lexie007 13.04.12, 14:48 Co robia wasze dzieci w zerowce? Czy takie 5-6 latki rozwiazuja np zadania matem typu 2+2 itp pisza literki czy tylko szlaczki , koloruja ,wycinaja? Bardziej jest nacisk na zaj plastyczno- muzyczne czy juz podchodza pod 1 kl szk podst? Thx Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iskierka115 Re: Program w pl zerowce 13.04.12, 14:52 Moje dziecko w prawdzie za małe na zerówkę i nie wiem, ale pamiętam ze ja w zerowce rysowałam szlaczki i to uwielbiałam Wydaje mi sie ze liczenie i czytanie dopiero w szkole. Ale kto wie dzieci teraz takie INTELIGENTNE hehe Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Program w pl zerowce 13.04.12, 15:01 U mojej w grupie program zdecydowanie pod pierwszą klasę podchodzi, dzieci znacznie wyszły poza podstawę programową dla zerówki-grupa "zerówkowa" pięciolatków. Liczą, uczą się literek, cyferek, chętni uczą się czytać. Nie piszą literek, kolorują, wycinają, wyrabiają rożne rzeczy z mas plastycznych. literek, ćwiczą szlaczki, mają dużo zajęć manualnych ćwiczących rączki. Odpowiedz Link Zgłoś
mea8 Re: Program w pl zerowce 13.04.12, 17:22 U nas tez "zerowka" pieciolatkow. Mnostwo rysuja, wycinaja, wydzieraja. Mala motoryka cwiczona glownie przez zajecia plastyczne. Dodaja i odejmuja do 10, glownie na konkretach. Dziela na sylaby i gloski. Rysuja szlaczki. Nie czytaja, nie pisza. Odpowiedz Link Zgłoś
anula56 Re: Program w pl zerowce 13.04.12, 18:41 Czy głoska i sylaba, to nie to samo? Odpowiedz Link Zgłoś
marika012 Re: Program w pl zerowce 13.04.12, 19:07 anula56 napisała: > Czy głoska i sylaba, to nie to samo? O matko!!!! Ty tak na poważnie???? Odpowiedz Link Zgłoś
anula56 Re: Program w pl zerowce 14.04.12, 08:04 Zasugerowałam się tym, że w przedszkolu córki dzieci dzielą słowa na głoski - tak im mówi nauczycielka, a z tego co widzę, że dzielą jednak na sylaby Biję się w pierś - nie każda głoska jest sylabą. Odpowiedz Link Zgłoś
mea8 Re: Program w pl zerowce 14.04.12, 11:20 Jezeli twierdzisz ze dziela na sylaby a pani mowi ze gloski to albo pani jest niedouczona albo zle uslyszeliscie a pani mowila o "ZGŁOSKACH" Wtedy sie wszystko zgadza bo Zgłoska to to samo co sylaba Gloska to juz co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
male_a_cieszy Re: Program w pl zerowce 13.04.12, 19:47 Napiszę na przykładzie: W słowie "litera" mamy 6 głosek (l i t e r a) i 3 sylaby (li te ra) Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka115 Re: Program w pl zerowce 13.04.12, 20:48 He he powrot do przeszłości Odpowiedz Link Zgłoś
sonrisa06 Re: Program w pl zerowce 13.04.12, 21:00 U córki w grupie (zerówka pięciolatków) zostały wprowadzone litery i cyfry do 10. Liczą na konkretach. Piszą litery w zeczycie w trzy linie, rysują szlaczki, bardzo dużo rysują i kolorują, lepią z plasteliny itp. Czytają coraz dłuższe czytanki. Dzielą wyrazy na głoski i litery, określają pierwszą i ostatnią literę w wyrazie. Oprócz tego takie zwykłe zajęcia przedszkolne pory roku (miesiące, dni tygodnia) i co się z nimi wiąże. A i jest dużo ćwiczeń na rozróżnianie prawej i lewej strony. Pani od początku roku ruszyła ostro, ale kiedy okazało się, że jest wybór i dzieci nie muszą iść do pierwszej klasy to zwolniła tempo. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Program w pl zerowce 16.04.12, 20:48 male_a_cieszy napisała: > Napiszę na przykładzie: > W słowie "litera" mamy 6 głosek (l i t e r a) i 3 sylaby (li te ra) ręce opadają.... dno! Odpowiedz Link Zgłoś
mamciunia_kamciunia2 Re: Program w pl zerowce 14.04.12, 16:55 nie wiem i nie chce wiedzic muj syn jest wystarczajonco nieszczensliwy ze musi tam chodzić okropne miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
kryptopiryna Re: Program w pl zerowce 15.04.12, 15:23 mamciunia_kamciunia2 napisała: > nie wiem i nie chce wiedzic muj syn jest wystarczajonco nieszczensliwy ze musi > tam chodzić okropne miejsce : Ty chyba też byłaś NIESZCZENSLIWA (MUJ) jak się uczyłaś w zerowce, bo coś ci nie wychodzi ortografia.... Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: Program w pl zerowce 15.04.12, 15:27 >nie wiem i nie chce wiedzic muj syn jest wystarczajonco nieszczensliwy ze musi tam chodzić okropne miejsce poczucie nieszczescia w placowkach edukacyjnych trwalo wiele lat... Odpowiedz Link Zgłoś