Dodaj do ulubionych

cyrk przed spaniem

25.09.12, 20:26
Byłam szczęśliwą mamą córkci, którą po umyciu, bajeczce zanosiłam do łóżeczka i córcia zasypiała sama w swoim pokoiku (teraz syn ma prawie 3 lata i nadal tak jest). Dziewczątko ma 5 lat i od kilku tygodni mam wieczorny cyrk na kółkach!!! nie pamietam kiedy kładłam młodą a ona sobie grzecznie zasypiała. Mamy ceremonię wieczorną: dobranocka w TV, mycie (czasem odwrotnie) potem czytam bajkę na dobranoc, paciorek, wierszyk i wychodzę.... i tu najczęściej zaczyna się ryk, (o ile nie zaczął się przed myciem) bo nagle chce się jeść, pić, boli brzuszek, boli nóżka i nie wiadomo co jeszcze. Czasem do tego wędruje i przychodzi po 10 razy. A, kładę ją o 20, myślę że to niezbyt późno, wstaje o 7.15. Czytałam o mamach, które żaliły się na problemy z zasypianiem dzieci ale nie myślałam że mojej latorośli sie odmieni. Macie pomysł? Przeczekać? Przejdzie? Skrócić wieczorne ceremonie? Pomóżcie proszę, zanim eksploduję sad
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: cyrk przed spaniem 25.09.12, 21:35
      zabierz na salony i niech sie bawi dopoki nie padnie.
    • julita165 Re: cyrk przed spaniem 25.09.12, 21:43
      Moim zdaniem nie jest śpiąca. Spróbuj przesunąć wszystko na 21 i zobacz co się stanie. Sama mam roczniaka ale wśród znajomych dużo dzieci w wieku ok 5 lat i żadne nie chodzi spać o 20
    • astorka_mama Re: cyrk przed spaniem 25.09.12, 22:29
      Mala nie chce zostac sama w pokoju... ma jakis problem, leki, obawy. Sprobuj w czasie zabawy wyczuc co ja trapi. Dla nas moze byc to blahostka, natomiast dla Twojej corki wielki problem. Pobaw sie z nia w ukladanie lalek do snu, tak spontanicznie, spokojnie i mozesz zobaczyc wtedy jak Twoja corka sie zachowuje... to pomaga. Dzieci otwieraja sie rozmawiajac z zabawkami...
    • mikams75 Re: cyrk przed spaniem 25.09.12, 23:08
      a jak z aktywnoscia w ciagu dnia? Bo zauwazylam tendencje, ze jak jesien przychodzi, to dzieci maja mniej ruchu na swiezym powietrzu. Wowczas dziecko o 20 nie jest wcale zmeczone.
      Jestes pewna, ze potrzebuje tyle snu?
    • mruwa9 Re: cyrk przed spaniem 25.09.12, 23:29
      Bo kazde dziecko musi wykorzystac swoja porcje upierdliwosci nocnych .-) Mialas luzy z niemowlakiem, to teraz musisz swoje odcierpiec wink
      a na serio, to wiecej zdecydowania z twojej strony: ustal zasady i sie ich trzymaj: uprzedz dziecko i wczesniej, przed spaniem przypomnij, ze ma sie najesc, napic, wysikac, bo potem nie ma wychodzenia z lozka. I konsekwentnie, metoda zdartej plyty, to powtarzaj, az do skutku. Moze przyczyna jest ciemosc i cisza? Zorganizuj jakies slabe oswietenie, moze odtwarzacz , z ktorego mozna puscic bajki (do sluchania) lub kolysanki . Zostaw uchylone lub otwarte drzwi do pokoju. U nas dzialala grozba: jesli bedziesz wychodzic, zamkne drzwi i zgasze swiatlo. Raz zrealizowalam grozbe, wiecej sie nie powtorzylo.
      Mysle, ze prezent w postaci odtwarzacza cd/mp3 plus bajki, kolysanki, moga pomoc zmotywowac dziecko do ozostania w lozku. Marchewka zamiast kija.
      • edziakrys Re: cyrk przed spaniem 26.09.12, 22:09
        Może rzeczywiście musi wykorzystać limit upierdliwości nocnychwink
        Ma małą lampeczkę w kontakcie i drzwi też zostawiam uchylone. Spanie o 21 też przerabiałam; niestety jest tak zmęczona, że ryczy jakby ją kto zarzynał. Kiedy kładę ją ok 20 i zasypia 20.30 nie budzona rano (np w sobotę) śpi nawet do 9.30 więc myślę że snu potrzebuje dużo. Dzisiaj pojechałyśmy na rowery do lasu: pedałowanie, piach potem gra w piłkę i całkiem gładko poszło, ale jak sie okazało cichaczem przeszła do mojego łóżka. Dobry pomysł z lalka i zabawą; spróbujemy. Teraz korzystam z pieknej pogody i próbuję dzieciaki na maxa wymęczyć, chociaz tu na wsi gdzie mieszkamy i tak co dzień maja moc atrakcji.
    • kristina_barcelona Re: cyrk przed spaniem 30.09.12, 20:35
      Powody mogą być dwa albo jej sie nie chce spać i faktycznie jest to za wczesna pora na spanie, albo ma lęki i boi się sama zostać w pokoju, a próbowałaś zostawić jej zapaloną jakąś lampkę nocną np taką co do kontaktu taką żarówkę się włącza (żeby za dużo światła nie było, ale też nie zupełnie ciemno)
      • meg.123 Re: cyrk przed spaniem 01.10.12, 13:11
        Ja również proponuję przesunąć porę spania na 21.
    • mamozmagania Re: cyrk przed spaniem 07.10.12, 15:11
      Też tak miałam, ale z dwulatką uncertain jednak wytrwałe codzienne rytuały, konsekwencja i duuuuuuuużo miłości pomogły. teraz już zasypia spokojnie... czego i Tobie życzę !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka