Dodaj do ulubionych

Łączenie łazienki z pokojem

30.05.11, 12:49
Macie łazienkę w sypialni?
Dobrze, mogę przyjąć, że jestem ignorantem i prostaczką wink, ale jest to dla mnie największe kuriozum budowlane.
Rozumiem łazienka blisko sypialni, choć to też nie jest mi aż tak do szczęścia potrzebne. Nie sikam w nocy, a po myciu i tak jeszcze łażę po mieszkaniu
Ale łazienka w sypialni lub przedzielona jakimś parawanikiem jest czymś dziwaczno-ohydnym.
Po pierwsze - chlapanie. Po drugie armatura sanitarna w pokoju, cóż...
A po trzecie - na 100% umarłabym z bezsenności, gdyby ktoś (mąż) kąpał się lub (!!!) załatwiał czynności fizjologiczne w tym samym pomieszczeniu, w którym śpię.

Rozumiem, że jest to takie nowoczesne i w założeniu wygodne, ale ja jestem staroświecka big_grin
Obserwuj wątek
    • iwles Re: Łączenie łazienki z pokojem 30.05.11, 12:54

to znaczy, nie ma drzwi między sypialnią a łazienką ?
      • feel_good_inc Re: Łączenie łazienki z pokojem 30.05.11, 12:57
        iwles napisała:
        > to znaczy, nie ma drzwi między sypialnią a łazienką ?

Jest np. kabina prysznicowa pośrodku pokoju. Dobre do brzydkich zabaw, ale nie wtedy gdy jest to jedyna łazienka w domu.
        • broceliande Re: Łączenie łazienki z pokojem 30.05.11, 12:58
          Pierwsze słyszę.
          Znajomi sobie zaprojektowali łazienkę, z której wchodzi się do sypialni, ale to trzecia w domu.
          • broceliande Tfu, z sypialni się wchodzi do łazienki... 30.05.11, 12:59

• tacomabelle Re: Tfu, z sypialni się wchodzi do łazienki... 30.05.11, 13:04
              Mamy łazienkę przy sypialni. Superwygodna rzecz. Nie jestem jednak zwolenniczką łączenia lazienki z sypialnią. Koleżanka ma coś takiego, owszem oddzielona specjaline zaprojektowanym parawanem, zreszą całośc to projekt dobrego wnętrzarza, ciekawie to wszystko wygląda. ale jakoś to do mnie nie przemawia.

Na ale to osoba samotna, więc moża zrozumieć wink
              • aneta-skarpeta Re: Tfu, z sypialni się wchodzi do łazienki... 30.05.11, 13:14
                aa jesli to ma byc jakas lazienka wkomponowana w sypialnie to ja dziekujesmile
                ja mam na mysli lazienke przy sypialni- u nas jakby w sypialni, ale z drzwiami i scianami, tyle tylko ze tylko nasza
            • ewasuwek Re: Tfu, z sypialni się wchodzi do łazienki... 30.05.11, 13:22
              a dlaczego tfu...?
              ja też mam sypialnię z łazienką. Jest to osobne pomieszczenie, oddzielone drzwiami, z oknem i wentylacją. Dzieci mają osobną łazienkę.
              Jestem z tej łazienki zadowolona. Rano, nie budząc dzieci mogę wziąć sobie np. prysznic...
    • seniorita_24 Re: Łączenie łazienki z pokojem 30.05.11, 13:02
      Nie mam, ale w dużej sypialni wanna z jacuzzi może dobrze wyglądać. Widziałam takie mieszkania, w których była oczywiście też normalna łazienka.
      Ja wolę oddzielnie mieć łazienkę, ewentualnie mogę mieć wejście do jednej z łazienek tylko z sypialni. Jakoś sedesu na środku sypialni nigdy nie widziałam, ale to może jakiś nowszy trend wink
      • laaisa Re: 30.05.11, 13:12
        może pojęcia pomyliłaś : salon kąpielowy z sypialnią.
        • seniorita_24 Re: 30.05.11, 13:16
          O salonie nie pisałam, nawet kąpielowym.
    • baltycki A lazienki bez sedesu nie wyobrazacie sobie? 30.05.11, 13:10
      Moze najpierw zdefiniowac "lazienke"?
      Moim zdaniem, lazienka a toaleta (ubikacja) to 2 rozne pomieszczenia sluzace 2 roznym celom. No, chyba, ze ktos zna tylko "lazienke" z M-3, ale i w takich ubikacje bywaly oddzielnie.
      • broceliande Re: A lazienki bez sedesu nie wyobrazacie sobie? 30.05.11, 13:20
        Dla mnie łazienka to może być też takie dwa w jednym. Ja mam takie coś.
        Ale faktycznie mówię "idę do łazienki" albo "idę do toalety", w zależności po cobig_grin
        • baltycki Re: A lazienki bez sedesu nie wyobrazacie sobie? 30.05.11, 14:03
          broceliande napisała:

> Dla mnie łazienka to może być też takie dwa w jednym.
          Oczywiscie, ze moze byc 2 w 1, nawet czesto praktykowane.. ale, na Boga, jesli ktos pisze o lazience w sypialni, to chyba oczywista oczywistoscia jest, ze bez sedesu.

Dom moich przyjaciol.
          Na parterze lazienka dla gosci (sedes, umywalka, kabina prysznicowa)
          Na pietrze lazienka rodzinna (wanna, 2 umywalki, bidet) + oddzielka ubikacja.
          Przy sypialni prysznic "intymny"smile
          • broceliande Re: A lazienki bez sedesu nie wyobrazacie sobie? 30.05.11, 14:14
            Naprawdę oczywiste, że bez sedesu?
            No, ja sobie wyobraziłam, że z sedesem. Gdybym miała łazienkę przy sypialni, to musiałabym mieć sedes, bo... mniejsza z tym.

Ale poza tym fajnie rozplanowane, bidet to dla mnie luksus, ja całe życie w bloku, kamienicy...
          • iwles Re: A lazienki bez sedesu nie wyobrazacie sobie? 30.05.11, 14:32

> na Boga, jesli
            > ktos pisze o lazience w sypialni, to chyba oczywista oczywistoscia jest, ze bez
            > sedesu.

jakoś chyba mało oczywiste, bo w pierwszym poście autorka wyraźnie napisała o czynnościach fizjologicznych innych niż kąpanie.
            • iwles Re: A lazienki bez sedesu nie wyobrazacie sobie? 30.05.11, 14:39

o taką łazienkę w sypialni chyba chodzi (jest tam i kibelek i bidet)

www.dobrzemieszkaj.pl/a/496,Przestronne_mieszkanie,,lazienki
              • default Re: A lazienki bez sedesu nie wyobrazacie sobie? 30.05.11, 15:02
                Nie wyobrażam sobie korzystania z takiej łazienki - w sensie z toalety, kiedy mąż sobie leży w łóżku smile Kąpanie zresztą też nie bardzo - co innego zmysłowa "kąpiel" we dwoje, a co innego zwyczajne ablucje, połączone np. z goleniem nóg czy pilingowaniem twarzy sad
          • sarling Re: A lazienki bez sedesu nie wyobrazacie sobie? 30.05.11, 14:37
            > Oczywiscie, ze moze byc 2 w 1, nawet czesto praktykowane.. ale, na Boga, jesli
            > ktos pisze o lazience w sypialni, to chyba oczywista oczywistoscia jest, ze bez
            > sedesu.

Otóż nie. Dwie sypialnio-łazienki, które widziałam "na żywo" miały sedesy, umywalkę, prysznic tuż obok stolika nocnego.
            O tempora! o mores!
    • antekcwaniak Umysł ematki nie jest w stanie tego pojąć !!! n/t 30.05.11, 13:12

• aneta-skarpeta Re: Łączenie łazienki z pokojem 30.05.11, 13:12
      jak wybieralam projekt domu to miałby
      -parterowy
      z pół otwarta kuchnia, ktorą mozna zamknąć w razie co

raczej forma otwarta

w sypialni ma byc garderoba i lazienka

po co? bo lubie niemal sama korzystac z osobistej lazienki- taka fanaberiia, a nie stac mnie na dom, gdzie wsypialni bylyby 2 lazienki

bo moge wyjsc z lazienki nago, moge nago do niej pojsc, moge w niej zostawic koronkowe strigi i nie boje sie, ze zgorsze goscia, ktory nocuje u mnie lub nastoletniego syna
      • gazeta_mi_placi Re: Łączenie łazienki z pokojem 30.05.11, 13:14
        >bo moge wyjsc z lazienki nago, moge nago do niej pojsc, moge w niej zostawic koronkowe strigi i nie boje sie, ze zgorsze goscia, ktory nocuje u mnie lub nastoletniego syna .

Bardzo ciężko w czasach wolnego dostępu do Redtube kogoś zgorszyć, no chyba że nocująca 92-letnią babcię Zosię tongue_out
        • tacomabelle Re: Łączenie łazienki z pokojem 30.05.11, 13:24
          Gazeta odwiedzasz regularnie tę stronę? Czym się rajcujesz, gejami?
          • aneta-skarpeta Re: Łączenie łazienki z pokojem 30.05.11, 13:43
            tam chyba nie tylko geje?
            • tacomabelle Re: Łączenie łazienki z pokojem 30.05.11, 13:48
              Jakoś tak podświadomie mi się skojarzyło, że gazeta jest homoseksualny wink
        • aneta-skarpeta Re: Łączenie łazienki z pokojem 30.05.11, 13:43
          redtube red tubem, ale wlasna matke ogladac biegajaca nago, gdy ma sie 15 lat to nie to samotongue_out
      • ewasuwek Re: Łączenie łazienki z pokojem 30.05.11, 13:26
        Dokładnie.
        My mamy z mężem swoją łazienkę obok sypialni. Wyłazimy sobie z niej np. po kąpieli na golasa i spokojnie ubieramy w sypialni. Nie muszę przemykać przez korytarz w zwiniętym ręczniku albo zabierać całe tabuny ciuchów żeby sie w tej łazience ubrać.
        • baltycki Re: Łączenie łazienki z pokojem 30.05.11, 13:33
          ewasuwek napisała:

> Dokładnie.
          Nie dodalas wygody i dyskrecji, gdy ktos lubi umyc sie po seksie (lub przed) nie budzac wszystkich domownikow, gosci wedrowkami po domu...
          • sarling Re: Łączenie łazienki z pokojem 30.05.11, 14:34

• mgd3 Re: Łączenie łazienki z pokojem 30.05.11, 14:06
          Łazienka przy sypialni to co innego niż to, o czym pisze autorka. Jest teraz trend robienia łazienek W sypialni. I jeszcze pal licho jeżeli to jest sama stojąca na środku pokoju wanna albo prysznic. Nie chciałabym czegoś takiego - ale mnie nie odrzuca. Ale cała łazienko-toaleto-sypialnia z kibelkiem odgrodzonym jakimś lekkim parawanem zupełnie do mnie nie przemawia uncertain
    • barbaraonly Re: Łączenie łazienki z pokojem 30.05.11, 13:45
      Ja mam przy sypialni lazienke i garderobe, ale to sa 2 dodatkowe pokoje, do ktorych wchodzi sie przez sypialnie - wspaniala sprawa.
      Dzieci maja swoja lazienke.
      • sarah_black38 Re: Łączenie łazienki z pokojem 30.05.11, 14:33
        www.dobrzemieszkaj.pl/a/496,Przestronne_mieszkanie,,lazienki

Co kto lubi, co się komu podoba. Moda modą, ale wg mnie widoki z łóżka bezcenne wink, o zapachach litościwie przemilczę.
    • sarling Re: Łączenie łazienki z pokojem 30.05.11, 14:42
      O, tak można big_grin

https://www.appraisalpress.com/images/uploads/articles/0209_toiletBedroom.jpg

FranekGutek
      Nie bądź LEMINGIEM
      • cygarietka Re: Łączenie łazienki z pokojem 30.05.11, 17:41
        Masakra! to zdjęcie.
        Byłam kiedyś w mieszkaniu, gdzie łazienka była połączona z sypialnią. Coś jak dwa pokoje oddzielone ścianą no i drzwiami oczywiście. Sypialnia była w tym przypadku pokojem przejściowym do łazienki. Łazienka przestronna z oknem. Jak dla mnie spoko.
        Jednak osobiście przy kupnie mieszkania nie sugerowałabym się tak bardzo tym, czy jest łazienka w sypialni, czy też nie. No chyba, że miałabym na to nieograniczone możliwości finansowe wink

www.ticker.7910.org/as1cAb20euJ0010NTBkanwwMDA1MjVkOXxTYW5kcmE.gif
        • cygarietka Re: Łączenie łazienki z pokojem 30.05.11, 17:46
          Mialam na myśli, że łazienka w sypialni to jak dla mnie przerost formy nad treścią, chyba, że jak wspomniałam miałabym ogrom kasy
          www.ticker.7910.org/as1cAb20euJ0010NTBkanwwMDA1MjVkOXxTYW5kcmE.gif
          • aqua48 Już wiem! 30.05.11, 17:56
            Już wiem, to nie żadna nowoczesność, i nie chodzi o eleganckie łączenie wnętrz, chodzi o to żeby siedząc rankiem na sedesie oglądnąć sobie spokojnie nowy odcinek ulubionego serialu! A dla zamontowania w łazience telewizora zapewne trudniej znaleźć sensowny powód..
    • marghe_72 Re: Łączenie łazienki z pokojem 30.05.11, 20:30
      Jak ktoślubi to niech sobie ma.
      Mnie nic do tego.

Ja bym w sumie mogła miec wannę w sypialni..
    • olifra1 Re: Łączenie łazienki z pokojem 30.05.11, 20:52
      nie mam nic przeciwko, połączenie, że z sypialni wchodzi się do łazienki nawet mi sie podoba, ale... muszą być drzwi oddzielające i całość musi być wielkości minimum 40 m2 (nasi znajomi tak właśnie mają w dużym domu gdzie mają tylko dla siebie olbrzymią sypialnię, z której wchodzi się do pięknej łazienki + do tego maleńka dwuosobowa sauna na końcu).
      ale jak mamy znajomych, którzy myśleli, że będą również "luksusowi" łącząc łazienkę z sypialnią na 14 m2 to dla mnie nieporozumienie. bardziej to przypomina mały pokój hotelowy niż "luksus". wyszło śmiesznie i tyle.
      ale i tak nic mi do tego smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka