Dodaj do ulubionych

Koślawe stopy?

10.09.11, 23:53
Witam!
W przedszkolu mojej córki dzieci zostały przebadane przez fizjoterapeutów, i u małej stwierdzono "znaczną koślawość stóp ", zalecając gimnastykę korekcyjną. Bardzo się zdziwiłam, bo zawsze uważałam że ma ładne stópki i proste nóżki. Dziecko ma 3 lata, nigdy nie byłam z nią u ortopedy, a pediatra nie wskazywala tego problemu. Oczywiście nie chodzi o to, CZY płacić za gimnastykę korekcyjną, tylko czy to ma sens, bo nóżki małe wg mnie są ok, znalazłam tez informację, ze u 3-latków koślawość to normalne zjawisko i wkrótce się unormuje. Z drugiej strony, ćwiczeń dla stóp nigdy za dużo w dzisiejszych "siedzącuch" czasach.
Macie kakies doświadczenia w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • pagaa Re: Koślawe stopy? 11.09.11, 07:14
      większość ortopedów jest zdania, że koślawość stóp może występować do 3 roku, potem można korygować. jeśli masz wątpliwości, to idź do ortopedy jakiegoś i niech sam się wypowie.
      • amulka1987 Re: Koślawe stopy? 11.09.11, 09:18
        Zauważyłam koślawośc u córki , jak miała 3,5 roku. Poszłam prywatnie do ortopedy, bo mam złe doświadczenie z ortopedką z nfz, do której chodziłam przez rok z synkiem. Stwierdził, że jest to wada fizjologiczna, zalecił noszenie butków z wkładką profilowaną- NIE ORTOPEDYCZNĄ, buty z usztywnionym zapiętkiem i kilka cwiczeń w domu.
    • joshima Re: Koślawe stopy? 11.09.11, 09:39
      magda1104 napisała:

> Dziecko ma 3 lata, nigdy nie byłam z nią u ortopedy
      I to był błąd. Na twoim miejscu udałabym się do ortopedy żeby sprawdzić, czy potwierdzi opinię fizjoterapeuty.

> znalazłam tez informację, ze u
      > 3-latków koślawość to normalne zjawisko
      Owszem, normalne, ale tylko do pewnego stopnia.
    • osmag Re: Koślawe stopy? 11.09.11, 18:14
      Koślawość fizjologiczna! Nie każda koślawość mieści się w tej nazwie. Zawsze warto sprawdzić niż potem "pluć" sobie w brodę, że zwlekałam. Idz do specjalisty.
    • memphis90 Re: Koślawe stopy? 11.09.11, 22:15
      Zależy gdzie ta koślawość? Moja ma nózki koślawe w kolanach i stawach skokowych (kostkach), niby jeszcze fizjologia, ale trochę ćwiczeń jej nie zaszkodzi.
      • magda1104 Re: Koślawe stopy? 12.09.11, 11:57
        No właśnie ja żadnej koślawości nie widzę. Wprawdzie nie jestem specjalistą, ale skoro "znaczna koślawośc", to chyba zwróciłabym uwagę.
        Oczywiście ćwiczenia nie zaszkodzą, tylko chciałabym wiedzieć na pewno. bez lekarza sie nie obejdzie.
        Dzięki za odzew.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka