Dodaj do ulubionych

Ptaki potrzebują teraz pomocy!!!

02.12.10, 13:44
Dziewczyny naprawdę niewiele trzeba, żeby pomóc. Jeśli nie macie czasu i jesteście zabiegane kupcie chociaż kawałek słoninki i powieście na sznurku na drzewie. W sklepach zoologicznych można też kupić gotowe kuleczki z tłuszczem i ziarnami w siateczkach. Można też wrzucić do siateczki po włoszczyźnie trochę porozbijanych orzechów włoskich, sikorki je uwielbiają.
Dla tych co mają trochę więcej czasu i dzieciaki: zrobienie karmnika z butelki plastikowej i kilku łyżek może być fajną zabawąsmile Z takich karmników korzystają małe ptaki szczególnie potrzebujące pomocy.
Pod tym linkiem znajdziecie zdjęcie z takim karmnikiem i inne ciekawe i przydatne informacje:

bociek.blog.onet.pl/Dokarmianie-Karmniki-i-karma-d,2,ID417652993,RS1,n
Przepraszam za ten dramatyczny ton w tytule wątku, ale rozmawiałam dzisiaj z koleżanką, która mieszka pod miastem. Wczoraj brnąc przez zaspy od przystanku do domu znalazła w śniegu zamarzniętą sikorkęsad
Ps.Jeśli dokarmiacie pieczywem, Ważna informacja: z tego co wiem nie należy, szczególnie teraz zimą, wyrzucać ptakom namoczonego pieczywa, szybko zamarza i ptaki wychładzają się i tracą niepotrzebnie energię jedząc takie częściowo zmarznięte bułki lub chleb. Należy też zwracać uwagę czy na pieczywie nie ma śladów pleśni w takim wypadku lepiej wyrzucić je do kosza niż ryzykować, że ptaki się zatrują.
Obserwuj wątek
    • a1ma Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 13:49
      Dobrze, że mi przypomniałaś, właśnie kupiłam karmnik smile

I koty! Koty też przydałoby się dokarmiać w taki mróz.
    • lola211 Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 13:52
      Ha, no wlasnie dzis zamierzam im skombinowac jakies zarełko, slonina, ziarno.Czym natomiast karmic kaczki/labedzie, bo te akurat mam w parku obok?
      • pieskuba Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 13:55
        Kaczki, łabędzie też ziarnem, można też pokrojonymi warzywami.
      • meliissa Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 14:39
        lola211 napisała:
        Czym natomiast karmic kaczki/labedzie, bo te akurat mam w parku obok?

lola zajrzyj pod ten link, wkleiłam go już w pierwszym poście:

bociek.blog.onet.pl/Dokarmianie-Karmniki-i-karma-d,2,ID417652993,RS1,n
        Są w nim informacje także na temat dokarmiania ptaków wodnych.
        Pozdrawiamsmile
      • mona_mayfair Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 19:45
        Wodne będą wdzięczne za gotowane warzywa, ziemniaki, mogą być lekko ciepłesmile Broń boże nie chleb, to dla nich trucizna niemalże.
        Ja bym sobie karmnik chętnie powiesiła, ale małe ptaszki i tak nic by z niego zjeść nie zdążyły, bo mam stado mew i rybitwy za oknem, a te to wszystko zjedzą, bez wyjątku.
        • meliissa Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 20:04
          mona są specjalne karmniki dla małych ptaków na przykład taki:

allegro.pl/supper-podwojny-karmnik-40-cm-i1341844161.html#gallery
          Możesz też zrobić taki karmnik z butelki i łyżek zajrzyj pod tego linka, który wkleiłam w pierwszym pościesmile
          • mona_mayfair Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 20:07
            Pomyślę cos, ale nie wiem, czy te wielkie. skrzydlate chamy nie zaiwanią całego, chyba, że na linke stalową przymocujętongue_out
    • dorota.alex Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 14:01
      Sikorki uwielbiają niełuskany słonecznik. Naturalny - nie prażony i nie solony. Można kupić na allegro albo na bazarkach. W moim karniku codziennie stołuje się okolo 50 sikorek, stado jakiś wróblowatych, sójki, kowaliki i różne niezidentyfikowane jeszcze.Karmnik wisi przed oknem w kuchni i ciągle mam opóźnione posiłki, bo jak jestem w kuchni to sie gapię w okno - trudno wzrok oderwać od tego ruchu, zamieszania i trzepotu smile
      • meliissa Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 15:25
        dorota.alex napisała:
        Karmnik wisi przed oknem w kuchni i ciągle mam opóźnione posiłki, bo jak jestem w kuchni to sie gapię w okno - trudno wzrok oderwać od tego ruchu, zamieszania i trzepotu smile

Ja na szczęście okno mam z drugiej stronysmile Ale uwielbiam ten harmider w smutnym od tej porze roku ogródkusmile
        To też fajna forma nauki dla dzieci i nie tylko. Na początku co chwilę odkrywaliśmy nowe gatunki ptaków, obserwując je przez lornetkę i szukając w atlasie i interneciesmile
        Teraz już wiemy, że te z dużymi dziubkami to grubodzioby, a rozczochrane sikorki to czubatki, tak na marginesie prześmieszne ptaszkismile
        www.ptaki.fotolog.pl/73337,kategoria.html
        • dorota.alex Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 15:43
          Czyż, droździk, kos, kowalik, kulczyk, kwiczoł, mazurek (całe stado), modraszka.
          Chyba strzyżyk, zięba. Dziekuję za linka do zdjęć ptaków. Wreszcie wiem co mnie odwiedza oprócz sikorek bogatek i sójek!
        • przeciwcialo Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 15:56
          A jak kot się wkurza że ptaki na niego nie reagują big_grin
          • schiraz Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 16:00
            Już mi nic nie piszcie, dziś kupiłam 20 sztuk kul do zawieszenia dla ptaków (w zoologicznym, kula słoniny z zatopionymi w niej ziarnami w siatce kosztuje 0,80 gr) a kotów na dokarmianie mam 15 sztuk, oddałam im kotłownię, mąż jak idzie dołożyć do pieca przeprasza koty, że je budzismile) A i tak szlag mnie trafia na myśl ile z tych zwierzaków umrze....
            ------
            Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
            • przeciwcialo Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 16:18
              Kule musze też kupić.
              • dorota.alex przepis na kule tłuszczowe 02.12.10, 17:21
                Torebeczka orzechow włoskich, torebeczka siemienia lnianego, torebeczka słonecznika łuskanego niesolonego i nieprażonego, pestki dyni, morele, żurawina, rodzynki. Owoce siekamy. Pestki i orzechy wysypujemy na ścierke kuchenna, przykrywamy drugą ścierka i walimy młotkiem do mięsa. W garnku rozpuszczamy 2-3 kostki smalcu. Wsypujemy owoce i pokruszone pestki. Mieszamy.
                Z wykałaczek i sznurka robimy krzyżaczki z długimi sznurkami. Każdy krzyżaczek wkładamy na dno pojemnika po małym jogurcie, sznureczki wyjmujemy na zewnątrz. Zalewamy smalcem. Sznureczki pociągamy - tak aby przechodziły przez środek smalcu (a nie przy samych krawędziach). Wstawiamy do lodówki. Wyjmujemy po jednej, wyciągamy z pojemnika za sznureczki i wieszamy na drzewie. Gotowe!

wersja dla dzieci:
                Wszystkie te orzechy, pestki i owoce mieszamy z torbą płatków owsianych i z puszką mleka skondensowanego słodzonego. Masę przekładamy na blachę i pieczemy okolo 1 godzine. Kroimy i dajemy baton musli do szkoły smile Przed pokrojeniem można polać roztopioną czekoladą.
                • meliissa Re: przepis na kule tłuszczowe 02.12.10, 19:22
                  dorota.alex dzięki za ten przepis!!! Od dzisiaj zbieramy pudełeczka i rozpoczynamy własną produkcjęsmile
                  Pozdrawiam ciepłosmile
    • morgen_stern Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 14:06
      Dzięki za ten apel, proszę, NIE WYRZUCAJCIE STAREGO CHLEBA, ani resztek z obiadu, jeśli ktoś naprawdę chce pomóc, można kupić naprawdę niedrogo np. karmę natłuszczaną dla sikorek (choćby na allegro). Kilogram karmy kosztuje ok. 6 zł.
      Własnie patrzę przez okno na młockę przy karmniku, ruch tam od rana do wieczora smile
      • mamomi Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 16:28
        Ja właśnie zakupiłam karmnik do naszego ogródka i zastanawiałam się jaki pokarm tam wkładać dla pierzastych smakoszy. Dzięki smile
        • asiorzynka Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 17:10
          u mnie od 3 dni wisi karmnik na balkoniesmile
          Niemałż zrobił ku uciesze dziecia-chociaż moja była jednak większasmile
          Trochę poczytałam o tym i wiem,że jeśli zaczęło się karmić ptaki-nie należy przerywać do kwietnia bo one się przyzwyczajają i później nie umieją sobie same radzić.
          Daję im-ziarna kukurydzy,płatki kukurydziane,orzechy włoskie,słoninę,ziarna lnu..
          Ostatnio sypnęłam kaszą jaglaną- i też się poczęstowały.
          Ptaki super są.Najśmieszniejsze sikorki-jak się ganiają na balkonie.
          Odwiedziła mnie też sójka i kilka wróbelków.Oraz ptak bliżej nie określony.
          Frajdę ma cała rodzina a ptaki bezpieczne miejsce na jedzenie-to bardzo ważne przy takiej zimie ja nasza obecna.
          Pozdrawiam wszystkie dokarmiaczkismile
      • asiorzynka Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 17:14
        Dodam jeszcze ,że nie wolno ptakom solonych rzeczy dawać do jedzenia-żadnych boczków solonych ani warzyw gotowanych solonych.One biedne ponoć później nie mogą ugasić pragnienia.A biały chleb kwaśnieje jeśli jest mokry i ptaki przeżywają później męczarnie.
      • gazeta_mi_placi Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 21:18
        Lubisz młockę, prawda? big_grin
    • zuzanka79 Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 17:14
      A u mnie za oknem tak:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/zc/ma/pvku/LzEkJjzakvGFHEFu5X.jpg

Zdjęcie co prawda ubiegłoroczne ale i w tym roku nic się nie zmieniło smile
      Przyłączam się do apelu. Tak trzymać !
    • el_jot Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 17:29
      My chyba od czterech, pięciu lat mamy karmnik, jest słoninka i kaszę jęczmienną sypaliśmy. W tym roku kupiłam w Lidlu mieszankę do karmienia ptaków.
      • anika772 Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 19:27
        Muszę pomyśleć nad miejscem na karmnik. Byle gdzie powiesić nie mogę, bo mam dwa przezwinne kociska, które są smakoszami i po ptakach zostawiają jedynie dzióbek.
    • bombastycznie Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 19:37
      właśnie dlatego już dawno na mym oknie stoi karmnik wypełniony smakołykami dla ptaków, najczęściej daje im słonecznik taki już obrany, bo najczęściej przylatują sikory a one uwielbiają słonecznik, ale daję też orzechy, pestki dyni, trochę pokruszonej czerstwej bułki i skorupkę po kokosie wypełnioną smalcem, ptaki są zachwycone i wręcz biją się o jedzenie, koty też na tym korzystają bo mogą za darmo naoglądać się fruwającego jedzeniabig_grin karmnik jest na piętrze więc ptakom nic nie grozi ze strony kotówwink a ja mam satysfakcję że robię coś dobrego
      • cherryhills Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 19:49
        Ja mam karmnik całoroczny, ale w zimie zawsze jest pełny ptaków. Teraz są sikorki, wróbelki oraz gołębie. Nasypałam ziarna, ptaki w podzięce osrały mi balkon smile
      • meliissa Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 21:04
        bombastycznie napisała:
        najczęściej daje im słonecznik taki już obrany, bo najczęściej przylatują sikory a one uwielbiają słonecznik

Sikorki dadzą sobie też radę z nasionkami niełuskanymi, można je kupić na przykład w centrali nasiennej 3,60zł za kilogram. To informacja dla tych do których przylatuje całe stado sikorek i wykarmienie ich łuskanymi nasionami kosztowałoby fortunęwink
    • hamerykanka Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 20:04
      Koty tez!
      juz drugi miesiac dokarmiam bezdomne koty, jest ich chyba z 10. Najpierw karmilam je resztkami, wczoraj jak cale wyglodniale stado zjawilo mi sie pod drzwiami, wylozylam co mialam. Nie wiedzialam ze koty jedza :
      a. pierogi leniwe z cebula (cebule tez zjadly)
      b. zapiekana oberzyne w sosie pomidorowym.
      Wiec polecialam dzis do sklepu i kupilam wielka torbe ...psiej karmy. Jest duzo tansza niz kocia (a wykarmic stado nie jest prosto) i pamietam ze w domu rodzinnym koty wyjadaly psu karme-psica chodzila z kolei wyjadac kocia. Wylozylam troche do miski i juz jeden kocina rabal karme az chrupalo. Przynajmniej nie musze zalewac woda, bo zamarzloby w nocy.
      Szkoda zwierzat zeby ginely z glodu a my bysmy wyrzucali jedzenie do smieci...
      • xojo Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 04.12.10, 17:32
        Jak chcesz im pomóc to błagam nie dawaj im cebuli , bo wyślesz je za tęczowy most. Cebula jest dla Kotów trująca!
        Nie powinny też jeść psiej karmy, ale jeżeli Cię nie stać to lepszy rydz niż nic. Ja ze swojej strony polecam Ci serca drobiowe pomieszane z niewielką ilością ryżu. 5 zeta za kilogram , Kotki bardzo chętnie jedzą. Lepsze to i tańsze od puszki za 3 zeta w której jest 4 % mięsa (!).
        • hamerykanka Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 04.12.10, 17:54
          Ekhem. Mieszkam w Stanachsmile
          Serca sa ale pomieszane z zoladkami, po ok 3 dolce za pol kilko. Jeszcze na glowe nie upadlam, bo na te dziesiatke musialabym z 5 kilo zuzyc dziennie, 30 dolcow dziennie!!! Daje im resztki obiadowe a karma psia jest dodatkiem bo nie mam tyle resztek. Alternatywa jest dac im zdychac z glodu. Kocham zwierzatka ale nie bede tracic duzo forsy na nie, sorry...
          • echtom Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 04.12.10, 18:41
            A mówią, że w Stanach taka tania żywność smile U nas podroby są po 1,5-2 dolce za kilo, mieszam z marketową karmą z puszki. Btw. Twoje koty poważnie zjadają po pół kilo karmy na łebka? Wydaje mi się, że 200 g wystarczy.
            • hamerykanka Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 04.12.10, 22:26
              Tania nie jest. Piers kurczaka ok 5.50 za pol kilko, pol kilo 'polskiej'kielbasy ok 3$ i to w tanim Walmarcie. Te koty sa caly czas na zewnatrz, a ze tu gdzie mieszkam na duzej wysokosci npm powietrze jest rzadkie, temp spada w nocy na leb na szyje. Wczoraj przyszedl cieply front, w dzien 75F, w nocy 30, i ostatnio 25-30F co noc, wiec musza jesc wiecej by nie marznac.
              • hamerykanka Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 04.12.10, 22:31
                Pierwszej nocy wsiakla pelna psia micha karmy...smile. Teraz przychodza kulturalnie, pojedynczo, kiedy glod zmorzy. Ale i tak nauczylam je jak psy Pawlowa, slysza i widza moj samochod-wracam z dzieckiem z przedszkola i ca pare minut mam cala dziesiatke na tarasie, klebiaca sie w oczekiwaniu na karmieniesmile)
    • rozaly Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 20:59
      Dokarmiamy co roku. Sypię słonecznik, dynię, mieszanki kupione w zoologicznym, kule tłuszczowe z ziarnami, ale zdecydowanie najulubieńszy jest słonecznik. Mam widok na karmnik z kuchni, uwielbiam to. Tylko sroki i sójki przeganiam - łobuzy!
    • gazeta_mi_placi Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 21:08
      Dokarmianie ptaków tak, ale tylko najwyższej jakości świężym mięsem:

http://img543.imageshack.us/img543/2329/karmnikzkotemwik.jpg

• vivibon Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 21:13
      Powiesiłam parę dni temu kulki tłuszczowe i orzeszki, przylatują jedynie sikorki - modre i bogatki. Gdzie wessało wszystkie wróble?
      • morgen_stern Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 13:02
        CytatGdzie wessało wszystkie wróble?

Niestety, z ptaka pospolitego stał się ptakiem zanikającym. Za to dla odmiany kiedys rzadka w mieście wrona siwa jest obecnie bardzo liczna.

polskalokalna.pl/wiadomosci/wielkopolskie/poznan/news/kto-przegonil-wroble,1112453
    • gazeta_mi_placi Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 21:25
      http://img522.imageshack.us/img522/9775/hen0001.jpg

• meliissa Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 02.12.10, 21:37
        gazeta poszukaj zdjęcia z psem i krową albo świnią, będzie komplet...
        że też Ci się to nie nudzi, ta ironia, sarkazm, uszczypliwość. Ale jeśli się lepiej po tym czujesz to niech Ci idzie na zdrowiewink
        • morgen_stern Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 09:26
          Poprawka - gazecie się WYDAJE, że jest taki zajebiście ironiczny i uszczypliwy, a jest po prostu głupi jak stołowa noga.
      • girasole01 Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 13:28
        Wypraszam sobie! Kury tez karmie - takiej wychudzonej przeciez nie zjem smile
    • meliissa Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 11:23
      dorota.alex wklejam z myślą o Tobiesmile ale też dla wszystkich zainteresowanychsmile
      Pod tym linkiem jest niewiele ptaków, ale jest dodany ciekawy komentarz:
      dzieci.erys.pl/lesnoteka/ptaki/sikora_bogatka
      Pod tym linkiem znajdziesz alfabetyczny spis ptaków, plus opis i odgłosy.
      www.dzieci.bci.pl/strony/ptaki2/index.htm#spis
      przykład:
      cyfromaks.pl/wroblowe/skowronki/skowronki.htm#s
      Przy okazji pozdrawiam i dziękuję wszystkim za życzliwe wpisysmile
      • dorota.alex Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 12:19
        dzieki za linki smile Szkoda, że w ostatnim nie ma zdjęć.

Liczę w lato na sikorki. Jak się przyzwyczają do żywienia w moim ogrodzie, to może w lato też będą wyłapywały u mnie komary i muchy smile Jeśli na 1 sikorkę przypada do 200 owadów na dobę to powinny wyczyścić przestrzeń powietrzną!
        • meliissa Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 12:45
          dorota jeśli masz ogródek to może pomyśl o budkach lęgowych? Trzeba je powiesić najpóźniej do marca. U nas wiszą na bocznej ścianie domu, dwie dla sikorek i jedna dla szpaków. Mamy co roku uciechę czekając na nowych lokatorów, a potem słuchając popiskiwania lub wręcz pokrzykiwania małych głodomorówsmile

• dorota.alex Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 12:56
            mamy gniazda na drzewach. Wiosną o świcie budzi mnie wrzask kilkunastu wygłodniałych pisklaków. Jak tak wrzasną jednocześnie to robią niezły hałas smile
            Budki możemy powiesić, ale nie wiem, czy uda mi się zagonić męża do corocznego sprzątania w budkach.
            • morgen_stern Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 13:05
              Polecam zdjęcia świetnego fotografa Jerzego Grzesiaka. Są nie tylko ptaki, ale i inne zwierzęta.

www.jerzygrzesiak.pl/lista.html
              • dorota.alex Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 13:13
                Ładne smile Niezłe to zdjęcie na samym dole w informacjach o albumie - to na którym widać jak się robi takie ładne zdjęcia smile
            • meliissa Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 13:15
              dorota.alex sprzątanie to żadna filozofia, w razie czego sama dasz radęsmile
              Jeśli byś kupowała budkę zwróć uwagę, żeby była głęboka i z wyjmowaną przednią ścianką, w naszych to po prostu zagięty gwóźdź, który się obraca. Wieszając ustalcie miejsce bezpieczne, ale też takie żebyś mogła dosięgnąć bez większych problemów z drabiny. O tym, żeby nie mogły się do niego dostać koty nie muszę pisaćwink
              U nas jeśli mąż nie ma czasu szykuję wiaderko, szpachelkę i sama wyjmuję. Jedno nawet zawiozłam na lekcję poglądową do szkoły córkismile Dzięki budkom dowiedzieliśmy się, że sikorki to bardzo pracowite ptaszki, potrafią zbudować kilku warstwowe wyściełane mchem, piórami, w sierścią(psią, kocią) gniazda. Szpaki nie są aż tak dokładne, ale za to jak pięknie śpiewająsmile
              • dorota.alex Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 13:23
                A co z wiewiórkami? Stanowią zagrożenie? Mieszka u mnie kilka sztuk i biegają po wszystkich drzewach oprócz świerku i akacji. I to własnie na tych niedostępnych dla wiewiórek są gniazda. Bo przed kotaki mogę zabezpieczyć, ale przed wiewiórką nie uchronię sad
                • meliissa Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 13:40
                  To Ty masz niezły zwierzyniec tam u siebie w ogródkusmile Zazdroszczę!
                  Co do zagrożenia ze strony wiewiórek to szczerze mówiąc nie znam się na tym, ale jak patrzę na nasze budki lęgowe to musiałyby mieć bardzo długie łapki, żeby dosięgnąć do tych piskląt na dolewink Otworki w budkach są akurat takie, żeby się ptaszek zmieścił, więc myślę, że pisklaki będę bezpieczniejsze niż w gnieździe.
                  • morgen_stern Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 13:43
                    Ale wiewiórki chyba nie zjadają piskląt, chyba że o czymś nie wiem? wink
                    Zdaje się, że to raczej podbierają ptakom gniazda, czyli dziuple.
                    • dorota.alex Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 13:50
                      Ja też nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że albo zjadają pisklami albo kradną jajka. Zaraz poszukam jakiejś informacji o menu wiewiórek smile
                    • meliissa Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 13:53
                      morgen ja też się zdziwiłam, ale na kilku stronach w necie znalazłam informację, że pokarm wiewiórek stanowią też jaja i pisklęta. Więc chyba te obawy mogą być uzasadnione?
                      atlas-zwierzat.pl/ssaki/wiewiorka.html
                      • morgen_stern Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 14:51
                        A to małe skubańce! Nie podejrzewałam ich o to tongue_out
                        • dorota.alex Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 15:08
                          Takie śliczne a takie wredne! HIPOKRYTKI!
                          • meliissa Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 15:16
                            Wredne i złośliwewink Koleżanka opowiadała mi kiedyś jak wyglądała przez okno i zobaczyła, że jej pies przez dłuższy czas obszczekuje jedno drzewo. Zaintrygowało ją to, sprawdziła i zobaczyła wiewiórkę, która rzucała w niego szyszkamibig_grin Strach pomyśleć co by było gdyby jeszcze potrafiły wykonać odpowiedni zamach i trafić do celusmile
                            • morgen_stern Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 15:27
                              Tu raczej broniłabym wiewiórki - pies zrobiłby jej większą krzywdę niż ona jemu, więc jeśli może się bronic inaczej, to to wykorzystuje, inteligentne stworzonko smile zresztą i tak to pewnie pies pierwszy zaczął! tongue_out
                              • dorota.alex Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 15:36
                                Moje psy potrafią godzinami siedzieć z zadartymi mordami i tylko przenoszą się pod odpowiednie drzewo. Ostatnio uratowałam wiewiórce życie bo źle wymierzyła skok, gałazka się pod nią złamała i zleciała psom prosto pod nos. Dobrze, że też się na nią patrzyłam i widziałam co się dzieje. Zdążyłam zasłonić ją grabiami. Teraz moja młodsza suka jak tylko zobaczy wiewiórkę to leci w to miejsce gdzie wtedy spadła, zasiada i cierpliwie czeka smile
                                • meliissa Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 15:50
                                  dorota.alex napisała:
                                  Teraz moja młodsza suka jak tylko zobaczy wiewiórkę to leci w to miejsce gdzie wtedy spadła, zasiada i cierpliwie czeka smile

big_grin
                              • meliissa Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 15:54
                                morgen_stern napisała:
                                zresztą i tak to pewnie pies pierwszy zaczął!

Stanął mi przed oczami obrazek psa rzucającego szyszkami, dość abstrakcyjny przyznajębig_grin
                                • dorota.alex A takie zwierzaki mam prawie za płotem! 03.12.10, 16:49
                                  Kilkast metrów od mojego domu smile Trasa, którą jeżdżę prawie codziennie.

www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,-quot-drugie-sniadanie-quot-losia,14158.html
                                  • meliissa Re: A takie zwierzaki mam prawie za płotem! 03.12.10, 17:53
                                    Fajne nagraniesmile Bardzo zaradny ten łośsmile
                                    U nas ponoć niedawno pojawiają się w okolicach osiedla dziki. Tak się wystraszyłam jak to usłyszałam, że kiedy byłam wieczorem na spacerze z psem i zobaczyłam coś czarnego i dużego chciałam uciekać, na szczęście "dzik" okazał się być dorodnym sznaucerembig_grin
                                    • dorota.alex Re: A takie zwierzaki mam prawie za płotem! 03.12.10, 20:43
                                      Sznaucer to wykapany dzik! smile Taki wychudzony dzik bo zima ciężka przyszła...
    • agulle jeszcze pytanie 03.12.10, 13:03
      Dziewczyny mam pokarm po świnkach morskich granulat.
      Skład: mąka z lucerny, grysik pszenny, śruta sojowa - podgrzewana na parze, jęczmień, melasa, owies, chleb lniany, śruta rzepakowa, mieszanka.
      Dodatki na kg pokarmu: witamina A 25.000 j.m., witamina D3 1.500 j.m., witamina E 150 mg, witamina C 3.000 mg, miedź 15 mg

czy to się nada dla ptaków?

No i drugie pytanie: jak z czystością waszych balkonów, okien (czy gdzie tam wieszacie karmniki), ja mam straszny problem z gołębiami, bez karmników bardzo mi brudzą, boję się wystawiać karmniki, żeby nie było gorzej.
      • thaures Re: jeszcze pytanie 03.12.10, 13:11
        Teraz w Lidlu jest taka butelka z ziarnem dla ptaków-odkręca się ją, odwraca i zawiesza. Ja mam sprzed roku-wczoraj kupiłam drugą-kosztuje ok 8.00 , a kilogram ziarna ok 4-5.
      • morgen_stern Re: jeszcze pytanie 03.12.10, 13:12
        Najlepiej zapytaj na forum przyrodniczym Bocian.
        A co czystości, może taki karmnik byłby lepszy? Gołębie ani większe ptaki nie będą z niego korzystać, nie dadzą rady.

www.gardenogrodniczy.pl/497,karmnik-tubowy-ring-pull-1-nowosc.html
        • meliissa Re: jeszcze pytanie 03.12.10, 13:27
          morgen gdzie Ty byłaś jak parę lat temu szukałam karmnika dla małych ptaków, bo ze zwykłego kawki wyjadały wszystko w parę minutwink Teraz mam drewniany z małą rynienką, ale z czasem chyba wymienię, bardzo mi się te karmniki podobająsmile
          • morgen_stern Re: jeszcze pytanie 03.12.10, 13:41
            Mam podobny, i w pracy, i w domu - sprawdzają się znakomicie.
          • mamakasienki1 Re: jeszcze pytanie 03.12.10, 13:43
            Dołączam, u nas wisi siatka wypełniona orzechami, taka specjalna dla patków, ale jak do tej pory tylko sikorki przylatują.
            Martwię się tylko bo n tym miesiącu czeka nas przeprowadzka, i nie wiem czy ktoś komu wynajmiemy mieszkanie będzie też dbał o ptaszki.
            • morgen_stern Re: jeszcze pytanie 03.12.10, 13:44
              Trzeba dopisać odpowiedni punkt do umowy najmu i po kłopocie smile
        • gazeta_mi_placi Re: jeszcze pytanie 03.12.10, 18:11
          Morgenek jest prawdziwym specjalistą od ptaszków smile
          • sharpless6 Re: jeszcze pytanie 03.12.10, 18:53
            jestem zaszokowana, że was jest tyle miłośników ptaków smile A , że morgenstern to już kompletnie.
            • gazeta_mi_placi Re: jeszcze pytanie 03.12.10, 19:00
              Ona bardzo lubi ptaszki big_grin
              • meliissa Re: jeszcze pytanie 03.12.10, 19:13
                gazeta masz żarty na poziomie bywalców budki z piwem...
              • ewma A jakie u Was ptaszki ? 03.12.10, 19:18
                Ja też lubie ptaszki,mamy nawet kilkadziesiąt swoich ale to papugowatesmile
                A jakie u Was w karmniku, bo u nas - sikorki,sójki,gil,rudziki,szczygieł ,no i oczywiście wróble.
                • niutaki Re: A jakie u Was ptaszki ? 03.12.10, 19:50
                  A ja musze nowe miejsce na karmnik znalezc, bo na tarasie mieszka kot i nie mam pojecia gdzie tu ptaszkom bezpiecznie stolowke ulokowac? Jutro pokombinujemy i tez bede dokarmiac.
                • meliissa Re: A jakie u Was ptaszki ? 03.12.10, 20:07
                  ewma u mnie sikorki: trzy rodzaje, bogatki, modre i czubatki(moje ulubienice), dzwońce, grubodzioby, czasami kwiczoły, sójki i całe stado mazurków.
                  Jak się ostatnio dowiedziałam wróble są coraz rzadziej spotykane więc może te Twoje wróble to też mazurki?
                  pl.wikipedia.org/wiki/Mazurek_%28ptak%29
                  Bywają też kawki, ale te nie są mile widziane bo skubańce potrafią zabrać cały kawałek słoniny lub porwać w czasie jednego posiłku całą siateczkę z orzechami. Do karmnika też próbowały się dobrać, ale skonstruowany jest tak, że się nie mieszcząwink

Ps.kilkadziesiąt ptaszków w domu?? to chyba jakaś hodowla?
    • marta-zs Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 03.12.10, 20:13
      u mnie sikorki(dostają słoninkę) i mewy... jak je karmić?
      rzucam im chlebek w malych kawałkach, co złapią to zjedzą, ale jak na ziemie upadnie to juz nie polecą.
    • deodyma Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 04.12.10, 16:47
      karmik zrobil maz juz dobry poonad rok temu i od tej pory regularnie ptaki karmimysmile
      dzis chyba z kilka razy daalam im drobno pkrojana slonine i za kazdym razem zjadaly wszystko, wiec wylozylam kolejna porcje i jutro zreszta tez tak uczynie.
      zreszta nie tylko slonine dostajasmile
      • meliissa Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 04.12.10, 21:36
        To naprawdę super miła niespodzianka, że w tym wątku pojawiło się, aż tyle wpisówsmile Mam nadzieję, że dzięki temu pozyskałyśmy kilka nowych "wolontariuszek" pomagających ptakom zimąsmile
        Bardzo gorąco Was pozdrawiam dziewczyny!!!
        • hamerykanka Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 04.12.10, 22:33
          A dokarmianie kojotow sie liczy? smile Bo niedogryzione kosci znikaja w ciagu nocy, a za oknem mam co jakis czas "spiew". smile)
        • echtom Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 04.12.10, 23:33
          Ja się nie wpisałam, ale spieszę donieść, że koło mojej pracy jest karmnik i jeden z kolegów dokarmia sikorki, a my się zrzucamy na żarełko, bo mają spory przerób smile Na moje podwórko nie przylatują, więc u siebie dokarmiam koty.
          • meliissa Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 05.12.10, 10:52
            hamerykanka i echtom zostałyście oficjalnie dopisane do listy klubowiczeksmile
            Pozdrawiam cieplutkosmile
            • hamerykanka Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 05.12.10, 14:55
              dziekismile
    • morgen_stern Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 07.12.10, 15:23
      Jeszcze link do krótkiego artykułu - wymienione podstawowe zasady dokarmiania ptaków, rodzaje karmy, warto przeczytać:

www.bocian.org.pl/aktualnosci-2010/22983-Poradnik-Dokarmiaj-ale-z-glowa-1-Jak-dokarmiac-
    • b.bujak obrażona sikorka - przyleci jeszcze ? 11.12.10, 14:18
      była parę razy jak nie było jeszcze śniegu - trochę mnie wkurzyła, bo nasrała na pranie wink
      ale jak napadało śniegu to wywiesiłam słoninę (pierwszy raz w tym sezonie, wcześniej bar był zamknięty smile no i dynda ta słonina już z tydzień a sikory nie ma... jak myślicie przyleci jeszcze ta albo inna ?
      • meliissa Re: obrażona sikorka - przyleci jeszcze ? 11.12.10, 19:37
        Myślę, że taksmile Kiedy pierwszy rok zaczęłam dokarmiać, po wprowadzeniu się do domu, czekaliśmy prawie dwa tygodnie zanim jakaś sikorka się zorientowała, że u nas jest stołówka. Za to jak już zobaczyła to przyleciała potem z całą rodziną, przyjaciółmi i znajomymibig_grin
        • agamamaoli karmnik wisi a sikorek ni widu.. 11.12.10, 20:28
          Powiesiłam piękny karmnik dla sikorek, nasypałam dosłownie kilo ziarna, miną tydzień nic. Dowiesiłam słoninę, kolejny tydzień ... ani jedna sikorka nie zajrzała.
          Czasem jakąś usłyszę lub przeleci koło balkonu, ale do naszego karmnika nie zagląda.
          Dokupiłam wielką torbę słonecznika ... już nie wiem czym te sikorki zwabić.
    • ata99 Re: Ptaki potrzebują teraz pomocy!!! 11.12.10, 20:32
      Wywiesiłam jak co roku słoninkę na balkonie. Zawsze było pełno stołowników, a tu w tym roku nic! Czyżby kłusujące koty, których jest coraz więcej załatwiły sprawę? Szlag mnie trafia, kiedy znajomi chwalą się wypuszczaniem kotów na swobodę, żeby sobie pohasały.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka