kasia236 17.11.07, 20:38 Ciekawa jestem czy wychodzicie na chwilę z łazienki,kiedy kąpią się wasze trzylatki,czy jesteście przy nich cały czas ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
24lena Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 17.11.07, 20:52 dziecko,jest tylko dzieckiem. Wstanie,poslizgnie sie,upadnie i tragedia gotowa.Osobiscie bym nie ryzykowala,ale mam troche mniejsze dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
agulka04 Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 17.11.07, 21:11 ja czasem wychodzę, np. po piżmakę dla niej ale zazwyczaj siedzę na ubikacji i czytam książkę (u niej kąpiel trwa całe wieki...), ona nie próbuje wychodzić ale np. kładzie się na brzuchu i udaje, że pływa więc wolę ją pilnować Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 17.11.07, 21:32 agulka04 napisała: > ja czasem wychodzę, np. po piżmakę dla niej ale zazwyczaj siedzę na ubikacji i czytam książkę Tak samo jak ja Na chwilę zdarza mi się syna zostawić, ale staram się ograniczyć to do minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia236 Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 17.11.07, 21:39 Chodzi mi właśnie o takie wychodzenie na chwilkę. Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
em73 Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 17.11.07, 21:57 Jesli juz musze zostawic na chwilke moja 2.5latke (np. wyjsc po pizame) to karze jej spiewac lub cos do mnie mowic, wtedy ja slysze i wiem ze przynajmniej jeszcze ma glowe nad woda. Ale to nie trwa dluzej niz minute i staram sie zeby do takich sytuacji nie dochodzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
reyka Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 17.11.07, 22:22 jak musze wyjsc po pizamke i to na chwilke. teraz zreszta coraz rzadziej, bo kapie sie razem z bratem (15 m-cy) a tu a jakis wypadek nietrudno. zazwyczaj staram sie miec wszystko przy sobie, pod reka. Odpowiedz Link Zgłoś
travka1 Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 17.11.07, 22:50 ja mam jeszcze male dziecko ale nie bede zostawiala bo to tylko dziecko,z tym ,ze pomysl jednej z mam o tym spiewaniu to jest dobre i warte wykorzystania natomiast zaskoczyli mnie ostatnio znajomi.Ona naskoczyla na meza,ze zostawil ich corke (2,5 roku) samą w wannie,ale nie chodzilo o to ,ze moglo dojsc do nieszczescia ale o to,ze woda wystygla i mala ma teraz katar!bylam w szoku.. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkaela Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 17.11.07, 23:24 Mam dwulatka i zostawiam go samego. Drzwi zostawiam otwarte, jestem w pokoju obok. Slysze co sie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 17.11.07, 23:43 Gratuluje glupoty agnieszkoelo, strzezonego Pan Bog strzeze! Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 17.11.07, 23:41 zostawiałam samego 1,5 roczniaka i dwulatka teraz też. Raczej wchodzę na chwilę żeby zajrzeć co u niego. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 18.11.07, 16:02 Identycznie jak ja. No, to będą nas linczować razem . Odpowiedz Link Zgłoś
makbyt Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 17.11.07, 23:41 A to się zdziwilam! Ja swoje dziecko 3,5letnie zostawiam w wannie samo co najmniej już 1,5 roku. Mam siedzieć i na nie patrzeć? Przecież to jest już duże dziecko i uslyszę jak coś się stanie Odpowiedz Link Zgłoś
kitka20061 Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 18.11.07, 01:00 Tylko jak coś się stanie to niestety będzie już za późno na ratunek!!! Znam osobiscie dziecko, które mama zostawiła na chwilkę w wannie i poszła otworzyć drzwi. Dziecko było ciekawe kto to, poślizgnęło się, przytopiło, zadławiło i niestety do końca życia będzie kaleką. A wszystko trwało doprawdy chwilkę. Nie lubię jak ktoś jest nadopiekuńczy, bo dziecko musi się przewrócić, zetrzeć kolano, czy nabić guza, ale niestety z wodą nie ma żartów. Odpowiedz Link Zgłoś
blueluna Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 18.11.07, 08:22 > Tylko jak coś się stanie to niestety będzie już za późno na ratunek!!! Samo siedzenie w lazience tez moze nie wystarczyc bo nie uchroni dziecka np. przed zadlawieniemi sie woda czy wpadnieciem pod nia i zachlysnieciem. A malo ktora matka tak naprawde wie jak potem ratowac dziecko. Dla mnie wiekszym zabezpieczeniem jest wlewanie do wanny, brodzika po protu niewielkiej ilosci wody. Na dno, jesli jest sliskie, mozna klasc mate antyposlizgowa. I przede wszystkim umiejetnosc udzielania pierwszej pomocy. > Znam osobiscie dziecko, które mama zostawiła na chwilkę w wannie i >poszła otworzyć drzwi. Dziecko było ciekawe kto to, poślizgnęło >się, przytopiło, zadławiło i niestety do końca życia będzie kaleką. >A wszystko trwało doprawdy chwilkę. No i widzisz, matka siedziala zawsze przy dziecku, pilnowala go w kazdej chwili, raz wyszla i sie stalo. Byc moze przez to siedzenie zawsze nalewala wiecej wody do wanny? Moj synek kapie sie w brodziku, ma 2 lata i 3 miesiace, kapie sie pol na pol - z nami i bez nas. Nalewamy nie za wiele wody, moze sie w niej taplac, bawic ale musialby stracic przytomnosc zeby sie zadlawic - zreszta drzwi sa otwarte, zagladamy do iego gdy tylko na chwile zrobi sie cicho. Takie porzadne mycie jest na koniec, ze splukiwaniem. >Nie lubię > jak ktoś jest nadopiekuńczy, bo dziecko musi się przewrócić, zetrzeć kolano, cz > y nabić guza, ale niestety z wodą nie ma żartów. Tak samo z upadkami czy urazami glowy. Wszedzie trzeba zachowac rozsadek, ale i nie byc nadopiekunczym. Takie jest moje zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
mala300 Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 18.11.07, 13:03 zeby sie woda zachylsnac nie musi jej byc pod brode.moze byc tez niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
blueluna Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 18.11.07, 17:50 > zeby sie woda zachylsnac nie musi jej byc pod brode.moze byc tez > niewiele. Oczywiscie, tak samo jak dziecko moze zabic sie spadajac z lozka, moze smiertelnie sie zadlawic podczas jedzenia, moze potknac sie podczas biegania i uderzyc glowa w asfalt. Nie mozna nad dzieckiem caly czas stac. Ja minimalizuje ryzyko groznego wypadku (malo wody w brodziku), ale daje dziecku spory kredyt zaufania i mozliwosc uczenia sie na wlasnych bledach. Oczywiscie - bedac "tuz za drzwiami". Odpowiedz Link Zgłoś
mala300 Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 18.11.07, 18:15 akurat uczenie 'samodzielnosci' dziecka przez zostawienie go samego w wannie z niewielka iloscia wody, jak dla mnie, troche nietrafiony pomysl. bo taki blad w wannie moze byc pierwszym i ostatnim zrobionym przez dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 18.11.07, 18:36 podobnie może być podczas samodzielnego jedzenia, picia z butelki czy niekapka, przejścia po podłodze w domu po tej samej po której biegało już 100 razy itd., zabawy misiem któremu właśnie urywało sie oczko. Możesz się odwrócić, nie zdążyć dobiec, zagadać się przez telefon... Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: jdylag75 18.11.07, 18:57 Ja bym jednak nie porownywala swiadomego narazania dziecka na niebezpieczenstwo - jakim jest niewatpliwie samotna kapiel w wannie - do przypadkow losowych - takich jak przewrocenie sie lub zachlysniecie. Polecam przeczytanie linkow, ktore zalaczylam ponizej z wykazem elementarnych zasad bezpieczenstwa w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: jdylag75 18.11.07, 22:20 Każdy zna siebie, zna najlepiej swoje dziecko i wie czy może spuścić z oka swoje 1,2 czy 15-letnie dziecko w jakich okolicznościach i w jakim momencie. Taką wiedzę nabywa się na podstawie obserwacji i doświadczenia z własnym dzieckiem, a nie na podstawie anonimowej pseudo-ankiety na forum, większość dorosłych osób zna zagrożenia i zasady bezpieczeństwa i wie na ile może sobie pozwolić również w odniesieniu do opieki nad dzieckiem. Nie namawiam na brawurę tylko rzeczowy ogląd sytuacji, każdy robi jak uważa. Ciekawe, ze "wpadki" zdarzają się przeważnie przewrażliwionym rodzicom (obserwacja wieloletnia na dużej próbie). Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: jdylag75 18.11.07, 22:49 Ciekawe na jakiej duzej )) - próbie oczywiscie. I jakie to wypadki zdarzaja sie przewrazliwionym rodzicom Pozostawienie dziecka samego w wannie, to zwykla lekkomyslnosc i nie szukalabym na sile zadnych usprawiedliwien typu znam swoje dziecko albo wychodze, bo mi sie nudzi ;/ Jak dla mnie porazka i kompletny brak wyobrazni. No ale jak to sie mowi "latwo przyszlo latwo poszlo". Mnie latwo nie przyszlo wiec nie wychodze z lazienki. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: jdylag75 18.11.07, 22:56 Dużej, stara jestem i lubię ten temat, szczególnie lubię słuchać wywodów panikar które się naczytały. Mnie też łatwo nie przyszło, a nawet jeśli by mi łatwo przyszło to gdyby sie coś stało, to... Powiedz jaka jest granica? Dla, że każdego inna to pewne. BTW,pytanie autorki wątku brzmiało czy zostawiacie..., a nie "jaka jest wasza opinia" Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: jdylag75 19.11.07, 07:51 Jakaś rozsądna kobieta na forum Zaraz Cię zjedzą)) Co do wypadków, to faktycznie zawsze matki tłumaczą się, że zawsze pilnowała i zostawiła tylko na chwilę... Te zawsze zostawiane wiedzą, że nikt za nimi nie stoi i nie myśli za nie, więc uważają na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
bogibogi Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 20.11.07, 14:50 Zostawiłam mojego 3-latka na chwilkę - piżamka czy coś takiego. I rezultat - nie ma 2 ząbków. Tak szalał, że sie poślizgnął i wypadek gotowy. Dobrze, że to tylko zęby. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 18.11.07, 01:50 Zostawiam 3 latka razem z 5 latkiem. Drzwi od łazienki otwarte, ja w kuchni która połączona jest z łazienką. Gdybym miała cały czas pilnować, w upały pół dnia musiałabym przesiedzieć w łazience. Kąpią się razem i cały czas jest taki hałas, że nawet śpiewać nie muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
gika_gkc Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 18.11.07, 07:08 zostawiam, drzwi mam otwarte i jestem w promieniu 2-3 metrów zaglądam do niego co chwile Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 18.11.07, 09:49 Mam prawie czterolatka i jesli zostawiam go samego w wannie to tylko na kilka sekund, zeby wyskoczyc po pizame. Kapiel u nas trwa okolo 20 minut i jest okazja do zabawy z dzieckiem. Nie wyobrazam sobie zostawienia dziecka 1,5 rocznego samego w wannie. W zeszlym miesiacu moi tesciowie byli na pogrzebie dziecka wlasnie 1,5 rocznego, ktorego mamusia zostawila w lazience i poszla do innego pokoju. Jak wrocila, to dziecko juz nie zylo. Zostala aresztowana zaraz po pogrzebie. Wszystko to wydarzylo sie w Stanach, ale jak widac i u nas mamy takie "kwiatki". Oczywiscie tesiowa zadzwonila spanikowana, zeby mi powiedziec cobym nigdy Malego nie zostawiala samego w wannie Nie zostawiam i wam tez nie radze. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 18.11.07, 10:08 Zostawiałam odkąd dziecko miało jakieś 8 m-cy. Mógł siedzieć w wannie godzinami, wiec chyba bym zdechła z nudów w tej łazience. Zostawiałam tylko otwarte drzwi, żeby słyszeć co się dzieje. Teraz mam tylko prysznic, więc pomagam mu się myć (ma 1,5 roku) no ale to trwa krócej. Starsze dziecko korzysta z łazienki samo odkąd skończyło mniej więcej 3,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 18.11.07, 10:57 dobrze, ze sie biedaczek "nie zdechl" (!) w tej wannie z przeziebienia albo sie nie utopil Mam nadzieje, ze zartujesz, a jesli jednak nie to jest gorzej w narodzie niz myslalam. Po co niektorym dzieci... nie wiem Podrzucam troche linkow o bezpieczenstwie dziecka w domu moze cie sie oczy otworza. Wszyscy pisza, zeby nie zostawiac dziecka samego w wannie do wieku okolo 4 lat, ale oni pewnie nie wiedza jak to jest "umierac z nudow". www.homohomini.org/ogrodek/Oartykuly/abchrondziecko.html www.stomik.com/ginekolog.php?strona=546 www.literka.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=11165 dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,74278,632285.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 18.11.07, 12:38 mw144 napisała: > Zostawiałam odkąd dziecko miało jakieś 8 m-cy. Mógł siedzieć w wannie godzinami > , wiec chyba bym zdechła z nudów w tej łazience. :-0 :-0 :-0 Niesamowite. Odpowiedz Link Zgłoś
agu100 Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 18.11.07, 12:54 Mój synek ma 3,5 roku. Nie zostawaim go samego w łazience podczas kąpieli. Widząc jakie pomysły przychodzą mu do głowy, najzwyczajniej w świecie bałabym się. Ja ktoś się nudzi zawsze można poczytać gazetę. Odpowiedz Link Zgłoś
mala300 Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 18.11.07, 13:05 pizamki,reczniczki, pieluszki mozna wczesniej przyniesc do lazienki. nie ma wtedy potrzeby wychodzena na chwilke. dla mnie to troche nierozwazne. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 18.11.07, 13:23 Córkę zostawiam samą odkąd skończyła 1,5 roku. Wchodzę co chwilę, ale gdyby coś się stało, to bym usłyszała na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Nie! Mam 3,5-latkę i 2,5-latkę, kąpią się razem i 18.11.07, 21:31 kiedyś Ola popchnęła Adę. Zanim zdążyłam zerwać się z krzesła (siedziałam obok wanny) twarz Dusi zniknęła pod wodą (której było może ze 30 cm, może mniej). Potem okazało się, że woda nawet nie nalała jej się do nosa i ust tak szybko ją wyciągnęłam. Zawsze ktoś jest z nimi, kiedy się kąpią - albo ja albo tata. To jedna z moich 2 obsesji - drugą jest oparzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonatyl Re: Nie! Mam 3,5-latkę i 2,5-latkę, kąpią się raz 18.11.07, 21:48 Ja też mam obsesję "zawodową". Pracuję w Domu Pomocy Społecznej dla dzieci i mam w grupie chłopca 7 letniego który w wieku 2 lat został sam w ogródku przy 15-cm oczku wodnym....Od pięciu lat jest w śpiączce pourazowej bo "udało się" go odratować,ale czy na pewno??? Mój strach przed wodą jest wręcz chory,moje dziecko jest trzymane za rączkę nawet w kałuży!!Ale to faktycznie zawodowe zboczenie.. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurna Re: Nie! Mam 3,5-latkę i 2,5-latkę, kąpią się raz 18.11.07, 22:12 mam to samo ,panicznie boje sie wysokosci i wychylanie dzieca przez okno, czy nawet sam pobyt na balkonie. potem poparzen i na koncu wody. uwazam ze zostawianie tak malego dziecka w wannie to kuszenie losu Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Nie! Mam 3,5-latkę i 2,5-latkę, kąpią się raz 18.11.07, 22:51 A ja po wypadku coreczki Ewy Blaszczyk mam fobie zachlysniecia. Odpowiedz Link Zgłoś
graniasta Re: a ja zostawiam mojego 2,5 latka 19.11.07, 04:54 A ja zostawiam mojego 2,5 latka od kilku miesiecy - jestem za sciana, drzwi mam otwarte i slysze jak sie bawi. Czesto tez do niego zagladam. Ktos slusznie zauwazyl, ze jesli dziecko sie poslizgnie, uderzy to nawet siedzac w lazience nie zapobiegniemy temu. Dzieci nadmiernie pilnowane maja najczesciej tendencje do robienia glupstw jak tylko sposci sie je z oczu. Owszem, z woda nie ma zartow, ale nalewamy jej niewiele - do nieduzego brodzika, z antyposlizgiem. Moje dziecko zna zasady - nie lejemy wode na podloge, nie skaczemy itp. i w miare je przestrzega, bo lubi sie kapac, a wie ze jesli bedzie za bardzo rozrabial to go z wody zabiore. Odpowiedz Link Zgłoś
rotera Re: Nie! Mam 3,5-latkę i 2,5-latkę, kąpią się raz 20.11.07, 08:53 w momencie jak starszy zaczal raczkowac najpierw ogrodzilam oczko, potem je jednak zasypalam, starszy nigdy tam nie podszedl, bo plotek, ale mi nie dawalo spokoju i zlikwidowalam Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 19.11.07, 07:41 Moj tez jak mial ok. 2 lat zaczal byc zostawiany - ale caly czas zagladalam czy trzyma sie zakazow. Dzis ma 4 lata i nadal nie zlamal zasad, kladzie sie n apleckach i brzuszku tylko jak ja jestem, nie wstaje i nie wyglupia sie. zutopic sie mozna nawet w lyzeczce wody, dlatego wole uczyc i pokazywac jak tego uniknac anizeli pilnowac non stop. Pierwsza pomoc mam skonczona. A jak sie bawi w baseniku to tez siedzicie nad nim czy kolo niego - pare metrow dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
agnes0101 Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 19.11.07, 08:34 Nie rozumiem waszej przesadnej paniki. Niebezpieczeństwa czychają wszędzie i zwariowałabym gdybym na każdym kroku pilnowała małego. Osobiście uważam że im wcześniej będzie przyzwyczajało się dziecko do jako takiej samodzielności tym będzie ostrożniejsze. Raz czy dwa się "sparzy" to będzie ostrożniejsze. Nie można jednak generalizować bo dzieci są różne i najlepiej każdy rodzic zna możliwości własnego dziecka. Mój synek zaczął zostawać sam w wannie gdy miał mniej więcej 1,5 roku. Początkowo siedzieliśmy obok i go obserwowaliśmy, jak poczuł się trochę pewniej zaczęliśmy wychodzić na chwilę. Owszem parę razy zdarzyło się jakiś wypadek, ale z każdym kolejnym mały był ostrożniejsze. Teraz ma 3 lata (kończy w grudniu) i od roku przesiaduje sam w wannie conajmniej po pół godziny dziennie. Oczywiście drzwi są otwarte i czasami wchodzimy zobaczyć co robi i tyle. Dodam że uwielbia pełną wannę wody, więc wlewam mu gdzieś do wysokości piersi. MAły nurkuje, udaje że pływa etc. Myślę że w moim przypadku jestem o tyle spokojniejsza że od 9-go miesiąca jego życia chodzimy regularnie na naukę pływania i mały czuje się w wodzie jak ryba. Za chwilę pewnie mnie zlinczujecie, ale moje dziecko jest naprawdę bardzo ostrożne i wie co może grozić mu w wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
asientos Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 20.11.07, 12:14 u mnie podobnie - dziecko po dwóch latach basenowania zostaje w wodzie samo. Paszcza jej się nie zamyka, drzwi otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 19.11.07, 12:32 nie mam wanny a jedynie brodzik ale na tyle głęboki,że wody można do niego nalać. Moja córka odkąd skończyła 3 lata kąpie się sama.Jedynie przy myciu głowy jej pomagam. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: dr Spock naw/w temat 19.11.07, 14:06 Mysle, ze kazda matka ma w domu "biblie" dra Spock'a "Dziecko. Pielęgnowanie i wychowanie", ale jesli nie to zacytuje pare zdan. www.pedagogika.com.pl/product/432.html Rozdzial 13. Podstawowe zasady bezpieczenstwa. "Urazy odniesione w wypadkach sa przyczyna wiekszej liczby zgonow wsrod dzieci powyzej roku zycia niz wszystkie choroby razem wziete. Dzieci gina glownie w nastepstwie wypadkow drogowych, pozarow oraz utonięć. (...) większosc "nieszczesliwych wypadkow" i powstalych w ich wyniku obrazen mozna latwo uniknac. (...) pierwszy krok na drodze zapobiegania wypadkom to realistyczne myslenie. Utoniecia zajmuja trzecie miejsce w statystyce smiertelnych wypadkow wsrod dzieci do 12 roku zycia. Male dzieci najczesciej topia sie w wannie: wystarczy niefortunne obsuniecie sie pod wode na kilka doslownie chwil - np. tyle czasu ile zajmuje ci odebranie telefonu - zeby dziecko sie utopilo, jezeli buzia znalazla sie pod powierzchnia. Nie ma dotychczas wiarygodnych badan, ktore by wykazaly, ze wczesna nauka plywania (...) zapobiega utonieciom malych dzieci w wannach, basenach, stawach (...). Dzieci ponizej 5 roku zycia, nawet jesli pobieraja lekcje plywania, nie maja dosc sily i psychoruchowej sprawnosci, aby w warunkach zagrozenia "wyplynac" z opresji. Nie jest nawet wykluczone, ze wczesnie rozpoczeta nauka plywania zwieksza ryzyko, gdyz daje dzieciom i ich rodzicom zludne poczucie bezpieczenstwa. Chronienie dzieci przed utonieciem polega na nieustannym nadzorze rodzicow czy osob, pod ktorych opieka zostawiaja dziecko. Oto podstawowe zasady, ktore musza byc przestrzegane: 1. Dziecka do 5 roku zycia nie wolno zostawiac samego w wannie nawet na moment. Nie wolno tez zostawiac go w wannie pod opieka innego dziecka, ktore nie skonczylo 12 lat. Jezeli musisz odebrac telefon lub podejsc do dzrwi wyjsciowych, zawin nawet namydlonego malca w recznik i zabierz go ze soba. (...) Mysle, ze komentarz nie jest porzebny. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asientos Re: dr Spock naw/w temat 20.11.07, 12:15 nie posiadam rzeczonej biblii. Przy pierwszym dziecku czytałam, co mi w ręce wpadło, przy drugim wywaliłam poradniki. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa-75 Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 20.11.07, 00:16 Zostawiam samego. Z tym, że synek nie kąpie się w dużej wannie, tylko w małej wanience, w której się ledwo mieści siedząc (jest za duży na wanienkę, ale inaczej nie chce się kąpać). Wcześniej (gdy był mniejszy) nigdy go samego nie zostawiałam. Gdy zacznie się kąpać w dużej wannie, znów będę przy nim siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
zena24 Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 20.11.07, 09:07 U mnie tak samo,zostawiam samego, ponieważ siedząc w małej wanience ma rzeczywiście niewiele miejsca na jakiekolwiek "nurkowanie"Ma sporo zabawek więc jest zajęty,a ja mam czas na przygotowanie kolacji.Drzwi zostawiam otwarte,nasłuchuje,pytam co robi itp. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 20.11.07, 10:06 zostawiam - ale nie na czas całej kapieli, tylko na krótkie momenty. w tym czasie drzwi do łazienki sa otwarte, ja jestem co najwyżej w pokoju obok, nadsłuchuję, co się dzieje i kontrolnie pytam co chwilę czy wszystko ok. tak jak napisała któraś mama powyżej, mamy ustanowiony "kodeks zakazów" i sprawdzam czy mały się go trzyma (a trzyma się). Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 20.11.07, 10:21 ciekawa jestem jak "kodeks zakazow" pomaga w nieszczesliwym wypadku, ale moze ja za glupia jestem, zeby to pojac Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 20.11.07, 10:48 odpukać, nie znajdziesz na tym forum ani innym mojego wątku pt: moje dziecko spadło, wywróciło się, rozbiło sobie coś tam, sparzyło tudzież wywinęło inny numer zakończony okaleczeniem. widac więc, że jakoś ten "kodeks" działa. oczywiście zakładam pewien, nawet spory, margines nieprzewidywalnosci zachowań dziecka, tym nie mniej jednak daleka jestem od popadania w paranoję. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 20.11.07, 10:57 Joanna u mnie to samo, przez 4 lata nie bylo wypadku w ktorym by synek byl poszkodowany. A kawe pilam normalnie przy lawie, noze nadal leza w szufladzie, nie mialam w pradzie zatyczek. Dziecko bardzo ruchliwe (niektorzy podejrzewali o ADHD), jednak wie ze jak sie nie zastosuje do zasad to zrobi sobie krzywde Jak mial 2 lata dostal noz do reki i nauczyl sie nim poslugiwac - pomysla chora psychicznie - nie w razie gdy gdzies wpadnie mu w lapki to wie jak go zlapac i jak odlozyc aby sobie krzywdy nie zrobic. Wie ze do gniazdka wtyczki wklada i wyciaga TYLKO dorosla osoba Wie ze gorace moze poparzyc - dotykal czul bol Wie ze schodow schodzimy trzymajac sie poreczy (mamy b. strome schody), bo spadnie i noge zlamie w najlepszym przypadku. I jeszcze wiele zasad o ktorych musi pamietac bay byc zdrowym. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 20.11.07, 11:12 no dokładnie. zgadzam się - dziecko trzeba ochraniac przed potencjalnymi niebezpieczenstwami, ale tez, a może PRZEDE WSZYSTKIM UCZYĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 20.11.07, 13:45 Dokładnie, nauka i rozmowa z dzieckiem to podstawa. No ale nic nie poradzisz na to, że większość polskich mam uważa, że dziecko do lat przynajmniej 3 niczego nie rozumie i woli chodzić za takowym i pilnować niż coś wytłumaczyć/pokazać. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 20.11.07, 12:00 wszystko do czasu. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
mala300 Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 20.11.07, 12:05 to moze zaczac zostawiac dziecko na przewijaku?powiedziec mu siedz bo jak sie ruszysz to rozbijesz glowe o podloge? mnie daleko do paranoi, dziecko schodzic z lozka nauczylam wczesnie,wie czego nie mozesz dotykac-kuchenka,kontakty sa zabezpieczone itd. pomimo tego czasem sprawdza na ile moze sobie pozwolic i probuje niedozowlonych rzeczy. stosuje zasade ograniczonego zaufania, bo to tylko dziecko i rozne pomysly moga mu przyjsc do glowy.a niestety woda plus samo dziecko to raczej nietrafione polaczenie. joanna_poz napisała: > odpukać, nie znajdziesz na tym forum ani innym mojego wątku pt: moje > dziecko spadło, wywróciło się, rozbiło sobie coś tam, sparzyło > tudzież wywinęło inny numer zakończony okaleczeniem. > widac więc, że jakoś ten "kodeks" działa. > oczywiście zakładam pewien, nawet spory, margines > nieprzewidywalnosci zachowań dziecka, tym nie mniej jednak daleka > jestem od popadania w paranoję. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 20.11.07, 12:52 mala300 napisała: > to moze zaczac zostawiac dziecko na przewijaku?powiedziec mu siedz > bo jak sie ruszysz to rozbijesz glowe o podloge? przewijaka nie mialam, ale pomysl zanim napiszesz. Ja mowie o dziecku ktore rozumie o czym mowie. Do 2 miesieczniaka nie powiem "nie ruszaj sie bo spadniesz" do roczniaka nie powiem "nie bierz miksera bo mozesz wkrecic reke" do 2 latka nie powiem "nie odpalaj auta bo odjedzie" itd. itd. Czyli tak na chłopski rozum cobys zrozumiala, dziecku tlumacze i ucze rzeczy na miare jego mozliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 20.11.07, 13:19 > to moze zaczac zostawiac dziecko na przewijaku?powiedziec mu siedz > bo jak sie ruszysz to rozbijesz glowe o podloge? wybacz, ale podałaś dość chybiony przykład, bo dyskusja dotyczy 3- latków. nie noworodków, niemowląt czy 2-latków. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 20.11.07, 10:52 Nieszczesliwy wypadek moze zdarzyc nawet przy Tobie, nawet super ekstra wycwiczona w pierwszej pomocy, mozesz nie pomoc. Zycie to loteria, dzis zyjesz, jutro juz tego nie wiadomo. Przekonalam sie nie dalej jak w tydzien temu w piatek, gdy bylam na pogrzebie meza kuzynki. Pochowal w czwwartek 15.11. ojca, 16.11. sam zmarl i w tydzien pozniej on byl chowany. Nigdy nie chorowal, dostal wylewu Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 20.11.07, 12:52 weronikarb napisała: > Zycie to loteria, dzis zyjesz, jutro juz tego nie wiadomo. Hmm, ktoś nagle dostał wylewu więc po co uważać na dzieci i chronić je przed wypadkami?? Ale logika. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: dr Spock dalej... 20.11.07, 16:43 OOOps wyslalo mi sie za wczesnie. Z brakiem rozsadku trudno polemizowac wiec daruje juz sobie Zacytuje tylko jeszcze amerykanskiego lekarza bo tam mamusie sa zdecydowanie bardziej przewrazliwione niz w Polsce. Ale to pewnie dlatego, ze kary za zaniedbywanie dzieci - wypadki w wannach, dziecko zostawione w aucie przed sklepem itp.- sa wyzsze, z odebraniem praw do dziecka wlacznie. "Nieszczesliwy wypadek" kojarzy sie z czyms nieuniknionym - z sytuacja, na ktora nie mamy zadnego wplywu. Tymczasem wiekszosci "nieszczesliwych wypadkow" i powstalych w ich wyniku obrazen mozna latwo uniknac. Co wiecej wszyscy wemy jak to robic (...). Dlaczego brak nam konsekwencji w przestrzeganiu srodkow ostroznosci? Sadze, ze wynika to z naturalnej ludzkiej sklonnosci do zyczeniowego myslenia :"mnie to sie zdarzyc nie moze". Tak wiec pierwszy krok na drodze zapobiegania wypadkom to realistyczne myslenie." Przestrzeganie podstawowych zasad bezieczenstwa przy wychowywaniu dziecka to nie paranoja to podstawa. Paranoja jest zakladanie, ze dziecko moze sie nie poslizgnac w wannie, dlatego ze wie iz nie powinno Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: 3 latka,zostawiacie same w wannie ? 20.11.07, 16:47 starszego zostawiałam, młodszego zostawiam w wannie razem ze starszym (prawie sześciolatkiem), dopóki ich słyszę - nie wchodzę nurki z pełnym zanurzeniem im się zdarzały Odpowiedz Link Zgłoś