Dodaj do ulubionych

Krótki list motywacyjny i CV na angielski - prosba

13.10.10, 10:55
witam,
czy któras z Was mogłaby mi przetłumaczyc list motywacyjny i CV na angielski?
list - niecała strona, Cv 3 strony.
Nie ukrywam,ze sprawa pilna...mogę zapłacić.
Obserwuj wątek
    • kkolaczyk1 Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 10:59
      cv 3 strony??? matko to co ty tam wypisywalas... skoro chcesz zaplacic nie lepiej isc do tlumacza?
      • hanalui Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 11:06
        kkolaczyk1 napisała:

> cv 3 strony??? matko to co ty tam wypisywalas... skoro chcesz zaplacic nie lepi
        > ej isc do tlumacza?

W zaleznosci od zawodu, stazu pracy oraz do jakiego kraju CV jest wysylane - tak ma prawo miec 3 lub nawet wiecej stron, przy czym w odroznieniu od polskich CV nie zwiera sie w nich dat urodzenia, plci, stanu cywilnego, tego czy posiada sie potomstwo oraz fot swojego pieknego oblicza.
    • lolinka2 Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 10:59
      masz maila
    • morgen_stern Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 11:08
      Może się czepiam, ale po co komuś, kto nie zna angielskiego cv i list motywacyjny w tym języku?
      • lolinka2 Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 11:10
        bo firma zagraniczna, bo kandydat ma się dogadać w podstawach praktycznie, plus dodatkowo go wyszkolą, ale na starcie manager chce wiedzieć o co biega, a sam manager nie bełkoce po naszemu....
        • izak31 Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 11:13
          znam angielski ale niezby sobie radze z pismami formalnymi.
          CV na 3 strony? tylko absolwent ma CV na jedna strone (nie zawsze) oraz osoba z jednąszkołą i z jedną pracą (nie uwazam tego za negatyw, nie swiadczy to o człowieku jako pracowniku). poza tym w CV rzadko uzywa się czcionki 10.
          • lolinka2 Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 11:49
            izak, kolejny gołąbek stuka ci w parapet. odbierz pocztę.
        • morgen_stern Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 11:20
          Cytato firma zagraniczna, bo kandydat ma się dogadać w podstawach praktycznie, plus
          > dodatkowo go wyszkolą, ale na starcie manager chce wiedzieć o co biega, a sam
          > manager nie bełkoce po naszemu....

Nie kupuję tego smile Albo się język jako tako zna, a napisanie cv i lm w angielskim dodatkowo przy pomocy netu i książek naprawdę nie wymaga fluent english, albo się nie zna, a wtedy po co ściemniać?
          • izak31 Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 11:22
            bo mi jako inzynierowi angielski potrzebny do czytania dokumentacji czy podręczników.
            a znajomośc bierna i czynna nie zawsze idą w parze, poza tym przez ostatnie 4 lata nie miałam najzwyczajniej w swiecie czasu na szlifowanie jezyka.
            • matsuda Ulala... 13.10.10, 11:41
              "bo mi jako inzynierowi angielski potrzebny do czytania dokumentacji czy podręcz
              > ników." Czytać to i po czesku potrafię, ale nic nie rozumiem. Jak można rozumieć podręczniki, a nie potrafić napisać CV?
              • mdro Re: Ulala... 13.10.10, 12:03
                Można. Czytam po angielsku - nie tylko podręczniki wink, ale i publikacje niezwiązane z moim zawodem, a nawet niekiedy literaturę piękną (rzadko, bo denerwuje mnie zbyt wolne jak na moje przyzwyczajenia tempo), a sklecenie na piśmie kilku w miarę zrozumiałych zdań (na ogół mocno niegramatycznych wink) sprawia mi dużą trudność.
          • lolinka2 Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 11:26
            ja z doświadczenia mówię...
            tłumaczyłam dokumenty kadrowe osób, które się rzeczywiście dobrze dogadują po ang., ale nie miały pewności, że zachowają wszystkie wymogi oficjalnej formuły dokumentu - i że użyją "odpowiednio kwiecistych" smile sformułowań.

bywa też (popatrz na ogłoszenia), że wymagany "komunikatywny angielski" (czyli de facto A2), a dokumenty w ang. wersji należy przesłać na adres XXX. Osobiście poniżej poziomu C1 nie zaryzykowałabym wysyłania dokumentów, bez skonsultowania ich poprawności z kimś mądrzejszym ode mnie, bo można sobie strzelić w stopę, zwłaszcza biorąc pod uwagę rzeczywistość: czyli niespójność wymagań w rekrutacji/ selekcji z wymaganiami stanowiska.
            • kocianna Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 11:44
              Lolinka, podpisuję się ręcami i nogami smile
              Znam firmę, w której nie jest potrzebna żadna znajomość języka, bo działa w PL, produkuje wyłącznie na rynek PL, dostawcy są wyłącznie z PL, tylko właściciel "nie bełkoce po naszemu", a chce osobiście decydować nawet o zatrudnieniu sprzątaczki (nie mając z tą sprzątaczką do czynienia nigdy więcej).
              • kocianna Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 11:45
                Ja rozumiem po ukraińsku i białorusku, nawet tłumaczę poważne teksty i poważnych ludzi z tych języków, ale CV bym nie napisała.
                • vibe-b Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 13:53
                  kocianna napisała:

> Ja rozumiem po ukraińsku i białorusku, nawet tłumaczę poważne teksty i poważnyc
                  > h ludzi z tych języków, ale CV bym nie napisała

?
                  a po polsku bys napisala?

a po
                  • kocianna Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 14:30
                    Vibe, możesz wytłumaczyć, o co pytasz?
                    Odniosłam się do zdziwienia, że ktoś czyta podręczniki po angielsku, a nie napisze CV w tym języku. Z ukraińskiego i białoruskiego mogę tłumaczyć większość tekstów, ale samodzielnie nic w tych językach nie napiszę. Moja znajomość tych języków jest wyłącznie bierna - dość dobra, ale bierna.
                    Bardzo wiele osób zna rożne języki biernie i wystarcza im to do pracy naukowej czy normalnych kontaktów biznesowych.
                    • vibe-b Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 14:43
                      all right, zrozumialam ze tlumaczysz w obie strony.
    • aniorek Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 12:50
      Jesli chcesz miec dobrze przetlumaczone, poszukaj sobie tlumacza, ktorego ojczystym jezykiem jest angielski. Porzadny tlumacz przeklada wylacznie na jezyk ojczysty.
    • vibe-b Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 13:42
      W googlach znajdziesz tysiace wzorow. Do tego google translate pomoze ci w tlumaczeniu konkretnych slow. Bulka z maslem.
      • lolinka2 Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 14:18
        z google translate daleko nie zajdziesz... wiem co mówię smile
        • vibe-b Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 14:37

ja tez wiem co mowisz.
          Zakladam, ze kandydat ubiegajacy sie o angielskojezyczne stanowisko komunikuje sie w tymze jezyku, google translate ma sluzyc jako dodatek, tak samoz wzory cv w necie. Nie rozumiem po co komus placic za cos co niemal gotowe lezy w sieci ;P
          • bi_scotti Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 14:43
            Naprawde w Europie ktos czyta takie dlugie CVs? U nas jak jest dluzsze niz 2 strony to sie nawet na kupke do przejrzenia nie odklada, bo kto by to czytal? Wpisuje sie max ostatnie 10 lat work experience, skills, najwazniejsza edukacje - rany boskie - co to mozna napisac na tych 3 stronach, co by jakis HR mial czytac z zapartym tchem?
            Good luck z praca smile
            • marripossa Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 15:52
              Miałam to samo napisać. Ja czytam tylko te jednostronne; inne od razu lądują w koszu. Dostaję czasem CV na kilka stron, głównie własnie z Europy i Azji i zawsze się zastanawiam czy te osoby w ogóle przeczytały moje ogłoszenie smile 90% wiadomosci zawarta w ich CV ma się nijak do wymagań stanowiska.
              • vibe-b Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 16:05
                marripossa napisała:

> Miałam to samo napisać. Ja czytam tylko te jednostronne;

smile
                moje sprzed kilku dni CV mialo 1 strone, list motywacyjny zaledwie pol. Najwyraznje bylo ok, skoro dostalam zaproszenie na rozmowe. Mieszkam w SE, podanie wysylalam do Austrii.
                • marripossa Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 16:13
                  U mnie takie prawdziwe CV wymagane jest tylko na stanowiska akademickie. Te CV to rzeczywiscie są na kilka stron, no ale akademia jest oderwana od rzeczywistosci więc można to zrozumieć smile

Swiat rzeczywisty oczekuje resume, nie CV, czyli streszczenia swojej kariery. Bardzo mocne streszczenie nawet jesli ktos ma kilkanascie lat doswiadczenia. Trzeba po prostu takie resume pisac pod stanowisko, o które się ubiegamy i wybrać tylko najważniejsze i konkretne osiągnięcia. O reszcie można pogadać na rozmowie.
                  • izak31 Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 19:31
                    Na razie potrzebawysłania aplikacji w jezyku obcym troche sie odsunęła i z jeszcze innych powodów problem na razie przyblakł. Tym, które chciały mi ponóc serdecznie dziękuję i dane tłumacza dobrze miec smile
                    google translator nadaje sie co najwyzej do tłumaczenia wiadomosci do sprzedawcy na ebay-u.
                    "Natchnęłyscie" mnie. Ostatnie pol godziny poswiecilam na edycje CV. Wszystko zmniejszyłam na 10, wywaliłam po te dwa hasła jakie miałam przy opisie stanowisk, odsepy są tak małe teraz,ze az nieestetycznie i...prawie dwie strony. Co Wy w tych CV macie,ze sie miesic na jedna? Czcionką 8 czy 5 je piszecie?
                    • vibe-b Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 19:50
                      google translator nadaje sie co najwyzej do tłumaczenia wiadomosci do sprzedawc
                      > y na ebay-u.

Dlaczego? Ja korzystalam z transalatora przy pisaniu CV.
                      Zlej baletnicy...itd.
                      • izak31 Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 20:22
                        Moj maz do tego wykorzystuje....nie widziałam aby kiedykolwiek tłumaczył tam jakies oficjalne rzeczy. Fakt, musze przyznac sama z zadnego translatora nie korzystam.
                      • hanalui Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 20:37
                        vibe-b napisała:

> google translator nadaje sie co najwyzej do tłumaczenia wiadomosci do sprzedawc
                        > > y na ebay-u.

> Dlaczego? Ja korzystalam z transalatora przy pisaniu CV.
                        > Zlej baletnicy...itd.
                        >

Ze korzystasz i ci nie przeszkadza to swietnie.
                        Ze napisane po nie znaczy ze ma sens, wlasciwe "madre" nazwanie po angielsku/polsku/czesku. Ze tak zacytuje: odpowiednie dac rzeczy slowu.
                        Znani mi dobrzy tlumacze po przetlumaczeniu tekstu oddaja je potem do korekty poloniscie tak by to co przetlumaczone mialo sens, bylo stylistycznie poprawne.

• hanalui Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 20:39
                          hanalui napisała:

> Ze napisane po nie znaczy ze ma sens, wlasciwe "madre" nazwanie po angielsku/po
                          > lsku/czesku.

Mialo byc:
                          Ze napisane po po angielsku/polsku/czesku nie znaczy ze ma sens, wlasciwe "madre" nazwanie po angielsku/polsku/czesku.
                        • vibe-b Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 21:48
                          > Ze korzystasz i ci nie przeszkadza to swietnie.
                          > Ze napisane po nie znaczy ze ma sens, wlasciwe "madre" nazwanie po angielsku/po
                          > lsku/czesku.

Innymi slowy istnienie/korzystanie ze slownikow nie ma racji bytu, czy tak?
                          Skup sie: pisze o osobie, ktora komunikuje sie swobodnie w danym jezyku, zas translatora uzywa gdy konieczna jest pomoc przy znalezieniu jakiegos slowa. Ogarniasz?
                    • marripossa Re: Krótki list motywacyjny i CV na angielski - p 13.10.10, 21:00
                      Co Wy w
                      > tych CV macie,ze sie miesic na jedna? Czcionką 8 czy 5 je piszecie?

Dziesiątką.

>>wywaliłam po te dwa hasła jakie miałam przy opisie stanowisk
                      Ja nie opisuję. Klasyfikuję osiągnięcia z róznych stanowisk/firm pod wspólne hasła.
                      Na samym dole mam tylko wyliczankę firm, w których pracowałam w ciągu ostatnich 10-15 lat. Stanowisk nawet nie wpisuję. Wspominam o nich w osiągnięciach, np. zmniejszyłam wydatki o 50K pracując na stanowisku X w firmie Y.

Na Twoich miejscu, pisałabym takie CV jakie funkcjonuje w kraju, w którym mieszkasz. Trzeba się dostosować smile
                      U mnie w pracy czujemy się bardzo dziwnie, gdy przychodzi nam CV ze zdjęciem, datą urodzenia, stanem cywilnym itd. Wnioskujemy sobie, że jesli kandydat nie potrudził się sprawdzeniem jak się pisze CV u nas, to w pracy też będzie miał trudnosci z przystosowaniem się kulturowym i będzie popełniał różne gafy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka