Dodaj do ulubionych

Program ECO w zmywarce

27.01.12, 07:52
Witamsmile
Mam zmywarkę bosch, dołączona instrukcja obsługi obejmuje wiele modeli. Pisze w niej o programie ECO 50 stopni. Na pokrętle mam 50 stopni a nie ECO 50 stopni. Czy to to samo? Czy mam ten program?
Pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • nomad999 Re: Program ECO w zmywarce 10.08.16, 23:44
      Nie wiem jaką ty masz ale u mnie jest napisane eco 50.
      • nomad999 Re: Program ECO w zmywarce 10.08.16, 23:46
        i tego programu używam zawsze.

certyfikat iso 9001
    • kropkaa Re: Program ECO w zmywarce 10.08.16, 23:52
      Wyświetla mi ECO, bez stopni. 3.15, zawsze używam.
    • issa-a Re: Program ECO w zmywarce 11.08.16, 00:29
      nigdy nie używam eco.
      Ten program wykorzystuje wodę w obiegu zamkniętym i to jest to eco. Oszczędza wodę ale nie oszczęda energii (prądu). Trwa najdłużej i zmywa najgorzej.
      Spróbuj innego a zobaczysz różnicę.
      • mysiulek08 Re: Program ECO w zmywarce 11.08.16, 00:43
        dokladnie, osad z herbaty niedomyty w kubkach, talerze jakies takie "oblizgle' takie same garnki i patelnie

wstepne plukanie i 70stp rozwiazalo te problemy
    • mysiulek08 Re: Program ECO w zmywarce 11.08.16, 00:35
      mam taki model :

www.bosch-home.cl/productos/lavavajillas/lavavajillas-de-libre-instalaci%C3%B3n/SMS50L02EU.html
      (produkowany w Polsce, co zauwazylismy z nostalgia smile)

oznaczony ECO 50stp 3.25h, po kilku myciach nie uzywam tego programu.
    • aurinko Re: Program ECO w zmywarce 11.08.16, 02:01
      Na mojej zmywarce Bosch jest między innymi "eco 50". Nie używam tego programu.
      • olewka100procent Re: Program ECO w zmywarce 11.08.16, 09:36
        Używam bo zużywa najmniej prądu i wody.gary umyte tak samo jak w programie ,,normalnym,,
        • joanna_jest Re: Program ECO w zmywarce 11.08.16, 09:42
          W moim Boschu podobnie - najmniej wody i prądu zużywa Eco. Trwa 2 godz. 20 min.
          • issa-a Re: Program ECO w zmywarce 11.08.16, 14:58
            wody zużywa mniej, to fakt, bowiem używa tej samej kilka razy, do mycia, do płukania.
            Natomiast jakim cudem zużywa mniej "prądu', skoro jest nadłuższym z programów? jak to wyliczyłaś?
            chyba, że twoja zmywarka myje wyłączona....
            • olewka100procent Re: Program ECO w zmywarce 11.08.16, 16:13
              Czyli sugerujesz że producent kłamie? W instrukcji obsługi jest wyszczególniony i opisany każdy program zmywarki, temperatura,czas trwania, zużycie wody i prądu. Eko ma najmniejsze zużycie prądu i wody u mnie. Tak samo mam z pralką,eko program jest najdłuższy ale zużywa najmniej energii. nie logiczne,no ale co ja będę dyskutować z technologią
              • issa-a Re: Program ECO w zmywarce 11.08.16, 17:37
                niczego nie sugeruję, wystarczy włączyć myślenie. A dokładnie program eco i każdy inny. Zobaczysz ile trwa jeden, ile drugi, i jakie dają efekty.
                Dodam tu tylko, że producenci przeprowadzają swoje badania w warunkach laboratoryjnych a to nie zawsze odpowiada warunkom domowym. Powiem nawet, że najczęściej nie odpowiada. Niektórzy producenci to przyznają np. ci od okapów (widocznie mieli najwięcej reklamacji sprzętu). Oni wprost przyznają, że badania głośności okapów prowadzone są w warunkach laboratoryjnych i w domu moga być inne.
                U mnie program eco jest programem najdłuższym, z najgorszymi efektami. Dodam tylko, że mam zmywarkę wiodącego producenta w temacie zmywarek.
                Dziekuję za uwagę.
                • asia-loi Re: Program ECO w zmywarce 11.08.16, 18:20
                  issa-a napisała:

> U mnie program eco jest programem najdłuższym, z najgorszymi efektami. Dodam tylko, że mam zmywarkę wiodącego producenta w temacie zmywarek.

U mnie eco 50, też jest najgorszym programem. Zmywa najdłużej i nie najlepiej. Używam programu auto 45-65 stopni. Mam zmywarkę Boscha, 45 cm. Używam też tabletek Domol 12 w1, sól Domol, i nabłyszczacz Domol - wszystko z Rossmanna.
                  • kropkaa Re: Program ECO w zmywarce 11.08.16, 21:17
                    Na takie cuda jak domol to szkoda mi pieniędzy. Finish plus eko, żadnych zastrzeżeń nie zgłaszam.
                    • asia-loi Re: Program ECO w zmywarce 11.08.16, 22:05
                      kropkaa napisała:

> Na takie cuda jak domol to szkoda mi pieniędzy. Finish plus eko, żadnych zastrzeżeń nie zgłaszam.>

Ja uważam, że Domol jest ok. Ja wprawdzie mam zmywarkę od niedawna, ale widzę, że naczynia są ładnie umyte i zmywarka jest bardzo wygodna, a nie byłam przekonana do niej.
                      • olewka100procent Re: Program ECO w zmywarce 11.08.16, 23:09
                        Domol i inne tanie tabletki są ok,domywaja jak te droższe ,jedyny minus to to,ze niszczą szybko szkło,szklanki robią się matowe , fachowo jest to korozja szkła. Co do zużycia energii to mam miernik poboru prądu , jutro sobie sprawdze
                • olewka100procent Re: Program ECO w zmywarce 11.08.16, 23:13
                  No właśnie myślę logicznie i się zastanawiam,jaki byłby sens dodawania funkcji eko w zmywarce jeśli tak naprawdę nie jest ona eko? Bo modne?
    • mynia_pynia Re: Program ECO w zmywarce 11.08.16, 17:48
      Eco jest strasznie długi, mamy prąd w taniej taryfie i 2 h to jemu mało, a nie lubię jak mi się zmywara tłucze po nocy. My dajemy ten program najkrótszy o temp 70 st. Tylko należny spełnić pewne założenia
      1. Używać proszku zamiast tabletki bo ona w 30 min nie zawsze się rozpuszcza do końca i później jesz ten syf.
      2. W zmywarce lądują naczynia lekko opłukane - my aby załadować zmywarkę potrzebujemy około 2-2.5 dnia ( w weekndy raz dziennie) i program szybki nie da rady odmoczyć zaschniętego jedzenia z przed 2 dni.
    • sayyida Re: Program ECO w zmywarce 11.08.16, 19:42
      U mnie też na Boschu napisane ECO 50. Sprawdź, czy 50 jest najdłuższy - jeśli tak, to być może to eco. Ewentualnie sprawdź konkretny model w internecie (spisz sobie z tabliczki znamionowej albo faktury).
    • kota_marcowa Re: Program ECO w zmywarce 11.08.16, 23:22
      Ja tego badziewa nie używam, najdłuższy i do tego z obiegiem zamkniętym, ble, najbardziej lubię ten na gary i najczęściej go używam, nie za długi, a wszystko pięknie wyparzone i błyszczące i pachnące.
      • kota_marcowa Re: Program ECO w zmywarce 11.08.16, 23:24
        aha u mnie tez jest eco 50

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka