Dodaj do ulubionych

sery plesniowe

17.08.11, 12:58
moze to glupie pytanie ale czy inne produkty na tej samej polce co sery moga zaplesniec od tych serow. mam plesn w lodowce i szukam winnnych. w ogole ostanio wszystko mi plesnialo lacznie z czosnkiem. jeszcze jedno jak poznac, ze ser plesniowy splesnial ';nieszlachetnie' kupuje czesto lazura ale nie jem calego od razu i nie wiem jak dlugo moze lezec taki napoczety
Obserwuj wątek
    • sotto_voce Re: sery plesniowe 17.08.11, 13:32
      Nie spotkałam się z sytuacją, żeby pleśń z rozpakowanego sera się rozniosła, ale wydaje mi się, że nie jest to chyba wykluczone - w końcu ser nie jest pasteryzowany już po zainfekowaniu, a zarodniki grzybów pleśniowych są wyrzucane w powietrze. Nieszlachetne spleśnienie bardzo łatwo poznać - po zapachu stęchlizny (choć spotkałam się u wielu osób z mniejszą wrażliwością na ten zapach, myślę że nawet sama mogę mieć nadwrażliwość).
    • lola211 Re: sery plesniowe 17.08.11, 14:08
      W zyciu nic mi nie zapleśniało od serów, a sery mam w lodówce non stop.

jeszcze jedno jak poznac, ze ser ple
      > sniowy splesnial ';nieszlachetnie' kupuje czesto lazura ale nie jem calego od r
      > azu i nie wiem jak dlugo moze lezec taki napoczety

To widac, robi sie inny, czasem lekko oslizły lub pojawia sie na nim taki biały nalot.Albo szary, zmienia sie zapach i smak na bardzo ostry.
      Ser po tygodniu jest ok, pozniej w zaleznosci od gatunku sie zaczyna psuc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka