may-xi
15.12.10, 08:46
Mamy z bratem dzieci w podobnym wieku. Mieszkamy kawałek od siebie więc widujemy się z okazji świąt, urodzin dzieci, mikołajek itp. Nad prezentami z okazji narodzin ich córki, roczku, potem 2. urodzin itd. myślałam długo, tak żeby trafić w zainteresowania dziecka, aktualne "potrzeby" itp. Na te same okazje moja córka dostała dokładnie te same prezenty od nich! Przykładowo na roczek daliśmy konika na biegunach i 3 książeczki, nasza na roczek dostała konika w innym kolorze i 3 książeczki z tej samej serii tylko inne tytuły. Na mikołajki lalkę funkcyjną, za rok dostała bardzo podobną lalkę funkcyjną. A szlag mnie trafił kiedy "oddali" namiot ogrodowy z kulkami w środku (oni mają ogród, my 2-pokojowe mieszkanie i nawet nie było tego gdzie rozstawić)
Mam już dość tej sytuacji. Bardzo często, kupując coś ich córce, kupowałam też dla mojej, potem oni jej dawali to samo i mamy w domu po 2 prawie identyczne zabawki. Poza tym nasze córki są zupełnie inne i to co cieszy bratanicę, moją już niekoniecznie.
Próbowałam im zasugerować problem ale bez skutku.
Może ktoś mi doradzi jakieś sensowne rozwiązanie...