Dodaj do ulubionych

Co się stało?

15.09.10, 13:10
Często rozmawiam z moją druga połową na temat kondycji sztuki we współczesnym świecie, ale jako że zdanie mamy takie samo na ten temat, dyskusja nie wchodzi w grę, kończy się na narzekaniu.
Poniżej wklejam swoją wypowiedź z tematu o koncercie Zielono Mi i zapraszam do dyskusji.
Może nie jest tak źle, a ja się czepiam? A może już jestem takim zgredem, który uważa, że za moich czasów, to ho, ho. A może się nie znam?

Ja się cały czas zastanawiam, jak do tego doszło, że w sumie w tak krótkim czasie, zaszły tak radykalne zmiany w sztuce, bo to dotyczy nie tylko muzyki, a może nawet nie w samej sztuce, tylko w ludziach?
Dlaczego pozwalamy na tandetę? Dlaczego tyle jej jest? Czy przez brak czasu mamy mniejsze wymagania?
Dlaczego święcą triumfy "gwiazdy" pokroju dody, feel, rutowicz?
I najbardziej wkurza mnie to, że z każdej strony ktoś próbuje mnie przekonać, że to jest dobre, Doda jest królową. Jest gównem opakowanym w ładny papierek , a nie królową.

Dlaczego nie ma już takich twórców, artystów - muzyków, aktorów, malarzy jak... no nie będę wymieniać, bo dnia by mi brakło, ale chyba wiecie o co mi chodzi?
Czy to jest kwestia pieniędzy, braku możliwości zaistnienia, przebicia?
Bo nie wierzę, że nie ma już zdolnych, wybitnych ludzi.
Kiedy ja byłam nastolatką, na fali było disco polo, ale był to także czas najlepszego polskiego rocka, ileż wtedy dobrych płyt powstało...
No i co się stało? To se ne wrati?
Obserwuj wątek
    • tully.makker Re: Co się stało? 15.09.10, 13:12
      zawsze bylo miejsce dla sztuki popularnej i elitarnej, kazda ma swoich odpiorcow.

Nie rozumiem w czym problem?

O dodzie slyszalam, ale kto to jest feel czy rutowicz? Nie slyszalam o nich w zyciu.
      • meliissa Re: Co się stało? 15.09.10, 15:53
        tully nie żartuj o Rutowicz mogłaś faktycznie nie słyszeć, ale nie wierzę w to, że nie znasz feel, swego czasu chyba nie było stacji radiowej, która by nie puszczała ich przeboju "jest już ciemnooo..." wink no chyba, że słuchasz tylko muzyki klasycznej?
        • a.nancy Re: Co się stało? 15.09.10, 16:20
          meliissa napisała:

> tully nie żartuj o Rutowicz mogłaś faktycznie nie słyszeć, ale nie wierzę w to,
          > że nie znasz feel, swego czasu chyba nie było stacji radiowej, która by nie pu
          > szczała ich przeboju "jest już ciemnooo..." wink

wiem, że jest ktoś (coś?) takiego jak Feel, bo to słowo pojawia się w różnych dyskusjach smile ale nie mam pojęcia kto zacz, i nie kojarzę żadnego "już ciemnooo"...
        • tully.makker Re: Co się stało? 15.09.10, 17:17
          że nie znasz feel, swego czasu chyba nie było stacji radiowej, która by nie pu
          > szczała ich przeboju "jest już ciemnooo..." wink no chyba, że słuchasz tylko muzy
          > ki klasycznej?

Jesli ma wybor, to slucham starego progrocka, ale nie o to chodzi. Nie przypominam sobie piosenki o ciemnosci, moze slyszalam jej nieswiadoma tego czego slucham. Niestety radia slucham rzadko, w samochodzie na ogol slucham plyt.
    • echtom Re: Co się stało? 15.09.10, 13:21
      Komercjalizacja życia, nastawienie na zarabianie pieniędzy. Wcześniej kuźnią talentów były np. środowiska studenckie, teraz studenci kombinują, żeby jak najszybciej nastukać punkty do rubryki "Doświadczenie zawodowe" w cv, zamiast się bawić w "alpagi łyk i dyskusje po świt". Pewnie też jestem starym zgredem, bo z łezką w oku wspominam tamte czasy wink
      • lelija05 Re: Co się stało? 15.09.10, 13:44
        No właśnie, czyli jednak pieniądze, brak czasu.
        Studentów rozumiem, bo ci teraz przeważnie jeszcze muszą pracować by z czegoś żyć i do tego się uczyć.
        Czasy mamy niby fajne, bo wszystko jest, wszystko można dostać, no ale szkoda, że środków na to nie ma i stąd ta pogoń za nimi i brak czasu...
      • czar_bajry Re: Co się stało? 15.09.10, 15:29
        Wcale się nie dziwię że łza w oku się kręci na wspomnienie tamtych czasów- to dlatego że byłyśmy piękne, młode i życie należało do nassmile a teraz jesteśmy piękne i bardziej doświadczonesmirk
    • kropkacom Re: Co się stało? 15.09.10, 13:23
      Mylisz dwie zasadnicze sprawy. To co jest w mediach nie jest jedyną "sztuką" na ziemi smile A media promują to co szybko i bezproblemowo się sprzeda.
      • kropkacom Re: Co się stało? 15.09.10, 13:24
        Jedyne nad czym można bolec jest zejście na psy TVP. I pomyśleć, ze jeszcze kilka lat temu na przykład poezja śpiewana miała swoje miejsce na antenie.
      • bez_seller Re: Co się stało? 15.09.10, 13:29
        kropkacom napisała:

media promują to co szybko i bezproblemowo się sprzeda.

Wlasnie lelija zastanawia sie dlaczego tandeta sprzedaje sie szybko i bezproblemowo

"Dlaczego pozwalamy na tandetę? Dlaczego tyle jej jest? Czy przez brak czasu mamy mniejsze wymagania?"
      • lelija05 Re: Co się stało? 15.09.10, 13:30
        Nie mylę.
        Media promują to co się sprzeda, no ale czy nie jest tak, że to pójście na łatwiznę, oraz narzucanie badziewia? Z góry potraktowanie społeczeństwa jako bandy gamoni?
        A może większość jest gamoniami? No chyba nie.
        Ja się czepiam, bo tak jak pisałam, mam swoje lata, jestem sentymentalna, brakuje mi rockowego MTV,RMF, listy z Niedźwiedzkim, rysunków Kobylińskiego i wystawy Aksentowicza w miejskim muzeum.
        • adwarp Re: Co się stało? 15.09.10, 13:45
          "listy z Niedźwiedzkim"

a to akurat jestsmile
          • lelija05 Re: Co się stało? 15.09.10, 13:51
            No ale ja tęsknię za tą starą, słuchaną jeszcze na mojej Wildze smile
            Za starymi piosenkami smile
            • meliissa Re: Co się stało? 15.09.10, 15:56
              lelija05 napisała:

> No ale ja tęsknię za tą starą, słuchaną jeszcze na mojej Wildze smile
              > Za starymi piosenkami smile

Ja też, ja też!!! Była w sobotnie wieczory i nie było takiego filmu, który byłby w stanie odciągnąć mnie wtedy od radiasmile
              • lelija05 Re: Co się stało? 15.09.10, 16:05
                meliissa napisała:

> Ja też, ja też!!! Była w sobotnie wieczory i nie było takiego filmu, który byłb
                > y w stanie odciągnąć mnie wtedy od radiasmile

A potem zmieniono na piątek, a w sobotę wieczorem w RMF było Metzoforte i kupa dobrej muzyki przy często bardzo wzruszających listach.
          • kammik Re: Co się stało? 15.09.10, 17:36
            Nie ma i nigdy nie było, bo on się, do cholery, Niedźwiecki nazywa.
        • kropkacom Re: Co się stało? 15.09.10, 13:47
          > A może większość jest gamoniami?

Nie. Teraz to media są "gamoniami" big_grin A tak poważnie, wszystko kręci się wokół pieniądza. Ma być szybko i łatwo. Bogiem jest reklamodawca, który ma kupę kasy zostawić w telewizji, rozgłośni. Odbiorców ciut wyższej sztuki jest tyle samo co zawsze ale nadal mniej niż tych co na przykład kochają Dodę.
          • ladyann77 Re: Co się stało? 15.09.10, 13:54
            Media dostosowują ramówkę do oczekiwań większości odbiorców. A skoro większość woli koncert Dody niż piosenki autorstwa Osieckiej, tej ostatniej nie uświadczysz w eterze, chyba, że czasem w radiowej Trójce... Prosta zasada wolnego rynku. Żadna stacja TV (mimo, że niektóre z nich pełnią tzw. funkcje misyjne) nie jest organizacją charytatywną, zarobić musi. Pozostają DVD, CD i książki.
            • kropkacom Re: Co się stało? 15.09.10, 13:58
              No i się mylisz. Akurat TVP nie powinna schlebiać ZAWSZE większości. Misja to może dla kogoś pusty twór ale dla czegoś co utrzymuje się z pieniędzy podatników powinna być naczelną zasadą.
        • bez_seller Re: Co się stało? 15.09.10, 14:23
          lelija05 napisała

> A może większość jest gamoniami?

Oczywiscie, ze wiekszosc jest gamoniami.
        • echtom Re: Co się stało? 15.09.10, 20:34
          > brakuje mi rockowego MTV,RMF,

Radio ESKA puszcza online fajne stare kawałki jako Classic Rock smile
          • echtom PS 15.09.10, 20:35
            Tu masz linka:

www.fabrykamuzy.pl/player?streamId=22
        • ma_dre Re: Co się stało? 16.09.10, 15:45
          "A może większość jest gamoniami?". Tak, wiekszosc jest gamoniami. To moje osobiste zdanie, poparte obserwacjami wink Wekszosc ludzi to sredniacy, nic specjalnego, o banalnych gustach...
    • turzyca Ciekawy artykul na ten temat 15.09.10, 13:43
      wyborcza.pl/1,99495,8328758,Skad_sie_wziela_Doda.html
      A pomyslec, ze malo brakowalo, a ze wzgledu na tytul olalabym ten tekst. Tymczasem to ciekawa proba analizy kultury z uwzglednieniem procesow socjologicznych.
      • lelija05 Re: Ciekawy artykul na ten temat 15.09.10, 13:51
        Zaraz przeczytam.
      • nangaparbat3 Re: Ciekawy artykul na ten temat 15.09.10, 16:01
        Hmmm.. Od dawna myślę, że chętnie mieszkałabym w Czechach. A ostatnio jestem pod wrażeniem róznicy między literaturą popularną (dokładniej: światem tam przedstawionym) polską i skandynawską.
    • iminlove Odnośnie Dody 15.09.10, 13:53
      lelija05 napisała:

> e to jest dobre, Doda jest królową. Jest gównem opakowanym w ładny papierek , a
      > nie królową.

Jest królową. Swojej własnej niszy. Można nie lubić muzyki przez nią wykonywanej, ale robi dobrze to co robi i niech robi to sobie dalej. A to, że ta nisza jest teraz ogólnodostępna - no cóż.

A odnośnie tego "gówna w ładnym papierku" - i Ty się dziwisz, że muzyka obniża loty, skoro ludzie "kulturalni" wyrażają w ten sposób swoje opinie?
      • lelija05 Re: Odnośnie Dody 15.09.10, 13:58
        Nie jestem kulturalna, staram się nią być.
        A przede wszystkim lubię rzeczy nazywać po imieniu.
        Osiecka też przeklinała.
        A o Dodzie jako zjawisku zdanie mam złe i w sumie, to wyraziłam się łagodniej niż robię to rzeczywistości.
        • kropkacom Re: Odnośnie Dody 15.09.10, 14:03
          Bez przesady. Takie Dody były zawsze. Zawsze. Tylko, że teraz w czasach kiedy pieniądz ma być łatwy albo być w ogóle są częściej w mediach.
        • iminlove Re: Odnośnie Dody 15.09.10, 14:06
          Ale czemu złe? Słyszałaś, jak śpiewa? Słyszałaś co śpiewa i Ci się to nie podoba, niemniej jednak śpiewa to dobrze.
          A co do wyboru repertuaru - jest popyt, będzie i podaż. Ludzie są różni, niektórzy lubią proste rzeczy, nie można im tego odbierać. Doda znalazła sobie dobry rynek, świetnie się w nim odnajduje i to jej trzeba przyznać.
          Madonna też nie śpiewa jakichś bardzo ambitnych piosenek, też robi show, też jest kontrowersyjna. I też jest nazywana królową popu.

A takie wartościujące wypowiedzi są bardzo obraźliwe. Jeśli już musisz krytykować - podaj argumenty. Bo nazwanie kogoś "gównem" jest poniżej pewnego poziomu...
          • lelija05 Re: Odnośnie Dody 15.09.10, 14:14
            Nic mi się w niej nie podoba, absolutnie nic.
            Jej zachowanie poniżej rynsztoku w "Barze" - od tego się zaczęło.
            Śpiew - przeciętny, wydzierać potrafi się większość z nas, ale by zrobić to dobrze, to nie każdy.
            Teksty? Mój Boże, szkoda nawet się wypowiadać.
            Wygląd - wypacykowana Barbi.
            Inteligencja - skierowana na promowanie swego pyskatego ego.

Moje określenie może jest dosadne i poniżej poziomu, przyznaję, ale nie mam zamiaru go zmieniać, tak właśnie o niej myślę.
            Nie moja bajka, zupełnie, mnie imponują wokalistki typu Nosowska, Anja O. 0 kiedyś, teraz już mniej.
            Cenię skromność, nie wyuzdanie.
          • lelija05 Re: Odnośnie Dody 15.09.10, 14:23
            Jedyny pozytywny skutek jej popularności widzę w akcji oddawania szpiku, to jej się chwali, niech idzie w tę stronę - bez pyskowania, pokazywania tyłka, czy innych bzdur, kto wie jaki byłby skutek połączenia sił z Owsiakiem smile
            • iminlove Re: Odnośnie Dody 15.09.10, 15:00
              Ale krzywdzi kogoś tym pyskowaniem i pokazywaniem tyłka? Tekstami piosenek? Do niektórych właśnie takie teksty trafiają! Niektórym tylko taka Doda potrafi zaimponować, bo widzą Nosowską i jej nie rozumieją, niczym ich nie przyciąga. Tak, istnieją tacy ludzie.

Dla mnie Doda to dziewczyna, która ma dobrze rozpoznany rynek i wie, czego chce. Jest wykreowanym przez siebie produktem - takim, a nie innym. A co do jej umiejętności wokalnych - śpiewała u Józefowicza (była jedną z najmłodszych zdaje się), uczyła się u Zapendowskiej - tak więc śpiewać potrafi.

Jasne, można by sobie marzyć, aby muzyka była tylko najwyższych lotów, ale wtedy zostalibyśmy tylko przy operze i poezji śpiewanej. A to nie trafia do wszystkich. I taka Doda mogła poprowadzić swoją karierę tylko w kierunku tej muzyki najwyższych lotów, ale co z tego? Jak dużo osób przychodziłoby na jej koncerty? Znalazła więc miejsce, gdzie może się spełniać, i trzeba uszanować jej wybór (a także ludzi, którzy jej słuchają).

Poza tym, gdyby nie pokazywała tyłka i nie robiła takich akcji jakie robi, pewnie cała masa nastolatków nawet nie zauważyłaby, jak Doda mówi o oddawaniu szpiku.
              • lelija05 Re: Odnośnie Dody 15.09.10, 15:12
                I widzisz to jest smutne, że trzeba pokazać tyłek i biust, by zachęcić do oddawania szpiku...
                Że to do ludzi trafia, a nie zwykły szary obywatel z problemem.
                Ja akurat tego nie mam jej za złe, bo cel jest dobry
                No nic, grunt, że pomogło.

• iminlove Re: Odnośnie Dody 15.09.10, 15:39
                  Nie tyle, żeby zachęcić do oddawania szpiku w ogóle, ale żeby dotrzeć do grupy, do której trudno jest dotrzeć ludziom w stylu Osiecka czy Nosowska.

Myślę, że muzyce potrzebna jest zarówno Doda, jak i Nosowska. Dla każdego coś miłego. I należy być tolerancyjnym, nie wszyscy muszą słuchać Nosowskiej (z resztą, jakby wszyscy jej słuchali to dla niektórych nie byłaby już taka "fajna").
                  • lelija05 Re: Odnośnie Dody 15.09.10, 15:54
                    Oczywiście, zgadzam się z tym, jest to niemożliwe, a wręcz byłoby chore, rodem z systemu totalitarnego, gdyby wszyscy słuchali tego samego.
                    Mnie w tym wszystkim chodzi tylko o to, że Doda jest - była? bardzo wulgarną osobą, obejrzałam i przeczytałam mnóstwo wywiadów z nią - by się przekonać - nie potrafię, za każdym razem mówiła tak, że czułam niesmak i zażenowanie.
                    Tak jak pisałam wcześniej, zaczęło się od nieszczęsnego "Baru".
                    Nie podoba mi się to, ze osobę, która używa tak wulgarnego języka kreuje się na "królową", zwłaszcza wśród najmłodszych odbiorców.
                    I ze wszystkim na wierzchu.
                    Może jestem staroświecka i pruderyjna, ale...wcale mi to nie przeszkadza smile
                    • iminlove Re: Odnośnie Dody 15.09.10, 16:21
                      Widzisz tylko część osoby, wizerunku, który kreuje Doda (jak już pisałam - dla określonego odbiorcy).

Ostatnio był z nią fajny wywiad w Pani (jakiś numer czy dwa temu) - polecam, zupełnie inaczej na nią spojrzysz.
                      • lelija05 Re: Odnośnie Dody 15.09.10, 16:42
                        Dorosła w końcu?
                        Jak mi się uda, to poczytam, nie jestem jak krowa na miedzy, może zmienię zdanie smile
                        • iminlove Re: Odnośnie Dody 15.09.10, 16:54
                          To nie do końca chodzi o to, czy dorosła czy nie - to jest inne spojrzenie na tą dziewczynę. Na jej motywy i sposób działania. I nie ma żadnych bluzgówsmile
                    • meliissa Re: Odnośnie Dody 15.09.10, 17:20
                      Mnie właśnie to jak napisałaś kreowanie się na "królową", zwłaszcza wśród najmłodszych odbiorców najbardziej drażni. Na jej koncertach bywają i 9,10latki, a efekt jest taki, że potem widzę taką dziewczynkę z tapetą na buzi, że o stroju i słownictwie nie wspomnę i zastanawiam się ile ona ma lat... Jest w tym też trochę winy rodziców, bo znam takie przypadki gdzie to właśnie mama zabrała swoją dziewięcioletnią córkę i jej koleżankę na koncert Dody, a potem jeszcze opowiadała z dumą, że usłyszała, że jest najbardziej zaj...tą mamąuncertain
                      Oczywiście nie oczekuję, że wspomniana "królowa" będzie występowała na koncertach w strojach zapiętych pod szyję tudzież wyrażała się w sposób wysublimowany, ale uważam, że od dawana przekracza już granice dobrego smaku, mając w dodatku świadomość, że dla wielu małolat jest wzorem do naśladowania...
                      • iminlove Re: Odnośnie Dody 15.09.10, 18:42
                        meliissa napisała:

> Na jej koncertach bywają i 9,10latki, a e
                        > fekt jest taki, że potem widzę taką dziewczynkę z tapetą na buzi, że o stroju i
                        > słownictwie nie wspomnę i zastanawiam się ile ona ma lat... Jest w tym też tro
                        > chę winy rodziców,

Trochę? Chyba żartujeszsmile Kto jest od wychowywania dzieci, rodzice, czy piosenkarki? Nie zwalaj winy na Dodę!
    • desacratrix Re: Co się stało? 15.09.10, 13:57
      Starzejesz się, a jak świat stary zawsze narzekano na młode pokolenia, upadek kultury itp. Gdyby tak było, to ludzkość nie przetrwałaby czasów dla nas starożytnych wink
      • lelija05 Re: Co się stało? 15.09.10, 14:02
        No i właśnie tak napisałam, czy to nie jest kwestia mojego wieku smile (czterdziestki jeszcze nie mam)
        I dlatego chciałam się dowiedzieć jak inni to widzą.

• adwarp Re: Co się stało? 15.09.10, 14:04
          ja już mam czterdzieści i też lubię ponarzekać, ale nie na kulturę, bo z tej potrafię wybrać dla siebie to co wartościowe i to co lubięsmile, tylko na upadek dobrych obyczajówsad
      • meliissa Re: Co się stało? 15.09.10, 17:31
        desacratrix to prawda, że narzekano na młode pokolenia, że zawsze Ci młodsi chcieli pójść o krok do przodu, krótsze spódnice, spodnie dla kobiet, bardziej wycięte kostiumy kąpielowe...
        Ale czy nie odnosisz wrażenia, że to łamanie konwenansów posunęło się za daleko i że tym razem za tą kolejną barierką nie ma już nic... Golizna na scenie, sex na wizji, wulgarność ... Co zostało dla przyszłych pokoleń?
        • lelija05 Re: Co się stało? 15.09.10, 21:11
          > Ale czy nie odnosisz wrażenia, że to łamanie konwenansów posunęło się za daleko
          > i że tym razem za tą kolejną barierką nie ma już nic... Golizna na scenie, sex
          > na wizji, wulgarność ... Co zostało dla przyszłych pokoleń?

Z ust mi to wyjęłaś.
    • adwarp Re: Co się stało? 15.09.10, 14:00
      twórcy są, tylko dostęp do nich jest mocno ograniczony...cena na koncert od 99-185zł/osobę, przy trzy osobowej rodzinie to spory koszt,
      wyjście do teatru, to też mniej więcej 50-100/osobę.

> Dlaczego święcą triumfy "gwiazdy" pokroju dody, feel, rutowicz?
      są próżni i wszędzie ich pełno, a to jeszcze nie oznacza,że świecą triumfy...

Triumf to odniósł Jerzy Skolimowski na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Wenecji.
      • kropkacom Re: Co się stało? 15.09.10, 14:04
        > Triumf to odniósł Jerzy Skolimowski na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w W
        > enecji.

Niestety ten festiwal też już traci na wadze ...
      • lelija05 Re: Co się stało? 15.09.10, 14:06
        No właśnie, gdybym miała teraz chodzić na koncerty, do kina, teatru, czy galerii z taką częstotliwością jak powiedzmy między 15 a 25 rokiem życia to musiałabym zarabiać grube tysiące. Ceny są niebotyczne, w porównaniu z takim latami 90-tymi na przykład.

A Skolimowski - brawo! Oby więcej takich sukcesów.
    • elza78 Re: Co się stało? 15.09.10, 14:28
      fajny cytat z milosza wyjasniajacy wszystko:

"w warunkach wolnorynkowych dyktat gustu większości prowadzi do dominacji rzeczy miernych i tandetnych"

ponadczasowa prawda rozwalajaca na puzzle twierdzenie ze jesli cos jest uwielbiane prrzez wiekszosc to jest dobre otoz nie jest mierne...

swoja droga niektore gatunki muzyki szarza sie poza mainstreamem i doskonale sie maja wiele przykladow mozna znalezc np tu:

alternation.pl/
      to akurat z mojego podworka smile
      mysle ze jesli chodzi o muze teatr i sztuke ogolnie pojeta, to aby znalezc cos rzeczywiscie ciekawego i wyrzucajacego czlowieka z kapci trzeba wsrod ogolnodostepnego dzieki mediom gowna pogrzebac.
      odpowiedz na pytanie co sie stalo z artystami - nic sie nie stalo, sa nadal, jedynie w wiekszym stopniu przygnieceni przez sprzedajny kal w rozowym opakowaniu atakujacy z ekranow tivi pudelkow plotkow i innych bzdur.
    • nangaparbat3 Re: Co się stało? 15.09.10, 15:09
      Zysk dla pośredników i sztuka dla mas.
      I brak elit, które by chciały finansować sztukę dla siebie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka