madziurex 29.06.04, 00:51 W jakim wieku można bezpiecznie podać dziecku pomidory? Zuzia ma 15 mies. i właśnie dostała, jesnak na buzi wyskoczyły jakieś 3 krostki. Czy to od tego?? Dodam, że jest alergiczką, nie je nabiału i białka z jajek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
weronikarb Re: Od kiedy pomidory? 29.06.04, 08:37 Dominik 8 m-cy dostal zupke w sloiku pomidorowa. Mysle ze jesli jest alergiczka daj jej teraz dwa dni i znowu troszeczke i patrz reakcji. Nieraz organizm reaguje uczuleniem, ale to nie musi byc alergia, chyba ze bedziemy podawac mimo uczelenia. Ja np. mam tak z kazdym nowym warzywem lub owocem sezonowym np. truskawki, morele, brzoskwinie. Pierwszy raz gdy jem w adnym roku to zaraz mam wysypke ktora mija a ja musze zrobic 1 lub 2 dniowa przerwe aby organizm sie przyzwyczail. Renata Odpowiedz Link Zgłoś
adrianna_c Re: Od kiedy pomidory? 29.06.04, 09:26 Mój synek zaczął dostawać w ubiegłym roku tzn. jak miał 1,5 roku, ale tylko z działki od dziadków (w tym roku dostaje też kupowane w sklepie, ale najpierw ja je próbowałam, bo sama mam uczulenie jeżeli są za bardzo nawożone). Może spróbuj od ugotowania zupki ze swieżych pomidorów? Pozdrawiam! Ada i Michałek Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: Od kiedy pomidory? 29.06.04, 11:30 zacznij od pomidorów ugotowanych w zupie, najpierw wyparonych i bez skórki. Poczekaj co najmniej tydzień, bo objawy alergiczne mogą wystapić po długim czasie od zjedzenia. Pomidory to nieocenione źródlo potasu, dlatego warto je podawać. Jeśli jednak okaże się, że Twoje dziecko nie toleruje pomidorów, to w potas są bogate np. banany. Odpowiedz Link Zgłoś