Dodaj do ulubionych

Plany na Nowy Targ

IP: *.Dwudziestolatka.ds.uni.wroc.pl 13.10.05, 22:56
Beata Maciejewska 13-10-2005 , ostatnia aktualizacja 13-10-2005 20:27

Po pół wieku kupcy mają wrócić na pl. Nowy Targ. Już wiosną powinny pojawić
się tu kramy owocowo-warzywne. A w przyszłości może stanie - jak dawniej -
fontanna z Neptunem

- Ten plac jest martwy. Trzeba tchnąć weń życie - przekonuje prezydent
Wrocławia Rafał Dutkiewicz. - Pomysłów jest kilka.

Po pierwsze, targ owocowo-warzywny, ale jak w zachodnich miastach: na
fragmencie placu i tylko do godz. 15. Później stragany znikną, a nawierzchnia
placu zostanie wymyta.

Po drugie, labirynt rzeźb, czyli otwarta galeria. - Zaproponowałem naszej
Akademii Sztuk Pięknych, aby ustawili na Nowym Targu swoje prace - mówi
Dutkiewicz. - To dobre miejsce, widzów nie zabraknie.

Po trzecie, sezonowe kawiarenki.

- Te pomysły można zrealizować niemal natychmiast. Znacznie kosztowniejszy
jest projekt wymiany nawierzchni placu i ustawienia fontanny z Neptunem -
twierdzi prezydent. - Uważam, że Neptun powinien tu wrócić, ale jeszcze nie
wiem, ile będzie kosztował.

- Jestem entuzjastą targu - mówi Grzegorz Roman, dyrektor Departamentu
Architektury i Rozwoju Urzędu Miejskiego. - Widziałem taki pod katedrą w
Moguncji: tłoczno, gwarno, zapach jabłek, pełno gospodyń z koszykami. Gdy pół
godziny później wychodziłem z katedry, po targu śladu już nie było. Zamiast
przekupek stał starszy pan z gumowym wężem i mył bruk.

Pomysł targowiska podoba się również Andrzejowi Poniewierce, przewodniczącemu
Dolnośląskiej Izby Architektów. - W Helsinkach, przed pałacem prezydenta,
jest targ rybny, który znika około 13. Wygoda dla mieszkańców, atrakcja dla
turystów i lekcja dla prezydenta, który widzi, jak żyją zwykli ludzie.

Według Romana stoiska powinny zostać specjalne zaprojektowane, później byłyby
chowane w wielkim schronie pod placem.

- Byleby śmieci nas nie zasypały - zastrzega konserwator miejski Katarzyna
Hawrylak-Brzezowska. - Ale myślę, że pod budynkiem Urzędu Miejskiego łatwiej
będzie dopilnować porządku. W weekendy rozkładałaby się tu giełda staroci.
Oczywiście Nowy Targ nie zastąpi Gnieźnieńskiej, bo tu jest za mało miejsca,
ale na przykład numizmatycy, filateliści albo miłośnicy wratislavianów
mogliby się spotykać na tym placu.

Jedynie Magdalena Szafkowska, historyk sztuki z Muzeum Narodowego (badała
przeszłość Nowego Targu), jest pesymistką. - Placowi nic już nie pomoże.
Został pozbawiony duszy. Ale gdyby tak wróciła tu fontanna z Neptunem, to
może zacząłby przyciągać ludzi.

Architekt Marek Wiland, wiceprzewodniczący Zachodniej Okręgowej Izby
Urbanistycznej, proponuje publiczną dyskusję o Nowym Targu: - Rynek i okolice
są już pięknie odnowione. Nowy Targ to bardzo atrakcyjna lokalizacja, a sam
plac jest kompletnie zapomniany i wieje zeń nudą. A przecież to obszar
łączący Rynek z Ostrowem Tumskim. Trzeba coś z nim zrobić.
Obserwuj wątek
    • Gość: wro2015 Re: Plany na Nowy Targ IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.10.05, 23:37
      zanim sie cokolwiek zrobi z 'duza' architektura, tzreba uatrakcyjnic Nowy Targ
      tak aby sie inwestorom oplacalo wogle postawic tam cos nowego i ladnego.

Wiec jak to zrobic, jak miasto nie ma pieniedzy aby samemu zbudowac nowe budynki?

Najpierw trzeba uporzadkowac mala arhcitekture i posadzke placu. Ale samo
      postawienie Neptuna nie wystarczy! Trzeba zniesc wszystkie przeszkody ktore
      przeszkadzaja pieszym!!! Trzeba zniesc Barrierki ktore odzielaja plac od prawie
      jedynych uslug(!!!) na wschodzie placu. Jest to niedopuszczalne, ze z Piaskowej
      zrobili po remoncie ulice ktora tworzy taka barriere! Jak chcemy ozywic plac to
      musimy tez wzmocnic polaczenie tego placu z uslugami, sklepami, innymi szlakami
      i miejscami!

A na posadzke placu musi byc konkurs - podobnie jak w rynku. Bo jak sie
      pozostawi projekt przetargowi to wyjda takie bledy jak wlasnie z Piaskowa!

To jest absolutna podstawa. Po zmienieniu tego absolutnie beldnego stanu mozna
      zaczac wprowadzac atrakcje ktore maja na celu przyciagniecie mieszkancow. Ale
      zaczac trzeba od podstawy - a podstawa jest wlasnie bardzo blednie
      zaprojektowany uklad chodnikow/przeszkod i ulic
      • Gość: Toto Tylko rekonstrukcja pomoze temu miejscu. IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 14.10.05, 00:10
        Najwiekszy problem to z lokalami dla mieszkancow ,jezeli to sie zalatwi to
        nalezy sprzedac dzialki wokol placu i postawic domy wg.scisle okreslonych norm
        za pieniadze wlascicieli .Plac wtedy sam sie o siebie postara.
        • Gość: jaś zielone ucho Re: Tylko rekonstrukcja !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 08:26
          rozebrać ochyde ,zrekonstruować to co było wartościowe,reszte zabudować zacną
          architekturą,neptun na swoje miejsce,i będzie żyło,
          • Gość: jaś zielone ucho Re: Tylko rekonstrukcja !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 08:54
            dla mnie obecna zabudowa nowego targu jest ohydna przez "ch" to widać w
            poprzedniej wypowiedzi,przepraszam wrażliwych na ortografię,właśnie dlatego jaś
            ma ksywkę zielone ucho,jest po prostu niedoukiem,przepraszam jeszcze raz,
            • Gość: ak Re: Tylko rekonstrukcja !!! IP: *.olnet.com.pl 14.10.05, 09:04
              Rekonstrukcja, rekonstrukcją byłoby miło-ale bądzmy realistami.
              Na razie spodobał mi się pomysł z targiem (ale takim eleganckim a nie z czymś
              takim z czym kojarzy nam się nieodzownie targ w polskich realiach). Mnóstwo
              studentów w okolicy na trasie Uniwerek-akademiki(jak zniknie targ na
              Grunwaldzie bedzie mogło robić tu zakupy) Wro ma rację jeśli chodzi o te
              bariery przy ulicy-muszą zniknąć-bedzie wtedy naturalne połaczenie placu z
              choćby Halą Targową. No i może zróbmy tego Neptuna-on jest najbardziej realny z
              odbudowy całego placu.
              • Gość: jaś zielone ucho Re: Tylko rekonstrukcja !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 09:19
                upierał bym się przy rekonstrukcji,tam przy wschodniej pierzei stał dom pod
                "polskim panem bogiem" jest rycina muetzela z 1823r jak czegos tak symbolicznego
                nie odbudować?
                • Gość: Musaszi Re: Tylko nie rekonstrukcja !!! IP: 5.6.1D* / 195.75.14.* 14.10.05, 09:33
                  :) Alez po co rekonstruowac? Czy dzisiaj nie mozna juz niczego ciekawego
                  wymyslic? Rekonstrukcja to bardzo duzo forsy, ktorej nikt nie ma i powstanie z
                  tego sztuczny twor, ani stare ani nowe miasto. Jak patrze na ten nowy plac, to
                  przede wszystkim przydaloby sie odkurzyc to co juz tam stoi i przy tej okazji
                  mozna cos dodatkowo wymyslic. Przedwojenny Wroclaw sie zmienil, odszedl i
                  mysle, ze lepiej by sie stalo gdyby zaczelo u nas powstawac wiecej nowej
                  architektury, tak zeby za 100 lat ktos mogl powiedziec cos wiecej o wieku XXI
                  niz tylko wiek rekonstrukcji, bo co to mialoby byc? Neosecesja?
                  Neoneoneo....co? Bloki same w sobie nie sa piekne, ale wydaje mi sie, ze mozna
                  je bardzo uatrakcyjnic wzbogacajac elewacje o kolory, detale.. wszystko czego
                  brakowalo zeszlej epoce. Jak dla mnie nowoczesny Nowy Targ bylby duzo ciekawszy
                  niz Postarzony Nowy Targ. Ciekawy jestem jaka koncepcja z tego wyjdzie...
                  • Gość: wro2015 Re: Tylko nie rekonstrukcja !!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.10.05, 09:48
                    tez jestme przeciwny rekonstrukcji, bo niby dlaczego? W wyjatkowych przypadkach
                    mozna odbudowywac (evtl muzeum sztuki przy ul. kosciuszki), ale normalne domy
                    mieszczanskie? Moim zdanie mpowinno sie postawic tam cos nowoczesnego inaczej to
                    beda sztuczne fasady jak w Koronie. Do Musazi: Rekonstrukacja - dopoki dotyczy
                    tylko fasady wcale nie jest drozsza! Razem wziete inwestorowi moze byc to
                    obojetne czy bedzie mial fasade z cegly taka, czy z cegly inna. Problem razem
                    lezy w tym ze inwestorowi moze nieodpowiadac rozlozenie okien, wejsc, wysokosc
                    stropow ktora wymusza zrekonstruowane fasady itd.

W Dreznie odbudowywuja cale stare miasto z starym tragiem: rozparcelowali
                    dzialki i kazda dzialka jest zabudowywana _nowoczesnie_. Oczywiscie ze budynki
                    nawiazuja proporcjami itd do tego co bylo wczesniej - ale nie stylem! Wiec sa to
                    calkiem nowoczesne budynki ktore nawiazuja architektura do otoczenia (tak jak
                    sie nalezy). Na wiecej niz polowe tych _prywatnych_ inwestycji byly konkursy
                    architektoniczne.

• Gość: jaś zielone ucho Re: Tylko nie rekonstrukcja !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 10:15
                      całkowita zgoda na twoje myślenie wro,,najważniejsze rozebrać szkaradzieństwo
                      które dzisiaj jest,potem zabudować domami o zacnej architekturze,dobry byłby
                      konkurs,,
                    • mamik1 Re: Tylko nie rekonstrukcja !!! 14.10.05, 11:06
                      Podobnie jak w Dreźnie dzieje się od połowy lat 80. w Elblągu i Głogowie, można
                      sie spierać o detale (bardziej podoba mi nowa "starówka" w Elblągu) ale idea
                      jest jak najbardziej słuszna.

www.umelblag.pl/turysta/gfx01/wiosna_05_04_2005/PICT0106.jpg
                      www.umelblag.pl/turysta/gfx01/wiosna_05_04_2005/PICT0087.jpg
                      www.umelblag.pl/turysta/gfx01/hanza_21_05_2005/PICT0088.jpgGłogów
                      wroclaw.hydral.com.pl/46645,foto.html
                      wroclaw.hydral.com.pl/46769,foto.html
                      • mamik1 Re: Tylko nie rekonstrukcja !!! 14.10.05, 11:08
                        Jeden z linków się zepsuł
                        poprawka

www.umelblag.pl/turysta/gfx01/hanza_21_05_2005/PICT0088.jpg
                        • Gość: Musaszi Re: Tylko nie rekonstrukcja !!! IP: 5.6.1D* / 195.75.14.* 14.10.05, 11:25
                          Nie jestem specjalista od architektury, ale to z Elblaga jakos mi sie nie
                          podoba. Przypomina to rynkowe kamienice, ale po pozbawieniu ich detali
                          dekoracyjnych... ogolnie smutno. Poza tym to banalne i malo ambitne
                          nasladownictwo ...aczkolwike estetyczne i w lepszym wykonaniu niz obecna
                          zabudowa Nowego Targu. Troche mysle, ze bujacie w oblokach piszac zeby Nowy
                          targ calkiem przebudowac... zapominacie, ze Wroclaw to nie Drezdno i po prostu
                          naszego miasta na to nie stac. I nawet dobrze bo wolalbym, zeby miasto zwawiej
                          zaczelo remontowac to co jeszcze zostalo niz zajmowalo sie budowa nowych
                          dzielnic poprzez burzenie troche starszych (ale jeszcze dobrze sie
                          trzymajacych)...no i zapominacie o ludziach! Co zrobic z obecnymi
                          mieszkancami..sory, chlopaki ale gdyby ktorys z was pojawil sie na Nowym Targu
                          i powiedzial ze od jutra "upiekszamy" ten teren, to nie wiem czy wrocilibyscie
                          do domu o wlasnych silach. Z tej perspektywy uwazam, ze to czcza dyskusja. Na
                          pewno zas, wszyscy by sie ucieszyli gdyby istniejace tam budynki miasto troche
                          odswiezylo...z jakims fajnym pomyslem.
                      • Gość: wro2015 Re: Tylko nie rekonstrukcja !!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.10.05, 14:06
                        > Podobnie jak w Dreźnie dzieje się od połowy lat 80. w Elblągu i Głogowie, można

MYLISZ SIE MAMIK - absolutnie to porownanie jestz nei na meiscju!

To co sie dzieje w elbagu jest jakas biedna _imitacja_ tego co bylo przedtem.
                        pisze z tego powodu 'biedna', bo imitacja jest zawsze 'biedna' rekonstrukcja na
                        ktora widocznei nei ma pieniedzy.
                        Cos takiego jest absolutnie slepa uliczka!

Dobre jest odtwarzanie kontekstow urbanistycznych - ale archtiektura jest
                        absolutnym nieporozumieniem.

To co sie dzieje w Dreznie jest czyms _zupelnie_ innym. Jest to calkiem normalna
                        nowoczesna architektura, ktora po prostu tylko i wylacznie _nawiazuje_ do starej
                        (n.p. przez wysokosc gzymsow) - ale nie probuje byc imitacja! To co w Dreznie w
                        wiekszosci jest budowane, to to jest clakie mnormalna nowczesna architektura.
                        • mamik1 Re: Tylko nie rekonstrukcja !!! 14.10.05, 14:17
                          Nie chodziło w mi o jakośc architektury - zaznaczyłem że jest dyskusyjna-
                          podobna moim zdaniem jest koncepcja budowy nowych kamienic na miejscu starych,
                          nawiązujących do istniejących kiedys budynków,zachowanie układu ulic itd. i to
                          jest moim zdaniem słuszna koncepcja ;-)
                          • Gość: wro2015 Re: Tylko nie rekonstrukcja !!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.10.05, 14:40
                            aha - no to sie zle zrozumielismy (zdjecia sugeruja cos innego)

Jestem jak najbardziej za odtwarzaniem _polaczen_ urbanistycznych, dopoki wazne
                            obiekty w tkance miasta, do ktorych te polaczenia sie odwoluja jeszcze istnieja.

Z tego wlasnei powodu tez jestem za odtworzeniem (ostroznym oczywisice ze nie
                            1do1) polaczen i logicznych zwiazkow urbanistycznych w dzielnicy poludnie.
                            Kompleksy jak pl.Hirszfelda, koscialy na osiach, osie ulic i place sa jeszcze
                            ciagle czytelne i powinny zostac odtworzone.

A w przypadku pl.Nowego Targu jest to wrecz oczywiste!
                            • Gość: bartollommeo Re: Tylko nie rekonstrukcja !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.05, 00:53
                              Tylko rekonstrukcja!Nic innego!Ale rekonstrukcja porządna, byle nie taka tandeta
                              jak w Elblagu i Głogowie, to ma klimat jak zwykłe nowe osiedle mieszkaniawe a
                              nie starówka.Od takiego czegos to faktycznie lepsze byłoby to co proponuje
                              wro2015. Jestem za rekonstrukcją, szczególnie fasad,była tu o tym zreszta
                              mowa(wspominał wro2015 ), w srodku mogłoby być cokolwiek supernowoczesne biura,
                              z kilku budynków na zewnątrz w srodku mógłby byc jeden. Ważne żeby było
                              odbudowane z dbałością o szczegóły i żadnego tynku strukturalnego!
                              • Gość: wro2015 Re: Tylko nie rekonstrukcja !!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.11.05, 01:08
                                zarza zaraz

Ja nie jestem za rekonstrukcja! Ja jestem ciagle zle cytowany! Ja jestem za
                                rekonstrukcja logicznych polaczen i ukladow urbanistycznych na terenach
                                dotknietych przez wojne, gdzie klimat przedowjennych jest jeszcze w jakiejs
                                formie odczuwalny (n.p. przez siatke uliczna - to dotyczy zarowno nowego targu
                                jak i pl.Hirszfelda i dzielnicy 'Poludnie')

Ale ja jestem przeciwny odbudowie budynkow! Jestem jak najabrdziej za budowa
                                nowoczesnych form, ktore najwyzej kubatura, rozdzielen funkcji itp. nawiazuja do
                                ukladu urbanistycznego przewojennego.

Tez prosze nie dawac sie zmylic niektorym przykladom z Drezna (samemu je dalem)
                                - W Dreznie w wiekszosci jest realizownana NOWOCZESNA architektura. Co prawda
                                kilka zabytkow zostaje odbudowywana - ale to jest mniejszosc!
                                Reszta to sa nowoczesne projekty dla prywantnych inwestorow wylaniane w
                                konkursac architektonicznych ogolnoniemieckich.

Jak sa tutaj linki podawane do rekonkstrucji, to prosze zworcic uwage na zrodla!
                                • Gość: Lidka Re: Tylko rekonstrukcja !!! IP: *.cybernet.ch 17.01.06, 19:26
                                  Uwielbiam nowoczesna architekture (ktora we Wroclawiu i tak nie ma szans...)

Bez rekonstrukcji Nowego Targu
                                  Wroclawskie stare miasto nie ma sensu.

Albo obdudowujemy wszystko - albo nic !!!

Bo odbudowie Rynku, Placu Solnego byla kolej na Nowy Targ.

Byla to jasna i spojna koncepcja - zrealizowana w ca. 70 procentach.

P. S.
                                  Drezno kontynuuje rekonstrukcje okolicznych kamienic.

Wspaniala oprawa dla Frauenkirche.
      • Gość: darek_w1 Re: Plany na Nowy Targ IP: *.lan.pop.pl 14.10.05, 12:07
        > zanim sie cokolwiek zrobi z 'duza' architektura, tzreba uatrakcyjnic Nowy Targ
        > tak aby sie inwestorom oplacalo wogle postawic tam cos nowego i ladnego.

A nie wydaje Ci się, że mała i duża architektura są rzeczami powiązanymi ze
        sobą i nie można o nich mówić osobno, ani osobno projektować i budować?

> jedynych uslug(!!!) na wschodzie placu. Jest to niedopuszczalne, ze z
        Piaskowej
        > zrobili po remoncie ulice ktora tworzy taka barriere! Jak chcemy ozywic plac
        to
        > musimy tez wzmocnic polaczenie tego placu z uslugami, sklepami, innymi
        szlakami
        > i miejscami!

Już kiedyś była dyskusja o tym placu i już kiedyś o tym dyskutowaliśmy.
        Ponieważ nie zdarzyło się jeszcze w historii, żebyś choć na milimetr zmienił
        swoje betonowo (a może nawet żelbetonowo) sztywne stanowisko nie wiem czy jest
        sens to wznawiać, ale spróbuję. Otóż funkcja komunikacyjna struktury
        urbanistycznej miasta jest równie ważna i niezbędna jak funkcja rekreacyjna,
        handlowa, usługowa, rozrywkowa, przemysłowa i każda inna. Każda z nich musi
        istnieć i mieć swoje obszary niezbędne dla jej realizacji. Jest to już wręcz
        nudne, że z uporem maniaka ignorujesz potrzeby komunikacyjne miasta. Nic tylko
        piesi i piesi. Od czasu do czasu tramwaj. To wizja kompletnie UTOPIJNA. Tak jak
        nie mają sensu rozwiązania urbanistyczne Brasilii, tak samo go nie mają Twoje.
        Jedyna różnica polega na tym, że przeginasz w drugą stronę.
        Samochody są i będą, i muszą mieć swoje korytarze komunikacyjne. I jednym z
        nich jest właśnie ul.Piaskowa i jest to chyba najlepsza lokalizacja biorąc pod
        uwagę przebieg ciągów komunikacyjnych, zabudowę i inne uwarunkowania
        przestrzenne. Masz inną propozycję? Poza oczywiście skierowaniem całego ruchu
        we Wrocławiu na ul.Wyszyńskiego, która zresztą też jest przecież wg Ciebie za
        szeroka ;-)
        Natomiast inną sprawą jest rzeczywiście złe wykorzystanie i zaniedbanie placu
        Nowy Targ. Jest to bardzo atrakcyjne teren położony w ścisłym centrum miasta, w
        pobliżu Rynku i Ostrowa Tumskiego, co więcej nawet na szlaku je łączącym i
        powinien być wykorzystany w sposób bardziej atrakcyjny dla mieszkańców i
        turystów. Ponieważ jednak jego skrajem przebiega ciąg komunikacyjny, a ten
        atrakcją nie jest i stwarza określone uciążliwości zaproponowałem odcięcie go
        od centrum placu poprzez stworzenie nowej wschodniej pierzei placu, która
        odetnie go od ul.Piaskowej. Plac byłby nieco mniejszy, ale za to całkowicie
        kameralny i wyciszony, pozbawiony praktycznie ruchu samochodowego. I wtedy
        rzeczywiście można go zagospodarować w sposób uwzględniający wyłącznie potrzeby
        pieszych. Wyobrażam sobie to jako stworzenie jednolitego ciągu zabudowy
        począwszy od pl.Dominikańskiego do północnej pierzei pl.Nowy Targ, a w
        przyszłości do pl.Nankiera. Oczywiście biurowce Navigi i ten drugi na samym
        placu do wyburzenia, a nowa zabudowa objęłaby także kwartał pomiędzy
        ul.Sw.Katarzyny i Św. Wita. Zabudowa nowa, ale w stylu nawiązującym do dawnych
        kamienic. Posunąłbym się nawet do tego, że wjazd na plac na skrzyżowaniu
        Piaskowej i Purkyniego zrobiłby nie w formie przerwy w zabudowie, ale w formie
        łukowej bramy podobnej jak ta w budynku Uniwersytetu na wprost mostu
        Uniwersyteckiego, tylko trochę większej. Druga taka sama dla zachowania
        symetrii byłaby przy północnej pierzei placu (tzn. na opisanej nowej pierzei
        wschodniej, tylko przy jej północnym krańcu). W ten sposób uzyskalibyśmy
        zarówno przestrzeń dla funkcji komunikacyjnej jak i dla rekreacyjnej
        umożliwiający ich funcjonowanie bez ich wzajemnego przeszkadzania sobie.
        Nowa pierzeja od strony ul.Piaskowej miałaby parter z lokalami handlowymi i
        chodnikiem dla pieszych oczywiście, a od strony placu częściowo handlowy,
        częściowo gastronomia z ogródkami. Resztę placu można by zagospodarować m.in.
        własnie na rodzaj targu tworząc pewne nawiązanie do nazwy i dawnej funkcji
        placu, choć osobiście miałbym wątpliwości czy owoce i warzywa to najlepszy
        pomysł. Tego rodzaju handel zawsze wiążę się z pewnym poziomem bałaganu i
        brudu. Bardziej widziałbym kwiaty jak na pl.Solnym, pamiątki, rzemiosło
        artystyczne, stoiska z malarstwem i rzeźbą studentów z pobliskiej ASP, może
        wzorem Paryża jakieś stragany dla bukinistów. Natomiast handel płodami rolnymi
        to chyba nie najlepszy pomysł. Nie sądzę, żeby ktoś wybierał się do centrum
        miasta po cebulę i ziemniaki, a i turystów pewnie to specjalnie nie podnieci.

• no.logo Brawo! 14.10.05, 12:13
          Bardzo ładny i fajny pomysł. Szkoda, że - jak sądzę - pozostanie takim forumowym życzeniem... Chyba, że masz wpływ na naszych włodarzy ;-)
          Jedyne, co budzi moje zastrzeżenia, to Twoja nieufność w stosunku do cebuli i ziemniaków :-) Nie jedno i nie dwa miasta Europy mają w centrum (a czasem w _samiutkim_ centrum) targ z "cebulą i ziemniakami" i są to zarówno atrakcje turystyczne, jak i miejsca lubiane przez autochtonów. Absolutnie genialny targ widziałem na rynku w Heidelbergu - cudny po prostu.
        • Gość: wro2015 Re: Plany na Nowy Targ IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.10.05, 14:29
          > Już kiedyś była dyskusja o tym placu i już kiedyś o tym dyskutowaliśmy.
          > Ponieważ nie zdarzyło się jeszcze w historii, żebyś choć na milimetr zmienił
          > swoje betonowo (a może nawet żelbetonowo) sztywne stanowisko nie wiem czy jest
          > sens to wznawiać, ale spróbuję.

Na poczatek: Dobrze ze probujesz - po to to forum przecierz jest :)

> A nie wydaje Ci się, że mała i duża architektura są rzeczami powiązanymi ze
          > sobą i nie można o nich mówić osobno, ani osobno projektować i budować?

Nie podlega to zadnej kwesti, Darku. Sprawa tylko taka ze plac nalezy do miasta
          a budynki do inwestorow prywatnych. Optymalny wariant by byl robic wszystko
          naraz (i wedlug jednego spojnego konceptu). lecz nie ma pieniedzy i miasto musi
          uatrkacyjnic teren aby zachecic inwestorow prywatnych proponuje _zaczac_ z
          posadzka...

> istnieć i mieć swoje obszary niezbędne dla jej realizacji. Jest to już wręcz
          > nudne, że z uporem maniaka ignorujesz potrzeby komunikacyjne miasta. Nic tylko
          > piesi i piesi. Od czasu do czasu tramwaj. To wizja kompletnie UTOPIJNA. Tak j

Nie zgadza sie ze ignoruje :) W odroznieniu do rbanistow epoki modernizmu,
          ktorzy widzieli miasto we wszystkich punktach tak samo (z tad sie bierze n.p.
          zabudowa osiedlowa w samym centrum), nowoczesna urbanistyka odroznia rozne
          obszary miasta: n.p. centrum/srodmiescie/obrzeza itd.
          Kazde z tych obszerow ma inne zadania, inna gestosc zabudowy, inna mieszanke
          funckji i tez wlasnie inne zapotzrbeowania kommunikacjyne.
          Sprobuje skrocic, lecz oczywiscie zawsze trzeba uwazac z takimi 'uproszczeniami'
          centrum: piesi, KZ
          srodmeiscie: piesi, KZ, samochody
          dalej: KZ, samochody, piesi
          jeszcze dalej: samochody, KZ, piesi
          Wiec ani nie chce przeginac w strone Brasylii, ani nei che przeginac w storne
          wielkiego deptaka! (Tak na marginesie powiem ze osobiscie uwielbiam tloczne
          ulcie z samochodami, tramwajami i pieszymi...)

> I jednym z
          > nich jest właśnie ul.Piaskowa i jest to chyba najlepsza lokalizacja biorąc pod
          > uwagę przebieg ciągów komunikacyjnych, zabudowę i inne uwarunkowania
          > przestrzenne. Masz inną propozycję?

Ul. Piaskowa jest bardzo dobra i potzrebna. Pytanie zle postawiles! Ja nie
          odmawiam ulicy tej prawa istnienia - nie zgadzam sie z forma w jakiej ona
          zostala zaprojektowana!
          Uwazam ze moga byc dwa pasy w kazdym kierunku, ale nie moze byc barrierek, musi
          byc wiecje miejs do przejscia, ruch samochodowy na tej ulicy musi plynac dalej
          rownomiernie ale wolniej - tak aby nie byla z tego barriera!

Sluchaj - przecierz taka powstancow jest piekna ulica! A tam jest jeszcze wiecej
          ruchu! Nie probelm w ruchu ani nie problem w samej ulciy - problem w jej
          wygladzie, mozliwosci przekroczenia. ul Piaskowa nie tworzy z samej siebie
          barriery - tworzy barriere bo jest zle zaprojekotwana. A stworzenie z tej ulicy
          _ladnej_ ulicy nie musi sila rzeczy oznaczac ze od razu straci swoja funckje
          kommuniakcyjna (tylko jak beda n.p. dodatkowe swiatla nap olnocnej pierzeji i
          samochody beda musialy ostroznei jejzdzic)

A teraz ci powiem dlaczego uwarzam ,ze twoja propozycja z blokiem przed ulica
          jest niedobra. Sa na to 3 powody

1) Urbanistycznie jest bledna: To ma swoje historyzcne i urbanistyczne ze
          pierwszy targ handlowy po lewym brzegu odry lezal PRZY ULICY ktora prowadzi z
          Ostrowa! Nie wolno tego ukladu zaburzac, bo przecierz dokladnei z tego ukladu
          ten Trag wogle bral sowje uzasadnienie!

2) Estetyczny: uwazam ze to jest jakies nieporozumienie 'ukrywanie' ulicy.
          Oznacza to ze bedzie to jak w teatrze: Kulissa ktora probuje cos zaretuszowac.
          Czy nie bardziej sensowne jest zmienic powod - czyli uatrakcyjnic ulice
          piaskowa, niz probowac nastpenym wielkim beldem retuszowac brzydka ulice? Jest
          to w moich oczach 'nieszczera' urbanistyka. Tak samo jak nie uznaje nieszczerej
          arhcitektury, ktora szybko sie stareje (n.p. 5budynkowy biurowiec z niskim
          parterem, ktory udaje 3pietrowy 'palazzo' z entre)

3) Urbanistryczny2: Ukrywajac ul. Piaskowa jescze bardziej powodujesz ze ta
          ulcia baredzie pelnila tylko i wylacznei funckje kommuniakcyjne - a jak dobrze
          wiesz ulice pelnia rozne funkcje (kommunikacyjne, rekreacyjne, handlowe, miejsce
          spotkan) - i im bardzie jtakie ulcie w centrum, tym wazniejsze tez musza byc
          wlasnei funckej handlowe/spoleczne/reprezentacyjne. Twoim projektem zdegradujesz
          ta ulice juz tylko do arterii kommuniakcyjnej, co ja calkowice dobije!
          A popatrz jaki cholernie wazny hostryczny szlak to jest! Idzie od Dworca, przez
          pormenady, przez GD, przez Nowy Targ przez Piasek dalej na polnoc!
          I to chcesz degradowac? Stanowczo NIE! Ta ulice trzeba zrewitalizowac - przez
          udostepnienie ja pieszym tak samo jak KZ i samochodom. Niedopszczalne sa tak
          samo rozdeptane trawniczki z jarzabina jak fakt ze na pierzeji wschodniej nie
          zmiescic sie z wozkiem inwalidzkim obok kosciola!

Charackter Piakowej trzeba radyklanei zmienic! Do tego nie trzeba wogle
          zmniejszac ilosci pasow dla samochodow! Ale trzeba rpzywrocic rownowage miedzy
          pieszymi a samochodami godne tej ulicy!
          • Gość: g625 Re: Plany na Nowy Targ IP: *.Slowianska.k.pL 14.10.05, 20:47
            > Ul. Piaskowa jest bardzo dobra i potzrebna. Pytanie zle postawiles! Ja nie
            > odmawiam ulicy tej prawa istnienia - nie zgadzam sie z forma w jakiej ona
            > zostala zaprojektowana!
            > Uwazam ze moga byc dwa pasy w kazdym kierunku, ale nie moze byc barrierek, musi
            > byc wiecje miejs do przejscia, ruch samochodowy na tej ulicy musi plynac dalej
            > rownomiernie ale wolniej - tak aby nie byla z tego barriera!

ostatnio czesto sobie ogladam jak wyglada ta ulica w szczycie. i okazuje sie, ze
            nie ma na niej korkow, samochody pruja na calego, by i tak ugrzeznac razem z
            tramwajami na polnocy, przed bema. widac wiec, ze nawet zrobienie 20 przejsc dla
            pieszych nie zablokuje ruchu, poniewaz on i tak jest spowalniany w innym miejscu.
            • Gość: wro2015 Re: Plany na Nowy Targ IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.10.05, 02:04
              > pieszych nie zablokuje ruchu, poniewaz on i tak jest spowalniany w innym miejsc
              > u.

O to chodzi! Trzeba tylko zsynchornizowac na 50tke!
          • Gość: darek_w1 Re: Plany na Nowy Targ IP: *.lan.pop.pl 15.10.05, 17:31
            > Uwazam ze moga byc dwa pasy w kazdym kierunku, ale nie moze byc barrierek,
            musi
            > byc wiecje miejs do przejscia,

Kurcze, przecież na Piaskowej są przejścia odległe od siebie o ok.150-170
            metrów (wg planu miasta). Po co jeszcze gęściej?

> ruch samochodowy na tej ulicy musi plynac dalej
            > rownomiernie ale wolniej - tak aby nie byla z tego barriera!
            >
            Ruch samochodowy niezależnie od prędkości zawsze jest barierą dla pieszych tak
            samo jak piesi są barierą dla ruchu samochodowego. Muszą ze sobą jakoś
            współżyć. Najlepiej i najbezpieczniej jest wtedy gdy współżycie odbywa się na
            wyznaczonych przejściach wyposażonych w sygnalizację świetlną - mówimy o
            ulicach o znacznym natężeniu ruchu. I nie zauważyłem żeby na Piaskowej
            występowało masowe szaleństwo z prędkościami samochodów. Zbyt gęsto są światła.

> Sluchaj - przecierz taka powstancow jest piekna ulica! A tam jest jeszcze
            wiecej ruchu!

I co, Powstańców można przejść w dowolnym miejscu? ;-) Przejścia są tam duuuużo
            rzadziej niż na Piaskowej i sam mówisz, że to fajna ulica. Więc chyba to nie
            gęstość rozmieszczenia przejść dla pieszych o tym decyduje. Barierki na
            Piaskowej może i zbyt ładne nie są, ale oddzielają chodnik dla pieszych od
            torowiska tramwajowego położonego _bezpośrednio_ przy nim. Chcesz żeby na
            Piaskowej było ładniej i bez barierek? A zaryzykujesz tym, że ktoś wpakuje się
            pod tramwaj i zostanie rozkawałkowany? Sorry, ale Twoje poczucie estetyki nie
            jest ważniejsze od ludzkiego życia.

Nie probelm w ruchu ani nie problem w samej ulciy - problem w jej
            > wygladzie, mozliwosci przekroczenia. ul Piaskowa nie tworzy z samej siebie
            > barriery - tworzy barriere bo jest zle zaprojekotwana. A stworzenie z tej
            ulicy
            > _ladnej_ ulicy nie musi sila rzeczy oznaczac ze od razu straci swoja funckje
            > kommuniakcyjna (tylko jak beda n.p. dodatkowe swiatla nap olnocnej pierzeji

Ale przecież jest przejście oddalone od północnej pierzei o 30, góra 40 metrów.
            Patrzę właśnie na zdjęcie, jest dokładnie na wysokości drugiego rzędu tych
            gomułkowskich bloków, równoległego do pierwszego, tworzącego północną pierzeję
            placu. O te 30-40 metrów ten rejwach?

> 1) Urbanistycznie jest bledna: To ma swoje historyzcne i urbanistyczne ze
            > pierwszy targ handlowy po lewym brzegu odry lezal PRZY ULICY ktora prowadzi z
            > Ostrowa! Nie wolno tego ukladu zaburzac, bo przecierz dokladnei z tego ukladu
            > ten Trag wogle bral sowje uzasadnienie!

Takie dogmatyczne podejście mnie zawsze osłabia. To wg Ciebie jeśli w jakimś
            miejscu za przeproszeniem wysr.ł się księże Henryk Brodaty to już do końca
            świata musi tam być szalet miejski z uwagi na tradycję miejsca??? Przecież w
            ten sposób nigdy nic nowego by nie powstało, bo każde miejsca miało jakąś
            tradycję. I dlaczego uważasz, że nowe zawsze jest gorsze od starego?
            Świat się zmienia, miasto się zmienia i zmieniają się uwarunkowania. Dzisiaj
            zakupy robi się Tesco czy w Auchanie, a nie na Nowym Targu, a co za tym idzie
            nie ma sensu realizować struktur urbanistycznych w postaci dróg komunikacyjnych
            prowadzących do niego. Z dawnej funkcji placu pozostała tylko nazwa, a jego
            obecna rola jest zupełnie inna. A rozwiązania architektoniczne podporządkowuje
            się funkcji (aktualnej) danego miejsca, a nie nazwie.

> 2) Estetyczny: uwazam ze to jest jakies nieporozumienie 'ukrywanie' ulicy.
            >
            Ja nie chcę ukryć ulicy tylko ukryć plac. Albo inaczej: chcę rozdzielić
            przestrzeń jaką tworzy obecny plac na dwie przestrzenie o różnych funkcjach,
            które to funkcje dzięki temu rozdziałowi będą lepiej realizowane. Ulica -
            funkcje komunikacyjne, plac funkcje rekreacyjno-rozrywkowe.

> 3) Urbanistryczny2: Ukrywajac ul. Piaskowa jescze bardziej powodujesz ze ta
            > ulcia baredzie pelnila tylko i wylacznei funckje kommuniakcyjne -

Ależ skąd! Przecież napisałem wyraźnie: nowa pierzeja byłaby "dwustronna", od
            strony ulicy na parterze byłyby lokale handlowe i oczywiście chodnik dla
            pieszych, od strony placu przeplatane lokale handlowe i gastronomiczne z
            ogródkami. Oba skraje pierzei zaakcentowane łukowymi bramami, być może pośrodku
            dodatkowe przejście w formie pasażu handlowego.

> A popatrz jaki cholernie wazny hostryczny szlak to jest! Idzie od Dworca,
            przez
            > pormenady, przez GD, przez Nowy Targ przez Piasek dalej na polnoc!
            > I to chcesz degradowac?

A kto go degraduje??? Co ma wspólnego plac położony _obok_ tego szlaku z nim
            samym? Szlak istnieje sobie, a plac sobie. Są jedynie powiązane ze sobą
            przestrzennie z uwagi na bezpośrednie sąsiedztwo. I nadal tak będzie bo nikt
            przecież placu nie przeniesie w inne miejsce. Jedyna różnica, że będzie
            połączony nie całą pierzeją, a bramami. A przy okazji zastanów się jak w tej
            chwili wygląda ul.Piaskowa. Posuwasz się tym wspomnianym historycznym szlakiem
            od strony Dworca [hehe, ciekawe jak daleko sięga historia tego szlaku, bo kolej
            powstała dopiero w XIX wieku o ile mi wiadomo ;-)] w stronę Ostrowa Tumskiego i
            nagle po lewej stronie WIELKA DZIURA. I to nie burzy twojego poczucia ładu
            przestrzennego, którym ciągle chłostasz wszystko dokoła? Żeby ten plac leżał
            _symetrycznie_ na osi tego szlaku - to by była inna rozmowa, ale on jest z boku
            i wygląda jak wielka dziura w zabudowie. I w moim odczuciu taka wyrwa
            zwyczajnie szpeci ulicę. I to, że przed wojną też szpeciła nie jest dla mnie
            powodem żeby się z tym godzić.

A tak przy okazji to chciałbym powiedzieć, że jeżeli świadectwo historyczne, a
            nie estetyka jest dla ciebie wyznacznikiem ładu przestrzennego to widziałem
            kilka miesięcy temu na wystawie w Rynku dawną rycinę, z której wynikało, że
            kiedyś taki właśnie ciąg zabudowy istniał. I leżysz ;-)
            • Gość: wro2015 Re: Plany na Nowy Targ IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.10.05, 17:44
              Wiec mi jest to obojetne czy odleglosc miedzy pasami jest 15o czy 170m - w tym
              miescju jest to stanowczo za duzo. Jak stoje na polnocnej czesci placu i widze
              jedyna usluge przy tym placu za linia barrierek szerokich niezagospodarownych
              przestzrnei miedzy torami a jezdnia, nigdy ten plac nie ozyje.

Przyklad z powstnacow nie byl dobry, jezeli mowiym o ilsoci przejsc. Powstancow
              _na razie_ tylko z tego powodu nie potrzebuje wielu przesjsc, bo po prostu
              wzdluz tej ulicy nie ma zadnego momentu (oprocz na poludnei od ronda) zeby po
              obydwu stronach byla zabudowa z uslugami itd. Tylko z tego powodu nie jest
              potrzbna ilosc przejsc.

A do argumentow przeciwko twojemu blokowi.

a) oczywiscie ze degradujesz ulice jak odgrdzasz ja od 8w przyszlosci)
              reprezentacjynego placu. To nie podlega zadnej kwestii i dyskusja na ten temat
              jest absolutnie niepotrzebna!

b) tez nie pisalem ze trzeba zostawic jakis szalet bo henryk brodaty gho tam
              ustawil. Napsialem cos zupelnei innego: Place w tkance miasta maja swoje
              uzasadnienie. Sa spowodowane czyms - czesto lezy n.p. na skrzyzowaniu drog, bo
              tam powstawal natrulanie targ i miesjce spotkan. Tak samo tez pl. Nowy Targ ma
              swoje uzasadnienie wlasnie z tego ze lezy przy szlako P-N. Odgradzanie tego jest
              jakas forma przeklamanaia urbanistycznego - stworzysz sztuczny
              skansen/disneyland. Tak jak to robia w LasVegas - tam stawiaja place bez ladu
              bez uzasadnienia przestzrnenego i tworza cos sterylnego i sztucznego. Nie chce
              mieszakc w taki mmiescie.
    • no.logo Re: Plany na Nowy Targ 14.10.05, 11:31
      Wracam z wakacji, a tu taka miła niespodzianka... Ktoś sobie przypomniał o Nowym Targu? Cieszy mnie to - tym bardziej, że mam mieszkanko w jednym z tych ohydnych bloków. Świeżo po generalnym remoncie, ale w takim "opakowaniu" nikt go nie chce kupić ;-) Jeśli więc odezwą się zaraz jacyś okoliczni mieszkańcy, twierdząc, że "po naszym trupie rozbierzecie nasze domy", to ich nie słuchajcie. Ja jestem za :-) Wszystko jest kwestią ceny (w tym przypadku) :D
    • capo_di_tutti_capi Re: Ech, łza się w oku kręci... 14.10.05, 17:31
      wroclaw.hydral.com.pl/005654,foto.html
      wroclaw.hydral.com.pl/7216,foto.html
      wroclaw.hydral.com.pl/000853,foto.html
      wroclaw.hydral.com.pl/000856,foto.html
    • es_wu Re: Plany na Nowy Targ 16.10.05, 12:28
      miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,2968741.html

Gazeta.pl > Wrocław > Aktualności

Niedziela, 16 października 2005

PYTANIE o targowisko na Nowym Targu
      not. isz 14-10-2005 , ostatnia aktualizacja 14-10-2005 19:44

W piątkowej "Gazecie" napisaliśmy o planach przywrócenia po półwieczu handlu i
      kramów owocowo-warzywnych na pl. Nowy Targ. Czy władze i prowadzący stoiska na
      Hali Targowej nie boją się konkurencji?

Jerzy Jeżowski z zarządu Hali Targowej:

- Nie widzę żadnych powodów do niepokoju, a mnie osobiście cieszy, że miasto
      nareszcie zaproponowało nową lokalizację dla kupców z pl. Grunwaldzkiego. Mówi
      się, że w Hali owoce i warzywa są nieco droższe niż gdzie indziej, ale mają za
      to wysoką jakość. Czy spadną u nas ceny? Nie planujemy żadnych scentralizowanych
      działań, to poszczególni kupcy będą musieli sami zareagować na nową sytuację.
      • preslaw Re: Plany na Nowy Targ 16.10.05, 21:00
        Czy ma ktoś jakieś lini do tego co powstaje w Dreźnie? Wro? Bardzo mnie to zainteresowało, co napisałeś o Dreźnie.
        • Gość: wro2015 Re: Plany na Nowy Targ IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.05, 22:28
          Dam przyklad teraz tylko z 'neumarkt' - czyli rynku

O historii miejsca:
          www.das-neue-dresden.de/aussstellung-das-neue-dresden.html
          Strona o neumarkt (ale to jest strona milosnikow rekonbstrukcji):
          www.neumarkt-dresden.de/
          Strona miasta o neumarkt:
          www.dresden.de/index.html?node=7367
          Przyklad jednego bloku (konkurs):
          www.neumarkt-dresden.de/Neubauten/prisco-entwuerfe.html

Jak widac sie nie clakiem zgadza co przedtem napisalem: Co prawda w wiekszosci
          budynki sa nowe, ale tez od rynku jest czesciowo rekonstrukcja wyjatkowych
          budynkow (z tym ze nie zapomnijmy o tym ze 'neumarkt' t w Dreznie cos takiego
          jak u nas Rynek a nie nowy targ!)

Inne budynki (wciskajcie tam na gorze na przycisk 'bildwahl' aby wybierac rozne
          zdjecia - pozniej wcisnac i powiekszyc)
          synagoga
          deu.archinform.net/projekte/9004.htm?ID=ZewgADWgDdquoClP
          remont budynku z wielkiej plyty
          deu.archinform.net/projekte/8143.htm?ID=ZewgADWgDdquoClP

A tutaj na sam koniec jak mozna remontowac budynki z wielkiej plyty:
          www.neumarkt-dresden.de/Neustaedter-Markt/eckbau.html
          Lepsze niz malowanie biedronek?

Tak na marginesie pozwole podkreslic roznice informowania mieszkancow o tym co
          sie dzieje z ich miastem, do tego co robi nasz UM...
          • Gość: wro2015 Re: Plany na Nowy Targ IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.10.05, 22:34
            tutaj to samo z Altmarkt:

www.dresden-altmarkt.de/2788.html
            Z tym ze tutaj juz rekonstrukcji wogle nie ma
            www.dresden-altmarkt.de/stadtmitte/2808.html
            www.dresden-altmarkt.de/kramergasse/2846.html
            • preslaw Re: Plany na Nowy Targ 16.10.05, 22:58
              Ten budynek z wielkiej płyty szczegolnie robi wrażenie. Inne zdjęcia także. Niemcy potrafią zadbać o wygląd miasta i to mi się u nich podoba.
              • martouf Re: Plany na Nowy Targ 16.10.05, 23:14
                Ja nie jestem za odtwarzaniem przedwojennych kamienic tylko za pójściem do
                przodu - pozostawieniem układu ale stworzeniem czegoś nowego.
                Przykład z brzegu:
                wrosystem.um.wroc.pl/beta_4/webdisk/7ea94a2f-b07b-4047-994d-e15fea63cfc7/wizualka-szewska-1.jpg
                Ciąg Wita Stwosza - Mikołaja. Wcale nie powstały tu kamieniczki renesansowe czy
                przedwojenna secesja (przerabiana na modernizm jak np. dzisiejszy Feniks).
                Budynek IMG Bank (jeden z moich ulubionych) z kościołem Marii Magdaleny oraz mój
                ulubiony plac przed kościołem Garnizonowym i skrzyżowanie Kotlarskiej/Mikołaja
                to przykłady jak łączyć nowe ze starym. Dla mnie tylko tak.
    • Gość: cdx Rekonstrukcja na wzór Neumarktu w Dreźnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 19:36
      Nowemu Targowi we Wrocławiu najlepiej zrobiłaby rekonstrukcja na wzór Nowego
      Targu (Neumarkt) w Dreźnie. Przyjęto tam koncepcję, by znaczną część budynków
      zrekonstruwać według przekazów historycznych, całość uzupełniająć tu i ówdzie
      zabudową współczesną o wyrazie neutralnym, powściągliwym, nie aspisującym do
      oryginalności, ale zarazem eleganckim i bardzo mieszczańskim. Mnie się podoba,
      że nie forsują tam "postępu" i "nowoczesności", ktorymi my się tak
      zachłystujemy, i na które oczywiście powinno być miejsce, ale niekonieczne w
      historycznych centrach. Dzięki temu Drezno znów będzie olśniewające: sami zobaczcie!

www.neumarkt-dresden.de/bilder-vom-bau_september2005.html
      www.neumarkt-dresden.de/bilder-vom-bau_oktober2005.html
      www.neumarkt-dresden.de/bilder-vom-bau_okt2005.html
      www.neumarkt-dresden.de/bilder-vom-bau_okt05.html
      www.neumarkt-dresden.de/bilder-vom-bau_september05.html
      Pozdrawiam.
      • Gość: coco jumbo Rekonstrukcja na wzór Neumarktu w Dreźnie EXTRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 09:22
        super naprawde extra tylko Wroclaw i Polska jest na taka architekture z a
        biedna...
        • Gość: Mick O'why Re: Rekonstrukcja na wzór Neumarktu w Dreźnie EX IP: *.magma-net.pl 15.11.05, 22:53
          Jasne.... POlska jest za biedna zeby budowac spokojne rzetelne i ekonomiczne
          budynki (normalny mur normalne okna).... za to stac nas na hektary szklanych
          fasad i pokraczne formu o pokracznej konstrukcji
          • Gość: wro2015 Re: Rekonstrukcja na wzór Neumarktu w Dreźnie EX IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.11.05, 23:20
            dziekuje Mick... dokladnie o to chodzi... Tak jakby dobra architekutra z jakas
            mysla miala byc drozsza niz effekciarstwo i kicz...

Obie rzeczy sa tak samo drogie/tanie - tylko to pierwsze ma klase, a drugie nie
      • hen Re: Rekonstrukcja na wzór Neumarktu w Dreźnie 17.11.05, 12:26
        No nie, budynki z oknami? U nas to nie przejdzie :) A na poważnie - bardzo mi
        się to podoba. Widać jednak że można jeszcze zrobić ładny detal i że ta
        umiejętność nie wygasła razem z wiekiem XIX-stym. Chętnie widziałbym coś
        takiego i na Witolda, na Kępie i na pl Społecznym, choć wolałbym Nowy Targ
        zrekonstuować w całości. Widać, że nie tylko wylewki z betonu, ale praca nad
        każdym detalem też są możliwe.
        • Gość: Neo[EZN] Re: Rekonstrukcja na wzór Neumarktu w Dreźnie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.11.05, 16:32
          We Wrocławiu wyburzają kamienice, jest bank detali - zamiast sprzedawać je na
          lewo i prawo mogliby coś odłożyć z myślą o odbudowie Nowego Targu czy innych
          budowli. Jestem prawie pewny że nic takiego nie ma obecnie miejsca.
          • Gość: Lidka Re: Rekonstrukcja na wzór Neumarktu w Dreźnie IP: *.cybernet.ch 18.01.06, 18:57
            Zwlaszcza, ze inwentaryzacje i plany kamienic Nowego Targu
            wystarczy wyciagnac tylko z szuflady.

Tak samo bylo w przypadku Rynku i Placu Solnego.

P. S.
            Drezno jest dobrym przykladem miasta, ktore ma "olej w glowie".

Jest tam miejsce na rekonstrukcje i na Awangarde przez duze "A" !
            • Gość: wro2015 Re: Rekonstrukcja na wzór Neumarktu w Dreźnie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.01.06, 19:09
              > P. S.
              > Drezno jest dobrym przykladem miasta, ktore ma "olej w glowie".
              >
              > Jest tam miejsce na rekonstrukcje i na Awangarde przez duze "A" !

Niestety - to co sie w Dreznie bardzo dobrze zaczelo - czyli rekonstrukcja
              zabytkowych dzialek, nowoczesna zabudowa innych parceli juz tylko na
              historycznym ukladzie, pelno malych konkursow architektonicznych na pojedyncze
              kamienice ... To wszystko co zaczelo sie cudownie wlasnie sie konczy tragedia:

Malo z tego widac, bo wlasnei powstaje - ale rekonstrukcja juz czesto
              rekonstrukcja nie jest, lecz jakas 'interpretacja' tego, dopasowana do
              kommercjalizacji budynkow. Tak n.p. jakis 'kaufhaus' woli rekonstruowac starsze
              budynki niz te ktore staly rpzed wojna, bo pietra mialy nizsze (a gdzie wiec
              mozna wbic wiecje pietr i zatem wiecje poweiszchni sprzedazy) - i taki budynek
              teraz n.p. stoi obok budynku z 'Gründezeit'. Czyli mamy zafalszowanie
              historyczne, bo te budynki _nigdy_ tak obok siebie nie staly. [jeden przykald]

Rekonstruuje sie tylko fasady, tak aby sie upodobac wlodarzom, a w zamian
              dostaje sie po zabudowe _caly kwartal_. Oznacza to ze nie ma to juz nic
              wspolnego z odtwoarzaniem urbanistycznej tkanki poszczegolnych kamienic,
              srdenich inwestorow z roznymi funckjami! Tworzy sie wielkie centra handlowe
              obklejone pseudo-historyczna fasada ...

Niestety - to co w Dreznie zaczelo sie bardzo madrze zostalo poddane komercji i
              falszu. Akurat niestety na Dreznie nie powinno sie orientowac! Co najwyzej na
              tym co wczesniej wspomnialame: Na idei polaczenia rekonstrukcji kilku wybranych
              budynjow, parcelacji, odsprzedazy dzialek pod kamienice i wielu wielu wielu
              konkursach architektektonicznych!
              • Gość: Lidka Re: Rekonstrukcja na wzór Neumarktu w Dreźnie IP: *.cybernet.ch 18.01.06, 20:09
                To wszystko prawda.

Mimo to uwazam, ze fasadowa odbudowa wokol Frauenkirche
                leczy rany miasta i przywraca tozsamosc miejscu.

Nie mowiac juz o tym, ze sie po prostu turystycznie oplaca.

Nie czarujmy sie...

Drezno jest i pozostanie dlugo jeszcze daleka wschodnia prowincja w Ossi-
                Landzie.

W porownaniu do Wroclawia to bogate miasto.

P. S.
                A co sie dzialo na Prager Strasse !

Dzisiaj wszystko zrobione pod "Wessi-Stil".

Wessi-Terror ?! Wessi-Kommerz.

Nowy budynek Landu Saksonii uwazam za bardzo udany.

Jest jeszcze "krysztalowe" kino przy Prager Strasse,
                czy futurystyczna fabryka BMW.

Drezno nie bedzie stolica niemieckiej awangardy,
                ale sie przynajmniej nie sili na orginalnosc...
                • hen Re: Rekonstrukcja na wzór Neumarktu w Dreźnie 19.01.06, 10:25
                  Ponieważ w przypadku odbudowy "na podstawie" nie udałoby się zapobiec ani
                  uprzoszczenia detali architektonicznych, ani innych ulepszających pomysłów,
                  byłbym za całkowitą, bezdyskusyjną rekonstrukcją. To co stało przed wojną na
                  pewno nie było aż takie wartosciowe. Przecież Wrocław miałby o wiele większe
                  ambicje!!!, ale po prostu nie powstanie tam nic lepszego. Jeśli każą
                  architektom "twórczo nawiązywać" to będzie to kolejna porażka, o której już nie
                  za 30 lat, ale za 5 od wybudowania bedzie trzeba myśleć w kategoriach
                  wyburzenia. To co napisała Lidka jest bardzo trafne: trzeba odzyskać tożsamość
                  placu i przyciągnąć turystów (i Wrocławian).
                  • Gość: wro2015 Re: Rekonstrukcja na wzór Neumarktu w Dreźnie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.01.06, 10:55
                    > architektom "twórczo nawiązywać" to będzie to kolejna porażka, o której już nie
                    >
                    > za 30 lat, ale za 5 od wybudowania bedzie trzeba myśleć w kategoriach
                    > wyburzenia. To co napisała Lidka jest bardzo trafne: trzeba odzyskać tożsamość
                    > placu i przyciągnąć turystów (i Wrocławian).

To sie niestety zgadza hen,

ale ja jestem przeciwny rekonstrukcji! Jestem za _urbanistyczna_ rekonstrukcja!
                    Czyli: Odtworzenie dawnych ulic. Parcelacja dzialek mniej wiecej na starym
                    planie, rozlozenie bryl (wyskosc itd.) mniej wiecje na starym planie. I na tym
                    skonczyc. Poza rekonstrukcja wybitnych budynkow, posprzedawac dzialki (moze
                    nawet troche taniej) i w zamian wymusic na inwestorach konkursy architekotniczne.
                    I bedzie dobrze!
                    Zarobia miasto, zarobia sredni inwestorzy (z wroclawia), bedziemy mieli dobra
                    meiszanine funkcji, partery budynkow sila rzeczy beda otwarte - i co najlepsze:
                    Gdyby mial powstac na jakiejs dzialce jakis koszmarny bubel to nie bedzie
                    problemu z tym aby to za 10lat przebudowac/wyburzyc! Przecierz bedzie to tylko
                    jedna mala parcela, ktora bedzie szpecila a nie cala pierzeja!
                    • hen Re: Rekonstrukcja na wzór Neumarktu w Dreźnie 19.01.06, 11:56
                      Gość portalu: wro2015 napisał(a):
                      > ale ja jestem przeciwny rekonstrukcji! Jestem za _urbanistyczna_
                      rekonstrukcja!
                      > Czyli: Odtworzenie dawnych ulic. Parcelacja dzialek mniej wiecej na starym
                      > planie, rozlozenie bryl (wyskosc itd.) mniej wiecje na starym planie. I na tym
                      > skonczyc. Poza rekonstrukcja wybitnych budynkow, posprzedawac dzialki (moze
                      > nawet troche taniej) i w zamian wymusic na inwestorach konkursy
                      architekotniczn
                      > e.

Zgoda. Tylko teraz trochę powiem jak Wykrzyknik. Po prostu to nie ten kraj! Tu
                      wymusić konkursy będzie bardzo trudno, jeszcze w takiej ilości! Parcelacja
                      działek mogłaby sięu nas skonczyć jak z MPZP dla CP. Jak widzisz, jest
                      prawdopodobne, że pojedyncze parcele miałyby wielkość pierzeji :) Zaś bubel
                      stałby jeszcze długo długo. I mógłby okazać się niedługo symbolem Wrocłąwia jak
                      Solpol! Czyli wystepują dość duże problemy techniczne. O ileż łatwiej (przy
                      zachowaniu Twoich propozycji - wielkość działek, wysokość budynków) zarządzić
                      nieodwołalną rekonstrukcję. Żadnych własnych pomysłów, żadnych wciąż
                      niezaspokojonych ambicji naszych architektów. A już zupełnie na marginesie, IMO
                      zabudowa taka jak przedwojenna jest lepsza niż cokolwiek nowego co mógłbym
                      sobie wyobrazić, być może mam słąbą wyobraźnię :) lub zbyt dobrze ugruntowaną
                      słabość do dawnej zabudowy.
                      • Gość: wro2015 Re: Rekonstrukcja na wzór Neumarktu w Dreźnie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.01.06, 12:53
                        Z tego co piszesz, wyobraznie raczej masz :) Wiec co najwyzej jest to slepa
                        milosc w to co stare ;)

A powracajac - z tego powodu zaproponowalem zmniejszenie wartosci dzialek o cene
                        konkursu - wtedy nikt mi nie moze mowic 'ze sie nie oplaca'. To by bylo taka
                        sama zacheta ja inwestowanie w budynki zabytkowe. Tutaj przecierz po przetargu
                        sie tez odciaga 30% (o ile dorbez pamietam ten prozent) jako rekompensate za
                        trudnosci 'techniczne'!
                        Przy tak atrakcyjnej dzialce, czyli dzialce przy Nowym Targu mozna podobnie
                        zrobic. Zalozmy ze sprzedamy dzialke za 600tys (moim zdaniem i tak malo -
                        porownajmy co sie dzieje na kepie dziaiaj ... a co moze byc bedzie na NT za
                        5lat!!). Gdybysmy odpuscili od tej kwoty ~15% inwestorowi na 'konkurs' bysmy
                        mieli do dyspozycji ~ 100tys na sam konkurs!!! To jest porownywalne do konkursu
                        na nowa sale koncertowa [ogromna kwota - oczywiscie nie potrzebna na jedna
                        kamienice!]

A wiec hen - widzisz! To nie jest dyskusja 'nierealne w Polsce'
                        Widocznie UM sie oplaca zachowac zabytkowe budynki i odpuscic 30% wartosci ay
                        zachecic inwestorow.
                        A wiec sie pytam - dalczego ma to byc niby nierealne aby odpuscic ~10% aby
                        stworzyc konkurs przy zabytkowym placu?
                        • hen Re: Rekonstrukcja na wzór Neumarktu w Dreźnie 19.01.06, 14:09
                          No jasne, tylko mam bardzo duże obawy, że jest zbyt dużo przedsięwzięć: czyli
                          parcelacja + konkursy, które w pewnym momnecie mogą ulec "pewnym rozsądnym
                          modyfikacjom". Np. miasto w pewnym momencie otrzymuje propozycję nie do
                          odrzucenia od super bogatego inwestora, który "obiecuje wybudować cudowne
                          centrum kulturalne... itd itd" i miasto godzi się mu sprzedać całą pierzeję za
                          o wiele większą kwotę, aniżeli by uzyskało sprzedając małe działki po kolei.
                          Oczywiście !!! zaznaczając, że ma trzymać się planu, który mówi o różnorodności
                          pierzeji i nawiązaniu do stylu przedwojennego. No i inwestor tłumaczy sobie to
                          na swój sposób, dość swobodnie interpretując "różnorodność". I tak powstaje coś
                          podobnego do tego co mamy dzisiaj, tylko z hipermarketem w środku. Albo np.
                          ktoś skupuje i łączy działki a wtedy łatwiej zbudować jeden klocek na pół
                          pierzeji niż trzy wąskie budyneczki. To sie może dziać przy pełnej akceptacji
                          różnych urzędów, MPZP i samych Wrocławian. Czy przesadzam? No może trochę. :)
                          Ale lepiej dla pewności podjąć jedną czytelną decyzję nie pozwalającą na żadne
                          interpretacje, niż potem się gubić w różnych interpretacjach.
                          Wiem, że może troszeczkę przesadzam.
                          • Gość: wro2015 Re: Rekonstrukcja na wzór Neumarktu w Dreźnie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.01.06, 17:57
                            nie - wcale nie przesadzasz (patrz plan MPZP na CP, ktory planem nie jest!)

Ale zacznijmy od tego - idea ze sprzedanie calej pierzeji moze przyniesc wiecej
                            pieniedzy jest oczywiscie mozliwe (Duzy inwestor mogl by miec z takiego
                            rozwiazania duze plusy), z drugiej strony reguly rynku nauczyly ze _przewaznie_
                            sie bardziej oplaca sprzedawac mniejsze kawalki, bo mozna w sumie psrzedac drozej.

Osobiscie jestem przeciwny sprezdawaniu calej pierzeji jednemu inwestorowi z
                            nakladem zbudowania imitujacych formami bryl przypominajacymi przedwojenny
                            uklad. Jest to udawanie czegos czegos czym budynek duzokubaturowy by nie byl -
                            innymi slowami: 'kicz'!
                            Wiec jak sie miasto decyduje na jednego inwestroa, to niech juz zbuduje jedna
                            bryle (bryly odpowiednio do funkcji!)

Z drugiej storny chce podkreslic, ze glowna idea odtworzenia parcelacji jest
                            odtworzenie funkcji urbanistycznej tego placu. Taki plac nowy targ _zupelnie_
                            inaczej funkcjonuje jak jest wiele kamienic, wiele wejsc, wiele roznych udlug,
                            niz jak stoi jeden duzy gmach. To rozwiazanie urbanistyczne ma posrednio wielki
                            wplyw na konkretna architketure!

Wszystko to co powyzej wymienilem (parcelacja, uklad urbanistyczny, wejscia)
                            mozna pieknie zapisac w planie MPZP - czy ktos wie w jakiej fazie on jest? Moez
                            to by nam pomoglo!

oczywiscie miasto moze znowu zrobic plan MPZP, ktory planem nie jest - sprezdac
                            gigantyczna dzialke (na ktorej stoja te dwa brzydkie bloki do wyburzenia) kolo
                            piaskowej jednemu inwestorowi i bedziemy mielie galerie dominikanska bis :( Ale
                            przeiw takiemu traktowaniu miasta przez UM proponuje protestowac!
                • Gość: Lidka Czy starowka ma szokowac i bulwersowac ?! IP: *.cybernet.ch 25.01.06, 17:16
                  Nasuwa sie tu ogolne pytanie:

Czy starowka ma szokowac i bulwersowac ?!

Czy ma byc tradycyjna "turystyczna" wizytowka miasta ?!

Na to pytanie Wroclaw jeszcze nie znalazl odpowiedzi.

P. S.
                  W mojej wypowiedzi na temat Dresna wkradl sie maly blad:
                  futurystyczna fabryka VW - nie BMW.
    • hen Re: Plany na Nowy Targ 16.01.06, 12:34
      Odgrzebałem ten wątek, ponieważ w ostatnim programie "Czas dla Wrocławia" był o
      to pytany wiceprezydent Wrocławia. Wynikało, że miasto jest w trakcie
      opracowywania planu dla tego rejonu. Trudno było wnioskowac z "gładkiej" gadki
      pana prezydenta, ale wydaje się że miasto (które w dużej części jest
      właścicielem budynków) ma zamiar baaaardzo zmienić charakter placu.
      Dziennikarka pytała o perspektywę czasową - tylko nie zrozumiałem czy chodzi o
      termin ogłoszenia planu, czy termin przebudowy. Odpowiedź, która padłą to 4-5
      lat. ??? Przy okazji prezydent wspomniał, że budynki na placu zbierały w owym
      czasie nagrody państwowe!!! niemniej wyraził się, że obecnie "przypominają
      ruinę". Na pewno zostaną wyburzone dwa biurowce stojące przy Piaskowej od
      Nowego Targu i pl. Dominikańskiego. Pan wiceprezydent równiez podobnie
      wypowiadał się o zabudowie w części graniczącej z pl. Nankiera. Nie jestem
      pewien, ale niewykluczone, ze podobny los spotka całą zabudowę placu Nowy Targ.
      Oby :)
      • Gość: g625 Re: Plany na Nowy Targ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.01.06, 14:38
        to trzeba o tym dyskutowac, poki jest czas!
        • Gość: lolo Re: Plany na Nowy Targ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 15:10
          o czym tu dyskutowac? wyburzyc i odtworzyc stara zabudowe Nowego Targu. Bedziemy
          miec kolejna atrakcje turystyczna...
          • Gość: g625 Re: Plany na Nowy Targ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.01.06, 15:30
            a jak maja leciec ulice, ktore musza zostac wpasowane w okoliczny uklad
            komunikacyjny? mysle ze piaskowa powinna byc dwukierunkowa, bo teraz to i tak
            jest za szeroka. wystarczy 1 pas w kazda strone.
            • Gość: wro2015 Re: Plany na Nowy Targ IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.01.06, 17:43
              > a jak maja leciec ulice, ktore musza zostac wpasowane w okoliczny uklad
              > komunikacyjny? mysle ze piaskowa powinna byc dwukierunkowa, bo teraz to i tak
              > jest za szeroka. wystarczy 1 pas w kazda strone.

Idea aby ruch odbywal sie na jednokierunkowych ulicach uwazam w historycznej
              czesci jako idee bardzo dobra - ale zgodze sie z toba g625: Na piaskowej
              wystarczy jeden pas ruchu. A marnotrawienie terenu na pusta przestrzen miedzy
              torami a jezdnia (ludzie sobie robia z tego parking) jest jakims niezrozumieniem
              tego jakie funkcje oprocz tych kommunikacjynych ulica w zwartym starym miescie
              powinna miec :(
          • Gość: RP Re: Plany na Nowy Targ IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.01.06, 20:30
            Gość portalu: lolo napisał(a):

> o czym tu dyskutowac? wyburzyc i odtworzyc stara zabudowe Nowego Targu. Bedziem
            > y

-
            • Gość: mefisto Re: Plany na Nowy Targ IP: *.e-wroc.com 17.01.06, 00:14
              wyburzyć - tak, odtwarzać - broń boże!

tam jest do uzyskania bardzo duża i bardzo atrakcyjna przestrzeń, i nie wiem czy
              nie byłoby najlepszym rozwiązaniem rozpisanie konkursu dla dużych inwestorów
              którzy mogliby zagospodarować cały kwartał. może nawet przy z góry ustalonej
              atrakcyjnej cenie, zaś rostrzygające byłyby walory arch-urb-funkcjonalne
              projektu zagospodarowania - oczywiście przy ograniczeniu fantazji architektów i
              inwestorów szczegółowymi zapisami (np. dopuszczalna wysokość, zachowanie hist.
              linii zabudowy, minimalny % przestrzeni pod usługi, kulturę czy funkcje
              centrotwórcze etc.). skłonić do udziału wielkie nazwiska - wtedy może powstałby
              nam kawał "nowego-starego miasta" który byłby rzeczywistą atrakcją turystyczną -
              o ile wiem niewiele jest takich nowych, dużych fragmentów zabudowy w centrach
              miast, popisówki architektów to głównie wielkie, prestiżowe budynki, a nie
              tworzenie od nowa tkanki miejskiej - mogło by wypalić.
              • Gość: lolo Re: Plany na Nowy Targ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 10:04
                ciekawe ile szkaradzienstw bedzie musialo powstac w miescie byscie zaczeli
                optowac za odtwarzaniem a twoerzeniem "nowych" pstrokatych, przeszklonych form
                :/ Trzeba 10 lat zanim architekci dojrzeja do tego miasta ;)
                • Gość: wrocławianka Re: Plany na Nowy Targ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 11:49
                  dla waszej wiadomości budynek przy placu nowy targ został wykupiony , obecnie
                  jest nowy właściciel , za dwa lata beda burzyc i navicentrum i budynek przy
                  Wita stwosza , będą stawiać ala galerię , wiem bo pracuję w tym budynku
                  • Gość: RP Re: Plany na Nowy Targ IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.01.06, 14:21
                    O! Dobre info!

A kto jest tym nowym wlascicielem ?!
                    I starym kto byl? Żeglga Śródlądowa ?!

A czy teren miedzy budynkami (te parkingi) to maja nowego wlasciciela ?
                    • Gość: wroclawianka Re: Plany na Nowy Targ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 21:53
                      Nowy w właściciel jednego i drugiego budynku to Polak i jest z Warszawy nie
                      znam nazwiska ale firma nazywa się Holding ....musiałabym zobaczyć na
                      fakturze , jak na razie nie mają pozwolenia na wyburzenie budynków ale to
                      kwestia czasu , parking jest własnością urzędu miasta i jak na razie urząd nie
                      zgodził sie sprzedać ( za mało dawali , wiadomo o co chodzi)stary właściciel to
                      Navicentrum - żegluga (-projekty dla nich )
                      pozdrawiam

acha i jeszcze jedno osoba , która zarządza tymi dwoma budynkami jest baaardzo
                      niesympatyczna , nie mówi Dzień dobry , ma wyżej głowę niż ....., traktuje
                      ludzi jak śmieci
                      także mimo tego ,że budynek będzie stał jeszcze ok dwóch lat większość firm
                      wyprowadza się
                      pozdrawiam
                      • Gość: Rafis Re: Plany na Nowy Targ IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 17.01.06, 22:02
                        no prosze dobre wiesci :)
                        W takim razie czekamy na przetarg na ten teren w srodku. Dzięki za takie info
                        wrocławianko, jak bedziesz cos jeszcze wiedziała to daj cynk :)

pzdr.
                        • Gość: bartollommeo Re: Plany na Nowy Targ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.06, 21:11
                          No, to rzeczywiście dobre wiesci!!!
                          Trzymam kciuki, za jak najszybsza destrukcją tych klocków.
              • Gość: bartollommeo Re: Plany na Nowy Targ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.06, 21:23
                Oczywiście ze odtważać!!!To jest zbyt atrakcyjny plac, zbyt wielkie ma tradycje
                zeby tam stawiać jakieś nowoczesne g...wno, to jest szansa na odtworzenie
                starego miasta we Wrocławiu, to jest szansa na nastepny piękny plac na starym
                miescie po Rynku i pl. Solnym, takie opinie o nie odtwarzaniu są troszkę
                nieodpowiedzialne i bardzo krótkowzroczne.
                • Gość: wro2015 Re: Plany na Nowy Targ IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.01.06, 21:26
                  ' takie opinie o nie odtwarzaniu są troszkę
                  nieodpowiedzialne i bardzo krótkowzroczne.'

Acha - retoryka mi sie nie podoba - to samo tez moge powiedziec
                  opinia o odtwarzaniu jest nieodpowiedzialna i krotkowzroczna
                  • bartollommeo Re: Plany na Nowy Targ 19.01.06, 23:01
                    Gość portalu: wro2015 napisał(a):

> ' takie opinie o nie odtwarzaniu są troszkę
                    > nieodpowiedzialne i bardzo krótkowzroczne.'
                    >
                    > Acha - retoryka mi sie nie podoba - to samo tez moge powiedziec
                    > opinia o odtwarzaniu jest nieodpowiedzialna i krotkowzroczna

Dlaczego opinia o odtwarzaniu jest krótkowzroczna?
                    Dlatego że powstałby klimatyczny plac z pięknymi kamieniczkami?
                    Postawienie tam nowoczesnych klocków, nic nowego by nie wniosło, Wrocław to
                    stare miasto i sam to bardzo często przy róznych okazjach powtarzasz i to w
                    odniesieniu nie tylko do starego miasta, ale też i do innych dzielnic. Czy to co
                    zrobiono w Dreźnie jest złe? Marzy mi się podobna rzecz na Nowym Targu.
                    To nieodpowiedzialne nie zważać na historię miasta i brnąć cały czas w tym samym
                    kierunku jaki wytyczono, budując na tym placu te "piękne i nowoczesne"(jak sie
                    kiedyś o nich rozpisywano) bloki.
                    • Gość: wro2015 Re: Plany na Nowy Targ IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.01.06, 23:21
                      > Dlatego że powstałby klimatyczny plac z pięknymi kamieniczkami?
                      Znam realizacje gdzie za pomoca intelligentnej urbanistyki jest to tez mozliwe z
                      nowoczesna arhcitektura.

> Postawienie tam nowoczesnych klocków, nic nowego by nie wniosło,
                      Odwrotnie - odtworzenie tego co bylo, sila rzeczy nic nowego nie wniesze, bo
                      przecierz to jest cel odbudowy, czy nie?

Zreszta absolutnie nie zgadzam sie ze nowa zabudowa nic nowego nie wniesie.
                      Oczywisie ze wniesie w tym momencie, kiedy bedzie inna niz ta, ktora teraz mamy!
                      Absolutnie nie dopuszczam opini, ze wszystko co nowe od razu musi byc takie same
                      i 'klockowate'. Bede z toba polemizowal - stara architektura jest wrecz bardziej
                      klockowata, bo wtedy jesszcze nie bylo nowych technologii ktore umozliwialy
                      nie-klockowata budowe budynkow.

Wrocław to
                      > stare miasto i sam to bardzo często przy róznych okazjach powtarzasz
                      Tak - ale przewaznie chodzi mi o urbanistyke, ktora respektuje parcelizacje,
                      duza ilosc wejsc, mieszanke funkcji.

> To nieodpowiedzialne nie zważać na historię miasta
                      Tez tutaj moge z toba polemizowac - tak w rzeczywistosci to to jest falszowanie
                      historii udajac ze drugiej wojny swiatowej nigdy nie bylo. Respektowanie
                      historii nie ma nic wspolnego z odbudowa. Urbanistyka ma sie tu zupelnie inaczej
                      - bo kontekst _urbanistyczny_ tej czesci miasta wclae sie nie zminil. Kierunki,
                      opiesze, funkcje ulic, potrzeba malych i srednich sklepow ... to wszystko dalej
                      istnieje!

Rozumiem ze osobiscie bys chcial odbudowy. Tez jestem czasem w stanie to
                      zrozumiec, patrzac sie na stare zdjecia.
                      Nie zmienia to jednak faktu, ze funkcjonujaca dzielnice/ zyjace ulice,
                      klimatyczne place mozna tak samo stowrzyc nowoczesna architektura. Kazdy kto w
                      to nie wierzy po prostu jeszcze nie zwiedzil udanych inwestycji
                      architektonicznych. Oczywiscie ze cos takiego musi byc dobrze przygotowyn przez
                      miasto (dobry MPZP, wymuszone konkursy itd.)
                      Ale niestety nie podales powyzej ani jednego argumentu, ktory by nie przemawial
                      tak samo za architektura nowoczesna! Jedyne co powiedziales, to to ze
                      subiektywnei wolisz stara architekture!
                      • Gość: bartollommeo Re: Plany na Nowy Targ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.06, 23:33
                        Popatrz na stare zdjęcia :) a bedziesz miał dosc argumentów za odbudową.
                        Dla mnie nie ma znaczenia czy te nowoczesne obiekty bedą udane czy nie, Wrocław
                        to stare miasto i uwazam ze przynajmniej w obrebie właściwego starego miasta
                        powinno sie pielegnować jego zabytkowy charakter, wszystko jedno była wojna czy
                        nie, równie dobrze moznabyło nie odbudować katedry, czy innych sztandarowych
                        budowli bo była wojna i odbudowa bedzie kłamstwem, czyż nie? Poza tym wiele
                        rzeczy zniknęło bez sensu już po wojnie, bo ktos miał właśnie takie pomysły,że
                        nowoczesna jak na tamte czasy jest bardziej praktyczna i ładniejsza niz te
                        paskudne stare kamieniczki i chodniki mozna było przy okazji zrobic szersze itd.
                        Rozumiem ze to o czym piszesz nie jest złe,zwłaszcza jesli odtworzonoby układ
                        ulic, nie jestem przeciwnikiem nowoczesnej architektury, a nawet jej entuzjastą,
                        ale ze względu na to co napisałem wyzej jestem za odtwazaniem starej
                        architektury na starym miescie. Nowoczesne budynki-TAK ale nie na Starym Mieście :)
                        • Gość: huh Re: Plany na Nowy Targ IP: *.magma-net.pl 08.04.06, 11:41
                          Piszesz, że wrocław to stare miasto - a czy budynki, które odtworzysz będą
                          stare? Nie, one będą A.D. 2006, 2007 etc.
                          Ile lat chcesz robić z Wrocławia skansen? To jest wstecznictwo.
                • Gość: RP Re: Plany na Nowy Targ IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 19.01.06, 23:05
                  Oczywiście ze odtważać!!!
                  -
                  • Gość: Rafis Re: Plany na Nowy Targ IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 20.01.06, 00:34
                    Człowiek jest po to aby tworzyc a nie odtwarzac :)
                    Gdyby po kazdej katastrofie mieszkancy miasta odtwarzali poprzednią zabudowę to
                    dzis Wrocłąw byłby w 90% drewniany...
                    Czas odtwarzania juz sie w naszym miescie zakonczył(rynek, Ostrów Tumski),
                    wszystkie wazne dla tozsamosci miasta budowle stoja nadal(katedra, ratusz, hala
                    ludowa, mosty, uniwerek...).
                    Spieszmy się,czas ucieka trzeba dac swiadectwo!
                    • Gość: jaś Re: Plany na Nowy Targ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 09:25
                      co było wartościowe odbudować a reszte uzupełnić nowoczesną architekturą,konkursy,
                      • Gość: jm ...czyżby już w tym roku?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.06, 16:11
                        .: Przebudowa placu Nowy Targ. :.
                        08 lutego 2006 - 14:04

Wybudowanie podziemnego parkingu, targowiska owocowo-warzywnego i fontanny to
                        pierwsze plany przebudowy Nowego Targu.

Wybudowanie podziemnego parkingu, targowiska owocowo-warzywnego i fontanny to
                        pierwsze plany przebudowy Nowego Targu. Jeżeli Urząd Miasta znajdzie prywatnego
                        inwestora na budowę parkingu prace ruszą jeszcze w tym roku. W drugim etapie
                        zmian będzie poprawa wizerunku zabudowań wokół placu. Najlepszym rozwiązaniem
                        byłoby ich wyburzenie i postawienie nowych, ale takie działania są utrudnione z
                        uwagi na prawa własności mieszkańców. Wymieniona zostanie też cała płyta placu,
                        która jest już przestarzała i zniszczona. Koszt przebudowy to około 10 milionów
                        złotych.

fluder radio RAM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka