Dodaj do ulubionych

Po spacerku

02.12.10, 22:02
Witam!
Mam takie zmartwienie -byłam z moją 7 miesięczną córeczką wczoraj na spacerze ok 40min przy -8st mrozu. Po powrocie miała lekko zaczerwieniony policzek. Dziś znów wyszłyśmy w południe , tym razem było 0st i lekki wiatr. Po powrocie do teraz miała bardzo mocno zaczerwienione policzki, nawet ma zaznaczoną bardzo wyraźnie granicę gdzie kończył się cumelek (takie zakole). Posmarowałam teraz jej LINOMAGIEM i przed chwilką zasnęła. Nie ma temp (36,3). Na spacery smaruję jej buzię kremem NIVEA BABY NA KAŻDĄ POGODĘ.Jak jej nie przejdzie to co mam robić? I jak postępować następnym razem, żeby tego uniknąć?
Obserwuj wątek
    • boo-boo Re: Po spacerku 03.12.10, 14:19
      Ale co ma jej przejść-przecież nie ma gorączki..........
    • Gość: agu Re: Po spacerku IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.12.10, 15:55
      Proponuję kupić tłusty krem i smarować przed wyjściem z domu (nie wiem, jak wygląda krem Nivea, który stosujecie, my używaliśmy najpierw Bambino, a teraz Emolium krem specjalny). Nie wiem, jak zadziała Linomag (zależy pewnie który, może wysuszyć, jeśli jest z cynkiem, a to chyba niewskazane), może spróbować Alantanem na te zaczerwienione miejsca?
      Jak nie zejdzie po paru dniach, lepiej wybrać się do lekarza i tyle :)
      • Gość: gościnnie anja Re: Po spacerku IP: *.xdsl.centertel.pl 03.12.10, 21:25
        krem powinien się dobrze wchłaniać i nie zostawiać zbyt tłustej i leistej warstwy na skórze bo przy mrozie warstwa kremu zamarza i podrażnia delikatną buzię.
        • kiki1981 Re: Po spacerku 03.12.10, 23:17
          A propo jakie kremy polecacie. Nie chodzi mi o te markowe typu Nivea czy Hipp. Ja używam do wszystkiego kremu F18, ale zostawia tłusty film. Zastanawiał się na Linomagiem (ten biało - zielony) ale też jest tłusty, może jakieś emolienty?
          • Gość: agu Re: Po spacerku IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.12.10, 12:20
            Ja właśnie polecam Emolium krem specjalny - tworzy warstwę ochronną na twarzy i na mrozie nie ma podrażnień. Bambino stosowałam, ale wystarczyło wytarcie ręką przez dziecko, kocyk, kurteczka i krem, który wsiąkł w skórę już chyba nie działał. Emolium sprawdzone nawet przy -10 st.
            • gderek77 Re: Po spacerku 04.12.10, 19:38

Już dobrze, przeszło jej po LINOMAGU właśnie tym biało zielonym. Chyba jej za cienką warstwę dałam, bo jak jej smaruję buzię to bardzo się złości i wtedy trochę tylko maźnęłam. A dziś pożądnie ją WYMASZTECIŁAM (czyli nakremowałam) tym kremem i nie była już taka czerwona. Boo-boo chodziło mi o bardzo zaczerwienione policzki miała takie jak dziecko przy 40st gorączki (to tylko obrazowy opis). Nie schodziło jej przez 8.30godzin nie wiedziałm co roboć, ale to nic groźnego i dobrze spę to skończyło. Dziękuję za rady :)
    • k.plata-nazar Re: Po spacerku 05.12.10, 20:46
      przy bardzo moroznej pogodzie- mozna odpuscic dziecku spacer, nic sie nie stanie
      • Gość: ewela3050 Re: Po spacerku IP: *.kielce.hypnet.pl 08.12.10, 21:38
        wydaje mi się, że -8 to nie jest zbyt wysoki mróz, więc po co rezygnować ze spacerku. Dziwne
    • pink-angel Re: Po spacerku 13.12.10, 12:26
      - 8 to nie jest aż taki mróz. Tylko jak zabierasz malucha w taką pogodę na spacer to posmaruj mu buźkę jakąś tłustą maścią. My w takie mrozy ze zwykłego kremu przerzucamy się na krem Alantan Plus i nie ma problemów z czerwonymi polikami po spacerku :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka