Dodaj do ulubionych

Mam 37 lat i zaćmę:(

18.12.10, 11:08
bardzo zaawansowaną, na obu oczach...
pojawiła się właściwie z tygodnia na tydzień, jeszcze 1,5 temu widziałam bardzo dobrze, teraz mam mgłę na jednym oku...
podłamałam się diagnozą, lekarka kazała na cito operować, poleca ośrodek w Kaliszu, koleżanka w Świdnicy..
czy któraś z Was miała zaćmę? możecie polecić jakieś ośrodki?
Obserwuj wątek
    • lolinka2 Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 11:20
      polekowa pewnie? no bo starcza to nie jest na pewno...... a żadna inna tak szybko by się nie rozwijała...

Jaki ośrodek? - akademickie najlepiej: Poznań (masz blisko jak sądzę, u Kocięckiego), Wrocław (u Misiuk-Hojło). Skoro cito, to i tam cito będzie.

Zaćmy nie mam, ale wiem, kto najlepsze prace przedstawia na kongresach smile
      • pade Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 11:25
        no własnie żadnych leków nie brałam...
        oprócz zaćmy miałam problemy z rogówką, przeszłam zapalenie, które pozostawiło bliznę i mam ciałko żółte 80-letniej staruszki...
        wyć mi się chce po prostu
        na prywatę mnie nie stać, z tego co wyczytałam w moim przypadku przydałaby się soczewka wieloogniskowa, a to koszt ok.4,8 tys za jedno oko...
        a we Wrocławiu to gdzie?
        • marzeka1 Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 11:43
          Przykre, ale myślę, że powinnaś wybrać większy ośrodek, najlepiej akademicki. Moja siostra w styczniu będzie miała operację laserową na oczy, wybrała Poznań (będzie co prawda robiła prywatnie).
          • yoka1 Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 11:53
            polecam Wrocław. Wojskowy Szpital lub OKO.M
        • lolinka2 Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 12:04
          yyy... ciałko żółte?? to nie w tym narządzie...

w oku z żółtych masz plamkę, a z ciał - szkliste.
          na rogówce możesz mieć bielmo, blizny (pozapalne np.)....

we Wrocławiu klinika AM.
          • pade Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 13:00
            no faktycznie, plamka żółta, byłam w szoku mogłam coś pomieszać
            • lolinka2 Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 14:04
              no dobra, a tę makulopatię to jaką masz ???
              bo ty się może kwalifikujesz do leczenia anty VEGF....
              • pade Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 15:18
                makulopatia to cukrzyca tak?
                nie mam i nie miałam, zapalenie rogówki było na tle wirusowym i alegricznym, ale tak silne, że została blizna, o plamce żółtej lekarka powiedziała tylko, że takie jak moja widuje się u duuużo starszych ludzi
                może to wszystko wina soczewek? noszę je a własciwie nosiłam prawie dwadzieścia lat...

w tropiki nie jeździłam, w ogóle nie stwierdzono u mnie żadnej przewlekłej choroby
                • lolinka2 Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 15:57
                  nie, makulopatia to patologia plamki ogólnie.... ogólnie napisałam, nie wiem co masz z plamką, bo nie pisałaś dokładnie. Może być retinopatia (nadciśnieniowa, cukrzycowa) obejmująca plamkę, może być obrzęk, dystrofie, zwyrodnienia etc.
                  jeśli chodzi o objawy cukrzycowe to się nazywa retinopatia cukrzycowa.
                  od źle dobranych soczewek to sobie można rogówkę obsłużyć, ale nie plamkę.
                • paszczakowna1 Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 16:23
                  >o plamce żółtej lekarka powiedziała tylko, że t
                  > akie jak moja widuje się u duuużo starszych ludzi

Wyciągnij, co tam konkretnie się dzieje. Masz druzy, czy widać jakieś zmiany mogące świadczyć o wycieku podsiatkówkowym? I czy miałaś robione badania OCT? (Optical Coherent Tomography?) Jeśli nie, to zrób. (Prywatnie jeśli trzeba, to ok 200 zł kosztuje.) Czy jak patrzysz np. na kratkę arkusza Excela widzisz falowanie czy przerywanie linii? (Ściągnij sobie z sieci tzw test Amslera, tam jeszcze lepiej widać.)

Jeśli masz degenerację plamki żółtej, to trzeba się temu poważnie przyjrzeć. Na razie jedz dużo warzyw ciemnozielonych i żółtych (szpinak, brokuły, zielona pietruszka, fasolka szparagowa, kukurydza, z owoców mandarynki), i kup sobie dobry suplement z luteiną i zeaksantyną (20 mg luteiny dziennie). Czarne jagody też przydatne, i podobno miłorząb japoński i zielona herbata, choć to ostatnie dyskusyjne.

Ja mam degenerację plamki żółtej bardzo podobną do AMD, czyli starczego zwyrodnienia siatkówki (dostałam jak miałam 32 lata, zahamowana przez terapię fotodynamiczną, teraz niestety mam nawrót). To teraz nie wyrok, tzw. postać mokrą leczy sie znacznie skuteczniej niż jeszcze 5 lat temu, ale trzeba pilnować.
                  • lolinka2 Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 19:15
                    tyle, że w leczeniu wysiękowej ostro miesza NFZ i ich niechęć do refundacji...
                    ale i to da się obejść przy dobrej kombinacji.

z dietowych, ostatnio (październik 2010) na sympozjum AMD było o roli kwasów omega-3...
                    • paszczakowna1 Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 22:54

> tyle, że w leczeniu wysiękowej ostro miesza NFZ i ich niechęć do refundacji...
                      > ale i to da się obejść przy dobrej kombinacji.

Chcialabym wiedzieć jak... Ja leczę prywatnie, a to jednak kosztowna impreza. Powiedziano mi, że w moim przypadku o refundacji nie ma mowy, bo nikt nie przekona NFZ, że w wieku lat 37 mam AMD, a tylko cierpiącym na AMD refundują.

> z dietowych, ostatnio (październik 2010) na sympozjum AMD było o roli kwasów om
                      > ega-3...

To mogę polecić pade suplement pt. Maxi Vision Total (nie mylić z Maxi Vision, zupełnie inny skład), ma luteinę (20 mg), zeaksantynę (1 mg), kwasy omega-3, i jeszcze cynk i witaminę E, chyba wszystko, co potrzeba. A prócz tego ryby morskie, dużo śledzia na Wigilię. (A, zamiast czarnych jagód lub obok może podobno być też aronia, ale nie dam głowy, bo chyba nikt nie wie na 100%, co konkretnie w tych czarnych jagodach działa na siatkówkę.)
                      • lolinka2 Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 19.12.10, 00:18
                        jak? mieć lekarza który się "przyjaźni" z med-repem konkretnej firmy. Spokojnie idzie wyprosić kurację dla pojedynczego pacjenta... a np potem będzie opisany case report o tym jak to cudowny lek marki x zadziałał na b. trudnym przypadku paszczakownej1 smile
                        tak się to robi...
                      • pade Paszczakówna 19.12.10, 22:59
                        co do plamki muszę jeszcze zrobić dokładniejsze badania, dzięki za namiary na suplement, pozdrawiam i życzę zdrowiasmile
        • przeciwcialo Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 14:33
          A nie podrózowałaś gdzies ostatnio w tropiki?
    • skarolina Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 12:40
      Teść miał robioną operację w Kaliszu - szybko, sprawnie, profesjonalnie - od zgłoszenia się na konsultację do pierwszej operacji minął miesiąc, wszystko na NFZ. Jedynym problemem było to, że następnego dnia po operacji trzeba się stawić na kontrolę, rozwiązaliśmy to noclegiem w hotelu tuż obok ośrodka.
      Moja mama była operowana w Spectrum na Olszewskiego (Wrocław, o ile pamiętam, Ty jesteś z Wrocławia) - też fajnie i sprawnie, ale tam czas oczekiwania na zabieg to kilka m-cy do kilku lat.
      • pade Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 13:04
        No właśnie, we Wrocku właśnie takie terminysad
        W Kaliszu ponoć krótkie terminy, ale znalazłam o nich tylko kilka negatywnych opinii, że obsługa nieprzyjemna a lekarze nie chcą udzielać żadnych informacji...Lekarka też polecała ten Kalisz, nie wiem co robićsad
        • lolinka2 Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 14:13
          pade, należy dopchać się do szefa kliniki, przedstawić dokumentację, jak masz "CITO" na skierowaniu to i CITO będzie z terminem. Stan zagrożenia zdrowia/życia predysponuje do bezkolejkowego traktowania. Utrata wzroku to poważne zagrożenie, a skoro masz tyle schorzeń współistniejących... to spróbuj przynajmniej.
        • przeciwcialo Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 14:39
          Weź pod uwagę że koniec roku jest i stan kontraktów może być opłakany.
        • lolinka2 Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 14:43
          jeszcze jedno - jeśli masz oprócz zaćmy 150 innych rzeczy, to niekoniecznie ośrodek o niskim poziomie referencyjności w ogóle się podejmie leczenia ciebie, coby nie zaszkodzić....
          • pade Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 15:20
            rozumiem Lolinka, spróbuję, dzięki za wsparciesmile
          • pade Lolinka a dr.Dyda? 18.12.10, 15:49
            mówi Ci cos to nazwisko?
        • skarolina Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 16:10
          Byłam w tym Kaliszu z teściami, nie zauważyłam, żeby było nieprzyjemnie, ale fakt, że ja z lekarzami nie rozmawiałam. Za to wszystko załatwiała teściowa i była bardzo zadowolona, nie narzekała ani trochę.
          Tego dra. Dydę polecano mojej mamie, ale w końcu udało się załatwić zabieg w Spectrum.
          • pade Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 16:14
            Dziękuję Skarolina, im więcej informacji tym lepiej smile
    • przeciwcialo Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 14:31
      Żaćmę szybko i porządnie zoperujesz w prywatnych klinikach.
    • edycia274 Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 16:45
      A ja polecę

www.okulistyka.katowice.pl/index.php
      • lolinka2 Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 19:16
        no bo katowice to klasyka, od lat 70tych wiodący ośrodek w kraju smile
        Aktualnie prof. Romaniuk trzyma towarzystwo i dobry poziom żelazną ręką
      • nelamela Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 18.12.10, 19:20
        Moja siostra tez ma 37 lat i tez miala zacme obu oczna.Pojawila sie nagle bez zadnej przyczyny.Z tygodnia na tydzien po prostu zaczynala widziec jak we mgle.Lekarz kazal operowac na cito.Ona skorzystala z prywatnej kliniki w Olsztynie.Tez panikowala i bala sie.Ale teraz jest juz 4 miesiace po zabiegu i wszystko jest ok.Wiem ze w jakims osrodku pod Warszawa byly szybkie terminy na NFZ.Jak chcesz to podpytam siostre.A dodam jeszcze ze okulista powiedzial ze mial nawet 7 letnia pacjentke z poczatkami zacmy-wiec teraz to nic juz nie wiadomo...Trzymaj sie ,wszystko bedzie dobrze...
    • hayet mam 28 lat i zacme wrodzona 19.12.10, 10:18
      mialam juz skierownaie na zabieg, ale sie okazalo, ze jestem w ciazy i narazie to zostawilam, ale nie mam tez taks zybko postepujacej, bo jaknapsialam, jest ona wrodzona-moja mama i babcia rowniez maja. babcia byla poddana zabiegowi w wawie, w szpitalu mswia.
      ja rowniez tam bede miala zabieg robiony, ale mysle, ze dopiero w przyszlym roku.
    • babsee Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 19.12.10, 13:12
      Zalinkowane tu Katowice-operwany moj tesc-sprawnie,szybko,bez komlikacji.Jak dla mnie, to wlasnie jedyna Klinika godna polecenia.
      Z Wroclawia Pade bym zrezygnowala-naprawde malo tu fachowcow a jelsi sa to chopre terminy.Nie mamy tu okulistyki na przyzwoitym poziomie.
      nie martw sie o Kliniki poza Wrocaiem-w Katowicach na przyklad jest hotel przyzpitalny, zupelnie przyzwoity za niewilekie pieniadze.
      Ja naszukalam sie duzo dla tescia, robilam wywiad srodowiskowy wsrod lekarzy i praktycznmie wszyscy polecali wlasnie Katowice.
      trzymaj sie.
      • pade Babsee, dzięki 19.12.10, 22:57

wszystkim Wam dziekuję, pomagacie mi dokonać wyboru a to niełatwe niestety...
        • edycia274 Pade 19.12.10, 23:30
          polecam Katowice, miałam tam praktyki staż, potem asystowałam przy zabiegach. nam tam lekarzy i pielęgniarki i ze strony koleżeńskiej i tej drugiej. Myślę, że warto tam iść. Są naprawdę dobrymi specjalistami. Gdybyś chciała oś więcej wiedzieć itd pisz ja do nich uderzę i też dopytam. pozdrawiam
          • pade Edycia 19.12.10, 23:48
            Dzięki kochana, zapytaj jeśli możesz a może sama wiesz czy ja muszę przyjechać na wizytę kwalifikacyjną i potem "stanąć w kolejce" do zabiegu? Czy zapis na skierowaniu bardzo pilne ma dla nich jakiekolwiek znaczenie? I do kogo miałabym się zapisać na zabieg?
            podaj mi swoje gg na gazetowy, jeśli możesz
            • edycia274 Re: Edycia 19.12.10, 23:49
              już Ci piszę gg na gazetowy.
              a jutro z pracy zadzwonię do dziewczyn i wypytam jak to teraz tam stoi smile
              • pade Re: Edycia 20.12.10, 00:15
                dziękismile
    • joanna35 Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 19.12.10, 14:29
      Pade tak mi przykro, dużo zdrowia życzę. Trzymaj się dzielnie, myślami jestem z Tobą.
      • pade Dzięki Joasiu 19.12.10, 22:56
        nie powiem, wsparcie jest mi potrzebne
        właściwie to zdaję sobię sprawe, że to nie jest tragedia, tyle, ze najbardziej boję się samego zabiegu, że spanikuję, zacznę krzyczeć ze strachu albo nie wiem co jeszcze, aż mi wstydsad
      • pade aha, Joanna 19.12.10, 23:01
        myślałaś chociaż o wizycie u Godzińskiego?
        naprawdę Ci go polecam, świetny chirurg onkolog, spróbuj chociaż
        • joanna35 Re: aha, Joanna 20.12.10, 00:03
          Masz na niego jakieś namiary? Znajde go w internecie?
          • pade Re: aha, Joanna 20.12.10, 00:15
            www.chirurgdzieciecy.icenter.pl/kwalifikacje.htm
            dorosłymi też się zajmuje

• asia_i_p Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 20.12.10, 06:57
      Moja babcia miała ściąganą zaćmę w Katowicach albo Sosnowcu. W znieczuleniu miejscowym, bardzo była zadowolona z zabiegu, a miała taką narosłą latami, nie parotygodniową. Będzie dobrze.
      • penelopa40 Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 20.12.10, 14:04
        znajomej mama operowana była w Kaliszu, była b. zadowolona!
        • edycia274 Pade 21.12.10, 18:29
          mail poleciał smile
          • pade Re: Pade 22.12.10, 08:35
            dzięki, odpisałamsmile
    • natalia.nat Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 20.01.18, 21:55
      Podciągam wątek. Mamy w rodzinie przypadek zaćmy w młodym wieku (40 lat).
      Czy autorka wątku lub ktoś inny mógłby napisać coś na ten temat. Gdzie w ogóle najlepiej wykonać operację, najchętniej w Warszawie. Czy soczewki wieloogniskowe są faktycznie najlepsze i czy się sprawdzają? Czy faktycznie jest tak, że w państwowym szpitalu nie ma możliwości dopłaty do lepszej soczewki i w grę wchodzi tylko standardowa jednoogniskowa? Trochę poczytałam i wszędzie piszą o operacjach w Czechach (taniej i bez kolejki). Warto?
      Jeżeli ktoś może coś doradzić, będę bardzo wdzięczna.

• bo1 Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 21.01.18, 00:06
        natalia.nat napisała:

> Jeżeli ktoś może coś doradzić, będę bardzo wdzięczna.

W 2016 r. prasa pisała, że są plany, by pacjent mógł dopłacać za operację przez NFZ do droższej soczewki, ale zdaje się, że nic z tego nie wynikło. Jak państwowo, to najtańsza soczewka. Ja robiłam operację prywatnie. Postanowiłam, że na oczach oszczędzać nie będę i celowałam w soczewki z najwyższej półki. Ale wszyscy okuliści, do których chodziłam na konsultacje, odradzali w moim przypadku te wieloogniskowe. Ponoć pozwalają one na widzenie dobre, ale na żadną odległość nie będzie ono perfekcyjne. Mnie zaś zależało na świetnym widzeniu na dużą odległość. Wzięłam więc monofokalną, z filtrem światła niebieskiego, który chroni trochę siatkówkę i daje bardziej naturalny, cieplejszy odbiór barw. Być może wyjazd do Czech ma sens, ale ja wolałam zabieg na miejscu, u konkretnego chirurga. Tak czy owak operacja wyjazdowa wymaga opłacenia kosztu z góry, a dopiero potem można się starać o refundację. Nie wiem też, czy nie jest wymagana osoba towarzysząca. Musiałabyś to sprawdzić.
    • princesswhitewolf Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 20.01.18, 22:15
      No martw sie pade naprawde. Zacma naprawde w dzisiejszych czasach jest wyleczalna. Babci robili najpierw na jedym oku, za miesiac czy jakos tak na drugim. Wiem ze so martwisz ale bedzie dobrze. Usciski I nochal w gore.
      • pade Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 20.01.18, 22:21
        Princess, to było 7 lat temu!!big_grin
        • natalia.nat Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 20.01.18, 22:59
          Pade, a możesz napisać, czy miałaś operację na NFZ czy prywatnie i na jakie soczewki się zdecydowałaś (kiedyś chyba można było dopłacić do droższej soczewki)? Teraz, z tego co czytam, to w państwowej służbie zdrowia nie można tego zrobić. Oczywiście tak jest lepiej dla NFZ, bo przecież nie dla pacjentów.
          • pade Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 20.01.18, 23:32
            Robiłam prywatnie w klinice we Wrocławiu.
        • princesswhitewolf Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 21.01.18, 23:38
          opps znowu sie wpisalam w jakiegos watek-trupa ktorego ktos reaktywowal...
    • piernicola Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 20.01.18, 22:16
      A potem się ludziska dziwią, że zmieniamy nicki. To jest między innymi po to, żeby rozpoznawać stare wąciszcza.
    • asia_i_p Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 20.01.18, 23:28
      Babcia operowała na Górnym Śląsku, bodajże w Chorzowie.
    • gulcia77 Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 21.01.18, 04:30
      Pade, Rybnik, doktor Bolek. Ma chyba najkrótsze terminy ze specjalistów, a mam sprawę obcykaną, bo moja własna mama jest prawie niewidoma i leczy się od lat. Trochę mi się nie podoba tempo. Pasożyty? Wyguglaj sobie Bolka, ,mogę go polecić.
    • misoune Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 21.01.18, 08:37
      Moja siostra ma 34 i też ma zacme.
      Jeszcze nie na cito, ale za niebawem operacja.
      Powodzenia, będzie dobrze.
      Teraz to zabiegi niemal kosmetyczne.
    • butch_cassidy Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 21.01.18, 09:24
      Nie pomogę, ale trzymam kciuki smile

Sama dla odmiany mam takie problemy z zębami jak chyba 60-latka, a i niektóre mają w tym wieku chyba lepsze zęby niż ja... Okropne uczucie. I jeszcze ludzie wokół przekonani, że to kwestia dbania... Niestety bywa, że geny sad
      • pade Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 21.01.18, 09:37
        Butch, dzięki kochana, 7 lat już minęło od czasu jak założyłam ten wąteksmile
        • natalia.nat Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 21.01.18, 10:25
          Ha, narobiłam zamieszania smile A chciałam tylko, żeby w jednym wątku były wszystkie informacje, gdyby ktoś później szukał.
          Dziękuję za wszystkie wpisy.
        • butch_cassidy Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 21.01.18, 11:02
          Ale się zgapiłam big_grin
          Rozumiem więc, że z oczami wszystko ok smile
          • pade Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 21.01.18, 11:33
            Tak, ale teraz mam z zębami to co Tybig_grin
            Jak nie urok to...
    • domowapani Re: Mam 37 lat i zaćmę:( 21.01.18, 18:26
      Pade, zaczelabym od researchu kto jest ordynatorem na oddziale, na którym chciałabyś być zoperowana. Następnie odszukalabym prywatna praktykę tego lekarza i poszła prywatnie na wizytę.
      Przeważnie dla prywatnych pacjentów terminy znajdują się znacznie szybciej.
      Zadzwoń też do NFZ i spytaj o listę prywatnych placówek, które mają umowy z NFZ na przeprowadzanie tych zabiegów. Kolejki są znacznie krótsze, nowszy sprzęt i co ważne, zabiegi są wykonywane w ramach chirurgii jednego dnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka