matid123
04.05.11, 11:20
Witam, jakiś czas temu stałem się szczęśliwym posiadaczem BeSafe x3 Combi i został on według mnie prawidłowo zamontowany tyłem do kierunku jazdy. Przewożąc w nim nasze szczęście zauważyliśmy, że w pozycji śpiącej głowa jednak leci do przodu. Przy okazji kilku dni wolnych od pracy skoczyliśmy nad wodę i ku mojemu zdziwieniu był tam taki sam Ford Focus Combi z takim samym BeSafe X3 i z jakim klinem pomiędzy siedzeniem a fotelikiem co podglądając przez szybę poprawił jego ustawienie na kanapie. Niestety nie miałem za dużo czasu wiec z właścicielem się nie spotkałem - pytanie jak wykonać i zamontować taki klin ? najchętniej prosił bym o zdjęcia bo czytałem że można powalczyć z karimatom ale próbowałem i za chiny ludowe to mi nie idzie.
Jak już wymontowałem fotelik i walce z karimatom to postanowiłem go zamontować normalnie, ale po dokręceniu korby stoi skosem tj pochyla się w stronę drzwi. Postanowiłem jeszcze raz krok po kroku obejrzeć filmy na youtube dotyczące montażu i zaobserwowałem dwie niejasności. Pierwsza to czy pas idący do metalowej rozpórki od wpięcia go do klamry powinien wracać przez uchwyt bo gdy wraca dotyka końca siedziska maluszka które jakby wypiera - wcześniej prowadziłem pas bezpośrednio od wpięcia do rozpórki i nie dotykał końca siedziska fotela, druga to czy pas po prawidłowym montażu od góry powinien dać się rozwijać, według mnie jest luz pomiędzy miejscem z którego rozwijamy pas a pętlą na rozpórce. Za wszelkie rady serdecznie dziekuję