Dodaj do ulubionych

umuzykalnianie 3-latka

09.10.12, 19:55
Tak w nawiazaniu do innego watku. Moja corka ma 3 lata. Wydaje mi sie ze ma niezly sluch, ladnie spiewa, ma wyczucie rytmu. Instrumenty malo jednak ja interesuja. Moze z czasem to sie zmieni. W rodzinie meza sa osoby uzdolnione muzycznie.
Czy warto w tym wieku robic cos w kierunku umuzykalniania dziecka? Czy zostawic tylko rytmike w przedszkolu? Czy wasze maluchy 3letnie chodza na jakies zajecia w tym kierunku? (ewentualnie czy mozecie cos fajnego polecic w W-wie?)czy jakos je same rozwijacie w tym zakresie.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: umuzykalnianie 3-latka 09.10.12, 20:15
      Moja córka chodziła na dodatkowe zajęcia rytmiczne poza przedszkolem.
    • azomim Re: umuzykalnianie 3-latka 09.10.12, 20:56
      Moim zdaniem rytmika jak najbardziej!
      Jeśli masz czas i lubisz, jak najwięcej śpiewaj z nią w domu. Jest mnóstwo płyt z zabawami muzycznymi dla dzieci (proste piosenki z pokazywaniem, zabawy ruchowe). Tylko zwróć uwagę na wydawnictwo, żebyś nie krzywdziła siebie i swojego dziecka słuchaniem tzw. smerfnych lub innych "hitów"wink Ja polecam np.płyty sygnowane przez Bajarkę.
    • monika_a_b Re: umuzykalnianie 3-latka 09.10.12, 21:02
      Oczwiście, że tak! wink Mój syn ma 2,5 i od roku ma raz w tygodniu zajęcia umuzykalniające. Prowadzę domowe przedszkole, więc przychodzi do nas pani lub pan (zależy od kursu, teraz jest to już ich 3.) i wprowadza w świat muzyki... Wszystkie "moje" dzieciaki to uwielbiają! Poza tym czasami śpiewamy, słuchamy muzyki poważnej, czy z różnych kontynentów itp. itd. Gabiś był nawet raz ze mną na koncercie - sam chciał! i jeszcze prosił o więcej! wink Bardzo polecam zajęcia muzyczne dla dzieci...

Pozdrawiam,
      Moni
    • astorka_mama Re: umuzykalnianie 3-latka 09.10.12, 21:23
      W tym wieku własnie rytmika jest jak najbardziej wskazana. Ja swojego 3-latka zapisałam na rytmikę - poza przedszkolem. Mati uwielbia pianino i tata wystukuje mu rytmy, które mały naśladuje - niezła zabawa popołudniami smile
    • aleksandra1357 Re: umuzykalnianie 3-latka 09.10.12, 21:40
      W Warszawie fajna jest smykofonia, wyguglaj sobie. Jest mnóstwo koncertów dla dzieci. Są zajęcia umuzykalniające dodatkowe. Są też takie zajęcia czasem za darmo, w osiedlowych bibliotekach.
      Ja bym kupiła też dziecku jakieś proste instrumenty: dobre cymbałki, flet, organki. Mało kosztuje, a umuzykalnia. Jakieś płyty do tego itd.
    • camel_3d Re: umuzykalnianie 3-latka 09.10.12, 22:07
      mlody uparl sie w tym wieku na nauke gry na pianinie...nawet calkiem dobrze mu szlo jak na 3 lata..ale potem nasz nauczciel przeniosl si ena drugi konec miasta i nauka sie skonczyla...
      chodzimy od rou do szkoly muzycznej i uwazam, ze warto...

kup dziecku jakis instrument i bawcie sie razem.
      • twitti Re: umuzykalnianie 3-latka 10.10.12, 08:43
        Mamy cymbalki, fujarke. Jakis czas mielismy takie zabawkowe pianinko. Troche tam sobie pogra, ale niezadługo. Do jakies szkoły chodzicie muzycznej ? Myslalam ze szkoły sa od 7 lat (chyba ze masz starsze dziecko).
        • mojemieszkanie24 Re: umuzykalnianie 3-latka 10.10.12, 08:56
          zajęcia umuzykalniające metodą Gordona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka