guderka 23.10.07, 20:02 czy ktoś sie orientuje może czy nauczyciel wspomagajacy w klasie integracyjnej moze zajecia rewalidacyjne przeprowadzac nie z jednym dzieckiem ale z dwójką jednocześnie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beata.m Re: Rewalidacja 23.10.07, 21:17 Zajęcia rewalidacyjne to: 1. zajęcia dydaktyczno- wyrównawcze - od 4 do 8 uczniów 2. zajęcia korekcyjne: - korekcyjno - kompensacyjne - od 2 do 5 uczniów - gimnastyka korekcyjna - od 8 do 12 osób - zajęcia logopedyczne - od 2 do 4 uczestników - zajęcia socjoterapeutyczne - od 3 do 10 uczniów - kinezyterapia - od 2 do 5 uczniów www.publikacje.edu.pl/publikacje.php?nr=1019 sp6.kwidzyn.pl/prawo/proc_psych.html Pozdrawiam BeataM Odpowiedz Link
basiunia2d Re: Rewalidacja 23.10.07, 22:23 W klasie mojej córki rewalidacyjne zajęcia pani prowadzi w parach. Odpowiedz Link
elmalina Re: Rewalidacja 24.10.07, 00:08 Można z dwójką dzieci przeprowadzać rewalidacje, jeżeli na orzeczeniu nie ma wskazania do indywidualnej rewalidacji. Odpowiedz Link
memenka Re: Rewalidacja 26.10.07, 01:37 móc a chciec to róznica, pani wspomagająca u mojego syna w klasie ma to za przeproszeniem gdzieś i mój syn na nic takiego nie chodzi a powinien ino i po to ma tę panią Odpowiedz Link
kassa10 Re: Rewalidacja 26.10.07, 20:31 A może ta pani ma tylko przydzielone godziny jako nauczyciel wspomagający? Odpowiedz Link
kassa10 Re: Rewalidacja 26.10.07, 20:28 Zajęcia rewalidacyjne przeprowadzane tylko z jedną osobą nie są wariantem optymalnym dla dziecka (tak chce zarówno literatura przedmiotu jak i mówi moje kilkunastoletnie doświadczenie jako pedagoga specjalnego). Odpowiedz Link
guderka Re: Rewalidacja 27.10.07, 11:38 dzięki dziewczyny! kassa10-rozwiń proszę swoją myśl jesli możesz Odpowiedz Link
kassa10 Re: Rewalidacja 28.10.07, 19:40 Rewalidacja służy poprawie poziomu rozwoju tych sfer funkcjonowania dziecka, które w wyniku jego niepełnosprawności są zaburzone mocniej niż inne ( u jednych dzieci będzie to analizator wzrokowy, u innych słuchowy, jeszcze inne będą miały zaburzooną koordynację ruchową, itd.). Zajęcia rewalidacyjne przynoszą lepszy efekt, gdy są prowadzone z co najmniej dwojgiem dzieci - istotną rzeczą jest tu współpraca, pewnego rodzaju współzawodnictwo, motywacja, a także fakt, że pewne gry i zabawy usprawniające dzieci lepiej wychodzą między dziećmi niż między dorosłym a dzieckiem. Raczej nie łączy się w grupy dzieci o skrajnie różnych potrzebach. Oczywiście bywają wskazania do rewalidacji indywidualnej i takową tez się prowadzi. Nie wiem czy takie rozwinięcie Cię satysfakcjonuje) Odpowiedz Link
guderka Re: Rewalidacja 28.10.07, 21:01 dzięki ! a co robi nauczyciel z dzieckiem niepełnosprawnym tylko ruchowo które ma zaleconą rewalidację obligatoryjnie (bo tak sie pisze w drukach z poradni PP)? Odpowiedz Link
kassa10 Re: Rewalidacja 04.11.07, 19:05 Sorry, że musiałaś czekać tak długo na odpowiedź, ale miałam bardzo gorący czas w żyźni. Co do meritum - to wszystko zależy. zależy od rodzaju niepełnosprawności, jego zakresu, zaleceń poradni, nastawienia rodziców, potrzeb dziecka w danej chwili.... Zaznaczam, że patrzę tu z pozycji pedagoga, a nie rehabilitanta, którym nie jestem. Ja zaczynam od rozmowy z rodzicem oraz analizy dokumentacji oraz jeżeli jest to możliwe konsultacji z innymi nauczycielami pracującymi z dzieckiem. Generalnie skupiam się na tym co najbardziej utrudnia funkcjonowanie dziecku i jego rodzicom. Jeż4eli największym problemem dziecka są zaburzenia równowagi, które bardzo utrudniają inne czynności to opracowujemy program mający poprawić tę równowagę lub niwelować skutki z jej zaburzeń wynikające (na przykład nauczyć dziecko technik wykonywania pewnych czynności mimo utrudnień spowodowanych deficytem). Inna droga to pracowanie nad tym co bardzo doskwiera rodzicom - na przykład w wyniku porażenia dziecko ma niski poziom koordynacji i ma trudności z samodzielnym jedzeniem i woli by karmili je rodzice. Wtedy opracowujemy program, który ma tę samodzielność zwiększyć i odciążyć rodziców. Nauczyciel jest wtedy w tej konfortowej sytuacji, że zwykle może więcej od dziecka wyegzekwować. niż rodzić, którego dziecko owinie sobie wokół palca) W ogóle niebagatelną rolę przy efektywnej rewalidacji odgrywa komunikacja między nauczycielem a rodzicami. Pozdrawiam Odpowiedz Link
guderka Re: Rewalidacja 04.11.07, 19:24 dzięki! będę wiedziała o co pytac. póki co rewalidacja nie odbywa sie a jesli sie odbywa to kazde z 4 dzieci(kazde z inną niesprawnością) robi właściwie to samo ;/ Odpowiedz Link
igge Re: Rewalidacja 05.11.07, 11:46 a mi się podoba grupowe terapia pedagogiczna córeczki, mam zaufanie do pani pedagog, lubię ją i cieszę się, że mała dobrze się bawi, jest z kolegami i przy okazji widzi, że każde dziecko ma inne, swoje problemy. Zajęcia indywidualne to ja staram się zapewnić jej w domu (i rzeczywiście efekty są porażające mimo moich/małża niedociągnięć co z drugiej strony hmmmm ciut nas niepokoi, że może w szkole powinno jednak być więcej indywidualnej pracy) Odpowiedz Link
guderka Re: Rewalidacja 05.11.07, 12:32 ja jeszcze nie wiem co mi się podoba a co nie w tym względzie. wszystko ma swoje plusy i minusy. Odpowiedz Link