Dodaj do ulubionych

czyste dźwięki na skrzypcach

11.02.12, 18:35
Chciałabym się poradzić, jak pomóc dziecku by grało czysto na skrzypcach. Nie umiem śpiewać z nut, moja córcia jeszcze nie sad. Przy prostych utworach - "wprawkach" gram na wirtualnym, internetowym pianinie. Obie czujemy, że jak gra to nie jest to co powinno być. To frustruje, bo ja ciągle powtarzam, aby zagrała dany takt jeszcze raz, ona próbuje i nie wychodzi. Po jakim czasie gry na skrzypcach (zakładam, że ma dobry słuch) dzieci rozpoznają nuty, które grają?
Obserwuj wątek
    • sylwik30 Re: czyste dźwięki na skrzypcach 11.02.12, 19:35
      Dołączam się do pytania.
      Mój synek czasem skrzywi minę przy grze - co oznacza, że usłyszał fałsz, ale ma problem z korygowaniem dźwięku.
      Zastanawiam się ile czasu musi upłynąć, by potrafił już w czasie grania skorygować złą nutkę.
    • aniucha333 Re: czyste dźwięki na skrzypcach 11.02.12, 19:41
      Moja mala na swoich skrzypcach ma naklejone takie cienkie paski gdzie nalezy stawiac kazdy palec - 1, 2, 3 i 4 - nasz nauczyciel nam to nakleil. Czasami zdarza sie ze dziecko w trakcie gry przesuwa reke skrzypcowa do przodu w efekcie czego palce przesuwaja sie w kierunku progu i od razy jest falsz - musisz tego pilnowac w trakcie gry. A skrzypce strocie przed kazdym graniem? Ja mam taki elektryczny stroik i to mega pomaga nastroic instument.
    • tijgertje Re: czyste dźwięki na skrzypcach 11.02.12, 20:51
      Pojecia nie mam, jakdlugo to trwa. Niektorzy nigdy nie naucza sie "slyszec" tego, co widza, musza najpierw zagrac. kalimar, jesli utwor jest nowy i chcesz najpierw zagrac, to zagraj, policz do 3 i niech zaspiewa. Jak zaspiewa czysto, to niech sprobuje zagrac to, co zaspiewala.
      Przy rozczytywaniu utworu jak jest nieczysto, to jakis fragment tez moze zaspiewac, tak, jak uwaza, ze brzmiec powinno, potem dopiero grac, mozna jednoczesnie spiewajac, wtedy dziecko uczy sie slyszenia wewnetrznego, a latwiej zagrac czy nawet zaspiewac cos, jesli "w srodku" wie sie, co sie chce uslyszec. Proponuje tez kupic dobrego elektronicznego stroiciela, jesli nie macie, bo instrument w zasadzie powinien byc strojony przed kazdym graniem. Wystarczy, ze ktoras ze srodkowych strun pusci stroj i juz palce nie sa tam, gdzie powinny i ciezko grac czysto, jak na kazdej strunie wlasciwy dzwiek lezy w innym miejscu.

Z tym liczeniem to nie tak dla zachcianki. Powtorzenie czegos natychmiast moze byc w zasadzie bezmyslne. Odczekanie chwilki uruchamia w mozgu procesy "otwierania" pamieci z furtka do pamieci dlugiej.
      • kalimar76 Re: czyste dźwięki na skrzypcach 11.02.12, 22:44
        Do strojenia używam programu udostępnionego na stronach internetowych suzuki. Nasza nauczycielka też mówi by zaśpiewać. Mamy też książkę E. Iwan, w której każdy utwór ma tekst. Ostatnio nauczielka prosiła córkę aby zaśpiewała nuty, ale powyżej G na razie nie wyciągnie. Ona się dopiero uczy śpiewać z nut (I klasa). Tu jest trudność sad. Jeżeli utwór jest w obrębie gamy C-dur, to gram jej na flecie prostym. Mamy teraz do nauki polkę, w której każdy takt sprawdzam z programem do strojenia. Faktem jest, że udało jej się zagrać dość poprawnie, ale nie wiem czy to jest dobra metoda. Poza tym idzie to strasznie wolno.
        • aniucha333 Re: czyste dźwięki na skrzypcach 11.02.12, 23:54
          Ona się dopiero uczy śpiewać z nut (I klasa).
          > Tu jest trudność sad.

a nie macie plyt do kazdej ksiazki Suzuki? Z tego co piszesz dziecko uczy sie grac wlasnie ta metoda. Moja Mala dalej na skrzypcach jedzie ze sluchu, wszystkie utwory z I i II ksiazki Suzuki ma naumiane na pamiec i ciagle je spiewa "pod nosem". Potem jak gra to nawet jak sie pomyli (bo np. jej sie palec przesunie albo zly palec ustawi) to sama jest sie w stanie poprawic. I ja, nie chwalac sie, mam tak tez osluchane te utwory ze jak ona mi cos gra nowego i cos mi nie pasuje to ja to jej spiewam (la la la a nie nazwami dzwiekow) to ona to wtedy sama sobie na strunach znajdzie. I zauwazylam ze na skrzypcach jak zle dzieci reke skrzypcowa ustawiaja to i palcowanei sie sypie i wtedy jest mega falsz.

To tak moim rodzicowo-amatorskim uchem smile Moze za rok lub 2 wreszcie sie naucze rozczytywac nuty na skrzypce, bo na razie to czarna magia wink Wiesz co ja robie w nutach? Pisze sobie dana strune (zamiast nazwami dzwiekow bo to mi na skrzycach nic nie daje bo ja dalej nie wiem ktory dzwiek to fis czy cis na strunach) bo wiem odkad dokad na pieciolini jest dana struna (E, A, D, G) i potem widzac ze np. 3 palce na A to jest dzwiek E tak sobie rozczytuje utwor. Ale i tak czasami cos zle rozczytam i Mloda mi potem to grajac mowi "Mamo, to nei ten dzwiek. To jest zle" sad
        • jarkotowa1 Re: czyste dźwięki na skrzypcach 12.02.12, 16:54
          Czy mówimy o metodzie suzuki czy o szkole muzycznej?
          W tej drugiej nie mam mowy o naklejaniu pasków na gryfie. Bardzo duży nacisk jest kładziony na technikę, za którą idzie czyste granie. A jak dziecko nie trafi w dźwięk to musi to skorygować, czyli cały czas musi słuchać tego co gra. Dlatego do gry na skrzypcach trzeba mieć rewelacyjny słuch. Na początku nauki (1 klasa) nuty są podpisane więc dziecko wie, który palec na której strunie ma postawić. Dzięki temu z czasem (gdy nuty już nie są podpisane) wie, której strunie/polu jest przypisana dana nuta.
          Ale jak to przebiega w nauce suzuki to pojęcia nie mamsmile
          • aniucha333 Re: czyste dźwięki na skrzypcach 12.02.12, 17:38
            > Czy mówimy o metodzie suzuki czy o szkole muzycznej?
            Ja mowilam jak to jest u nas w metodzie Suzuki smile

> W tej drugiej nie mam mowy o naklejaniu pasków na gryfie. Bardzo duży nacisk je
            > st kładziony na technikę, za którą idzie czyste granie.

U nas tez - technika przede wszystkim mimo ze dzieci zanim zaczna grac juz te utwory maja "wgrane" na pamiec i potrafia je doskonale wyspiewac zanim je zaczna wogole grac.

Moja Mala ma 5.9 lat i ostanio uslyszalam od moich dwoch kolezanek (jedna zawodowa skryzpaczka uczy w PSM I i II st a druga w PSM I st na gitarze) ze moje dziecko gra niezwykle czysto i nie ma problemow z intonacja. Wspomnialy ze w ich szkolach niektore dzieci zdajace dyplom w I stopnia maja dalej po tylu latach grania problemy z intonacja i czystym dzwiekiem. Oczywiscie uroslam ale tak naprawde to w metodzie Suzuki i u naszego nauczyciela dzieci tak dobrze graja i slysza dzieki tym prostym trikom.

Na początku nauki (1 kl
            > asa) nuty są podpisane więc dziecko wie, który palec na której strunie ma posta
            > wić. Dzięki temu z czasem (gdy nuty już nie są podpisane) wie, której strunie/p
            > olu jest przypisana dana nuta.

W nutach u nas tez mamy palce nad dzwiekiem zapisane, ale moje dziecie jeszcze nie gra z nut ale ze sluchu. Ja znam nuty i na pianinie sobie wszystko rozczytam ale nie na skrzypcach. Tam wiem od ktorej nuty zaczyna sie dana struna i jak nad nuta mam palce to wiem gdzie Mala (na ktorej strunie ma ktory palec postawic).

> Ale jak to przebiega w nauce suzuki to pojęcia nie mamsmile

Na poczatku ogromny nacisk jest kladziony na granie ze sluchu, cwiczenie pamieci, i granie pieknym dzwiekiem. Potem przychodzi czytanie nut. A to granie z pamieci jest po prostu rewelacyjne - moja Mala zna na pamiec obecnie ok. 30 utworow. Starsze dzieci bedace juz w 5 czy 6 ksiazce Suzuki potrafia i cale koncerty zagrac z pamieci - mowie o 9 czy 10 latkach. Mnie to wprawia w totalny zachwyt.
          • mama_dorota Re: czyste dźwięki na skrzypcach 13.02.12, 21:21
            Żadne z moich dzieci nie miało podpisanych nut. To było wręcz zabronione. Nauczyciel kazał zrobić dużą pięciolinię na A4, na niej podpisać i tyle. Córka zrobiła sobie takie fajne nutki-buźki, które podpisała imionami dzieci: Celinka, Dorotka ... Sn nauczył się jednego dnia z nutkatora, ale ostrzegam, że niektórym program antywirusowy krzyczy i nie otwiera, ale wirusów po tym nie mieliśmy.
            • aniucha333 Re: czyste dźwięki na skrzypcach 14.02.12, 11:47
              > Żadne z moich dzieci nie miało podpisanych nut. To było wręcz zabronione. Naucz
              > yciel kazał zrobić dużą pięciolinię na A4, na niej podpisać i tyle.

Ja podpisuje nuty dla siebie i jak wspomnialam nie nazwami dzwiekow tylko strunami od skrzypiec, bo nuty znam ale niiaj nie potrafie okreslic na skrzypcach ktory dzwiek to fis czy ces, etc. Co innego na pianinie - nawet zagram cos prostego avista. Moja Mala na skrzypcach gra ze sluchu dalej mimo ze nuty juz zna, ale nie rozczytuje sobie nut. Wynika to tez z tego ze zna wszystkie utwory na pamiec, nawet te ktorych jeszcze nie gra bo codziennie odsluchujemy je z plyt. Owszem nawet i nowy utwor zagra sobie ze sluchu ale ja i tak sprawdzam nuty i to gdzie ktory palec na jaka strune ma isc albo np czy 1 na A ma byc trzymany przez pare dzwiekow albo ze 1 i 3 na A ma byc a nie wszystkie 3 palce na raz- takie triki techniczne.

My tez mamy w domu duza kolorowa pieciolnie w domu na scianie smile
      • aniucha333 Re: czyste dźwięki na skrzypcach 12.02.12, 00:00
        Niektorzy nigdy nie naucza sie "slyszec" teg
        > o, co widza, musza najpierw zagrac.

Tigertije a od czego to zalezy ze niektorzy nie slysza wewnetrznie widzianego dzwieku? Nie da sie tego jakos u dziecka wycwiczyc? pytam z ciekawosci, bo to rzeczywiscie jest w pozniejszym graniu chyba dosc potrzebne...

Wystarczy, ze ktoras ze s
        > rodkowych strun pusci stroj i juz palce nie sa tam, gdzie powinny i ciezko grac
        > czysto, jak na kazdej strunie wlasciwy dzwiek lezy w innym miejscu.

swiete slowa. Dlatego tak uwazam te paski naklejane po struny na glowce skrzypiec sa tak pomocne. Wtedy to sie dokladnie slyszy ze cos jest nie tak - no bo palce stoi gdzie powinnien (nie ma mowy o przesuwaniu) a dzwieki dalej nie brzmia jak trzeba. Oczywiscie to jest na poczatku ok tak przez rok czy nawet 2 lata grania potem to juz nie ma takiej potrzeby.
        • kalimar76 Re: czyste dźwięki na skrzypcach 12.02.12, 20:20
          Córcia jest w OSM. Problem w tym, że ja jestem laikiem w kwestiach muzyki. Prawdą jest, że jako zaangażowana mama, przerabiam program z kształcenia słuchu, rytmiki i instrumentu, niemniej nie mam umiejętności osoby, która miała do czynienia wcześniej z muzyką.
          Dziś przsłuchałam się, gra albo o pół tonu wyżej albo niżej. Pozostaje nam śpiewać i sprawdzać każdy dźwięk.
          • aniucha333 Re: czyste dźwięki na skrzypcach 13.02.12, 00:26
            niemniej nie mam umiejętności osoby, która miała do czynie
            > nia wcześniej z muzyką.

kurcze to dlatego tak trudno w OSMie na skrzypcach... wow - to rzeczywiscie wyzwanie. Wiesz tak sobei mysle a moze bys kogos (jakas studentke albo starsza pania nauczycielke) zatrudnila na korki do siebie choc tak raz w tygodniu z nauki na skrzypcach? W ten sposob i ty i dziecko byscie szybciej ruszyli do przodu i sama tez moglabys sie cos nauczyc w kwestii cwiczenia z dzieckiem.

• jarkotowa1 Re: czyste dźwięki na skrzypcach 13.02.12, 08:49
              Myślę, że na tym etapie nauki korki to nie jest dobry pomysł. Każdy nauczyciel uczy trochę inaczej. Pani w szkole pokaże jedno, pani w domu pokaże drugie. To której się słuchać? Może jakieś dodatkowe zajęcia z tym nauczycielem prowadzącym; może próbować jakoś inaczej tłumaczyć. A może dziecko po prostu potrzebuje troszkę więcej czasu.
              • aniucha333 Re: czyste dźwięki na skrzypcach 14.02.12, 11:52
                > Myślę, że na tym etapie nauki korki to nie jest dobry pomysł. Każdy nauczyciel
                > uczy trochę inaczej. Pani w szkole pokaże jedno, pani w domu pokaże drugie. To

Ten nauczyciel to ma sluzyc jako korepetytor ktory przerabia z nimi to co mieli na lekcji. Ja na kazdej lekcji siedze "uzbrojona" w zeszyt z dlugopisem i kamere video. Jesli cos jest do przecwiczenia albo uwaga dot czegos to ja to sobie wszystko skrupulatnie zapisuje. Jak nauczyciel pokazuje nam cos nowego - nowa pozycje na skryzpcach, albo jakis nowy element techniczny albo nowy ruch smyczka - to wszystko nagrywam na kamere video. Potem w domu to sobie odtwarzam i Mala i ja to ogladamy i powtarzamy - wierz mi to tak ulatwia zycie i pomaga w cwiczeniach. Nie wiem jak by sie uwazalo na lekcji nie jest sie w stanie wszystkiego spamietac ani dziecko ani rodzic - to chyba dzialo to na zasadzie "jeden obraz jest wart tysiac slow" smile
          • mama_dorota Re: czyste dźwięki na skrzypcach 13.02.12, 21:24
            To trzeba gamę G dur grać. Była wprowadzona? A sprawdzać trzeba, szczególnie jak dziecko utwór rozczytuje. Jak melodię już zna, to powinno grać czyściej. Ja mam kiepskich słuch chyba i nie potrafię rozróżnić, czy problem jest w fałszywym dźwięku, czy kiepskiej barwie, ale też zaczynałam od pianina internetowego, a potem to już mieliśmy prawdziwe.
    • jajko54 Re: czyste dźwięki na skrzypcach 13.02.12, 09:47
      proste melodie można wpisać w midi i komputer wygrywa, o ile nie masz innego instrumentu np pianina na którym można podegrać. utwory 'prawdziwe' - słuchamy różnych wykonań na youtube. jesli chodzi o najprostsze interwały to hm, wydaje mi się że dziecko grające na skrzypcach powinno mieć je 'w głowie' po pewnej ilości ćwiczeń typu zaśpiewanie gamy c-dur.
      • kalimar76 Re: czyste dźwięki na skrzypcach 13.02.12, 12:11
        Mamy fajny program komputerowy, gdzie robiłam z nią ćwiczenia z rozpoznawania interwałów (w szkole będą dopiero to robić w tym półroczu). Nie ma żadnego problemu z podaniem, który np. interwał jest większy, także gdy chodzi o sekundy małe. Gorzej ze śpiewaniem. Nauczycielka ostatnio mówiła, że dzieci na początku tak mają. Wydaje mi się, że musimy skoncentrować się na śpiewaniu.
        • mama_dorota Re: czyste dźwięki na skrzypcach 13.02.12, 21:32
          To prawda, dzieci tak mają i prawdą jest, że większość, wręcz wszystkie dzieci w I klasie grają nieczysto, jedne bardziej, drugie mniej nieczysto, także w drugiej i niestety, nawet w VI... dużo zależy od tego, na ile pozwala nauczyciel i jakie są zdolności dziecka. Pierwszy nauczyciel mojej córki nie pozwalał na fałsze, jak widział, że dziecko dobrze słyszy, ale wiadomo, dziecko to dziecko, nawet jak słyszy, to mu coś się omsknie wink
          Uważam, że niemuzyczna mama może dopilnować dobrze:
          1. aby dziecko regularnie ćwiczyło
          2. aby wiedziało który dźwięk gra się którym palcem
          3. aby trzymało kciuk we właściwym miejscu, nie zmieniało pozycji.
          4. fałsze mogą też wynikać z podginania nadgarstka i tego trzeba bardzo pilnować, czyli jak tu było napisane, techniki, a właściwie tzw. aparatu. Reszty musi dopilnować nauczyciel.

Warto jeszcze postarać się, aby dziecko rozumiało rozkład dźwięków na klawiaturze pianina. To bardzo pomocne do rozróżniania gdzie jest półton, a gdzie cały ton i jak palce stawiać - czy blisko, czy daleko.

I tyle. Więcej nie musisz umieć.
          • kalimar76 Re: czyste dźwięki na skrzypcach 14.02.12, 09:00
            Gra wszystkie gamy. Teraz szlifuje flażolety i dwudźwięki. Wczoraj na lekcji nauczycielka też kładła nacisk na czyste granie oraz żeby ręka nie "robiła siniaków" smyczkowi. Dźwięk od razu się poprawił. Kazała również pilnować, aby ręka pod gryf się nie przesuwała. Wczoraj wieczorem zaczęłyśmy od wygrania melodii na pianinie, potem śpiewałyśmy. Nie starczyło nam czasu na wszystko, ale mały sukces był - zagrała czysto.
            Ćwiczymy codziennie, nawet do godziny czasu (wiadomo, że tylko część z tego to efektywne ćwiczenia, reszta to przerywniki na siusiu, nagrody i przytulania), a w weekendy dłużej. Nie zawsze mi się chce, ale nie mogę odpuścić. Na tym etapie dziecko samo się nie zmobilizuje. Dzięki temu nadgoniłyśmy z materiałem (Młoda w szkole dopiero od listopada). Ustawienia prawej i lewej ręki też plinuję. Córka ma temperament, ja zresztą też, więc dochodziło do spięć. Sukcesy ją motywują, ale nieudane próby bardzo zniechęcają. Zawarłyśmy mały kontrakt, wczoraj udało nam się nawet efektywnie popracować.
            • mama_dorota Re: czyste dźwięki na skrzypcach 14.02.12, 13:01
              Wszystkie gamy? Flażolety? To na pewno I klasa?
              • kalimar76 Re: czyste dźwięki na skrzypcach 14.02.12, 18:44
                Jestem laikiem, więc mogłam coś pokręcić (mea culpa) sad, ale gamy G-dur, D-dur, A-dur. Nie wiem czy można więcej gam wygrać na skrzypcach. Flażolety te naturalne. Nie mam odniesienia do innych dzieci, ale jak patrzyłam na programy nauczania szkół muzycznych to chyba idzie w normalnym tempie. Po ok. miesiącu od kiedy pierwszy raz trzymała skrzypce, miała włączone 1,2 i 3 palec. Niedługo potem 4. Na początku korzystałyśmy z Cofalika. Jeszcze przed świętami córka miała zadany "Parowóz". Naprzemiennie korzystamy z książki pani Iwan, a teraz jeszcze z Tomasika (dwudźwieki). Na początku miałam wrażenie, że coś za szybko idziemy, ale mamy doświadczonego pedagoga, więc mu ufam.
                Co Wasze dzieci przerabiały w I klasie?
                • mama_dorota Re: czyste dźwięki na skrzypcach 14.02.12, 21:34
                  Szybko idzie, ale skoro nauczyciel doświadczony, to ma swój pomysł.
                  Tak jak pisałam, nieczyste granie jest normą w I klasie. Trzeba żmudnie powtarzać i nie oczekiwać natychmiastowych rezultatów. Moja córka jest teraz w III klasie, słyszy perfekcyjnie, ale przy każdej nauce nowej pozycji znów robi się nieczysto, trzeba nauczyć się jak w danej pozycji i tonacji stawiać palce. Aby palce się przyzwyczaiły potrzeba trochę czasu, a czyścić najlepiej właśnie na gamach, warto grać je często.
                  • tijgertje Re: czyste dźwięki na skrzypcach 15.02.12, 10:26
                    mama_dorota napisała:
                    Aby pal
                    > ce się przyzwyczaiły potrzeba trochę czasu, a czyścić najlepiej właśnie na gama
                    > ch, warto grać je często.

akurat gamy do czystego grania to nie zawsze najlepszy pomyslwink Dlaczego? Bo to same sekundy a sekundy slyszymy najgorzej. KAz dziecku zaspiewac jakakolwiek game w gore i w dol. W 99 przypadkach na 100 ostatni dzwiek bedzie nizej od pierwszego. Na glos i sluch drowniez dziala grawitacjasmile A na skrzypcach gra sie tak, jak sie slyszy. Czyste granie najlepiej cwiczyc w dwudzwiekach, grajac na jednej strunie i kontrolujac ze struna wyzej i nizej interwaly czyste: prymy, oktawy, kwinty i kwarty. Jesli instrument jest dobrze nastrojony, to nie ma sily, zeby zle zagrac (pod warunkiem,z e sie slyszy). Sama choc slysze dobrze, w najwyzszych pozycjach rozczytujac cos nowego zawsze kontroluje dzwieki z pustymi strunami, ewentualnie flazoletami. Zwlaszcza przy dluzszych pochodach sekundowych i tercjowych na jednej strunie nagle okazuje sie, ze sie gra najczesciej za nisko. Taki np "Labedz" niby nie jest bardzo trudnym utworem do rozczytania i smyczkowania, ale ze idzie dosc wysoko w pozycjach na jednej strunie by potem nagle wyladowac na pustej strunie, zajelo mi dobrych kilka miesiecy wycwiczenie go na tyle, zeby ta pusta struna byla faktycznie czysta. Juz predzej pasaze nadaja sie do szlowowania intonacji, ale nie gamy.
                    • mama_dorota Re: czyste dźwięki na skrzypcach 15.02.12, 15:44
                      W szkole najczęściej ćwiczy się gamy razem z pasażami itd, a w skrócie nazywa się to gamą. Jednak chyba w I klasie nie gra się pasaży, więc gamy zostają. Można też z pianinem (cyfrowym wink)
                      • tijgertje Re: czyste dźwięki na skrzypcach 15.02.12, 17:49
                        Niby mozna, ale na skrzypcach gra sie w stroju natyralnym, pianina sa w stroju rownomiernie temperowanym. Niby sie wydaje,z e roznicy nie slychac, ale jak ktos na skrzypcjach zacznie grac fis i ges w identyczny sposob, to wierz mi, nie trzeba byc profesjonalista, zeby uslyszec, ze jest nieczystosmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka