Dodaj do ulubionych

Mały brudas

19.01.17, 21:11
Witam
Mam dwie córki 6 letnią i prawie 2-letnią.Starsza zawsze od małego była czyścioszkiem, niczego nie brała do buzi, ale jest niejadkiem do dziś.Natomiast do młodszej już mi sił brakuje, od małego strasznie się ślini, kilka razy w ciągu dnia zmieniam jej bluzeczki, bo mokre do pępka, wszystko bierze do buzi, ciągle tylko by coś jadła, wszystko w domu czego dotknie mam upaćkane, choć często myję jej ręce.Włosów nie pozwala sobie czesać, na dodatek stale robi jej się kołtun z tyłu głowy.Stale wygląda jakby była zaniedbana, potargana, jest bardzo silna i żywa.Czy to taki 'typ', bo chyba nie wychowanie.Jak jak 'ucywilizować' takie dziecko?
Obserwuj wątek
    • sfornarina Re: Mały brudas 19.01.17, 21:26
      Odpuścić smile

Po co przebierasz sto razy na dzień? Życia Ci i nerwów nie szkoda? big_grin
      Przebierasz wyłącznie, gdy jest bardzo mokre (nie zaślinione, tylko na przykłąd dziecię na siebie wodę wyleje albo wsadzi rękawy pod kran) i dziecku grozi wychłodzenie. Jak masz w domu w miarę ciepło, to samo wyschnie i nie ma co cudować. A o ile mniej prania będzie smile

Od brudnych rąk jej nic nie będzie. W kąpieli się umyją smile

Włosy też zostaw. Jak będzie straszny kołtun, to kiedyś obetniesz i będzie po sprawie. W życiu bym się o takie drobiazgi z dzieckiem nie szarpała.
    • rulsanka Re: Mały brudas 19.01.17, 21:44
      Co lekarz na to ślinienie? Nie wydaje mi się to fizjologiczne w tym wieku (chyba, że akurat ząbkuje, ale piszesz, że ślini się od zawsze).
      Jeżeli dziecko chce ciągle coś jeść, to sprawę można i powinno się łatwo ukrócić. Po prostu dajesz posiłki w określonych porach (5 dziennie) i bez podjadania. Głównie chodzi o zęby, szkliwo musi mieć czas na regenerację.
      Co do kołtuna, to prawdopodobnie przyczyną są cienkie i wysuszone włosy. Pomóc może zmiana kosmetyku do mycia włosów, mycie rzadsze, olejowanie włosów olejem kokosowym lub używanie odżywki do włosów.
    • koralik37 Re: Mały brudas 20.01.17, 11:02
      Kilka rzeczy mi sie tu miesza-mam wrażenie, ze Ty chyba chcesz zbyt "czystego" dziecka, wiec na jej opis nalozyla sie irytacja i ciezko stwierdzić czy to faktycznie problemwink
      1. Nie lubi czesac włosów bo jak jest koltun to ją to po prostu boli. Moje dziecko ma wlosy typu falowane piorka i z tylu glowy tez ma ciągle skoltunione. Dobrze Ruslanka radzi, zeby czyms nawilzac, a do czesania takich wlosow sa szczotki tangle cos tam. Mieszcza sie w dloni, maja krotkie plastikowe zabki i rozszesywanie nimi boli duzo mniej. Sprawdzilam i na córce (ktora tez przez koltunek czesania nie lubi) i na swoich dlugich kręconych tez. Sa w Rossmannie i w Internecie pelno.
      2. Slinienie jesli jest naprawdę tak ogromne nalezaloby sprawdzic, chyba ze ida piatki?
      3. Wieczne jedzenie wyeliminować.
      4. Rece owszem myc, ale nie jakos maniakalnie. Po zalatwieniu sie, przed posiłkiem no i moze po brudzacych pracach plastycznych. Sorry Sfornarina, ale nie masz racji - akurat sporo chorób rozpoczyna sie od brudnych rąk, natomiast nie maja byc one myte po to, zeby mama miala w domu czystowink
      5. Nie przebieraj non stop bo i po co? Jeśli bluzki nie sa meeega mokre, to w domu w cieple wyschna.

Wyluzuj trochę i pamietaj, ze brudne dziecko to szczesliwe dzieckowink
    • 3-mamuska Re: Mały brudas 20.01.17, 16:25
      Moze sie ślini bo ciagle je? Lub idą zęby.
      Jeśli nauczyłaś dziecko dając młodej jakies jedzenie w wózku na spacerach to dziecko ma nawyk trzymania wszystkiego w buzi i ciągłego jedzenia.
      Chowasz wszystkie przekąski w zanim proponujesz zabawki zabawę książeczki czy tulisz.
      Posiłki podajesz przy stole 5-6 razy na dobę zależy od rozkładu dni i długości.
      Nie dajesz owocow ciastek czy innych na przegryzke a jedynie jako posiłek przy stole.

Ja bym włosy obcięła, bluzki przebierała jak rzeczywiscie mokre.
    • vinca Re: Mały brudas 20.01.17, 17:48
      Straszne jest to przypinanie łatek tak małym dzieciom. Gdzies tu obok jest wątek o "nudnym dziecku", a teraz o "małym brudasie"... drogie mamy, przeczytajcie sobie na głos jak to w ogóle brzmiuncertain
    • ga-ti Re: Mały brudas 20.01.17, 19:21
      Na ślinienie śliniak (przypięty na dole do bluzki, bo inaczej zdejmie, bo będzie przeszkadzał) albo apaszka na szyję, sporo w nią wsiąknie smile
      Tak pomyślałam, moja ssała palec i logopeda zasugerowała masowanie buzi, bo może ma jakieś niedostymulowanie wink np. szczoteczką elektryczną po języku, poliku od środka, ząbkach... a może właśnie piątki idą i stąd to ślinienie i gryzienie?
      Na upaćkania polecam: farby zmywalne, by ściany doczyścić choć trochę, przykrycia na kanapę, fotel, by nie prać tapicerki, a jedynie przykrycie, mokre chusteczki i trochę więcej luzu smile Możesz też zainteresować małą myciem się, wodą, mydłem, szybko załapie i będzie co chwila do łazienki biegała. Jedyny problem to zalana łazienka i ubranka wink
      I wydaje mi się, że troszkę to ten typ tak ma, można minimalizować, nie można wyeliminować smile
    • iziula1 Re: Mały brudas 22.01.17, 19:42

Poradzę ci z włosami. Moja córka ma loczki a przy tym włosy suche i kołtuny robią się non - stop. Stosuję na przemian jedwab w płynie lub olejek arganowy. Spryskuje włosy po każdym myciu i dodatkowo przed czesaniem. Ułatwi rozczesywanie , nie sprawi wtedy bólu. I kołtunów mniej. A loki ładniej wyglądają.
      Co do bluzeczek...powinnaś zobaczyć moją córkę smile Ona je tak że ma wszystko od góry do dołu brudne. Dałam sobie spokój. Zawsze zabieram do torebki chusteczki nawilżane by przetrzeć buźkę i rączki.
      Powtarzam sobie,że brudne dziecko to szczęśliwe dziecko.

• 174pit Re: Mały brudas 06.02.17, 10:06
      Przeczekać. Z czasem to minie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka