14.02.06, 13:07
Pomysł ściągnięty z innego forum- nie wiem, czy u nas się przyjmie, to zależy
czy macie ochotę sie pobawić:)
Zaczynam zagadką ( z zakresu literatury dla dzieci i młodzieży, oczywiście) i
pierwsza osoba, która poda prawidłową odpowiedż zadaje nastepną zagadkę.
Wszystko tu, na forum, nie na żadne privy:))
A oto moja zagadka ( mam nadzieję, że trudna:) )- jak miał na imię chłopiec ,
który przestał być brudasem, dla ułatwienia podam, że chłopiec ów wyjechał na
zwykłe letnie kolonie, a czekała go tam przygoda- uwolnił z zaklęcia
królewnę. Jako odpowiedż wystarczy podac imię chłopca, tytuł ksiazki
ewentualnie dodatkowo:)
Skusi sie ktoś??
Zapraszam:)
Obserwuj wątek
    • silije.amj Re: ZAGADKI:) 15.02.06, 10:34
      Kolorko twoje nadzieje, że trudna, się spełniły :-(
      • mama_kasia Re: ZAGADKI:) 15.02.06, 10:37
        Tak :( Choć pomysł bardzo fajny.
        • kolorko Re: ZAGADKI:) 15.02.06, 11:03
          Hmm- miałam nadzieję, że trudna będzie tylko w mojej ocenie:) Ja pierwszy raz
          zetknęłam się z autorem- ksiażka wydana w latach 60-tych, autor niemiecki,
          przekład Stanisława Średnickiego, a imię o które mi chodzi( bardzo stare imię)
          nosi synek jednej z forumowiczek ( jesli dobrze pamiętam) :) Miałam nadzieję,
          że u kogos na strychu lezy ta ksiazeczka, ja wygrzebałam ja ostatnio w punkcie
          skupu makulatury, ale jesli nikomu nie uda sie odgadnać, zaczniemy jeszcze raz,
          zgoda??
          • bea-sjf Re: ZAGADKI:) 15.02.06, 11:10
            Wchodzę tu co jakiś czas licząc ,że ktoś wie o jakie imię chodzi i zagadkowanie
            ruszy dalej ,ale chyba nikt nie kojarzy tej historii ,więc kolorko ,napisz o
            jakie imię chodzi i rzuć nową zagadką ( jeśli można :))
          • bea-sjf Re: ZAGADKI:) 15.02.06, 12:04
            zgaduję ;) imię Fryderyk lub Gwidon :)))
    • i2h2 Re: ZAGADKI:) 15.02.06, 11:41
      Pomysł zagadek mi się podoba, ale z uwagi na ogromny wybór literatury
      dziecięcej proponuję podawać albo wiek czytelnika albo wiek książki ;-)))
      Pozdrawiam
      Iwona
      • kolorko Rozwiązanie i nowa zagadka:) 15.02.06, 12:11
        Odpowiedż-"O Adasiu, który przestał być brudasem", autor Franz Fuhmann.

Następna zagadka- kogo oznacza zwrot "Panienki Bardzozielone" i kto je tak
        nazwał?
        Opowiesć autorki zmarłej 20 lat temu, sportretowała w niej swojego ojca,
        przedział wiekowy czytelników- według mnie od 5 do 99 lat:) Ostatnio chyba nie
        wznawiana, ale często pojawiająca sie na allegro ( wraz z 2 innymi baśniami).
        Czy nie za łatwa??
        • mpalasz Re: Rozwiązanie i nowa zagadka:) 15.02.06, 13:55
          bezradnie rozkładam ręce..
          (może powinienem przestać pisać książki dla dzieci??) ;)
          • kolorko Re: Rozwiązanie i nowa zagadka:) 15.02.06, 14:23
            Broń Boże- co za pomysł, i to teraz gdy moje dziecko rozsmakowuje się w
            Bulbonach i inszych:)
            Zagadka dla mnie jest w miarę prosta, bo znam odpowiedż:)))
            pozdrawiam:)
            • nchyb Re: Rozwiązanie i nowa zagadka:) 15.02.06, 15:42
              a o jakąś malutką podpowiedź prosić można?
              • kolorko Re: Rozwiązanie i nowa zagadka:) 15.02.06, 18:27
                Proszę bardzo- autorka o 2-członowym nazwisku:)
                • nchyb Re: Rozwiązanie i nowa zagadka:) 16.02.06, 07:54
                  przyznaję bez bicia, męczy mnie to wielce...
                  Ale rozwiązania nie znam. Jedynie drogą eliminacji doszłam do tego, które to
                  NIE SĄ autorki... :-)
                  • kolorko Re: Rozwiązanie i nowa zagadka:) 16.02.06, 08:08
                    Autorka naprawde znana, choć dzis moze troche zapomniana- pisała wierszem i
                    prozą, wierszyki chyba ciagle są omawiane w ramach lektur, jest tez autorką
                    uroczego wierszyka- kołysanki:)
                    • nchyb Re: Rozwiązanie i nowa zagadka:) 16.02.06, 08:10
                      tak ogólnie pod Szelburg Zarębinę to mi podchodzi, ale nie kojarzę utworku...
                      • kolorko Re: Rozwiązanie i nowa zagadka:) 16.02.06, 08:24
                        No i bardzo dobrze Ci podchodzi, drąż dalej:)
                        • nchyb Re: Rozwiązanie i nowa zagadka:) 16.02.06, 08:29
                          Może być problem, akurat za nią, a raczej za jej twórczością, nigdy nie
                          przepadałam i nic nie mam i ograniczałam dzieciom kontakty z nią (jak to
                          groźnie brzmi... :-))
                          • nchyb Re: Rozwiązanie i nowa zagadka:) 05.04.06, 14:15
                            powracam do wątku, proszę o rozwiązanie i nową zagadkę... :-)
                            • kolorko Re: Rozwiązanie i nowa zagadka:) 05.04.06, 19:15
                              Panienki Bardzozielone to trawy, a zwracały sie tak do nich pokrzywy
                              w "Ogrodzie Króla Marcina" Ewy Szelburg- Zarębiny:)
                              Następne pytanie- w jakiej bajce występuje Wielka Zła Mysz??( tu nie będzie
                              zadnych podpowiedzi:))
                              • nchyb Re: Rozwiązanie i nowa zagadka:) 06.04.06, 08:17
                                czyżby chodziło o Synka Gruffala?:

Gruffalo zabronił dziecku po wsze czasy
                                wchodzić do ciemnego, głębokiego lasu.
                                - Dlaczego? - Nie wolno tam chodzić, a kysz!
                                Bo w lesie dopadnie cię Wielka Zła Mysz.

Akrat mój synek jest terazna etapie Amberków i wczoraj czytaliśmy Gruffalo -
                                autorstwa Julii Donaldson i Axela Schefflera. W zapowiedzi na okładce było
                                Dziecko Gruffala, a na stronie Ambera informacja, że jednak Synek. I ten miły
                                fragment...
                                • kolorko Re: Rozwiązanie i nowa zagadka:) 06.04.06, 08:38
                                  Brawo:)) Moja córka pokochała Gruffala miłoscia bezwarunkową, "Synka Gruffala"
                                  mamy z biblioteki, ale pewnie tez kupimy:)
                                  A teraz prosze o zagadkę:)
                                  • nchyb Nowa zagadka... :-) 06.04.06, 08:43
                                    Kto pomógł małej Zuzi odnaleźć zaginione skarpetki w delfinki?...
                                    • malinela Re: Nowa zagadka... :-) 06.04.06, 08:56
                                      Najlepszy Detektyw na świecie - Detektyw Pozytywka

i zagadka:
                                      Kto uważa, że nie powinno się kłaść korony do fraka?
                                      • i2h2 Re: Nowa zagadka... :-) 06.04.06, 09:13
                                        Cały dwór, i Szambelana siedem cór, markiz, markiza i lokaje (chyba o nikim nie
                                        zapomniałam) - a frak nosił oczywiście król Dardanel w książce prof. Stannego.
                                        Zagadka: kto mieszkał w domu całym czarnym w środku i z wierzchu, z czarnymi
                                        meblami i czarnym kotem?
                                        Iwona
                                        • gordianus Re: Nowa zagadka... :-) 06.04.06, 11:20
                                          Winnie the Witch. Ile ciasteczek może schrupać smok?
                                          • bea-sjf Re: Nowa zagadka... :-) 06.04.06, 11:30

a jednak- Jędrek pamiętał - smok może zjeść 3 ciasteczka ,choć Kruszynka na to
                                            mówi "E ,tam"
                                            Tym samym moja zagadka staje się aktualna:)
                                        • bea-sjf Re: Nowa zagadka... :-) 06.04.06, 11:21
                                          Wiedźma Winifreda alias Czarownica Czesia ( a wg gry Agata ).

ZAgadka - kto posiada tabletkę ,która zapewnia bycie wciąż dzieckiem ( chroni
                                          przed staniem się dorosłym ) ?
                                          • bea-sjf Re: Nowa zagadka... :-) 09.04.06, 08:21
                                            Podpowiedź ,magiczna formuła brzmiała :"Pigułko z arbuza ,ja nie chcę być duza "
                                            • kulju Re: Nowa zagadka... :-) 10.04.06, 03:42
                                              To Pipi ;) ale nad nowa zagadka to musze pomyslec.
                                              Magda
                                              • gopio1 Ponaglenie ;-) 01.06.06, 10:49
                                                Kulju, zlituj się i myśl szybciej. Wszak to już 2 miesiąc prawie minął ...
                                                • nchyb Re: Ponaglenie ;-) 01.06.06, 11:26
                                                  dołączam do ponaglających... :-)
                                                  • kulju Zagadka od Kulju 01.06.06, 16:22
                                                    Przepraszam wszystkich, na smierc zapomnialam
                                                    Oto zagadka:
                                                    To dziewczynka, ktora mieszka w Paryzu, w wielkim starym domu z 11 innymi
                                                    dziewczynkami. Wszystkiego ciekawa i bardzo odwazna.
                                                    To ulubiona bohaterka mojego Adaska.
                                                    Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam za takie opoznienie
                                                    Magda
                                                  • i2h2 Re: Zagadka od Kulju 01.06.06, 16:39
                                                    Ja odpowiem, ja: Madelaine. Łatwe było :-)))
                                                    No, ja nie będę nikogo oszczędzać:
                                                    To miał być zwyczajny dzień, ale rodzice wybrali się z nim i jego siostrą do
                                                    sklepu z antykami. Proszę podać imie bohatera.
                                                  • embarras Re: Zagadka od Kulju 01.06.06, 16:47
                                                    Mikołaj ???
                                                  • i2h2 Re: Zagadka od Kulju 01.06.06, 16:49
                                                    Pudło. Ewentualnie zamiast imienia bohatera moze być tytuł książki.
                                                  • agatka_s Re: Zagadka od Kulju 01.06.06, 17:49
                                                    Seria niefortunnych zdarzen ?
                                                  • i2h2 Re: Zagadka od Kulju 01.06.06, 17:51
                                                    Przykro mi :-( ale myśl dalej.
                                                  • agatka_s Re: Zagadka od Kulju 01.06.06, 17:58
                                                    Jesli to nie "Opowiesci z Narnii" ani "5-ro dzieci i cos" to sie poddaje
                                                  • nchyb Re: Zagadka od Kulju 01.06.06, 18:40
                                                    a ja proszę o jakąś podpowiedź...
                                                  • i2h2 Re: Zagadka od Kulju 01.06.06, 23:48
                                                    nchyb napisała:
                                                    > a ja proszę o jakąś podpowiedź...
                                                    Bohater jest uczniem trzeciej klasy, książka wyszła jakoś tak pod koniec
                                                    ubiegłego roku, a autorka jest Polką :-)
                                                    Wystarczy?
                                                  • nchyb któraś tam rodzinka? 02.06.06, 07:05
                                                    Metodą dedukcji dochodzę do wniosku, że albo Upiorna rodzinka Marioli
                                                    Jarockiej, albo Piekielna rodzinka Klary Maciejewskiej. Któryś tam tom.
                                                    A nazwiskami pewnie pomyliłam, co ktora napisała... :-)

(tak to jest, za dużo piszę pod różnymi pseudo i już nie pamiętam co i gdzie,
                                                    he, he, he...)
                                                  • mama_kasia Re: któraś tam rodzinka? 02.06.06, 09:06
                                                    Ech, te pseudonimy :-) Pomyliłaś nazwiska ;-)
                                                    Piekielna rodzinka raczej nie, bo czytałam niedawno i takiego
                                                    zdarzenia nie pamiętam; chyba że już zupełnie źle z moją pamięcią :(
                                                  • i2h2 Re: któraś tam rodzinka? 02.06.06, 09:13
                                                    Nie załamujcie mnie: taka fajna książka i nikt nie kojarzy?! Czekać jeszcze czy
                                                    przygotowywać następne pytanie?
                                                    Iwona
                                                  • mama_kasia Re: któraś tam rodzinka? 02.06.06, 09:19
                                                    Czekaj jeszcze... A może coś Ewy Grętkiewicz. Niestety nie
                                                    jestem w temacie, bo syn ciągle odmawia wypożyczenia z biblioteki ;(
                                                  • bea-sjf Re: któraś tam rodzinka? 02.06.06, 10:30
                                                    Ośmielam się strzelić ,ale nie czytałam tej książki coś mi jednak każe na nią
                                                    typować -Jerzykowska "13.skrytka" ???????

b.
    • nchyb jeszcze jedna podpowiedź, please... :-) 06.06.06, 15:10
      Bo coś nam nie idzie...
      • i2h2 Re: jeszcze jedna podpowiedź, please... :-) 06.06.06, 15:31
        Ok.:-)
        Pierwsza książka tej Autorki opowiadała o przypadkach z życia pewnego
        przedszkolaka.
        Więcej podpowiedzi nie będzie.
        • bea-sjf Re: jeszcze jedna podpowiedź, please... :-) 06.06.06, 15:59
          Ha,"Nie ma nudnych dni" Renata Piątkowska,chłopiec ma na imie Maciej i każdy
          rozdział zaczyna sie od "To miał być zwyczajny dzień..." .Ale nie ma kto jej u
          nas czytać ;(
          • i2h2 Re: jeszcze jedna podpowiedź, please... :-) 06.06.06, 16:15
            bea-sjf napisała:
            >Ale nie ma kto jej u nas czytać ;(
            Jeszcze chwilka, jeszcze chwilka ;-))
            A teraz Twoja zagadka:-)
            • bea-sjf Re: jeszcze jedna podpowiedź, please... :-) 06.06.06, 16:19
              Nad kolejną zagadka już rozmyślają szare komórki ,ale w twojej to ten
              antykwariat mnie zmylił :).
              • bea-sjf kolejna zagadka 06.06.06, 16:28
                Kto za pomocą soku z jagód stał się całkiem "zwyczajny"?
                • i2h2 Re: kolejna zagadka 07.06.06, 15:39
                  Będę strzelać: Elmer?
                  • bea-sjf Re: kolejna zagadka 07.06.06, 16:22
                    Tak, tak :) Elmer .
                    • i2h2 Re: kolejna zagadka 07.06.06, 17:06
                      W takim razie następna zagadka, fragment książki:
                      "Co się stało Lalannie? Jest chora!
                      - Zadzwonię do lekarza - mówi mama Lalanny.
                      Bierze do ręki sznur od zasłony i woła: - Halo!
                      - Halo! - odpowiada lekarz. Stoi przy drugiej zasłonie."
                      Czy już wiadomo, jaka to książka i jak miał na imię lekarz?
                      • bea-sjf Re: kolejna zagadka 07.06.06, 17:12
                        ja wiem ,bo czytam ostatnio Fryckowi,ale niech się inni wykażą :)
                        • i2h2 Re: kolejna zagadka 07.06.06, 17:14
                          Eee, tam - wykażą się przy kolejnej Twojej :-)
                          • nchyb Re: kolejna zagadka 07.06.06, 17:21
                            ja też wiem, ja też, he, he... wszystkie 3 części czytałam Misiowi. Ale czekam
                            na zagadkę Bea-sjf...
                          • bea-sjf Re: kolejna zagadka 07.06.06, 17:57
                            oki :) Leczył Lalannę niejaki Julek z serii "Julek i Julka "(interweniowała
                            babcia) .I właśnie o babcię zapytam : pewna niezwykła babcia swego wnuka
                            Aleksandra zabrała na wyprawę wgłąb Amazonii by odnaleźć wyjątkowo śmierdzącą
                            potworę.Jak miała na imię ?
                            • nchyb Re: kolejna zagadka 07.06.06, 18:17
                              jeśli to ta babcia o której myślę, to była nią Kate, a Miastem Bestii autorstwa
                              Allende mój starszy syn się zaczytywał.
                              O czym piałam głośno na forum nie raz.
                              Czy była to zagadka "pode mnie"?... :-)
                              • bea-sjf Re: kolejna zagadka 07.06.06, 18:56
                                He,he , to w podzięce za podsunięcie Allende do listy lektur dla mojej córki (
                                teraz woła o tom trzeci ) :)
                                Myśl nad zagadką :)
                            • nikkori Re: kolejna zagadka 07.06.06, 18:57
                              bea-sjf napisała:
                              pewna niezwykła babcia swego wnuka
                              Aleksandra zabrała na wyprawę wgłąb Amazonii by odnaleźć wyjątkowo śmierdzącą
                              potworę.Jak miała na imię ?

Babcia czy potwora? :)
                              • nchyb Re: kolejna zagadka 07.06.06, 19:18
                                > Babcia czy potwora? :)
                                syn twierdzi, że potworę po prostu bestią zwali...
                                • bea-sjf Re: kolejna zagadka 07.06.06, 19:20
                                  > > Babcia czy potwora? :)
                                  Napisałam ,że zapytanie dotyczyć będzie babci :)
    • nchyb nowa zagadka... prościutka... :-) 07.06.06, 19:08
      dwóch braci, duży i mały, przed wredną ciotką uciekli.
      Uciekli daleko, do magicznego miasta na wodzie...

w jakiej książce?
      • i2h2 Re: nowa zagadka... prościutka... :-) 07.06.06, 19:15
        Ja wiem :-)Ale chyba dam szansę innym.
        Odpowiedzieć czy podpowiedzieć? Oto jest pytanie ;-)
        • bea-sjf Re: nowa zagadka... prościutka... :-) 07.06.06, 19:17
          Eee ,tyle osób zgłosiło ,że czytało ( vel czytały dzieci ) tę książkę ,że na
          pewno ktoś się zgłosi .Ja milczę ;)
          • i2h2 Re: nowa zagadka... prościutka... :-) 07.06.06, 19:34
            He, he - milczymy obie znacząco ;-)))
            • nchyb Re: nowa zagadka... prościutka... :-) 07.06.06, 19:41
              he, he, pomilczę znacząco z Wami, nie podpowiadając, że moje dziecko to też
              czytało... :-)
              • kolorko Re: nowa zagadka... prościutka... :-) 07.06.06, 20:14
                Ja tez wiem, choć nie czytałam:) A na urodziny Jaskowi chcę kupic inna ksiazke
                autorki zagadkowej książki:)
                • i2h2 Re: nowa zagadka... prościutka... :-) 07.06.06, 20:20
                  A którą chcesz kupić? Oczywiście odpowiedź też szyfrem poproszę ;-) Chociaż Ty
                  to już mogłabyś chyba odpowiedzieć i zadać nastepne pytanie:-)))
                  • nchyb Re: nowa zagadka... prościutka... :-) 07.06.06, 20:30
                    popieram I2H2. Ty już możesz odpowiedzieć, jeszcze dziś nie zgadywałaś, a my 3
                    tak...
                    Czekamy więc...
                    • kolorko Re: nowa zagadka... prościutka... :-) 07.06.06, 21:14
                      No dobra:) Cornelia Funke- "Król złodziei"- to oczywiscie odpowiedz, a chce
                      kupic "Smoczego jeżdżca" :)
                      Nowa zagadka za chwilę, pognam dzieci do łóżek:)
                      • nchyb Re: nowa zagadka... prościutka... :-) 07.06.06, 21:20
                        > a chce
                        > kupic "Smoczego jeżdżca" :)
                        tak w temacie jeźdźcaL 12 latek przeczytał, ale uważał za zbyt dziecinne.
                        Książka, a szczególnie Siarczynka jest wielką miłością młodszego... :-)
                        • kolorko Re: nowa zagadka... prościutka... :-) 07.06.06, 21:42
                          Mój osiem lat kończy, myslisz, że dla niego tez będzie zbyt dziecinne??
                          • nchyb Re: nowa zagadka... prościutka... :-) 07.06.06, 21:52
                            myślę, że będzie idealne.. Mój starszy ma 12 lat... A młodszy prawie 6...
                          • i2h2 Re: nowa zagadka... prościutka... :-) 07.06.06, 21:59
                            Też myślę, że będzie dobre. Mam też jeszcze coś na oku "pod Jaśka" i innych w
                            tym wieku - jak mnie metaxa nie uśpi, to jutro napiszę coś o tej książce -
                            niespodziance;-)
                            • nchyb Re: nowa zagadka... prościutka... :-) 07.06.06, 22:01
                              > tym wieku - jak mnie metaxa nie uśpi
                              Ej, Iwonka, napisz też coś więcej o tej Metaxie, to uroczystość jakaś?... :-)
                              • i2h2 Re: nowa zagadka... prościutka... :-) 07.06.06, 22:04
                                Mój M. ma takie kameralne imieniny: wiesz, dwa komputery, wstawianie zapowiedzi
                                na stronę, no i ta Metaxa... Takie intymne klimaty;-)))
    • kolorko Nowa zagadka 07.06.06, 21:44
      Czyją ulubioną maskotką była świnka- pacynka?? Prawda, że proste:)?
      • i2h2 Re: Nowa zagadka 07.06.06, 21:56
        Prawda :-) Ale ja się dziś już nie będę wychylać - trzeba dać szansę innym.
        Iwona
        • nchyb Re: Nowa zagadka 07.06.06, 22:00
          he, he, ja też się nie wychylę, bo jak się wychylę, to już koniec... :-)
      • abepe Re: Nowa zagadka 07.06.06, 23:39
        kolorko napisała:

> Czyją ulubioną maskotką była świnka- pacynka?? Prawda, że proste:)?

Rany, świnka-pacynka spać mi dziś nie da:( Bo przecież nie chodzi o Wesołego
        Ryjka:))))
        Co, to, do diaska było? Już przepuściłam jedną zagadkę,na którą mogłam
        odpowiedzieć, buuuuu (Julki:).Najczęściej mam problem, my z Grzesiem to jednak
        jesteśmy początkujący czytelnicy:))
        • i2h2 Re: Nowa zagadka 07.06.06, 23:46
          Podejrzewam, że mogłaś nie czytać. Ale podpowiadać nie będę, bo jakoś mnie
          lincz nie pociąga :-)
          • abepe Re: Nowa zagadka 07.06.06, 23:51
            i2h2 napisała:

> Podejrzewam, że mogłaś nie czytać. Ale podpowiadać nie będę, bo jakoś mnie
            > lincz nie pociąga :-)

Ale mam to gdzieś w głowie, mam. Jakbym w jakiejś bajce widziała, cholera.
            E tam - dobranoc:) Jutro do roboty po 5 dniach przerwy:) Jak wrócę do domu po 20
            to pewnie będzie już rozwiązanie:)
            • nchyb Re: Nowa zagadka 08.06.06, 06:56
              ja już podpowiedziałam... :-)
              • kolorko Re: Nowa zagadka 08.06.06, 07:53
                Tak jest, podpowiedzi nalezy szukac w poprzednim poście Nchyb:)
                • mama_kasia Re: Nowa zagadka 08.06.06, 09:34
                  To ja też wiem, o jaką książkę chodzi, ale że nie
                  czytałam, to nie wiem, czyją była maskotką :-)
                  Odpowiedź wyszła mi z wyszukiwarki ;-))) więc niech
                  inni zgadują.
                  • kolorko Re: Nowa zagadka 08.06.06, 09:56
                    Kasiu, dzięki wyszukiwarce znajdziesz też imię głównej bohaterki- sprawdziłam:)
                    Tak przy okazji- mój synek dziękuje za krzyżówki, świetnie się bawił:)
                    • mama_kasia Re: Nowa zagadka 08.06.06, 10:01
                      > Tak przy okazji- mój synek dziękuje za krzyżówki, świetnie się bawił:)
                      O, miło wiedzieć :-)

> Kasiu, dzięki wyszukiwarce znajdziesz też imię głównej
                      bohaterki- sprawdziłam:)
                      Już nie będę szukać, bo jeszcze zgadnę i będę musiała zadawać zagadkę,
                      co wydaje się trudniejsze niż zgadywanie ;-)))
      • alistar1 Re: Nowa zagadka 08.06.06, 10:03
        Lucy z "Wilki w ścianach":)
        • i2h2 Re: Nowa zagadka 08.06.06, 10:29
          A gdzie nowa zagadka?
          • alistar1 Re: Nowa zagadka 08.06.06, 10:59
            Proszę o cierpliwość. Autorka zagadkę wymyśla:)
    • alistar1 Jest i nowa zagadka!!! 09.06.06, 07:19
      A oto i moja zagadka, raczej łatwa, myślę :))

Kto był poszukiwany, choć "nigdzie nie uciekł", a znalazł się... u taty?
      • gopio1 Re: Jest i nowa zagadka!!! 09.06.06, 11:39
        Czyzby chodziło o Alicję, ktora zawsze wpadała w klopoty?
        • alistar1 Re: Jest i nowa zagadka!!! 09.06.06, 11:50
          A nie. Może mała podpowiedź?
          Miejsce znalezienia proszę łączyć z pewną częścią garderoby:)

• gopio1 Re: Jest i nowa zagadka!!! 09.06.06, 11:53
            Z kieszenią?
          • agatka_s Re: Jest i nowa zagadka!!! 09.06.06, 12:01
            wpierw myslalam ze Pinokio, potem ze Pan Hilary co zgubil okulary...

ale w garderobie ?
      • bea-sjf Re: Jest i nowa zagadka!!! 09.06.06, 14:34
        Tygrysek był na berecie:)))Tralalala .Sara wymyśla zagadkę:)
        • alistar1 Re: Jest i nowa zagadka!!! 09.06.06, 14:43
          Gratuluję:)))
        • bea-sjf Re: Jest i nowa zagadka!!! 09.06.06, 14:43
          Acha ,chodzi o wiersz "Tygryski" Papuzińskiej.
          • bea-sjf Re: Jest i nowa zagadka!!! 09.06.06, 14:57
            "...Wszyscy wpatrywali się w Boę i Finnegana, którzy właśnie mieli złożyć
            przysięgę małżeńską.
            -Ale nigdy nie złożyli.
            -Nie.Potwór odczekał do ostatniej chwili...tuż za nim księżniczka
            powiedziała:"Tak".Miała już to słowo na ustach.Ale zanim zdążyła je wymówić,
            smoczy jęzor owiną się wokół jej gardła i..."
            Dziecię się uparło na tę książkę ,więc zagadka jest dla
            wyjątkowych "wyjadaczy" : proszę o tytuł ksiązki ,w której straszne są nie
            tylko historie ale i ilustracje
            • i2h2 Re: Jest i nowa zagadka!!! 13.06.06, 09:35
              Bea, litości - dorzuć jakąś podpowiedź!
              Pozdrawiam ;-)
              • bea-sjf Re: Jest i nowa zagadka!!! 13.06.06, 10:42
                Czytałaś Iwonko ,polecałaś :)
                Candy miała dość miasteczka ,w którym tematem nr 1 był przemysł
                drobiowy ,uciekła ze szkoły przed paskudną nauczycielką ....i....
                • i2h2 Re: Jest i nowa zagadka!!! 13.06.06, 10:45
                  Aaa, już wiem, dlaczego ten Finnegan taki mi się znajomy wydawał! A cały czas
                  składałam to na karb nazwiska jednego z aktorów;-) Ale tytułu i tak nie
                  pamiętam :-) Może ktoś inny ma mniejszą sklerozę ;-))))
                  Pozdrawiam
                • bea-sjf Re: Jest i nowa zagadka!!! 13.06.06, 22:16
                  Podpowiedź kolejna :autor pisze horrory dla dorosłych i maluje psychodeliczne
                  obrazy .Imię Candy chyba wyjątkowo lubi (pojawiło się również w filmie
                  nakręconym na podstawie jego książki )-może ono szperaczom pomoże ;).
                  ps.Sara chyba byłaby smutna ,że nikt nie zna jednej z ulubionych jej
                  książek ,ale nie wie ,ze nikt nie odgadł ,bo wczasuje się (już! )u babci :)
                  • i2h2 Re: Jest i nowa zagadka!!! 13.06.06, 22:44
                    Zaskoczyłam, he he - oczywiście Clive Barker "Abarat".
                    Ten film, o którym piszesz, był u nas? Bo nie kojarzę (ale jeśli w tv, to mogę
                    nie kojarzyć, bo rzadko oglądam).
                    Myślę nad kolejną zagadką, bardziej "dla mas";-)))
                    • bea-sjf Re: Jest i nowa zagadka!!! 13.06.06, 22:55
                      Film "Candy Man" oglądał mąż -ja się boję ;)
                      W merlinie na hasło "Candy" jako pierwszy wyskakuje "Abarat".
                      Gratuluję ,ciekawa jestem co teraz będzie:).
                      • i2h2 Jest i nowa zagadka!!! 13.06.06, 23:30
                        No to lecimy z takim dialogiem:
                        "- Co to jest synonim?
                        - Czyj syn?(...)
                        - Sy-no-nim!(...)Nie rozumiem, jak to jest, że ty i Kuba jesteście
                        rodzeństwem...
                        - Ja też tego nie rozumiem(...) A synonim to pewnie syn Nima."
                        Kto z kim rozmawiał i w jakiej książce?
                        • kolorko Re: Jest i nowa zagadka!!! 14.06.06, 01:04
                          Strzelam- "Co to znaczy" Grzegorz Kasdepke, a z Bubą pewnie rozmawia ktos
                          dorosły, może któres z rodziców??
                          • mmroowa Re: Jest i nowa zagadka!!! 14.06.06, 10:04
                            Wiem, wiem :) Kasdepke - "Kuba i Buba czyli awantura do kwadratu". Rozmawia
                            nauczycielka.
                            A nad zagadką muszę pomyśleć.
                            PS. Witam i dzięki za zagadkę dla mas ;)
                            • mmroowa Re: Jest i nowa zagadka!!! 14.06.06, 11:44
                              Czyja ciotka próbowała przerobić odkurzacz na pralkę automatyczną?
                              Prawie się udało, ale poraził ją prąd i zaczęła świecić zębami :)
                              • i2h2 Re: Jest i nowa zagadka!!! 23.06.06, 23:32
                                Podpowiedź, podpowiedź - ulituj się;-)
                                • nchyb Re: Jest i nowa zagadka!!! 24.06.06, 10:55
                                  ja również prosze o podpowiedź...
                                  • mmroowa Re: Jest i nowa zagadka!!! 24.06.06, 20:40
                                    Podpowiedź - autor pojawia się na tym forum :) Przygody bohaterów są opisane w
                                    dwóch książkach.
                                    A ja myślałam, że to będzie bardzo prosta zagadka... Chyba nawet był wątek o
                                    tych książkach.
                                    Pozdrawiam,
                                    B.
                                    • bea-sjf Re: Jest i nowa zagadka!!! 24.06.06, 21:02
                                      Acha , i ta ciotka to jedna z ulubionych postaci samego autora ?- kojarzę ,że
                                      czytałam w którymś wątku ( ale książki nie znam :( ,poprawię się gdy podacie
                                      tytuł :)).
                                      • mmroowa Re: Jest i nowa zagadka!!! 28.06.06, 12:04
                                        bea-sjf napisała:

> Acha , i ta ciotka to jedna z ulubionych postaci samego autora ?- kojarzę ,że
                                        > czytałam w którymś wątku ( ale książki nie znam :( ,poprawię się gdy podacie
                                        > tytuł :)).

Tak - to dobry trop :)
                                        Żeby nie zabijać wątku, podaję odpowiedź - to była Ciotka Alberta z Opowieści z
                                        krainy Potworów
                                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=42967528&a=42979462
                                        • nchyb no to na nową zagadkę czekamy... 28.06.06, 12:18

• mmroowa Re: no to na nową zagadkę czekamy... 28.06.06, 13:07
                                            Mam nadzieję, że teraz będzie prostsza ;)

W jakiej książce nastąpiła inwazja Dzieci Kangurów Długouchych?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka