Dodaj do ulubionych

Jak wyrobić paszport dziecku?

30.06.07, 12:01
Chodzi mi głównie o zdjęcie. Teraz są podobno bardzo ostre przepisy jeśli
idzie o zdjęcie. Musi się ono zgadzać z szablonem, który jest w urzędzie. A
co z 15 miesięcznym dzieckiem? On nie rozumie, że ma się nie ruszać i ustawić
odpowiednio... Czy u takich dzieci wystarczy zwykłe zdjęcie twarzy?? I ile
się czeka na paszport?
Obserwuj wątek
    • wiolina31 Re: Jak wyrobić paszport dziecku? 30.06.07, 13:08
      Właśnie dzisiaj zrobiłam mojej 17-miesięcznej córci zdjęcie do paszportu.
      Grzecznie siedziała na stołeczku a ja trzymałam ją tylko w pasie (można też
      trzymać bardziej wiercące się dziecko na kolanach i maksymalnie się "odgiąć").
      Nic trudnego.
      Pzdr.
    • wiolina31 Re: Jak wyrobić paszport dziecku? 30.06.07, 13:09
      W Szczecinie czeka się podobno 1 miesiąc.
      • ulfa dziękuję za informacje 30.06.07, 13:17
    • mamainki Re: Jak wyrobić paszport dziecku? 30.06.07, 13:34
      Ja wyrabiałam paszport córce jak miała 7 m-cy.Właściwy rozmiar zdjęcia dopasują
      w zakładzie fotograficznym,tylko musisz powiedzieć ze chodzi o zdjęcia
      paszportowe.I do podpisania zgody na wyrobienie paszportu, potrzebna jest
      obecność obojga rodziców(opiekunów).Ja za paszport płaciłam 30 zł.,ale teraz
      chyba jest więcej.I tez czekałam miesiąc.
      • ulfa Re: Jak wyrobić paszport dziecku? 30.06.07, 15:22
        co to znaczy, że potrzebna jest obecność obojga rodziców? Musimy być razem w
        urzędzie? Czy wystarczy, że będą nasze podpisy na formularzu??
        • kajak75 Re: Jak wyrobić paszport dziecku? 05.07.07, 12:02
          tak, w urzedzie musza byc oboje rodzice wraz dzieckiem.
    • shady27 spokojnie, dziecko wytrzyma 30.06.07, 13:39
      ja tez sie tego balam, ale poszlam z mlodym do fotografa, musialam mu tylko wytlumaczyc, ze nie wolno sie smiac. Wyszedl na zdjeciu jak 3-latek, bardzo powaznie, zwazywszy,ze mial 16 miesiecy smile
    • mamainki Re: Ulfa 30.06.07, 15:57
      Sam formularz do wypełnienia bierzesz do domu.A do podpisania zgody na wydanie
      dziecku paszportu,muszą być oboje rodzice w urzędzie.Tego nie wyniesiesz ze
      sobą.No chyba ze masz zgodę drugiego rodzica, potwierdzoną notarialnie.
      • iza198331 Re: Ulfa 30.06.07, 21:23
        My tez potrzebowalismy paszport dla naszego synka zeby mogl do mnie przyjechac( pracowalam jakis czas za granica) Musialam przed wyjazdem isc do notariusza wydac zgode na paszport, a tata mogl isc sam wyrobic paszport. Zrobil zdiecia w naszym miescie, ale co sie okazalo trzeba bylo robic jeszcze raz na miejscu w biurze paszportowym.

Pozdrawiam.
    • disable Re: Jak wyrobić paszport dziecku? 01.07.07, 14:38
      A u nas zdjęcia nikt nie sprawdzał na żadnym szablonie.Podobno u dzieci do 5-ego
      roku życia nie są tak rygorystycznie przestrzegane zasady w związku ze zdjęciem.
      Obydwoje rodzice wraz z dzieckiem muszą być przy złożeniu dokumentów na paszport
      . Może też jeden rodzic napisać upoważnienie z potwierdzonym przez notariusza
      podpisem na wyrobienie paszportu, lub też jeśli jest za granicą to upoważnienie
      potwierdzone przez ambasadę. Paszport miał być za miesiąc od złożenia, ale można
      dzwonić po ok dwóch tygodniach, nasz właśnie po takim czasie już był gotowy. Z
      tym, że teraz jest okres wakacyjny, więc można czekać dłużej, ale do miesiąca
      powinni się wyrobić.
      • luna333 Re: Jak wyrobić paszport dziecku? 01.07.07, 14:58
        ja wyrabiałam dowód osobisty (jadę w granicach UE) grunt że musieliśmy się z mężem oboje stawić i przy babce podpisać na formularzu i napisać podanie z uzasadnieniem czemu ów dowód wyrabiamy/ co do zdjęcia to mój siedział mi na kolanach po czym fotograf zrobił retusz czyli mnie z tła wyciął ale buzi synek nie ma na zdjęciu zamkniętej tylko lekko uchyloną - przyjeli w urzędzie bez problemu
        • ulfa dzięki wielkie raz jeszcze :) 01.07.07, 22:42

• crusk Re: dzięki wielkie raz jeszcze :) 01.07.07, 23:10
            Ulfa, przy składaniu wniosku musicie być wszyscy (rodzice + dziecko) - nie wiem,
            czy tak jest wszędzie, ale u nas było.
            Odbiór za ok. miesiąc, już bez zjazdu rodzinnego, wystarczy jedno z rodziców.
            Wniosek weź wcześniej, możesz spokojnie wypełnić. Część pól dzieliliśmy na pół,
            bo trzeba było wpisać dokładne dane obojga rodziców.
            Sprawdź opłaty – składając wniosek musisz mieć ze sobą potwierdzenie wpłaty. Nie
            wiedziałam o tym, ledwie uprosiłam, że dowiozę pokwitowania bez dziecka.
            Co do zdjęcia - fotografowie mają metody na maluchów.
    • jkl13 Re: Jak wyrobić paszport dziecku? 02.07.07, 11:37
      dziecko u fotografa możesz trzymać, więc zdjęcie na pewno uda się zrobić
      (najwyżej zrobisz kilka ujęć i wybierzesz to najlepsze).
      Opłata wynosi 30 zł, na paszport czeka się miesiąc. Przy składaniu wniosku
      muszą być oboje rodzice WRAZ Z DZIECKIEM. I to niezależnie, czy dziecko ma 2
      miesiące, 2 lata czy lat 17. przy odbiorze może być już tylko jeden rodzic
      (chyba że dziecko ma ukończone 13 lat, to wtedy wraz z dzieckiem).
      Do wniosku załaczasz dwa zdjęcia i odpis skróconego aktu urodzenia dziecka.
      Musicie też w urzędzie okazać swoje dowody osobiste.
      • kasiapfk Re: Jak wyrobić paszport dziecku? 02.07.07, 15:18
        wyrabiałam 5 miesięcznemu maluchowi i nie musiałbyć z nami w urzedzie. Za to
        oboje musieliśmy tam być przy składaniu wniosku.
      • zorina Re: Jak wyrobić paszport dziecku? 03.07.07, 01:06
        A my właśnie czekamy na paszport naszego trzylatka. Musieliśmy być w trójkę i
        powtórzę jeszcze ten akt urodzenia - bo ja przez to dwa razy jeździłam tongue_out
        • ulfa Re: Jak wyrobić paszport dziecku? 03.07.07, 11:11
          Trzeba w urzędzie mieć akt urodzenia malucha?? Dobrze zrozumialam??
          • luna333 Re: Jak wyrobić paszport dziecku? 03.07.07, 21:57
            ja przy wyrabianiu dowodu faktycznie miałam odpis skrocony aktu urodzenia malucha no i opłata za dowód 30zł nie wiem jak z paszportem
            • martyskaa Re: Jak wyrobić paszport dziecku? 03.07.07, 22:18
              a paszport dla dziecka jest wazny tyle samo czasu co dla doroslego? to znaczy 10
              lat?
              • zorina Re: Jak wyrobić paszport dziecku? 04.07.07, 09:14
                Paszport dla dziecka trzeba częściej zmieniać, chociażby dlatego, że trzeba
                uaktualniać wygląd dziecka.
          • crusk kilka rzeczy niezbędnych... 03.07.07, 23:13
            ... w momencie składania wniosku
            - wniosek
            - 2 zdjęcia
            - odpis aktu urodzenia dziecka
            - dowód wpłaty (opłata paszportowa )
            - dziecko
            - rodzice + ich dokumenty tożsamości

Chyba wszystko.
            Urzędnik przyjmujący wniosek informuje kiedy i gdzie odebrać paszport (wniosek
            składa się w powiecie, paszport odbiera się w urzędzie wojewódzkim).
            Oczekuje się ok. miesiąca, odebrać może jeden rodzic.
            Paszport dla dziecka ważny jest 5 lat.
            • xixx Re: kilka rzeczy niezbędnych... 04.07.07, 21:24
              Gdzie sie dokonuje tej opłaty za paszport? Chwile przed złożeniem wnisku można?
              Mówię o warszawie, odział na Al. Solidarności?
              • crusk Re: kilka rzeczy niezbędnych... 04.07.07, 21:39
                Konto i wysokość opłaty sprawdź w biurze , w którym składasz paszport (powiat),
                opłata np. na poczcie. Trzeba mieć potwierdzenie wpłaty.
              • ulfa xixx 05.07.07, 10:30
                Jakbyś się dowiedziała gdzie dokonuje się opłaty to daj znać..., też będę
                musiała załatwiać papiery w tym urzędzie smile
                • kajak75 Re: xixx 05.07.07, 12:05
                  wplaty dokonujesz w kasie ratusza - wejscie B - trzeba wejsc w ta glowna brame i
                  na lewo. Kasa jest w pok. szescdziesiat cos, ale pelno jest karteczek- drogowskazow.
    • wiktorka99 Re: Jak wyrobić paszport dziecku? 05.07.07, 10:38
      Paszport dziecka jest wazny 10 lat , moja corcia miala wyrabiany jak miala
      tydzien teraz ma 2 latka i byl aktualizowany 3 razy- daje sie nowe zdjecie i
      laminuja nowa kartke z aktualnym zdjeciem
      • xixx Re: Jak wyrobić paszport dziecku? 05.07.07, 11:58
        Paszport dziecka jest ważny maksymalnie 5 lat, przynajmniej teraz, na stronie
        Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego znajdziesz wszystkie wymagane dokumenty,
        przepisy i numer konta do wpłat. nie chce mi sie teraz ich strona otworzyć bo
        chciałam Ci wkleic linka ale wpisz w Google i znajdziesz. Lepiej wpłacić
        wcześniej bo nie w każdym miejscu gdzie się składa wniosek jest kasa do wpłat.
      • kajak75 Re: Jak wyrobić paszport dziecku? 05.07.07, 12:06
        os sierpnia zeszlego roku juz nie. Paszport dla dziecka wazny jest 1 rok, ale
        mozna od razu zlozyc wniosek na 5 letni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka