzo istotne. Co z tego, ze na Szczytnickiej odnowiono
          elewacje, skoro bramy smierdza uryna i strasza brakiem, delikatnie
          mowiac, "elementarnej" estetyki. Aby uratowac wroclawskie srdomiescie przed
          calkowitym upadkiem, potrzeba radykalnej zmiany, jakiegos przelomu... ale zadna
          przeciez wladza nie bedzie narazac sie swoimi wyborcom, ktorzy zamieszkuja
          obecnie przedwojenne budynki...
          • Gość: kotbehemot Re: kamienice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 13:56
            Krotko mowiac potrzeba kompleksowo zając sie srodmiesciem. To zrobiono w Szczecinie i rezultaty powalają. Wydaje mi sie ze są 2 drogi remontowania kwartałów w starym srodmiesciu- albo przez TBS jak to robi Szczecin (dlaczego my nie?!) albo z funduszu UE ktory znalazl SW, ktory to fundusz rewitalizuje nie tylko budynki ale takze mieszkancow...

Moze pora wrocic do akcji "ratujmy wroclawskie kamienice"?..
            • Gość: ! Projekt MPWIK - remont 9 kamienic. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.05.04, 18:10
              Wrocław - remonty kamienic

Dziewięć zabytkowych kamienic we Wrocławiu zostanie wyremontowanych.
              Porozumieniu w sprawie sfinansowania prac podpisali przedstawiciele władz
              miasta, Miejskiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej i Zespołu
              Elektrociepłowni Wrocławskich. Odnowione zostaną budynki przy ulicach
              Szczytnickiej, Prusa, Świętokrzyskiej i Jedności Narodowej. Kamienice będą
              ocieplone, wyremontowane zostaną elewacje, naprawione zostaną dachy.
              Zlikwidowane zostaną piece węglowe. Zdaniem wiceprezydenta Wrocławia Adama
              Grehla jest jednak znacznie więcej budynków wymagających remontu: Realizacja
              projektu ma kosztować 9 milionów złotych.

Przemysław Żyła
              2004-05-25 17:11:29

www.prw.pl

Hmmm 9 dużych baniek za remont 9 kamienic czyli jedna kamienica = 1 mln.
              • Gość: kotbehemot Re: Projekt MPWIK - remont 9 kamienic. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 18:19
                No nie zapominajmy ze w tym wypadku to NIE TYLKO remont tylko generalna przebudowa:-) Czyzby w koncu swiatelko w tunelu dla pieknej kamienicy na rogu Prusa i Swietokrzyskiej??!??? Dzis przechodzilem kolo niej i dokladnie sie przypatrzylem- na samej gorze elewacji widac jeszcze, jakie fantazyjne kolory zostaly uzyte do ukazania secesyjnych szczegolow! Spojrzcie kiedys, na gorze widac jeszcze slady farby:-)
                • Gość: ! Kolejne b.dobre wiadomości! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.05.04, 18:27
                  Przed chwilą było o tym projekcie w "Faktach". Te 9 kamienic, to taki poligon
                  doświadczalny, mały początek. Wg prezesa Kogeneracji SA i Prezydenta
                  Dutkiewicza nie opłaca się robić takich remontów na małą skalę, dlatego jeżeli
                  metoda okaże się skuteczna, to po 2007 roku ma ruszyć program rewitalizacji
                  wrocławskich kamienic na wielką skalę. Prezes Kogeneracji SA także stwierdził,
                  że Kogeneracji nie interesuje jednorazowy projekt, tylko myślą o poważnym,
                  wieloletnim zaangażowaniu się w ten projekt, o ile się oczywiście sprawdzi ten
                  pierwszy, dotyczący tych 9 kamienic.

Projekt realizują: gmina Wrocław, MPEC Wrocław i Kogeneracja Wrocław SA. Każdy
                  ma wyłożyć równo po 3 mln.
                  • Gość: kotbehemot Re: Kolejne b.dobre wiadomości! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 18:39
                    A czy wiadomo moze KTORE to będą budynki??:)
                    • Gość: slawek Re: Kolejne b.dobre wiadomości! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 19:57
                      Jedna na Jedności Narodowej. A reszty nie podali.
                    • Gość: Rafis Re: Kolejne b.dobre wiadomości! IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 25.05.04, 19:58
                      te 9 kamienic to w tym roku czy do 2006 roku?
                      • Gość: slawek Re: Kolejne b.dobre wiadomości! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 20:03
                        Do 2006 Rafis.A jeśli chodzi o to które:

Odnowione zostaną budynki przy ulicach Szczytnickiej, Prusa, Świętokrzyskiej i
                        Jedności Narodowej. Kamienice będą ocieplone, wyremontowane zostaną elewacje,
                        naprawione zostaną dachy. Zlikwidowane zostaną piece węglowe. Zdaniem
                        wiceprezydenta Wrocławia Adama Grehla jest jednak znacznie więcej budynków
                        wymagających remontu: Realizacja projektu ma kosztować 9 milionów złotych.

• Gość: slawek Re: kamienice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 20:25
      Widze że to co napisłem już jest wcześniej. Sorry.
    • Gość: kotbehemot wyliczanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 20:39
      A więc sprobujmy dojśc, które to będą!

Na Szczytnickiej- to najłatwiej- zostały juz wyremontowane wszystkie poza
      dwiema, więc pewnie pozostałe dwie...

Prusa (mam nadzieje!) - przepiękna, półokrągła, którą wszyscy znamy. Do tego
      moze jeszcze ta przylegająca do niej i ta jeszcze następna.. Cała reszta w tej
      części Prusa jest baardzo brzydka i nie warta remontu.
      Kolejna częsc Prusa- koło Parku Nowowiejskiego. Tam stoją bodajże 3 albo 4
      kamienice wymagające remontu. Są o tyle ciekawe, ze jesli zostaną
      wyremontowane, to park praktycznie zostałby otoczony pięknymi budynkami!
      Wydział Architektury (wkrotce remont:)), szkoła Pestalozziego, kosciol sw
      Michala (trwa wymiana dachu:) najpiekniejszy dach we Wroclawiu:)) i te
      kamieniczki. Moze więc to te?

Swietokrzyska- w sumie tam została niewyremontowana jedna kamienica + ta
      narozna półokrągła wiec pewnie chodzi o te dwie:))

Jedności Narodowej- obstawiam ze zostanie wyremontowana druga kamienica
      od "Odry" w stronę Poniatowskiego:) ta pierwsza od strony "Odry" ma byc
      remontowana w tym roku przez miasto wiec moze na zasadzie zeby obie stały obok
      siebie, wyremontuje sie tez tą druga?:)

Takie są moje STRZAŁY. Wierze, ze wybór tych ulic był logiczny i ze był
      jakis "system":) Jakie są Wasze przypuszczenia?:)
      • Gość: ! Więcej info! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.05.04, 20:47
        Ruszył pilotażowy program rewitalizacji Wrocławia

Michał Kokot 25-05-2004, ostatnia aktualizacja 25-05-2004 19:43

W dziewięciu wrocławskich kamienicach zostanie zainstalowane centralne
        ogrzewanie, a same budynki zostaną wyremontowane. Ich lokatorzy nie zapłacą za
        to ani grosza. To efekt umowy podpisanej we wtorek pomiędzy gminą, MPEC i
        Kogeneracją SA

Przedsięwzięcie warte 9 mln zł ma w jednej trzeciej sfinansować każda ze
        stron. - Po rewitalizacji wartość budynków znacznie wzrośnie. Szacujemy też, że
        zmaleją koszty eksploatacyjne tych mieszkań - mówi Adam Grehl, wiceprezydent
        Wrocławia. Z umowy zadowolona jest także Kogeneracja SA, właściciel Zespołu
        Elektrowni Wrocławskich. - Nie zależy nam na podwyższaniu cen energii. Większe
        zyski chcemy osiągnąć, zwiększając liczbę naszych klientów - mówi Jacky
        Lacombe, prezes zarządu Kogeneracji.

W dziewięciu kamienicach z ulic Szczytnickiej, Prusa, Świętokrzyskiej i
        Jedności Narodowej piece kaflowe zostaną zastąpione centralnym ogrzewaniem.
        Dodatkowo każda z nich zostanie wyremontowana przy zachowaniu zabytkowych
        elementów elewacji. Rewitalizacja ma na razie dotyczyć tylko budynków
        komunalnych, ale miasto liczy także na zainteresowanie wspólnot mieszkaniowych.

Program ma zakończyć się w grudniu 2005 r., a dwa lata później ma zacząć się
        jego drugi etap. - W 2007 r. chcielibyśmy sfinansować podobny program przy
        udziale środków finansowych z Unii Europejskiej - mówi Rafał Dutkiewicz,
        prezydent Wrocławia. Jak szacują władze miasta, Unia mogłaby go sfinansować
        nawet w 40 proc. Argumentem za przyznaniem dotacji ma być powodzenie obecnego
        przedsięwzięcia. - Wiemy, że walka o subwencje będzie zacięta. Dlatego chcemy
        być do niej dobrze przygotowani - podsumowuje Dutkiewicz.

• Gość: erni Re: Więcej info! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.04, 21:28
          Po 2007 potrzebne będą wory pieniędzy bo na rewitalizację czeka ok. 700
          kamienic ze śródmieścia i przedmieścia oławskiego. Następnym problemem w
          trakcie remontów będzie także zapewnienie mieszkańcom zastępczych mieszkań
          komunalnych.
          • smi Re: Więcej info! 26.05.04, 07:54
            To jest tzw. program pilotażowy. Gdy uzyska się oczekiwane efekty, to będzie to
            początek kompleksowego programu rewitalizacji śródmiejskich kamienic :-)
      • Gość: wojtek Re: wyliczanka IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / 156.17.86.* 26.05.04, 14:42
        W dzisiejszym WW sa wyliczone wszystkie kamienice - pamietam tylko, ze napisali
        ze z czterech kamienic na Szczytnickiej 3 byly juz remontowane. To by tez
        tlumaczylo dlaczego tak tanio im te remonty wychodza - milion zlotych za
        gruntowny remont to tanio jak barszcz.
        A jak inne Pana typy?
        • Gość: kotbehemot Re: wyliczanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 14:49
          Niestety nie mam Wieczoru Wrocawia, postaram sie kupic mam nadzijee ze do 17 jeszcze nie wykupią wszystkiego:>
          • Gość: Rafis Re: wyliczanka IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 26.05.04, 15:07
            te na Szczytnickiej były remontowane tylko z zewnatrz a to różnica. Teraz bedą
            całe-wymiana stropów, elektryki itp.
            • Gość: kotbehemot Re: wyliczanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 15:14
              Szczytnicka to jest ulica ktora mnie strasznie wkur*** we Wroclawiu:/ Wyremontowano ją całą i ZUPELNIE nie wykorzystano jej potencjału. Ani nie zrobiono tam deptaku z tramwajem, ani nie zwęzono jezdni z tramwajem do jedego pasa poszerzając chodniki, ani NAWET nie wyremontowano tego ochłapu chodnika który jest. Rezultat jest taki ze rownolegla ladna, mimo ze nie wyremontowana, z powodu szerszego chodnika jest 100x bardziej ruchliwa. Nie znosze jak cos sie zaczyna i nie konczy, to jeszcze gorzej niz nie robic nic
            • Gość: wojtek Re: wyliczanka IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / 156.17.86.* 26.05.04, 15:29
              Roznica z czym?
              • Gość: Rafis Re: wyliczanka IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 26.05.04, 16:01
                w czym a nie z czym :)
                Jesli nie widzisz różnicy pomiędzy remontem elewacji a remontem kapitalnym to
                juz Twój problem.
                • Gość: wojtek Re: wyliczanka IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / 156.17.86.* 26.05.04, 16:19
                  Ktorys z nas nie bardzo wie o czym mowi: gdzie ja napisalem, ze nie widze
                  roznicy pomiedzy remontem elewacji a remontem kapitalnym? Napisal Pan jedno
                  zdanie i powiedzial, ze to jest roznica, a nawet dziecko z podstawowki (a co
                  dopiero student politechniki) powinno wiedziec, ze do roznicy potrzeba dwoch
                  elementow. I na to zwrocilem uwage :) A Pan tu do mnie ma jakies pretensje -
                  nie wiem o co?
                  • es_wu Re: wyliczanka 26.05.04, 17:24
                    Gość portalu: wojtek napisał(a):

> I na to zwrocilem uwage :) A Pan tu do mnie ma jakies pretensje -
                    > nie wiem o co?
                    >

Panie Wojtek. A moze Rafis ma pretensje o to, ze czepia sie pan wszystkiego?
                    Moze troche otwarcia w kierunku innych osob. Nikt nie jest doskonaly. Pana
                    sposob rozmowy powoduje, ze czuje sie jakby Pan sie wywyzszal i wytykal mnie
                    malutkiemu (i innym malutkim) ze nic nie wiem i sie nie znam. Takie Pana
                    zachowanie buduje we mnie niezbyt mile uczucia do Pana osoby.

Pozdrawiam,
                    SW

• Gość: wojtek Re: wyliczanka IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / 156.17.86.* 26.05.04, 17:41
                      Prosze przeczytac moja pierwsza wypowiedz w tym watku i pierwsza po niej
                      wypowiedz Rafisa, a potem prosze mi z reka na sercu powiedziec, ze z tego
                      wynika, ze to wlasnie ja sie wszystkiego czepiam. I konkretnie czego sie tu
                      czepiam w kontekscie tego postu Rafisa? (Bo moje odczuscia sa przeciwne niz
                      Pana - co zreszta samo w sobie nie jest dziwne.)

Mam swoje opinie, wyrazam je, staram sie przy tym byc na ile moge precyzyjny i
                      oczekuje precyzji od innych. Jesli kogos to razi ... to mysle, ze jestem w
                      stanie zyc z takim bagazem wiedzy.

No wiec krotko mowiac nie zgadzam sie z zarzutem ze sie czepiam. Jesli
                      natomiast odnosi Pan wrazenie, ze Pana czy kogolwiek innego ponizam w
                      jakikolwiek sposob, to w zadnym wypadku nigdy nie bylo to moim celem i jesli
                      takie wrazenie powstaje czasem, to z gory (i z dolu) serdecznie za to
                      przepraszam.
                  • Gość: Rafis Re: wyliczanka IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 26.05.04, 20:54

> Ktorys z nas nie bardzo wie o czym mowi: gdzie ja napisalem, ze nie widze
                    > roznicy pomiedzy remontem elewacji a remontem kapitalnym? Napisal Pan jedno
                    > zdanie i powiedzial, ze to jest roznica, a nawet dziecko z podstawowki (a co
                    > dopiero student politechniki) powinno wiedziec, ze do roznicy potrzeba dwoch
                    > elementow. I na to zwrocilem uwage :) A Pan tu do mnie ma jakies pretensje -
                    > nie wiem o co?

chcesz byc błyskotliwy ale jakos nie wychodzi :)
                    Co do różnic to tłumacze: różnica w jakości, różnica w zaawansoiwaniu robót, w
                    zakresie robót itp. Tak więc nie mam sobie nic do zarzucenia ani pod względem
                    technicznym ani pod względem języka polskiego.
                    To moje ostatnie wyjasnienie w tej dyskusji z Toba bo nie zamierzam kopac sie
                    z koniem ani udowadniać, że nie jestem wielbłądem.Nie zamierzam także
                    dokonywac rozbiorów gramatycznych, składniowych zdań ani przeprowadzać
                    technicznych ekspertyz...

mimo wszystko pozdrawiam

P.S. Czyzby to pan wojtek z forum wroinvest? :)
                    • Gość: wojtek Re: wyliczanka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.04, 23:14
                      Wychodzi wychodzi, tylko Pan nie rozumie. Nie moja wina, ze nie potrafi Pan
                      przeczytac 6 linijek ze zrozumieniem. Odpowiada Pan na pytanie, ktorego ja
                      nigdy nie zadalem i zarzuca mi brak blyskotliwosi jednym tchem - nie wiem smiac
                      sie czy plakac? Chyba jednak plakac bo to jest smutne: nie doczytal Pan mojego
                      postu, pouczyl mnie nie na temat, ja sie zapytalem o co chodzi, a Pan mi
                      tlumaczy roznice miedzy remontami.
                      A potem Pan SW mi sie dziwi...
                • Gość: wojtek Re: wyliczanka IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / 156.17.86.* 26.05.04, 16:22
                  > w czym a nie z czym :)

Roznica jest zawsze pomiedzy dwoma elementami a nie wewnatrz czegos.
              • Gość: kotbehemot Re: wyliczanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 16:10
                Okejmam juz liste tych kamienic:

Szczytnicka 44,46,48,51
                Prusa 5,5a
                Swietokrzyska 57
                Jednosci Narodowej 82, 86

teraz trzeba sprawdzic ktore to:-)
            • Gość: wojtek Re: wyliczanka IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / 156.17.86.* 26.05.04, 17:04
              I jeszcze jedno - Pan ma tendencje do tworzenia faktow sobie tylko wygodnych i
              dyskutowania w takiej oto wirtualnej rzeczywistosci. Zgodnie z wypowiedzia
              przedstawiciela miasta dla WW te 3 juz wczesniej remontowane kamienice beda
              mialy tylko wymieniona instalacje grzewcza. I w 8 z 9 remontowanych kamienic
              nie bedzie sie nawet wyprowadzac mieszkancow. To co ma byc robione to elewacje
              wlasnie, dachy i instalacja grzewcza. Gdzie tu gruntowny remont z wymiana
              stropow?

Po co Pan to pisal?

Tak jak pisalem wczesniej wszystko to tlumaczy dlaczego tak tanio teraz wyszly
              te remonty. Zeby oszacowac sobie z dolu koszt uczciwego remontu zabytkowej
              kamienicy z 15 czy 20 mieszkaniami wystarczy policzyc ile kosztuja stylowe
              drzwi i okna wraz z montazem.
    • Gość: kotbehemot zgadlem:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 16:21
      Hehe a wiec zgadlem ktore to kamienice prawie bezblednie:-) Bedzie to piękna narozna kamienica na prusa/swietokrzyskiej oraz przylegajaca do niej nastepna na wschod. Na jednosci to bedzie kamienica przylegajaca do "odry" oraz nastepna na rogu jednosc nar./henryka poboznego:> No i 4 na Szczytnickiej (tu juz nie trafilem bo myslalem ze są juz wyremontowane;)
      • Gość: wojtek Re: zgadlem:-) IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / 156.17.86.* 26.05.04, 16:27
        To zgadl Pan 4 z 9?
        • Gość: kotbehemot Re: zgadlem:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 16:34
          Cos w tym stylu:-) Ale informacja podana wczoraj byla troche oszukana;) Teraz okazuje sie ze 3 z 9 kamienic juz mają wyremontowane elewacje:-/ Poza tym "kamienice na Prusa i Swietokrzyskiej" to ten narozny budynek i kamienica doczepiona do niego:) sztuczka polega na tym ze narozny budynek ma 2 punkty adresowe i mozna o nim mowic jako o "budynkach":-)

A te na Jednosci zgadlem bezblednie:->
          • Gość: wojtek Re: zgadlem:-) IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / 156.17.86.* 26.05.04, 16:47
            Koniec koncow stwierdzenie "prawie wszystkie" zawsze jest wzgledem jakiejs
            miary.
            • Gość: kotbehemot Re: zgadlem:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 17:18
              Na Prusa- wymienilem te ktore pojda do remontu
              Na Swietokrzyskiej- takze
              Na Jednosci- takze
              Na Szczytnickiej- wymienilem 1 z 4 (bo pozostale uznalem juz za wyremontowane)

Wiec uwazam ze stwierdzenie ze trafilem prawie wszystkie ma rece i nogi w tym momencie. Zreszta, nie musi sie pan cieszyc z tego bardzo malo znaczacego sukcesu;) wystarczy sie cieszyc ze narozna polokragla kamienica idzie do remontu:)
              • Gość: wojtek Re: zgadlem:-) IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl / 156.17.86.* 26.05.04, 17:31
                Alez ja sie z niczego nie ciesze - co wiecej nie wiem nic o zadnym swoim
                sukcesie?!?! Ja tak sie tylko zapytalem z czystej sympatii do Pana: bo Pan w
                dyskusjach uzywa argumentow i to bardzo dobrze. A to, ze te argumenty bywaja
                troszeczke "radosne", to z czasem Panu przejdzie. A do tego czasu sluze pomoca.
                • es_wu Re: zgadlem:-) 26.05.04, 17:33

>A to, ze te argumenty bywaja
                  > troszeczke "radosne", to z czasem Panu przejdzie. A do tego czasu sluze
                  > pomoca.

Eeee, ja znam kota. Jemu nie przejdzie i bardzo dobrze. W tym kraju potrzeba
                  optymistow.

Pozdrawiam,
                  SW

• Gość: Rafis Re: zgadlem:-) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 26.05.04, 20:58
                    Wkrótce zostanie wyremontowanych dziewięć kamienic

Michał Kokot, Joanna Lisińska 26-05-2004, ostatnia aktualizacja 26-05-2004
                    20:43

Szybkie ruszenie z remontem zaniedbanych kamienic zapowiadają władze miasta.
                    Sprawdziliśmy, w jakich warunkach żyją ich mieszkańcy
                    Wybrano typowe kamienice charakterystyczne dla wrocławskiego Śródmieścia. Na
                    budynku przy ul. Jedności Narodowej 82 widać jeszcze ślady po kulach. W bramie
                    uderza smród moczu. W drodze na piętro pod nogami skrzypią drewniane, wytarte
                    schody z poręczą podtrzymywaną metalowymi pręty. Ściany są tak brudne, że
                    trudno powiedzieć, jaki mogły mieć kiedyś kolor.

- To dobrze, że kamienica zostanie wyremontowana. Może chociaż zostanie
                    wymieniona brama - marzy pani Beata z pierwszego piętra. Odkąd w okolicy
                    otworzyli sklep monopolowy, do klatki schodowej zaczęli schodzić się
                    pijaczkowie. Rano dzieci w drodze do szkoły potykają się o śpiących na klatce
                    włóczęgów.

- Centralne ogrzewanie będzie dla mnie dużą ulgą, bo nie będę musiała schodzić
                    do piwnicy po węgiel - mówi Jadwiga Pieniądz z ulicy Szczytnickiej, która
                    mieszka tu od 1953 roku. Administracja remontowała klatkę schodową co prawda
                    cztery lata temu, ale lokatorzy nadal muszą schodzić do toalet na półpiętra.

Z rewitalizacji kamienicy nie cieszy się wcale jej sąsiadka. - A co to zmieni? -
                    pyta pani Jolanta. - Przecież nikt nie wyremontuje mi mieszkania - mówi.
                    Chociaż mieszka tu już 30 lat, do tej pory nie ma łazienki, a mieszkanie musi
                    dzielić z inną rodziną. Nawet gdyby było ją stać na jego remont, musiałaby mieć
                    zgodę swojego współlokatora. - A to trudny człowiek - mówi zrezygnowana.

Jednym z budynków objętych rewitalizacją jest też ponadstuletnia kamienica przy
                    ul. Świętokrzyskiej. Mieszkańcy cieszą się z jej remontu. - Mimo że jest
                    zaniedbana, bardzo jesteśmy z nią związani. Wieczorami na naszym strychu działa
                    nawet amatorski teatr, który daje przedstawienia dla mieszkańców okolicy - mówi
                    młoda dziewczyna, która mieszka tu razem z babcią Anną. Pani Anna, która
                    pamięta budynek i jego lokatorów od pierwszych powojennych dni, opowiada, gdy
                    nadchodzi zima, mieszkańcy zaczynają zwozić drewno i połamane meble, którymi
                    później palą w piecu. - Niektórzy z nich w ogóle nie grzeją. Nie wiem, jak to
                    wytrzymują...

Ci lokatorzy, którzy czekają na remont swoich mieszkań, rzeczywiście nie mają
                    powodów do radości. - Rewitalizacja obejmuje tylko tzw. części wspólne, jak
                    klatkę schodową czy toalety, a nie poszczególne mieszkania - mówi Marcin
                    Garcarz, rzecznik prezydenta. Zostanie w nich co prawda zainstalowane centralne
                    ogrzewanie i wyburzone stare piece, ale na tym remont się skończy. Kiedy ma
                    ruszyć? - Będziemy chcieli zacząć jak najszybciej, ale na razie muszą zostać
                    sporządzone dokładne projekty i załatwione wszelkie formalności - mówi Marcin
                    Garcarz. Toalety w mieszkaniach będą tylko w kamienicy przy ulicy Szczytnickiej
                    51, która zostanie poddana remontowi kapitalnemu. O tym, czy w innych budynkach
                    toalety nadal pozostaną wspólne na półpiętrach, czy też zostaną wybudowane w
                    mieszkaniach, zadecydować ma komisja na najbliższym spotkaniu.

Które do remontu

Te kamienice zostaną wyremontowane do końca 2005 roku: ul. Szczytnicka 44, 46,
                    48, 51, ul. B. Prusa 5 i 5a, ul. Świętokrzyska 57, ul. Jedności Narodowej 82 i
                    86.

Komentuje Barbara Piegdoń-Adamczyk:

Wszystko wskazuje na to, że paradnie nazwany program rewitalizacji Wrocławia
                    sprowadzi się zaledwie poszerzenia rzeszy odbiorców oferty Kogeneracji SA i
                    MPEC-u. Zgodnie z reklamą zamieni się piec na MPEC, a lokatorzy w opłatach za
                    ogrzewanie zapłacą za gest gminy. Moim zdaniem prawdziwym wskaźnikiem tego, czy
                    Wrocław się rewitalizuje czy nie, jest poprawa standardu życia ludzi zależnych
                    od gminy. A toaleta w domu to minimum tego standardu.
                    • Gość: Rafis znowu źle! :) IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 26.05.04, 21:13
                      Juz napisałem swój komentarz do artykułu pod nim. Okazuje się, ze remont został
                      potepiony przez pania Piegdon :) Według niej ma on słuzyc tylko interesowi MPEC
                      i elektrociepłowni.
                      Prawda jest jednak taka, ze te firmy robia własciwie łaske włączając sie wten
                      interes bo tak naprawde mogłyby odpuscic sobie tych klientów tak jak to robi
                      TP. SA-do wsi nie podłącza telefonów jesli sie jej to nie opłaca(za mało
                      abonentów).
                      Poza tym UE przyznaje srodki na rewitalizacje tylko tam gdzie jest współudział
                      mieszkanców a w tym przypadku takowego nie ma( i mimo to jest narzekanie).
                      Ja zaczynam sie bać tego kraju!
                      • Gość: ! ZDJECIA KAMIENIC KTÓRE PÓJDĄ DO REMONTU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.04, 23:22
                        winvest.board.dk3.com/2/viewtopic.php?t=377
    • Gość: ak Re: kamienice IP: *.olnet.com.pl 07.06.04, 21:03

- W europarlamencie będę zabiegał o to, by dzięki unijnym środkom zostało
      zrewitalizowane całe wrocławskie Śródmieście - zapowiada Jacek Protasiewicz,
      poseł Platformy Obywatelskiej i kandydat do Parlamentu Europejskiego
      czytaj dalej »
      r e k l a m a

Poniedziałkową konferencję prasową Jacek Protasiewicz zorganizował w dość
      nietypowym miejscu: na skwerku u zbiegu ul. Szczytnickiej i Ładnej. - Stąd
      widać, jak mogą wyglądać kamienice po rewitalizacji i jak wyglądają te, które
      czekają na odnowienie - tłumaczy kandydat do europarlamentu.

Poseł PO chce, by za unijne pieniądze zrewitalizowanych zostało wszystkich
      siedem tysięcy wrocławskich kamienic. - Są na to szanse. Dlatego zamierzam
      aktywnie działać w komisji rozwoju regionalnego, transportu i turystyki - mówi
      Jacek Protasiewicz.

O swoich planach rozmawiał już z prezydentem Dutkiewiczem. - On w stu
      procentach popiera ten pomysł - dodaje kandydat.

W latach 2000-2006 z budżetu Unii na rewitalizację obszarów miejskich poszło
      700 mln euro. Zdaniem Protasiewicza istnieją możliwości zapisania w następnym
      budżecie na lata 2006-2013 kwoty około 150 mln euro z funduszu rozwoju
      regionalnego na rewitalizację wrocławskiego Śródmieścia.

• Gość: ! Re: kamienice IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.06.04, 21:09
        Protasiewicz punktuje przed wyborami. Mam nadzieję, że jak zostanie wybrany do
        Europarlamentu, to będzie robił to, co obiecuje...
        • Gość: Rafis Re: kamienice IP: 213.199.196.* 07.06.04, 21:14
          Mnie tylko zastanawia czy wogóle jako poseł PE będzie miał możliwosc zabiegania
          o te srodki? Zreszta to, że zostanie posłem jest pewne :)
          Tak czy siak ma punkty za to ze chociaz trzyma ręke na pulsie jednak kase jest
          cholernie ciężko zdobyc. 750 mln EUR na cała UE w 6 lat to nie jest dużo a
          Wrocek potrzebuje 150 mln ehhh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka