Dodaj do ulubionych

Koszt robocizny

01.09.11, 07:10
Mieszkanie 38 metrów( stan deweloperski), do zrobienia :
łazienka- 5 m, płytki na całej wysokości, beż żadnych kombinacji, może wrzucimy kilka dekorów, montaż bordzika, wc, wmywalki, jakieś lustro, oświetlenie
kuchnia- aneks- 5metrów płytek na podłodze i 3 na ścianie
pokoje- panele na podłodze, malowanie ścian, montaż drzwi wew.x2, gniazdka, włączniki światła.
Dwuosobowa ekipa remontowa twierdzi, że będzie to robiła przez miesiąc i chce za robociznę 20 tys. Dla mnie i cena i czas wykonania wziąty z księżyca. A może sie nie znam?
Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: Koszt robocizny 01.09.11, 07:40
      1. popros o książkę realizacji - czasem, jesli fachowiec naprawdę dobry, to warto zaplacic wiecej niz wziac partacza, ktory zrobi brzydko, krzywo, zle i zmarnuje materialy
    • soft69 Re: Koszt robocizny 01.09.11, 09:28
      gruba przesada. szukaj dalej. nie daj sie oskubac.
    • ivaz Re: Koszt robocizny 01.09.11, 09:42
      Bardzo drogo, szukaj innej ekipy.
      Ja wykończałam mieszkanie 77m2 było mnóstwo roboty bo burzenie ścian, stawianie nowych, łazienka +WC, gładzie, (połozenie gładzi to juz spory koszt), mnóstwo zmian w elektryce, przenoszenie dwóch kaloryferów, przenoszenie instalacji hydrulicznych, malowanie, tapetowanie zapłaciłam za to 21tyś, było 4 panów, w tym 3 ech codziennie + elektryk, drzwi zamówiłam razem z montażem, podłogi również. Ekipa weszła 10 listopada wyszła 10 stycznia
    • gku25 Re: Koszt robocizny 01.09.11, 09:42
      Małe miasto, kamienica z XVII wieku; kafelkowanie/malowanie kuchni, przerabianie spiżarni na łazienkę a więc robienie od podstaw (trzeba było przeprowadzić całą kanalizę). Pierwsza ekipa - 3 panów, kręciła nosem że się nie da a jak już to zażądali 15 tys. Kolejna ekipa -2 panów, za 6 tys. robocizny zrobiła to co opisałam powyżej. Idealnie, choć trochę czasu im to zajęło..
      • kubek0802 Re: Koszt robocizny 01.09.11, 09:55
        Podobna realizacja. Ekipa 3 osobowa, prace ok. 2 tygodni, koszt 5500. Duże miasto wojewódzkie.
        • jamesonwhiskey Re: Koszt robocizny 01.09.11, 10:20
          > Podobna realizacja. Ekipa 3 osobowa, prace ok. 2 tygodni, koszt 5500. Duże mias
          > to wojewódzkie.

3 osoby dwa tygodnie za 5500 ?
          gdzie wy te ekipy znajdujecie pod monopolem ?

do autorki , widzisz nie stac nie wykonczenie przez dewelopera to teraz zaplacisz 50% wiecej i sie jeszcze nawku...asz
          • tola_i_tolek Re: Koszt robocizny 01.09.11, 11:14
            Oferta dewelopera nadal aktualna.
            • jamesonwhiskey Re: Koszt robocizny 01.09.11, 15:53
              idz na normalne forum muratora i zadaj pytanie o koszty robocizny w danym regionie
              tu masz od sasa do lasa jakies zapadle dziury i duze miasta
              do tego czesc zdziwionych jakie to straszne ceny ci rzucaja zapomina
              ze tesc zrobil lazienke maz pomalowal a sasiad zalozyl kontakty za flaszke
              a agd wzieli z poprzedniej chaty i ci napisza ze ja to za 300 pln metr mam lux jak w wersalu
        • ivaz Re: Koszt robocizny 01.09.11, 10:22
          u mnie przez dwa tygodnie nie było szans zrobić takich prac, same gładzie to ok tygodnia, a gdzie reszta, na niektóre materiały się czeka dłużej
    • tacomabelle Re: Koszt robocizny 01.09.11, 10:39
      Co do ceny mozna dyskutować, ale miesiąc przy takim zakresie prac dla dwóch osób, to termin całkiem realny.
      • christiea Re: Koszt robocizny 01.09.11, 11:00
        W małym mieście w mazowieckiem, mieszkanie 37 metrów mojej mamy. Remont gruntowny kuchni 6 m2 (kucie starych kafelków, nowa wylewka pod podłogę, kładzenie terakoty i glazury, nowe gniazdka, wygładzanie ścian i malowanie), wygładzanie ścian i malowanie przedpokoju, wygładzenie ścian i malowanie łazienki, plus w łazience wymiana wc, umywalki i armatury i nowe kontakty i gniazdka. Za m2 płytek panowie brali 45 zł, malowanie 15 zł za metr. Za gniazdka i kontakty chyba 100 zł za pomieszczenie, 300 zł podłączenie wc i umywalki i wymiana armatury. Więcej nie pamiętam, ale łącznie ekipa wzięła 3 tys.
        Ekipa solidna i dokładna, z polecenia, czeka się na nich około 3 miesiące, mają dużo roboty. Szef plus 2 pracowników. Pierwsze dwa dni robił szef, potem już we trzech. Uwinęli się w 10 dni.
    • zazou1980 Re: Koszt robocizny 01.09.11, 11:31
      my zapłaciliśmy 5 tys. w warszawie majstrowi za 2,5 miesiąca pracy. sam mieszkanie (47m) wyremontował od ruiny do nowoczesnego mieszkania w bloku, ale to był kumlpa ojciec, prawie rodzina. cena oczywiście mocno poniżej rynkowej, tyle, że on miał jeszcze inne źródła dochodu i robił to niejako hobbystycznie. myślę, że jakbyśmy szukali jakiejś komercyjnej ekipy to w okolicach 10-12 tys. byśmy zapłacili, czas realizacji byłby krótszy, ale na czasie nam aż tak bardzo nie zależało...
    • lafiorka2 Re: Koszt robocizny 01.09.11, 11:33
      Trochę dużo i trochę długo...Chociaż 3tyg to bardziej realny termin.20tys to cgyba też wygórowana cena.
      Podobno liczą sobie za położenie metra tyle ile kosztują płytki czy panele.Jeżeli kupisz płytki za 40zł za 1m kw to tyle prawdopodobnie policzą ci za założenie od metra.
      Chyba, że macie inne stawki.
      Ale radzę szukac dalejsmile
    • myszmusia Re: Koszt robocizny 01.09.11, 11:42
      czas realny - wez pod uwage,że w tak małych pomieszczeniach to oni nie moga robic szybciej pewnych rzeczy bo albo cos im schnie albo nie moga przejsc/dojsc czyli musza sobie ustalic aka kolejnosc i czas robót zeby nie zapsuc czegos co własnie zrobili. W wiekszych pomieszczeniach to jednek "leci " np. z podłoga drugi w tym czasie robi cos na ścianach itp..

A co do ceny - jak masz ekipe "na czarno" bez umowy (zero mozliwosci npo. reklamacji czy dochodzenia jakis gwarancji) na zasadzie pan ziutek robi za tysiaka costam to masz taniej, ale jezeli oni to robia legalnie i musza pooodprowadzac od tego podatki zusy vat itp...i masz umowe na robote to zupelnie inne ceny sa.
      • ivaz Re: Koszt robocizny 01.09.11, 11:45
        ciekawe czy któraś by chciała zeby maż się tak na zapierdzielał, bo praca ciężka i przyniósł do domu 1000zł
    • pruszynkaaa Re: Koszt robocizny 01.09.11, 11:58
      W styczniu tego roku remontowaliśmy identyczne mieszkanie, do zrobienia było:
      - zdrapanie starych farb, położenie gładzi (2x) na ścianach i sufitach, malowanie sufitu i ścian (2x)
      - zrobienie w jednym pokoju oświetlenia punktowego wmontowanego w konstrukcje z karton-gipsu (czy jak to sie tam pisze)
      - zerwanie starych paneli podłogowych, zerwanie drewnianej klepki i śmierdzącego lepiszcza jak się później okazało
      - położenie nowych paneli + listewki przypodłogowe
      - przesunięcie otworu drzwiowego i wykończenie
      - wycięcie metalowej, starej ościeżnicy i zamontowanie w to miejsce nowej, wraz z drzwiami
      - montaż brodzika i kabiny prysznicowej + doklejenie paru płytek glazury
      - sporo było jeszcze rzeczy "przy okazji" typu wymiana puszek, kontaktów na nowe itp - zawsze coś się znajdzie.

Za to wszystko zapłaciliśmy 10 tys. Robiło 2 panów, czasami pomagał 3 - młodszy brat "dowodzącego" akcją.
      Mieszkanie mamy w jednej z podwarszawskich miejscowości...
      • pruszynkaaa Re: Koszt robocizny 01.09.11, 12:02
        Dodam jeszcze, że panowie robili od 8 do 17, przez 2 tygodnie, z jedną sobotą (dostali kolejne zlecenie i z tym im się śpieszyło)
    • pitahaya1 Re: Koszt robocizny 01.09.11, 15:43
      Czas w porządku, koszty raczej nie. Wykańczałam dom, cały. Koszt bez parkietów w pokojach to ok. 35tys. Prace trwaly nieco ponad 3 miesiące.
      • marzeka1 Re: Koszt robocizny 01.09.11, 15:55
        Czas wg mnie- ok, koszty- zbyt wysokie.
        Remontowałam ostatnio łazienkę i wc- w sumie dwa pomieszczenia: wszystko od nowa: hydraulika, elektryka, kafle, kabina itp.- zapłaciłam majstrowi 3 tyś.;
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka