Dodaj do ulubionych

O co chodzi z tymi matami

19.08.05, 18:18
edukacyjnymi? do tej pory temat mnie nie interesowal, ale sobie pomyslalam,
ze moze powinien? Napiszcie co to jest dokladnie (czy tylko taki kawalek
materialu na podloge, czy moze cos fajnego to jeszcze robi), od kiedy takie
cos dziecku aplikowac i jakie firmy robia to tanie i dobre... no i czy to w
ogole w jakis sposob edukuje...

dzieki za odpowiedzi, bo wiem, ze tamet byl juz nie raz poruszany na
forum 'niemowle' i pewnie na forum 'zakupy' tez smile)
Obserwuj wątek
    • viviene12 my mamy taka 19.08.05, 18:25
      www.tinylove.com/toy.aspx?toyId=32
      i jak widzialm Frutka tez takowa posiadala. moim zdaniem najfajniejsza, z
      ktorych widzialam - zoo firmy tinylove. fajna rzcz, tylko chyba troche droga.
      najlepij kup uzywana, bo nie wiadomo, czy sie Glizdeczce spodoba. pierze sie w
      pralce - bez palakow oczywicie. Moze ktoras Mama na tym forum chcialaby sprzedac?smile
      • xemm1 Re: też taką mamy.. 19.08.05, 18:36
        widzę, że ta mata jest bardzo popularna wśród mam, no i oczywiście wśród
        niemowlakówink. Jest bardzo fajna - dzieciak ma frajdę na każdym etapie rozwoju,
        na początku sobie patrzy na te wiszące zabawki, nieśmiało je trąca (później
        coraz śmielej hihihi), a później na brzuszku... fascynacja lusterkiem,
        migoczącymi kwiatuszkami, u nas rewelacją był odstający ogonek żyrafy, no
        szeleszczące ucho słonia też było niezłe. Mimo, że mały raczkuje to czasami
        jeszcze sobie do niej przytupta, przejrzy się w lusterku, chwyci żyrafę za
        ogon... i idzie dalej.
        podsumowywując dla mnie rewelacja. polecam smile
      • viviene12 Re: my mamy taka 19.08.05, 18:42
        kwiatki migocza swiatelkami na laczce, 2 opcje muzyki, mozna potrabic, ciagnac
        papuge za szeleszczace piora, zyrafka grzechoce, mnie sie najbardziej podoba
        slonik - trzesie sie na rozciagliwej gumie, dodego bezpieczne lusterko, wszystko
        mozna przewieszac na dowolna wysokosc lub zdjac do zabawy.
        • xemm1 Re: my mamy taka 19.08.05, 18:44
          Viviene a czy słonik również wzbudza takie emocje u dziecka? Bo ten słonik był
          dla mnie the best, ale Misio jakoś tak średnio entuzjastycznie na niego
          reagował
          • sylwiawm Re: my mamy taka 19.08.05, 20:19
            W linku poniżej na któryms zdjęciu jest mata. Bardzo sobie ją chwale. Wiki ją
            uwiebia, a szczególnie lustro do którego wydaje śmieszne dźwięki. Zakup
            trafiony w 10.
    • olliwia Re: O co chodzi z tymi matami 19.08.05, 20:31
      A ile kosztuje ta mata i gdzie mozna ja kupic bo rzeczywiscie wydaje sie
      interesujaca.
      • patkazet Re: O co chodzi z tymi matami 19.08.05, 20:37
        my tez mamy zoo tiny love - jest swietna ale kosztuje ok. 230 zlotych. polecem
        • patkazet Re: O co chodzi z tymi matami 19.08.05, 20:39
          kupilismy w Calineczce opodal Ronda Wiatraczna - tam najtaniej
      • sylwiawm Re: O co chodzi z tymi matami 19.08.05, 23:37
        Kupowaliśmy w sklepie dziecięcym i zapłaciliśmy 199zł
    • mmala6 nie za szybko z ta mata 19.08.05, 20:51
      z tego co piszesz to Twoja Glizdunia raczej typem wrazliwym jest, wiec z taka
      mata to jeszcze ostroznie.Jak pisalam juz kiedys moj Matus przez pierwsze 3m-ce
      ryczal duzo i bardzo ostro reagowal na jakies nowe bodzce.Jak mial 2,5 m-ca to
      madrzy rodzice polozyli go na macie....Matus nie wiedzial o co chodzi, patrzyl
      tylko jak zaklety na palaki...az zaczal ryczec.I tak ryczal do
      wieczora!!Jezu!!schowalismu mate gleboko i wyjelismy m-c pozniej.Juz bylo okwink

Do tej pory z niej korzysta a raczej stara sie, bo sie co chwile wyturluje z
      niej na podlogesmile)ale fajna rzecz naprawde.My mamy jakas zwykla, pozyczona od
      sasiadki.Pozawieszalam mu rozne zabawki, grzechotki itp i mysle, ze jest rownie
      edukacyjna jak Tiny Lovesmile)Wazne, zeby bylo duzo kolorowcyh, wydajacych dzwieki
      z roznych materialow zabawek na roznych wysokosciach, aby dziecko i reka i noga
      moglo sobie machnacsmile)

Ale czy jest to niezbedne do prawidlowego rozwoju to smiem watpicwink)ale dobrym
      "zapychaczem" czasu jest.To fakt.Matus potrafi nawet godzine sie na niej turlacsmile
      • schaapje Re: nie za szybko z ta mata 19.08.05, 21:00
        znaczy przedwkowaliscie mate? smile to tak jak my misie - Darek kupil Lidce na
        imieniny takie trzy misie na gumeczce ktore sie do wozka przypina i
        przypielismy je do fotelika, w ktorym siedzi. machala nozka (jeszcze dosc
        przypadkowo)i misie grzechotaly. tatus mial frajde i Lidzia tez. do czasu smile po
        jakis 15 min zabawy zaczela wyc i tez nie dalo sie jej uspokoic. potem przez
        tydzien misie byly dawkowane po 2-3 minuty dziennie smile. juz jest ok i nawet po
        glowie dostaja, ale juz uwazamy z nowosciami....

a do kiedy dziecko interesuje sie taka mata??? znaczy czy to jest zakup na dwa
        miesiace, czy na dluzej?
        • viviene12 ja Myszowi dawkuje 19.08.05, 21:26
          odkad skonczyl 3 mieisace po kilka-kilkanascie minut dziennie. Problem w tym, ze
          on jeszcze nie umie chwytac, wiec n aplecach taka sobie zabawa, lepiej podobaja
          mu sie lusterko i szeleszczace ucho slonia.
    • mama_olka u nas mata to byl niewypal 19.08.05, 21:51
      Dostalismy w prezencie. Olek sie grzecznie przy ofiarodawcach pobawil a potem
      ja kompletnie olal. Strasznie mnie rozczarowal bo czytalam na forum o
      godzinnych posiedzeniach na macie i bylam pelna nadziei.
      • viviene12 pelna nadzieji:-) 19.08.05, 21:54
        to i tak Dobrze Wychowany Mlody Czlowiek z niego, ze nie olal od poczatkusmile)
        • mama_olka Re: pelna nadzieji:-) 19.08.05, 22:35
          No, naprawde wygladal przy nich na zainteresowanego. Udawal znaczy...
          • schaapje Re: pelna nadzieji:-) 19.08.05, 22:36
            to moze chcesz pozyczyc Lidce? zeby zobaczyla, czy jej sie spodoba... smile
            • mama_olka Re: pelna nadzieji:-) 19.08.05, 22:40
              Chetnie, ale troche ja rozebralismy na czescismile Mysle ze Olek rozstanie sie z
              nia bez zadnego bolu...
              • schaapje Re: pelna nadzieji:-) 19.08.05, 22:55
                a da sie ja poskladac?
                • mama_olka Re: pelna nadzieji:-) 19.08.05, 23:07
                  Tak, jutro postaram sie zlozyc. Ona jest dosc zwykla, polska, ale na palakach
                  mozna duzo roznych rzeczy powiesic.
                  • schaapje chetnie dokupie/pozycze 20.08.05, 08:19
                    to polskie cudo smile. tylko powiedz, skad jestes smile
                    ja z warszawy...
                    • mama_olka Re: chetnie dokupie/pozycze 20.08.05, 09:37
                      No cos ty, oddamy Ci za darmo, tylko ona jest naprawde bardzo skromna. Tez
                      jestesmy z Warszawy. A moze jestes zainteresowana nosidelkiem, z Mothercare?
                      • schaapje Re: chetnie dokupie/pozycze 20.08.05, 10:15
                        moj ukochany uwielbia ulepszac (slodowy i 'zrob to sam' to byl chyba jego
                        ulubiony program smile wiec na pewno sobie ja wzbogacimy smile)

prawde mowiac mialam nadzieje uniknac nosidelka.... a czemu sie pozbywasz?
                        • mama_olka Re: chetnie dokupie/pozycze 21.08.05, 17:55
                          Sorki schaapje, ale mialam pracowito-wizytowy weekend. Juz wyjasniam, chcemy
                          sie pozbyc nosidelka bo: a) mamy bardzo male mieszkaniewink, b) uzylismy go
                          raptem pare razy bo Olek jest duzy i ciezki a poza tym juz sie sam
                          przemieszcza. Jak chcesz sprobowac jak sie nosi Glizdeczke to chetnie
                          pozyczymy. Wysle Ci wieczorem zdjecie i moje namiary na priva.
                          • schaapje oki - to ja czekam :) 21.08.05, 19:55

• poleczka2 Re: O co chodzi z tymi matami 20.08.05, 21:08
      Ja mam takie maty, można mieć z dwoma pałąkami przecinającymi się lub jednym.
      Ja wolę z jednym szczerze mówiąc bo moja mata składa się i zapina na zamek po
      czym mogę ją wetknąć za kanapę i mieć więcej podłogi. Taką z dwoma też mam ale
      rzadko używam rozłożoną choć sam dywanik używam bez pałąków. Mam też matę bez
      pałąków tylko z naszytymi zwierzętami które szeleszczą, grzechoczą itd. Dziecko
      tarci zainteresowanie gdy zaczyna raczkować, tak było w przypadku moich dwóch.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka