Dodaj do ulubionych

praca inzynierska

14.10.11, 23:22
temat kompletnie nie do zrealizowania. promotor, ktory nie chce go zmienic. znalezc kogos do napisanie tej pracy ? jak jesli trzeba pracowac w okresonej katedrze zeby miec wystarczajaca wiedze do napisania pracy ? jestem zalamana wiekszosc inzynirantow z innych katedr ma tak banalne tematy, ze moglabym je napisac z palcem nie powiem gdzie i to jeszcze z duza staysfakcja a tutaj. mozecie mnie zlinczowac prosze czekam na baty
Obserwuj wątek
    • toxicity1 Re: praca inzynierska 14.10.11, 23:28
      Szkoda, ze nie miałaś możliwosci podsunięcia tematu, który Cie interesuje.
      Na pytanie nie odpowiem, bo ...wink
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: praca inzynierska 14.10.11, 23:33
        mialam mozliwosc i podsunelam kierownik katery powiedzial ok. promotor rowniez byl na tak po czym musialam miec zmienionego promotora a ten nie zgodzil sie i zaproponowal cos dla mnie ni do przyjecia. jeszcze raz podkresle jestem zalamana sad
        • wuika Re: praca inzynierska 14.10.11, 23:41
          Zmień promotora ponownie.
          • toxicity1 Re: praca inzynierska 14.10.11, 23:43
            Czy nowy promotor innym tez narzucał tematy?
            • japanunieprzerywalempanieposle Re: praca inzynierska 14.10.11, 23:48
              tak
        • aagata4 Re: praca inzynierska 14.10.11, 23:48
          Pisząc prace magisterską też miałam przejścia. Zapowiadało się wspaniale. Szef firmy, w której pracowałam zaproponował mi żebym zrobiła analizę, która przyda się firmie, da mi potrzebne dane a ja sobie napisze pracę magisterską ... Mój promotor niechętnie się zgodził na tą pracę, zniechęcał mnie bo chciał abym pisała na temat przygotowany przez niego. Po czym prezes firmy mnie zwolnił pod byle jakim pretekstem. Zostalam z tematem, napisaną w części teoretycznej pracą i bez możliwości wykonania części praktycznej z niechętnym promotorem. Skończyło się tym, że napisałam pracę, która się podobała recenzentowi ale promotor ocenił ją bardzo nisko, niżej niż recenzent... Na obronie bardzo starał się negatywnie nastawić recenzenta ...

Myślę, że jak promotor będzie przychylny to sporo Ci pomoże w tej pracy. Choć będzie Cię kosztowała dużo nerwów i czasu to jednak napisanie będzie Twoim sukcesem, tego Ci życzę.

Pozdrawiam

Agata
    • rosapulchra-0 Re: praca inzynierska 14.10.11, 23:50
      Ale po co baty?
      Lepiej się zastanów, co zrobić, gdzie uderzyć, żeby temat zmienić albo promotora zmienić? No nie może być tak, że przez jednego człowieka zawalisz studia, prawda?
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: praca inzynierska 15.10.11, 00:26
        probowalam wczesniej w tamtym semestrze ale bylo podobno juz za pozno. nie wiem czy nie bede na czarnej liscie przez zmiane promotora w koncu to jest uczelnia tak kazdy sie zna z kazdym...
        • izak31 Re: praca inzynierska 15.10.11, 06:18
          A mniej więcej o czym ma być ta praca inżynierska?
          • japanunieprzerywalempanieposle Re: praca inzynierska 15.10.11, 06:41
            ekhm boje sie rozpoznania tongue_out
            • izak31 Re: praca inzynierska 15.10.11, 06:52
              ok, nie pytałam z ciekawości tylko jakby było to z mojej dziedziny to myslalam o podrzuceniu paru rad.
              Jestem informatykiem.
        • rosapulchra-0 Re: praca inzynierska 16.10.11, 17:12
          Nigdy nie jest za późno, zawsze jest jakaś furtka, tylko ty o niej nie wiesz, a stąd są problemy. Sama przechodziłam przez niemożliwe, aż stało się możliwe. Serio, serio.
    • esr-esr Re: praca inzynierska 15.10.11, 13:29
      dlaczego temat nie do zrealizowania? nie da się go ugryźć nawet bez badań/pracy własnej? masz kilka rozwiązań: 1. zacisnąć zęby i pisać słabą pracę, byle mieć z głowy - odbijesz sobie przy magisterce, 2. zmienić promotora po raz kolejny - poszukaj kogoś kto nie lubi aktualnego i z chęcią odbierze mu dyplomanta, 3. porozmaiwac z osobą "nad" promotorem - kierownikiem katedry, dziekanem, opiekunem roku (ktokolwiek może przywołać promotora do porządku).
      pisania pracy przez kogoś innego bym nie ryzykowała (promotor się kapnie i możesz mieć problemy), poza tym dla mnie to mega niefajne rozwiązanie.
      niestety prace dyplomowe są często traktowane jako cegiełka do aktualnej pracy promotora, co samo w sobie nie jest złe jeśli obu osobom to pasuje.
      napiszesz chociaż jaka branża?
    • bell82 Re: praca inzynierska 15.10.11, 14:18
      japanunieprzerywalempanieposle napisała:

> temat kompletnie nie do zrealizowania. promotor, ktory nie chce go zmienic. zna
      > lezc kogos do napisanie tej pracy ? jak jesli trzeba pracowac w okresonej kated
      > rze zeby miec wystarczajaca wiedze do napisania pracy ? jestem zalamana wieksz
      > osc inzynirantow z innych katedr ma tak banalne tematy, ze moglabym je napisac
      > z palcem nie powiem gdzie i to jeszcze z duza staysfakcja a tutaj. mozecie mnie
      > zlinczowac prosze czekam na baty

Ma sie rozumiec ze to praca badawcza?? u mnei wiekszosc mialo taka prace i nie trzeba bylo az pracowac, ale załatwic sobie nieodpłatna praktyke w danym zakładzie/firmie tak aby nabyc odpowiednie informacje do pracy i zaobserwowac co i jak/ tak nie mozesz zrobic?? wszystko jest do zrealizowania..w ostatecznosci pozostaje zmiana promotora
    • sharpless6 Re: praca inzynierska 15.10.11, 17:45
      Co znaczy: nie do zrealizowania? Do niezrealizowania byłby temat typowo teoretyczny beż możliwości wykonania pracy badawczej gdzie w ogole nie ma materiałów. Może promotor chce wykorzystać pracę do celów swoich doktorskich, dlatego taki trudny.

Napisz na jaki temat! na pewno podrzucimy jakiś pomysł.
    • zaneta11113 Re: praca inzynierska 15.10.11, 18:06
      Hmmm, ciężko coś doradzić napisz jaki masz temat pracy inżynierskiej. Ja w tym roku też się broniłam ( budownictwo) i wybrałam sobie takiego promotora, że wiedziałam jaką prace chcę u niego pisać nie robił większych problemów. Wręcz ja mu powiedziałam co chce robić i zaakceptował.

Pozdrawiam
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: praca inzynierska 15.10.11, 22:01
        praca ma czesc badawca i teoretyczna. badawcza jest ok ale teoretyczn to cos co jest z jednej strony rozlegle a z drugiej strony to jak szukac to wlasciwie nic nie ma.
    • freakwave Re: praca inzynierska 15.10.11, 21:58
      ale zartujesz ze masz problem z inzynierka w systemie bolonskim ;D bez jaj, to przeciez projekt kalibru wczejniejszej pracy przejsciowej, samo to ze kiedys tematy rozdawano na rok przed a ocena z pracy inzynierskiej wliczala sie do oceny dyplomowej, teraz obrona to jakas bzdura na resorach...
      inzynierki maja to do siebie ze maja scisle okreslone ramy, napisz nam czym cie "zastrzelono" ze jest to nei do zrealizowania, bo ja nie wierze, pewnie spokojnie da sie napisac tylko trzeba sie przylozyc a sie nie chce na doopie usiasc zebrac materialy i policzyc na koniec wyciagnac wnioski.
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: praca inzynierska 15.10.11, 22:02
        zwiazane z roslinami
        • freakwave Re: praca inzynierska 15.10.11, 22:04
          jak ci napisalem, w SB ocena z pracy inzynierskiej nie wlicza sie zupelnie do oceny dyplomowej wiec przysiadz na tylku zagryz zeby, napisz, obron i po sprawie, jak masz dobra srednia to dyplom bedzie ok. jak ktos pisal powyzej odbijesz sobei na magisterskich - juz teraz pomyslalbym u kogo chce pisac prace i o czym ma byc bo z magisterka jest juz troche inaczej jednak.
          • japanunieprzerywalempanieposle Re: praca inzynierska 15.10.11, 22:12
            tutaj nie chodzi o to, ze dla mnie to jest zbyt absorbujace. poprosty nie mam materialow do napisania tej pracy a to co wskazal mi promotor to bedzie moze razem z 6 stron a5 reszty nie wyczaruje. generlnie zagadnienie to nie jest zbyt czesto poruszane w literaturze bo poprsotu jest bardzo niszowe i bardziej liczasie inne rzeczy jesli chodzi a praktyczne zastosowanie tj cos co przydaje sie np plantatorom
            • freakwave Re: praca inzynierska 15.10.11, 23:11
              a literatura obcojezyczna? serio taki nowatorski temat ze nie da sie ugryzc od zadnejstrony?
            • thea19 Re: praca inzynierska 16.10.11, 11:21
              noo ja tez pisalam z roslin, podobnie jak wiele osob. materialow szukalam sama, od promotorki dostalam prace doktorska jej studenta (absolutnie zero powiazan z moim tematem) i tyle.
              co ja sie nagrzebalam, to moje
              aaa jeszcze musialam donosic cale wydrukowane materialy bo promotorka nie znala wszystkich prac i mi nie wierzyla w cytowanie smile

o pomoc zawsze mozesz isc do innych pracownikow w katedrze - moze maja jakies materialy
              • freakwave Re: praca inzynierska 16.10.11, 14:47
                jednym z podstawowych problemow przy pisaniu pracy jakiejkolwiek jest wlasnie zbieranie materialow do niej, dziwne w sumie jest ze ktos mysli ze bedzie latwo szybko i przyjemnie promotor da materialy prace sie napisze i cacy... niezbyt fajne podejscie do tematu uncertain
                • thea19 Re: praca inzynierska 16.10.11, 21:07
                  nie wiem jak na innych uczelniach ale u mnie na wydziale bardzo czesto promotorzy pomagali swoim magistrantom. jak mialo sie taka jak ja, to szlo sie do innej/innego i cos tam zawsze pomogli.
                  ja mialam latwy temat, sama go sobie wymyslilam wiec trudo nie bylo
                • esr-esr Re: praca inzynierska 17.10.11, 09:52
                  to nie do końca tak - praca inżynierska nie jest pracą samodzielną i promotor ma obowiązek odpowiednio pokierować pracą dyplomanta, pomóc znaleźć odpowiednie materiały (chociażby poprzez ściągnięcie odpowiednich tytułów z bibliotek innych uczelni). dobry promotor nie powinien też wciskać tematu, który dyplomanta zupełnie nie interesuje. kiepska praca dyplomowa świadczy również o promotorze tej pracy. promotor właśnie za to dostaje pieniądze, a nie za podpisanie się na ocenie końcowej.
                  poza tym praca inżynierska to tylko praca inzynierska i nie powinno się oczekiwać od studenta, że zajmie się tematem zupełnie niszowym, z którego nie ma dostępnej literatury i który (być może) zupełnie go nie interesuje. w takiej sytuacji możliwy jest również problem ze znalezieniem recenzenta, z dotrzymaniem odpowiednich terminów, etc.
                  takie jest moje zdanie, ale może ja zbytnio idealizuję - taki był mój pierwszy promotor (pracy magisterskiej) i to on nauczył mnie tego, że wykładowca powinien być otwarty na studenta (bo sam z tego skorzysta - firmuje jego prace swoim nazwiskiem, a dobrzy dyplomanci świadczą o dobrym promotorze). moi następni promotorzy, z inżynierki i teraz z doktoratu, pozostawiają wiele do życienia bo właśnie mają olewczy stosunek do studenta (jako instytucji).
                  • freakwave Re: praca inzynierska 17.10.11, 13:24
                    witamy w systemie bolonskim ;d
                    • esr-esr Re: praca inzynierska 17.10.11, 14:42
                      bez różnicy jaki to system - praca inżynierska czy magisterska nie są pracami samodzielnymi. obowiązkiem promotora jest pomagać dyplomantowi. wykładowca mimo wszystko jest pedagogiem (przynajmniej powinien być).
                      odnośnie któregoś z postów poniżej - bibliografia składająca się z samych artykułów w zagranicznych periodykach, moim zdaniem, będzie zbyt uboga.
                      • freakwave Re: praca inzynierska 17.10.11, 14:50
                        nie wiem czy zdajesz sobie sprawe jaki jest zakres projektu inzynierskiego obecnie ;D
                        co do reszty, to moze promotor jeszcze powinien podpisac prace swoim imieniem i nazwiskiem a na koniec ja obronic co?
                        jakakolwiek praca powinna byc robota samodzielna promotor moz ejedynie wskazac zrodla, ja zwyczajnie otwieram dosc szeroko oczy na takie roszczeniowe podejscie do pracy naukowej, to jakas masakra
                        • esr-esr Re: praca inzynierska 17.10.11, 15:12
                          moim zdaniem promotor powinien pomóc w zdobywaniu źródeł, szczególnie w przypadku tematu w którym źródła są trudno dostępne. moim zdaniem również dobrze napisana praca dyplomowa świadczy o promotorze - jego nazwisko widnieje na stronie tytułowej i to on decyduje czy praca może zostać oddana. i nie - promotor nie ma pisać pracy za dyplomanta, nie ma mu kserować materiałów, nie ma wykonywac pracy za dyplomanta, prowadzić badań czy sprawdzać pisownię, ale może i powinien mu pomóc dzieląc się swoją wiedzą z zakresu tematu pracy, umiejętnością wyboru metodologii, bibliografii - powinien go przez ten proces przeprowadzić. to nie jest rozprawa doktorska.
                          prac inżynierskiech się raczej nie broni, odbywa się egzamin inżynierski z całego przebiegu studiów, co na często ma się nijak do tematu pracy bo pytania są z wiedzy ogólnej.
                          i niestety zdaję sobie sprawę jak obecnie wyglądają prace inżynierskie, jaki w ogóle jest obecnie poziom nauczania wyższego. ale nie uprawnia to, moim zdaniem, promotora do wpychania dyplomantowi wydumanego tematu, który jest bardziej na rękę promotorowi niż studentce.
                          BTW jak ja słyszę w mojej katedrze słowa, że studenci są głupi i i tak się nie nauczą (z założenia) więc po co się starać - 15 minut zajęć i na kawkę, to dziękuję opatrzności, że wcześniej w swojej karierze zetknęłam się z kilkoma "wielkimi" profesorami którzy potrafili mnie zainspirować i tak poprowadzić że nauka jest dla mnie przyjemnością a nie sposobem na brak perspektyw po studiach.
            • sharpless6 Re: praca inzynierska 16.10.11, 16:58
              Czy to o środkach ochrony roślin?
            • sharpless6 Re: praca inzynierska 16.10.11, 17:01
              Też miałam temat na temat ktorego bylo z kilkanaście stron. Pojeżdziłam do bibliotek innych uczelni to było nawet 300 km, dwa miesiące szukania i znalazlam wydanie naukowe, w którym coś niecoś było i wystarczyło. Też badania robilam. Promotor docenił i dostałam z wyróżnieniem.
    • moni692 Re: praca inzynierska 16.10.11, 15:13
      Do mojej magisterki mialam w sumie tak z 10-15 stron. Reszte musialam szukac i kopac, w journalach i artykulach angielskich, niemieckich, polskich.
      Na koniec praca miala chyba cos kolo 120 stron wink.

Nic innego ci nie pozostaje.
      A poza tym czegos sie jeszcze nauczysz.
    • gaja78 Re: praca inzynierska 17.10.11, 12:15
      Poszukaj w anglojęzycznych periodykach naukowych. Uczelnia pewnie ma dostęp do pełnotekstowych baz czasopism. Tydzień szukania, 3 tygodnie tłumaczenia (google translator znacznie ułatwia pracę) i powinnaś mieć wystarczającą ilość materiału teoretycznego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka