dyrgosia 12.04.04, 16:48 Mam dwóch dużych synów( 15 i 12 lat)i maluszka 5 miesięcy. Średni syn zaczyna być zazdrosy o małego. Najstarszy bardzo mi pomaga. Co robić ze średniakiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pankracea Re: STARSZE RODZEŃSTWO 12.04.04, 18:14 pokaz sredniakowi, ze tez go kochasz. poswiecaj mu czas. niestety tak jest, ze sredniacy zawsze czuja sie pomijani. najstarsze dziecko zdobywa wazna pozycje najstarszego, a co ze sredniakiem? sama jestem sredniakiem i zawsze mialam wrazenie, ze rodzice poswiecaja wiecej uwagi starszej siostrze i mlodszemu dziecku a omnie zapominaja. bo najstarsze jest potrzebnee do pomocy w domu, przy najmlodszym rodzenstwu, najmlodszemu poswieca sie duzo uwagi, bo to maluszek. a o sredniaku zapomina sie, bo juz jest na tyle duze, ze samo sie soba zajmie. i to niezaleznie od wieku calej trojki dzieci. trzeba tego sredniego wlaczyc w zycie calej rodziny i pokazac dziecku, ze sie je kocha i jest nam potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś