Dodaj do ulubionych

Adios reformo przedszkoli

11.04.13, 10:26
wiadomosci.onet.pl/kraj/rzeczpospolita-reforma-przedszkoli-wyrzucona-do-ko,1,5464825,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • ella_nl Re: Adios reformo przedszkoli 11.04.13, 14:13
      A czy można było się spodziewać czegoś innego?
      • afro.ninja Re: Adios reformo przedszkoli 11.04.13, 15:38
        typowe...
        Na kogo w tym kraju glosowac, nie wiem, nasi politycy sa tacy sami czy to z prawa czy z lewa.
        • miodowa2 Re: Adios reformo przedszkoli 11.04.13, 21:26
          Tylko nie na PO... Wiem, wszyscy mają za uszami, ale dla mnie są skreśleni na zawsze za reformę emerytalną 67 i właśnie za obiecanki-cacanki typu reforma przedszkolna, którą wrzucili do kosza!
          • zjawa1 Re: Adios reformo przedszkoli 11.04.13, 22:05
            miodowa2 napisała:

> Tylko nie na PO... Wiem, wszyscy mają za uszami, ale dla mnie są skreśleni na z
            > awsze za reformę emerytalną 67 i właśnie za obiecanki-cacanki typu reforma prze
            > dszkolna, którą wrzucili do kosza!
            Szkoda, ze tak pozno tak wiele osob przejzalo na oczy.
            To kolejna reforma z zestawo wywalona i kolejna wprowadzona jak np. reforma 67!
            ,,Obiecanki ,cacanki a głupiemu radość".
            Od samego początku wiadome było, ze to sciema PO.
            Dlaczego? Ano dlatego, ze gdyby ja wprowadzili to masowo upadlyby prywatne alternatywy, czyli pseudo przedszkola, które zgodnie ze zmianami PO nawet pedofil może sobie zalozyc!
            Tzw. punkty przedszkolne. Niczym nie kontrolowane pseudo placówki, pseudo przedszkola.
            • shige Re: Adios reformo przedszkoli 12.04.13, 11:12
              A kto ma pracować na emerytury i renty jak mamy ujemny przyrost naturalny? Jesteśmy na szarym końcu ze wszystkich Państw na świecie! W czasach mojej młodości normą było 2 nawet 3 dzieci i to w rodzinach tzw. inteligenckich.Sam mam trójkę dzieci Jednak moje dzieci już po 1 dziecku i to z wygody bo standard życia mają nieporównywalnie wyższy niż mój i żony 30 lat temu...Młode pokolenie pretensje może mieć tylko do siebie...
              Skąd mają się wziąć miejsca w przedszkolach i dodatkowe pieniądze skoro nie wypaliła reforma 6 latków?Protest rodziców był nie spójny i opierał się tylko na jednym założeniu, a reforma obejmowała kilka wątków. Nie walczono o to aby także 5 latki nie musiały obowiązkowo chodzić do przedszkola.Obowiązek pozostał i właśnie teraz pojawiły się problemy. Efekt jest taki, że mój wnuk nie dostanie się do przedszkola państwowego w ogóle bo miejsca muszą być dla 5-6 latków.Trzy - czterolatki pozostawiono samym sobie.

Ja nie mam pretensji do rządzących bo już swoje przeżyłem także za granicą i wiem, że nigdzie na świecie nie ma idealnego rządu, który wspierałby ludzi.Zawsze wybiera się mniejsze zło.
              > Tzw. punkty przedszkolne. Niczym nie kontrolowane pseudo placówki, pseudo przed
              > szkola.

Są kontrolowane jak są zgłoszone. Od nowego roku zgłoszone muszą być wszystkie placówki.Nikt Pani nie każe wysyłać dziecka do placówki prywatnej, która nie podlega kontroli. W każdej branży prywatną inicjatywę weryfikuje rynek. Pedofil może również prowadzić przedszkole państwowe i też nie podlega kontroli pod tym względem jeśli nie został skazany lub przymusowo leczony...
              • aihnoa Re: Adios reformo przedszkoli 12.04.13, 12:00
                shige napisał:

> A kto ma pracować na emerytury i renty jak mamy ujemny przyrost naturalny

A dlaczego mamy ujemny przyrost naturalny ? Pytanie retoryczne, odsyłam do artykułów nt. dzietności Polaków za granicą - dużo większej niż w kraju.

> Skąd mają się wziąć miejsca w przedszkolach i dodatkowe pieniądze skoro nie wyp
                > aliła reforma 6 latków?
                (...)
                > Efekt jest taki, że mój wnuk nie dostanie s
                > ię do przedszkola państwowego w ogóle bo miejsca muszą być dla 5-6 latków.Trzy
                > - czterolatki pozostawiono samym sobie.

Nie on jeden. To nie wina protestu rodziców, tylko priorytetów naszej polityki.
                Nie mówiąc o tym, że wiele 6-latków też miejsca w przedszkolu mieć nie będzie, bo są obowiązkowo przenoszeni do szkół (znów odsyłam do codziennej prasy - mogę wymienić co najmniej kilka takich przypadków).

> Ja nie mam pretensji do rządzących bo już swoje przeżyłem także za granicą

Ja też swoje przeżyłam za granicą i wiem, że może być lepiej - kwestia priorytetów politycznych/gospodarczych, u nas bardzo krótkowzrocznych.

> protest rodziców był nie spójny i opierał się tylko na j
                > ednym założeniu, a reforma obejmowała kilka wątków. Nie walczono o to aby także
                > 5 latki nie musiały obowiązkowo chodzić do przedszkola.

O czymś piszesz, tylko nie wiesz, o czym. Ustawa obywatelska, beztrosko wyrzucona do kosza, zakładała powrót do stanu sprzed reformy - czyli obowiązku edukacji od 6 r.ż. w zerówce.
                Zbierane aktualnie podpisy są poparciem dla referendum m.in. w sprawie "zniesienia obowiązku przedszkolnego 5-latków."

A co do Twoich dzieci - to ja znam co najmniej kilkanaście rodzin "wielodzietnych", a kilka takich, które chciałyby mieć więcej dzieci, ale ich na to nie stać. Też kwestia osobistych priorytetów, możliwości i wychowania - zapewne. Więc wszystkich młodych nie wiń za wygodnictwo - jak to nazwałeś - swoich dzieci.

Ogólnie - mylisz przyczyny ze skutkami.
                • shige Re: Adios reformo przedszkoli 12.04.13, 14:06
                  aihnoa napisała: >

> A dlaczego mamy ujemny przyrost naturalny ? Pytanie retoryczne, odsyłam do
                  > artykułów nt. dzietności Polaków za granicą - dużo większej niż w kraju.

No tak przyplyw uczuć macierzyńskich Polaka pojawia się zwykle w krajach o wysokim socjalusmileNie sztuką jest wychować dziecko w kraju, gdzie dalej można żyć na granicy minimum socjalnego (tak żyło i żyje większość polaków za granicą) i korzystać z ciągłej pomocy i dodatków...Jak świat stary i szeroki to poziom dzietności w wielu krajach zawsze podnosili emigranci.Jedno z moich dzieci urodziło się w szwecji i to wyłącznie z potrzeby, a nie czystego wyrachowania.Pewnie urodził by się również w tych trudnych czasach w Polsce bo taki był nasz plan.
                  I tu już przykład szwecji pokazuje że można mieć ujemny przyrost naturalny przy bardzo dobrym socjalu i warunkach jakie tworzy państwo dla młodych rodziców.Szwecję ratują wyłącznie emigranci.I każdy rdzenny Szwed doskonale zdaje sobie sprawę że gdyby nie emigranci ich kraj byłby na granicy katastrofy gospodarczej podobnie jak Grecja, bo już teraz na jedynego obywatela przypada ponad 26 tys dolarów długu publicznego do spłacenia właśnie dzięki wybujałemu socjalowi.Wielka Brytania również tnie socjal i ciekawe jak to wpłynie na dzietność mieszkających tam Polaków?smile

> Nie mówiąc o tym, że wiele 6-latków też miejsca w przedszkolu mieć nie będzie,
                  > bo są obowiązkowo przenoszeni do szkół (znów odsyłam do codziennej prasy - mogę
                  > wymienić co najmniej kilka takich przypadków). [/i]

Rocznik mojego syna ( 78 ) miał obowiązkową zerówkę w szkole. Najstarszy syn obowiązkowo w Niemczech chodził do szkoły w wieku 6 lat. Nie uważam żeby oba posunięcia były dla nich niekorzystne. A przygotowanie szkół teraz a wtedy było diametralnie inne zdecydowanie na niekorzyść dzieci. W szwedzkiej szkole moje dzieci nie miały nawet ciepłego posiłku.Dziecko należało odebrać ze szkoły o 15 na obiadsmileI co to kogoś obchodziło, że rodzice wtedy pracują?

Ja też swoje przeżyłam za granicą i wiem, że może być lepiej - kwestia prior
                  > ytetów politycznych/gospodarczych, u nas bardzo krótkowzrocznych.
                  >

A kogo to wina?Jakąkolwiek reformę wprowadza się w Polsce w życie to jest źlesmile Jest zimna też jest źle jest gorąco to też jest źlesmileZawsze jest ktoś poszkodowany, a Polak to skrajny malkontent niestety.Jak już reforma wchodzi w życie to potem wybieramy inną opcję polityczną i reforma jest cofana.Proszę sobie przypomnieć co rząd Millera zrobił z reformami Buzka...A ile protestów było!
                  Krótkowzroczne to jest rozdawnictwo pieniędzy na prawo i lewo tak jak w Grecji na Cyprze, czy Szwecji...

> Zbierane aktualnie podpisy są poparciem dla referendum m.in. w sprawie "zniesie
                  > nia obowiązku przedszkolnego 5-latków."[/i]

Aktualnie a czemu nie 3 -4 lata temu kiedy reforma weszła tak naprawdę w życie?Teraz to musztarda po obiedzie droga Pani...

> A co do Twoich dzieci - to ja znam co najmniej kilkanaście rodzin "wielodzie
                  > tnych", a kilka takich, które chciałyby mieć więcej dzieci, ale ich na to nie s
                  > tać. Też kwestia osobistych priorytetów, możliwości i wychowania - zapewne. Wię
                  > c wszystkich młodych nie wiń za wygodnictwo - jak to nazwałeś - swoich dzieci.
                  >

Tak jak Pani napisała na pierwszym miejscu jest właśnie kwestia osobistych priorytetów bo dziecko w Polsce przestało być priorytetem tak jak szczęśliwy długotrwały związek!Tak samo jak łatwo młodzi ludzie podejmują teraz decyzję o rozwodzie tak samo łatwo podejmują decyzję o nieposiadaniu pierwszego lub kolejnego dziecka . Kiedyś stara pierwiastka (29 +) na porodówce była rzadkością teraz to wręcz norma. Co w komunizmie ludziom żyło się lepiej?
                  Ja mam bardzo duży kontakt z młodzieżą, studentami więc obserwuje nie tylko moje dzieci i zauważam, że wśród młodych ludzi panuje powszechny hedonizm oraz minimalizowanie odpowiedzialności, czy to osobistej lub zawodowej. Zachodni świat ma ten etap daleko za sobą. Wielu moich studentów juz teraz z góry zakłada, że nie chce mieć dzieci i tyle. Nie sądzę żeby po takich studiach lub tak fantastycznej specjalizacji (według prasy codziennej neurochirurg zarabia najwięcej) nie mieli co do garnka włożyćsmile
                  Mnie wychowanie trójki dzieci skłaniało do coraz większej pracy i rozwoju zawodowego.Były okresy, gdy żyliśmy w biedzie bo takie jest życie i nie zawsze wszystko idzie tak jak zaplanowaliśmy. Uważam że człowiek jest w stanie sobie poradzić w każdej sytuacji jeśli tylko chce!Problem w tym, że wielu młodych ludzi nie chce. Nawet pracy magisterskiej młodemu człowiekowi nie chce się napisać samodzielnie (mam właśnie taka na biurku).To jak taki młody człowiek ma wziąć odpowiedzialność za dziecko?
          • annubis74 Re: Adios reformo przedszkoli 12.04.13, 10:54
            w dzisiejszej papierowej wyborczej tez jest o tym artykuł (nie mogę go znaleźć w sieci), gdzie pani szumilas mówi ze to dla waszego dobra. "Min Szumilas dorzuciła jeszcze inny argument: Obawialiśmy, się że samorządy wywindują ceny za pozostałe godziny. Rodzice by na tym stracili"
            proponuję panią hall z koleżanką szumilas też już wyrzucic do kosza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka