Dodaj do ulubionych

Plac Nowy Targ

IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 06.07.03, 16:16
Czy jest możliwe żeby wyglądał znowu tak:

www1.gazeta.pl/im/1503/z1503699G.jpg
www1.gazeta.pl/im/1503/z1503700G.jpg
? ? ?
W Szczecinie odbudowywane jest od podstaw stare miasto(kilkaset
kamieniczek).We Wrocku sprawa byłaby ciezsza, najpierw trzeba wysiedlić
ludzi i dac im mieszkania.Potem zrekonstruować taki wygląd.Powstałby drugi
rynek a ceny mieszkań zrekompensowałyby ta inwestycje nie mówiąc już o
walorach estetycznych.Eh marzenia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Rafis Re: Plac Nowy Targ IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 06.07.03, 16:18
      patrzcie na to, zdjęcie Nowego Targu z 45 roku po wojnie.Wszystkie budynki
      stoja a oni je wyburzyli i postawili...

www1.gazeta.pl/im/1503/z1503692G.jpg
      • sebcat Re: Plac Nowy Targ 06.07.03, 18:45
        Ech to by było piekne. A tak w oóle to przecież wokół rynku jest jeszcze tyle
        pracy, ulica Wita Stwosza mnie też załamuje, do PKO to taki straszaki stoją, na
        przeciwko krzaki i kibel wsród nich a mozan by to było troszkę przyciąc.
        ładniej. I te dwa budynki z czasów PRL, zygać sie chce. Ten pas trzeba
        zagospodarować. Ja bym chciła aby ktos odbudował pałac przy Wita Stwosza.
        A wracając do kwesti Placu Nowy Targ to jeszcze przy okazji można by
        było "kolor" wywalić bo taka speluna to nie powinna być w centrum. Jeden z
        najgorszych klubów, żygać sie chce.
      • Gość: IGLICA Re: Plac Nowy Targ IP: 192.77.161.* 08.07.03, 00:20
        A pamietasz haslo "caly narod buduje stolice? Przeciez potrzebne byly cegly a
        Wroclaw i tak kiedys Niemcy zabiora to po co sie martwic....."
        Moze teraz w ramach rekompensaty Warszawa powinna zrobic uklon i dac troche
        kasy na rekonstrukcje tego co musielismy rozwalic aby powstalo stare miasto w
        Warszawie. Pl Nowy Targ to nie jedyny teren, takich bylo znacznie
        wiecej....wszystko brali lacznie z torami tramwajowymi i niemieckimi plytami
        nagrobnymi (dzisiejsze parki Grabiszynski i Zachodni)...
    • Gość: histeryk Re: Plac Nowy Targ IP: W3cache.Rozanka.WROC.PL:* 06.07.03, 19:44
      Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Czy jest możliwe żeby wyglądał znowu tak:
      >
      > www1.gazeta.pl/im/1503/z1503699G.jpg
      > www1.gazeta.pl/im/1503/z1503700G.jpg
      > ? ? ?
      > W Szczecinie odbudowywane jest od podstaw stare miasto(kilkaset
      > kamieniczek).We Wrocku sprawa byłaby ciezsza, najpierw trzeba wysiedlić
      > ludzi i dac im mieszkania.Potem zrekonstruować taki wygląd.Powstałby drugi
      > rynek a ceny mieszkań zrekompensowałyby ta inwestycje nie mówiąc już o
      > walorach estetycznych.Eh marzenia.

Raczej nie wierzę w wyburzenia budynków mieszkalnych na taką skalę,trzeba
      byłoby zapewnić kilaset mieszkań a to raczej nierealne,ale budynki użyteczności
      publicznej(Przychodnia na pl.Katedralnym,ZETO,biały biurowiec przy Nowym Targu)
      jak najbardziej.Fontanna,siedziska,nowe elewacje i jakaś kawiarenka z
      parasolami na środku to chyba wszystko co można zrobić obecnie dla tego placu.
    • timmy1 Re: Plac Nowy Targ 06.07.03, 22:46
      Co do zmiany oblicza Nowego Targu nie ma wątpliwości. Natomiast moje prywatne
      zdanie jest takie, że niekoniecznie trzeba rekonstruować identyczną zabudowę
      jaka była przed wojną. Chciałbym również coś na wzór Rynku, bo tam już się
      robi nieraz ciasno, ale uważam że to może być Rynek z nowoczesną architekturą.
      Nowoczesną, ale nawiązującą wyglądem do poprzedniej zabudowy. Z istniejącej
      obecnie zabudowy tego placu zostawiłbym tylko gmach Urzędu Miejskiego, resztę
      to bym chętnie zrównał z ziemią:) Poza tym przydałoby się również uzupełnić, a
      właściwie wybudować od nowa, zachodnią pierzeję ul. Świętej Katarzyny.
      Odbudować też powinni ten pałac na Wita Stwosza, gdzie obecnie znajduje się
      galeria z tymi niezwykłymi współczesnymi "dziełami". Oczywiście ten paskudny
      biurowiec na rogu musi zniknąć. Byłoby pięknie... Ale żeby nie odchodzić za
      daleko od Nowego Targu to dodam tylko, że pod placem powinien być ogromniasty
      podziemny parking, który by obsługiwał wszystkie te budynki dookoła
      (bezpośrednie wejścia do budynków z piodziemia). Na górze nie zostawiałbym
      wybrukowanego pustego placu, tylko urządził piękne skwerki, ławeczki itp.
      Fontanna powinna oczywiście wrócić, ale niekoniecznie Neptun. I nie koniecznie
      wzorowana na tej z Rynku:) Mógłby to być jakiś większy zespół "fontannowo-
      pomnikowy", na wzór tych z Paryża czy Rzymu. Marzyć sobie możemy, a i tak
      skończy się conajwyżej na odnowie elewacji istniejących bloków.

Pozdrawiam.
      • Gość: Rafis Re: Plac Nowy Targ IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 06.07.03, 23:29
        Pieknie piszecie ale to jest realne, przynajmniej teoretycznie.Taka inwestycja
        może się zwrócić-tzn.Inwestor sam lub z dopłata miasta przejmuje
        teren.Mieszkancom zapewnia mieszkania zastepcze o zbliżonym standardzie jak te
        które mają teraz(tylko ze w nowym budownictwie) w zamian buduje powiedzmy
        podziemny parking a na górze kamienice z lokalami usługowymi, biurami i
        apartamentami.Koszty zwróciły by się bo przeciez taka nowa zabudowa zwabiłaby
        tych najbogatszych do zakupu tam lokum.Miasto ewentualnie mogłoby dopłacic tak
        jak w przypadku aquaparków.Przecież trzeba zlikwidowac tylko 2 czy 3 bloki.
        Myśle, że to realne tylko chyba nikt nie ma takiego pomysłu oprócz nas :(
        • Gość: WROCŁAW Re: Plac Nowy Targ IP: *.tvk / 172.16.1.* 29.07.03, 16:58
          Od dłuższego czasu myślę o tym aby stworzyć stowarzynie na rzecz miasta
          Wrocławia. Wrocław pod wzgędem aktywności mieszkańców miasta wypada kiepsko.
          Wydaje mi się, że po utworzeniu takiego stowarzyszenia, które było by pomostem
          pomiędzy władzami miasta o obywatelami było by łatwiej rozmawiać o tego typu
          sprawach jak właśnie na przykład zagospodarowanie Placu Nowego Targu.
          • Gość: ek Re: Plac Nowy Targ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.07.03, 19:24
            Gość portalu: WROCŁAW napisał(a):

> Od dłuższego czasu myślę o tym aby stworzyć stowarzynie na rzecz miasta
            > Wrocławia. Wrocław pod wzgędem aktywności mieszkańców miasta wypada kiepsko.
            > Wydaje mi się, że po utworzeniu takiego stowarzyszenia, które było by
            pomostem
            > pomiędzy władzami miasta o obywatelami było by łatwiej rozmawiać o tego typu
            > sprawach jak właśnie na przykład zagospodarowanie Placu Nowego Targu.

Bardzo dobry pomysł! Jestem za!
            • Gość: WROCŁAW Re: Plac Nowy Targ IP: *.tvk / 172.16.1.* 29.07.03, 19:40
              Póki co jest nas tylko dwóch :( To za mało do takiego przedsięwzięcia potrzeba
              wielu ludzi.
              • Gość: Rafis Re: Plac Nowy Targ IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 29.07.03, 19:49
                Gość portalu: WROCŁAW napisał(a):

> Póki co jest nas tylko dwóch :( To za mało do takiego przedsięwzięcia
                potrzeba
                > wielu ludzi.

Chłopie ja ide na wszystko co pomoże Wrocławiowi :)
                Widze, że sie uaktywniamy-najpierw Grzesiek przygotował strone o inwestycjach,
                teraz ten pomysł.
                • Gość: WROCŁAW Re: Plac Nowy Targ IP: *.tvk / 172.16.1.* 29.07.03, 21:48
                  Teraz nic nie pozastaje jak tylko czekać na następną grupę osób, która by na to
                  poszła :)
                • Gość: Kriss Re: Plac Nowy Targ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.08.03, 13:48
                  Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Gość portalu: WROCŁAW napisał(a):
                  >
                  > > Póki co jest nas tylko dwóch :( To za mało do takiego przedsięwzięcia
                  > potrzeba
                  > > wielu ludzi.
                  >
                  >
                  > Chłopie ja ide na wszystko co pomoże Wrocławiowi :)
                  > Widze, że sie uaktywniamy-najpierw Grzesiek przygotował strone o
                  inwestycjach,
                  > teraz ten pomysł.

Podpisuję się pod tym pomysłem!

Ta strona już działa? Możecie podać adres?
            • Gość: Rafis Re: Plac Nowy Targ IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 29.07.03, 19:48
              Gość portalu: ek napisał(a):

> Gość portalu: WROCŁAW napisał(a):
              >
              > > Od dłuższego czasu myślę o tym aby stworzyć stowarzynie na rzecz miasta
              > > Wrocławia. Wrocław pod wzgędem aktywności mieszkańców miasta wypada kiepsk
              > o.
              > > Wydaje mi się, że po utworzeniu takiego stowarzyszenia, które było by
              > pomostem
              > > pomiędzy władzami miasta o obywatelami było by łatwiej rozmawiać o tego ty
              > pu
              > > sprawach jak właśnie na przykład zagospodarowanie Placu Nowego Targu.
              >
              > Bardzo dobry pomysł! Jestem za!

a ile na tym można stracic? ;)
              • Gość: WROCŁAW Re: Plac Nowy Targ IP: *.tvk / 172.16.1.* 29.07.03, 21:50
                Jeśli chodzi o straty to wydaję mi się, że prawdziwi patrioci nie powinni się
                przejmować takimi sprawami ;) Z pewnością więcej by było zysków niż strat :D
    • Gość: histeryk Re: Plac Nowy Targ IP: W3cache.Rozanka.WROC.PL:* 08.07.03, 11:38
      www.heyduk.com/wroclaw/neumarkt/nav/nowy_targ70_jpg_view.htm -z drugiej
      strony to chyba jedyne miejsce we Wrocławiu z klimatem lat 60-tych,śmieszne
      bloczki i ta nawierzchnia w kratkę.
      • wroclawczyk Re: Plac Nowy Targ 08.07.03, 15:43
        Gość portalu: histeryk napisał(a):

> www.heyduk.com/wroclaw/neumarkt/nav/nowy_targ70_jpg_view.htm -z
        drugiej
        > strony to chyba jedyne miejsce we Wrocławiu z klimatem lat 60-tych,śmieszne
        > bloczki i ta nawierzchnia w kratkę.

Ja tam nie gustuje w tym klimacie ale może chcesz stwqorzyć muzeum
        komunizmu? ;)
        • Gość: histeryk Re: Plac Nowy Targ IP: W3cache.Rozanka.WROC.PL:* 28.07.03, 18:49
          www.heyduk.com/wroc_history_postwar.htm -polonizacja miasta to chyba
          równie ważny jak dostarczenie materiałów budowlanych do Warszawy czy
          krakowskiej Nowej Huty powód wielu wyburzeń nienajgorzej zachowanych budynków w
          powojennym Wrocławiu.
          • Gość: Wuwu Re: Plac Nowy Targ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.08.03, 13:31
            Cegłę dla Warszawy dawały także inne miasta, ale miały tyle szczęścia w
            nieszczęściu, że zamiast stawiać betonowe koszmarki zostawiono trawniki, na
            miejscu których dzis stawia się nowoczesną "starówkę" odtwarzając tylko wybrane
            obiekty i budując nowe nawiązujące do dawnej architektury: Szczecin, Kołobrzeg,
            Elbląg, Głogów itd.
            Co do Nowego Targu to jestem jak najbardziej za ale widząc, że remontują
            pobliski blok nie należy się spodziewać szybkich zmian. Rzeczywiście wyburzenie
            Navicentrum i odtworzenie fontanny ozywiłoby nieco plac.
            Wyburzenie bloków to raczej kwestia czasu. W Niemczech burzy się całe osiedla a
            tutaj chodzi o zaledwie trzy bloki usytuowane na bardzo atrakcyjnym gruncie:
            potencjalna trasa turystyczna Świdnicka - Rynek - Uniwerek - Nowy Targ - Ostrów
            Tumski. Knajpki, sklepy, itp raczej ne narzekałyby na brak klientów.
            Obok problemu z mieszkańcami, których nalezałoby przesiedlić jest jeszcze jeden
            duzy problem. Jest nim nasza miłościwie nam panująca konserwator zabytków.
            Otóż od znajomego z Biura Rozwoju Wrocławia wiem, że planów wyburzenia nie ma,
            bowiem zabudowa Nowego Tagu ma już charakter historyczny i nalezy się raczej
            zastanowić nad jej zachowaniem a nie niszczeniem!!!
            Chciałem tylko dodać, że tej "historycznej" zabudowy mamy aż nadto i mimo
            wyburzenia trzech bloków będzie jeszcze co chronić.
            Panią konserwator natomiast warto by rozliczyć z tego jak pilnuje aby stawiane
            w zabytkowym centrum obiekty miały ten wygląd, co w projekcie: Helios -
            urządzenia na dachu, Europeum, Howell, parking przy Kaz. Wlk. Wszystkie budynki
            są uboższe o pewne detale zawarte w projekcie czyniąc je prostszymi, brzydszymi
            ale niewątpliwie tańszymi. Pzdr
    • Gość: histeryk Chyba jednak nie będzie ocieplany. IP: *.NAT.WRO.Korbank.PL 21.08.03, 13:21
      Okazuje się że budynkami na Nowym Targu zarządza ZGK a nie tak jak tym już
      ocieplonym na Kotlarskiej SM"Cichy kącik",chyba że ZGK też zacznie ocieplać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka