Dodaj do ulubionych

wizyta u dentysty

01.02.12, 14:35
Mam do Was pytanie, byłam u dentysty z dzieckiem i pani stomatolog stwierdziła, że jest mały ubytek w ząbku i trzeba założyć plombę. Dziecko na fotelu nie płakało i dało sobie zaleczyć ząbek. Sama byłam w szoku, że było tak spokojnie. Jednak mam pytanie, pani stomatolog powiedziała, że jest mały ubytek w ząbku dziecka, ale po powrocie zajrzałam do buźki dziecka i okazało się , że ma plombę założoną prawie na cały ząb. Stąd moje pytanie , jak jest możliwe aby przy małej dziurce taką wielką plombę założyć na ząb ( prawie cały ząb to plomba)? Czy jest to związane z tym, że podczas wiercenia okazało się, że jednak ząbek jest bardziej zaatakowany próchnicą czy raczej wynika to z faktu, że pani stomatolog nieumiejętnie zaleczyła ząb poprzez wywiercenie dużej dziury w zębie , stąd ta plomba. Bardzo się tym przejęłam, ponieważ niby to ząb mleczny ale taka plomba to tylko osłabi ząbek , przynajmniej tak mi się wydaje. Proszę napiszcie jakie Wasze były doświadczenia w kwestii leczenia ząbków u małych dzieci.
zuza
Obserwuj wątek
    • paliwodaj Re: wizyta u dentysty 01.02.12, 17:08
      jedynie to co moge polecic to podniesienie sluchawki telefomu, wystukanie numeru do dentystki, i pytanie "Pani doktor, mam jeszcze jedno pytanie, moje dziecko wlasnie wrocilo z leczenia zabka i zastanawiam sie nad jednym, Pani doktor wspomniala ze ubytek jest maly, tymczasem okazalo sie ze plomba jest prawie na caly zad, czy po otwarciu zeba ubytek byl jednak wiekszy?" po udzieleniu odpowiedzie, nalezy powiedziec "dziekuje, Do widzenia"
      Jak masz wiecej pytan wal smialo!
      • monikamaga Re: wizyta u dentysty 01.02.12, 23:15
        o matko!a Ty stomatologię kończyłaś,że Ci się "wydaje " to czy tamto?!mały ubytek mogło oznaczać płytki,nie głęboki.lekarz widzi co jest i postepuje adekwatnie do sytuacji,a Ty jak nie ufasz lekarzowi to albo go zmień albo sama lecz dziecko skoro ci się wydaje,że wiesz lepiej
        • noneczka1983 Re: wizyta u dentysty 02.02.12, 10:21
          Nie ma to jak napisać coś na forum i oczekiwać życzliwej odpowiedzi....
          To jest właśnie forumowa rzeczywistość.
    • jestem_fajnou_mamou Re: wizyta u dentysty 02.02.12, 10:50
      Stomatologiem nie jestem, ale na mój gust ubytek był mały czyli płytki. Skoro mała zniosła wiercenie bez problemu to nie mogło to być głęboko (bo im głębsze borowanie, tym bardziej nieprzyjemne).
      Wiem, że zaczyna też być praktykowane u dzieci wyrównywanie powierzchni zębów trzonowych, co zmniejsza ryzyko próchnicy - może to, to?
      Denerwuje mnie, kiedy lekarz nie objaśnia mi co zrobił mojemu dziecku i po co - niestety bardzo częste praktyki u nas w PL - dlatego gdy sam nic nie mówi, zasypuję go gradem pytań.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka