Dodaj do ulubionych

drzemki 2-latka

21.09.11, 08:31
mam pytanie bo troszke sie zamieszalam i nie wiem co robic...
klade synka spac okolo 13:30 bez placzow i krzykow, ale widze tez ze jakos specjalnie zmeczony nie jest...maly spi 2-3 godzin wiec dosyc sporo, wieczorem ciezko zagonic go do lozka o 21, a wstaje o 6, 6:30
jak myslicie kontynuowac drzemki w dzien? moj maz twierdzi ze do 4 roku zycia powinien sypiac w ciagu dnia, ale ja nie wiem czy jest sens....
a moze budzic go po godzinie snu?
Obserwuj wątek
    • magda7mmmm7 Re: drzemki 2-latka 21.09.11, 08:58
      Ja mojedo 2-latka kłade na drzemke miedzy 11 a 12 i śpi 1,5 godz do 2 godz wstaje przed 6 i wieczorem chodzi spac okolo 20 smile
    • joshima Re: drzemki 2-latka 21.09.11, 09:04
      A może go nie połóż raz i zobacz co będzie? Moja córka ma 2,5 roku i śpi w dzień 1-2h. Też się rzadko sama pokłada, na ogół ja tego pilnuje. Jednak gdybym jej nie położyła to o 18-tej jest masakra.
      • gajmal Re: drzemki 2-latka 21.09.11, 09:08
        Ja bym kładła, bo potem w przedszkolu nie będzie miał kłopotów z zasypianiem.
    • camel_3d Re: drzemki 2-latka 21.09.11, 09:11
      moj ma 3 lata i spi od 12 do 14... idzie spac o 19.30 - 20.. wstaje o 7.

w przedszkolu tez maja drzemki. Niektore spia 1 a niektore 2 gdoziny.. ale od 12 do 14 jest cisza
      • slodka_mary Re: drzemki 2-latka 21.09.11, 09:20
        moze sprobuje klasc go wczesniej, np okolo 12 wtedy wczesniej wstanie i moze wieczorem bedzie go latwiej zagonic do lozka o normalnej porze...
        • camel_3d Re: drzemki 2-latka 21.09.11, 11:02
          ale napisalas ze wstaje o 6 - 6.30
          • slodka_mary Re: drzemki 2-latka 21.09.11, 14:01
            wczesniej po drzemce smile nie o 16 jak teraz tylko np o 15 lub 14, wtedy pewnie wieczorem bede mogla go polozyc o 20...
            ah marzenia.....
            • camel_3d Re: drzemki 2-latka 22.09.11, 15:15
              > wczesniej po drzemce smile nie o 16 jak teraz tylko np o 15 lub 14, wtedy pewnie w
              > ieczorem bede mogla go polozyc o 20...
              > ah marzenia.....

aaaaa smile)))
      • merci77 to moja chyba jest cyborgiem:) 22.09.11, 19:27
        ma 2l 3 mc ale juz jako 2 latka rzadko sypiala w dzien,raz tak,raz nie i nie dalo sie jej uspic w zaden sposob.Jeszcze 4 mc temu spala do 8-9,teraz spi do 7-7.30,nie spi w dzien a jak sie zdarzy to z 2x w tygodniu i wieczorem nie sposob jej polozyc bo jest nadal pelna energii,idzie spac ok 20-21-21.30.
        Zauwazylam ze nie ma znaczenia czy pojdzie spac o 20- 21 czy raz nawet o 22 i tak wstanie o standardowej dla niej porzesad
    • pyzateszczescie Re: drzemki 2-latka 21.09.11, 10:12
      Moja też śpi jeszcze w dzień 1,5-2 h i tak, jak u Joshimy musi być, bo inaczej pada na nos ok. 17-18. I ja ostatnio przesunęłam drzemkę Małej na 10-11-12, bo trudno ją było ułożyć do snu przed 22.
    • maja_2006 Re: drzemki 2-latka 21.09.11, 10:28
      Mój ma 2 lata i 3 mieś. i śpi bardzo podobnie, jak Twój. Tzn. od 13 do 15-16. Rano wstaje około 7, no i wieczorem kładziemy się o 21, zasypia czasem szybko, a czasem za pół godziny. Ale jak parę razy nie spał, to był koszmar, bo około 18 już ledwo łaził, marudził, a chciałam go przetrzymać do 20, żeby rano o 5 się nie zerwał. Więc wolę generalnie, jak śpi, chociaż fajnie jest mieć wieczór wolny już od 20. Ale widzę, że sen jeszcze mu potrzebny. Jak jest z nianią, to sam mówi ok. 13, że idzie spać, każe założyć sobie pieluszkę i już. Ze mną trochę trudniejsza procedurasmile
    • koza_w_rajtuzach Re: drzemki 2-latka 21.09.11, 10:45
      jeśli nie jest śpiący to nie ma sensu go kłaść, lepiej, żeby dłużej w nocy pospał. Moja córka przed 2-mi urodzinami przestała spać w dzień i ma się dobrze, wcześniej też za drzemkami w ciągu dnia nie przepadała. Za to w nocy śpi bardzo dobrze, jak zabita. Syn natomiast ma 2,5 roku i śpi 3 godziny w dzień, na noc kładzie się spać bez problemu o 21 i wstaje o 7-ej, ale jak miał 2 lata, to mimo 3-godzinnej drzemki kładł się spać o 19 i budził o 7-ej, więc skrócił sobie spanie o 2 godziny. Nie mam pojęcia czemu on tak dużo tego snu potrzebuje, to jest wręcz nienaturalne, ale od zawsze spał więcej niż inne dzieci. Ogólnie to teraz jak go nie położę spać w dzień, to tragedii nie ma, idzie spać na noc o 18-ej i jest dobrze, ale jak miał 2 lata i nie pospał, to był po prostu nie do życia, nie można było z nim wytrzymać.

Pomyśl, jeśli Twój syn wg Ciebie nie potrzebuje drzemek, nie śpi długo w nocy (moja córka nieśpiąca w dzień w nocy spała 12-13 godzin), to jak mu usuniesz tą drzemkę, to pewnie trochę więcej w nocy będzie spał. Wyjdzie na to samo, tylko będzie spał jednym ciągiem, a nie na raty.
    • upartamama Re: drzemki 2-latka 21.09.11, 11:00
      Jak jestem w domu nie kładę córki spać (2lata 3 mce). Kryzys koło godz 17 jestem w stanie wtedy przetrzymać. Biorę na spacer lub plac zabaw. W ogóle mówi mi, że nie idzie spać bo jest dzień a w dzień się nie śpi.

Jak moja mama z nią jest to usypia ją czasami i na rękach koło godziny. Mimo moich próśb, że szkoda jej nerwów i kręgosłupa robi swoje i czasami ją uśpi czasami nie. Moje zdanie jest takie - nie chce spać to jej nie kładź. W przyszłym roku daję ją do przedszkola a tam dla 3 latków drzemka jest obowiązkowa.
    • ivaz Re: drzemki 2-latka 21.09.11, 14:17
      Moja córka ma 2,5 roku odkąd skończyła 1,3 nie spi w ogóle w dzień, wstaje o 9, spać chodzi 22-23, nigdy nie pada ze zmęczenia, nie jest marudna ani zmęczona, wieczorne zasypianie trwa od 30 mniut do godziny, ot taki mało śpiący typ, nawet jak jeszcze spała w ciągu dnia to nigdy ta drzemka nie trwała dłużej jak godzinę, nawet jak była niemowlakiem.Za to od zawsze przesypiała całe noce więc coś za coś.
      Jak czytam ze dzieci spią w ciągu dnia po 2-3 godziny nie mogę wyjśc ze zdumienia, jak to możliwe bo u nas science fiction.
      • ma-ma_w-ikuni Re: drzemki 2-latka 18.01.12, 23:03
        Moja ma 2,8 nie śpi w dzień już od 5 miesięcy. Jak widzę, że ma przełamanie w ciągu dnia to idziemy poleżakować. Ale wtedy nie śpi tylko się wala. Wstaje z rana ok. 10 czasem nawet o 11, a idzie spać o 21. Zasypia w ciągu 5 min.
        Już wcześniej się buntowała na spanie i kładłam ją na siłę. Ale wtedy potrafiła mi pójść wieczorem o 24. Doszłam do wniosku,że nie ma sensu jej męczyć i siebie.
        A teraz - jest świetnie, mam ogrom czasu dla siebiesmile
    • mikams75 Re: drzemki 2-latka 21.09.11, 14:35
      jak spi tyle to jednak zmeczony jest.
      Dziecko samo ci da znac czy potrzebuje czy nie spac w dzien.
      Na poczatek bym skrocila do godzinki i zobaczysz jak bedzie. Ale musisz przez iles dni budzic wczesniej zeby to odnioslo zamierzony skutek. Jednorazowe budzenie nic nie da, nie przestai sie od razu.

Moja po drzemce dziennej szalala do 23 uncertain
      a jak w dzien nie spala to cale popoludnie bylo przerabane bo byla jeczaca i rozdrazniona...
      • inesska-pinezka Re: drzemki 2-latka 22.09.11, 15:12
        od miesiąca mała ma już jedną drzemkę w ciągu dnia. ok 12 idzie spać i drzemie 1-2h. przed 20 jest kąpana i idzie spać a rano wstaje miedzy 6-7. mi to pasuje
    • camel_3d Re: drzemki 2-latka 18.01.12, 23:37
      moj wstaje o 8, ma drzemke o 12 do 13-14..a potem idzie spac o 20.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka