Dodaj do ulubionych

Fotelik 9-18kg do Vectry

13.02.11, 14:32
Witam,

Potrzebuję pomocy w kwestii optymalnego doboru fotelika do Opla Vectry 2005r.
Przyszła pasażerka kończy dopiero 8 miesięcy, ale waży już ponad 9kg i mierzy ok. 74cm (97. centyl!) i zaczyna wyrastać z Maxi Cosi Cabrio
Absolutnym priorytetem jest bezpieczeństwo, dlatego też, podpatrując wzorce skandynawskie, chcieliśmy kupić fotelik tyłem do kierunku jazdy, a konkretnie Maxi Cosi Mobi. Ale pojawił się problem - wczorajsza przymiarka pokazała, że tyna kanapa jest za stroma - co powoduje, że właściwie dałoby się wykorzystywać w Mobi tylko pozycję "do snu", która w Vectrze okazuje się być prawie pionowo - pozostałe pozycje to już pochylenie tułowia w kierunku tyłu samochodu...
Co robić? Czy możliwe jest podłożenie czegoś w formie kina pod tylną część siedzenia kanapy, aby wypoziomować fotelik? Czy obniży to bezpieczeństwo?
Czy z każdym fotelikiem tyłem do kier. jazdy będzie ten sam problem?
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 13.02.11, 14:51
      są już dostępne kliny w POLSCE, w piątek sam dostałem kilka sztuk
      problem nachylenia kanapy jest właśnie w ten sposób do rozwiązania
      przydatne przy fotelikach montowanych na pasy, jednak to znowu wyższa szkoła, żeby nie przedobrzyć i przekroczyć kąta, foteliki tyłem muszą być bardziej na siedząco niż na leżąco
      • mtatjewski Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 13.02.11, 20:18
        Super, dzięki wielkie, czyli nie jest to jakieś rozwiązanie "niezgodne ze sztuką".
        A gdzie takie kliny można kupić i kto je produkuje? (najchętniej bym to najpierw przymierzył - więc chętnie bym znalazł coś takiego w Wwie)

I jeszcze pytanie ogólne - czy ten Mobi to dobry wybór?
      • wilhelminaslimak Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 13.02.11, 21:00
        Podepnę się pod pytanie o tego klina.
        Właśnie kupiliśmy Besafe Combi (od ilhenny) i zamontowaliśmy w Fabii, niestety jako tako pionowa jest tylko pozycja "spania", w innych pozycjach dziecię wisi w foteliku. Niby da się jeździć, ale dziecię usnęło dziś w foteliku no i głowa mu niby nie opadała, ale też nijak nie była odchylona do tyłu.
        Zastanawiam się czy taki klin, by nie pomógł. Ewentualnie jak sobie skonstruować coś podobnego?
        • ilhenny Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 13.02.11, 21:18
          www.skjp.pl/kategorie/car-seat-accessories/sit-ritetm.html
          ja w ekstremalnych przypadkach stosuję maty z pianki EVA, czyli takiej jak na karimaty i puzzle dziecięce
          jak już zastosujecie coś takiego to chociaż przyślijcie mi zdjęcie,
          bardzo częstym błędem jest najpierw postawienie nogi i dociskanie oraz za słabe ściągnięcie pasów, w isofixach nie wiele można zrobić
          • mtatjewski Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 13.02.11, 21:27
            ale prawidłowo zamontowany Mobi nie dochodzi do miejsca styku siedzenia z oparciem - jak wtedy zastosować taki wałek?

• ilhenny Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 13.02.11, 21:33
              na obrazku jest 0-13, na innych obrazkach zwłaszcza w USA są i inne kategorie wagowe
          • wilhelminaslimak Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 13.02.11, 21:36
            A z tej pianki EVA też robisz ten klin w kształcie takiego walca? Bo ja raczej myślałam o klinie w kształcie klina. I czy z karimaty coś takiego mogę skonstruować, bo karimata wydaje mi się być raczej miękkim tworzywem.
            Mąż już dwa razy poprawiał ustawienie fotelika i na razie lepiej nie jest. Pasy raczej są ok ściągnięte, ale jak z tą nogą to nie wiem...
            • ilhenny Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 13.02.11, 21:49
              z karimaty kleję kliny klinowe nie okrągłe
              karimata jest na tyle twarda że udaje się wypoziomować fotelik i na tyle lekka że nie narobi szkody jak przy nieprawidłowym montażu wypadnie i będzie latała po samochodzie
              te okrągłe kliny z linka są bardzo, bardzo lekkie, a za razem twarde
              spróbujcie opuścić nogę o jedną dziurkę i wtedy zobaczcie czy jest lepiej
              • mtatjewski Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 13.02.11, 22:57
                reasumując - da się kupić taki klin pod Mobiego (chodzi mi o klin, nie wałek, bo nie bardzo potrafię wyobrazić sobie, jak ten wałek bezpiecznie umiejscowić), czy trzeba sobie samemu z pianek posklejać?

i jeszcze raz - ten Mobi to dobry wybór?
                • ilhenny Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 13.02.11, 23:51
                  dopiero zaczyna się moda na jeżdżenie tyłem i nie wszystkie gadgety dotarły do POLSKI, ciągle mamy małe samochody, dlatego brakuje fotelików i akcesorii fotelikowych, na rynku są trzy foteliki z czego dwa na pasy, więc i wybór ograniczony zobacz jeszcze Besafe Combi X3 lub X2
                  jutro postaram się w sieci znaleźć troszkę zdjęć z USA i SKANDYNAWII
          • wilhelminaslimak Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 14.02.11, 11:30
            > bardzo częstym błędem jest najpierw postawienie nogi i dociskanie oraz za słabe
            > ściągnięcie pasów, w isofixach nie wiele można zrobić
            Poszłam osobiście wczoraj do garażu i pomieszałam z tym fotelikiem jeszcze i faktycznie, jak się noge obniżyło, odsunęło za pomocą tej wajchy fotelik trochę bardziej od oparcia i docisnęło pasy, to wygląda już dużo lepiej, pozycja pionowa jest pionowa. Jak skonstruuję jeszcze tego klina to już w ogóle będzie gid (tym bardziej, że widzę że wystarczy klin 2-3cm i fotelik już będzie całkiem w fajnej pozycji).
            Tyle, że się nam pojawił nowy problem: pierwsza przejażdżka w foteliku, dziecię rozanielone, ale do czasu, po 30 minutach zwymiotował. Mam nadzieję, że mu to nie wejdzie w krew. W ostateczniości pozostanie obrócenie fotelika sad
            • ilhenny Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 14.02.11, 16:04
              mi dziecko wymiotuje nawet przodem zwłaszcza jak dostanie piwo smile
              szkoda byłoby przekładać na przodem
              • mtatjewski Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 14.02.11, 20:54
                ale generalnie popierasz wybór fotelika tyłem?
                czy nie ma to Twoim zdaniem większego znaczenia?
                • ilhenny Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 14.02.11, 21:47
                  oczywiście że popieram, bo prawa fizyki są nie u błagalne i wiem bardzo dobrze co to są przeciążenia (samoloty, samochody rajdowe)
                  • mtatjewski Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 14.02.11, 21:55
                    Dzięki.
                    Jeszcze znalazłem Recaro Polaric - w vectrze mamy isofixa, więc by pasował - może będzie siedział lepiej niż Mobi.
                    Co myślisz o tym foteliku? Lepszy/gorszy od Mobi czy BeSafe Kid/Combi? Jest droższy od Mobiego, ale jednak sporo tańszy od BeSafe'ów.
                    • ilhenny Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 14.02.11, 22:14
                      rok temu Niemcom udało się go zepsuć w czasie Crash Testu i w świat poszła opinia że jest kiepski, później przyznali że źle został zamontowany
                      i tak się klasyfikuje jak jego cena
                      • mtatjewski Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 14.02.11, 22:41
                        czyli, idąc po cenach, Izi Kid>Polaric>Mobi?
                        • ilhenny Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 14.02.11, 23:07
                          i z przodu Combi, bo jednak zawsze lepiej mieć wybór i możliwość montażu przodem,
                          Kid jest tylko tyłem i teraz tylko na isofix
                          • mtatjewski Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 15.02.11, 21:56
                            ale Combi i Polaric dostały za bezpieczeństwo po 3*, Kid dostał 4*
                            • ilhenny Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 15.02.11, 22:57
                              bo Combi można zamontować przodem i wtedy ma 3, a liczy się najniższa nota z całego testu,
                              jeśli brano by pod uwagę same naprężenia i przeciążenia to foteliki tyłem dostały by 5, ale jeśli są montowane na pasy to przeciętna osoba może zrobić błąd i wtedy całe bezpieczeństwo z super fotelikiem idzie psu na budę
                              • mtatjewski Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 19.02.11, 10:57
                                polecono nam jeszcze Fair Bimbo G0/1 - wraz z platformą FWF
                                co o nim myślisz?
                                • mtatjewski Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 19.02.11, 11:05
                                  oczywiście chodzi o platformę RWF
                                  • ilhenny Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 19.02.11, 13:05
                                    przyzwoity fotelik jednak jak złożymy wszystko to wychodzi w podobnej cenie co Besafe jednak jakość troszeczkę słabsza
                                    • mtatjewski Re: Fotelik 9-18kg do Vectry 19.02.11, 15:42
                                      ok, przymierzaliśmy dziś Besafe Combi Isofix X3 i jest rewelacyjny.
                                      siedzi stabilnie, o dziwo dość prosty w montażu, no i pochyła kanapa okazała się nie być problemem - przyczepy isofixowe umieszczone są w naszej vectrze odpowiednio wyżej i fotelik jest dzięki temu poziomo.

klamka zapadła, znaleźliśmy satysfakcjonujące rozwiązanie. ilhenny - wielkie dzięki za pomoc!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka