Dodaj do ulubionych

BeSafe Combi x3- problem

04.05.11, 11:20
Witam, jakiś czas temu stałem się szczęśliwym posiadaczem BeSafe x3 Combi i został on według mnie prawidłowo zamontowany tyłem do kierunku jazdy. Przewożąc w nim nasze szczęście zauważyliśmy, że w pozycji śpiącej głowa jednak leci do przodu. Przy okazji kilku dni wolnych od pracy skoczyliśmy nad wodę i ku mojemu zdziwieniu był tam taki sam Ford Focus Combi z takim samym BeSafe X3 i z jakim klinem pomiędzy siedzeniem a fotelikiem co podglądając przez szybę poprawił jego ustawienie na kanapie. Niestety nie miałem za dużo czasu wiec z właścicielem się nie spotkałem - pytanie jak wykonać i zamontować taki klin ? najchętniej prosił bym o zdjęcia bo czytałem że można powalczyć z karimatom ale próbowałem i za chiny ludowe to mi nie idzie.
Jak już wymontowałem fotelik i walce z karimatom to postanowiłem go zamontować normalnie, ale po dokręceniu korby stoi skosem tj pochyla się w stronę drzwi. Postanowiłem jeszcze raz krok po kroku obejrzeć filmy na youtube dotyczące montażu i zaobserwowałem dwie niejasności. Pierwsza to czy pas idący do metalowej rozpórki od wpięcia go do klamry powinien wracać przez uchwyt bo gdy wraca dotyka końca siedziska maluszka które jakby wypiera - wcześniej prowadziłem pas bezpośrednio od wpięcia do rozpórki i nie dotykał końca siedziska fotela, druga to czy pas po prawidłowym montażu od góry powinien dać się rozwijać, według mnie jest luz pomiędzy miejscem z którego rozwijamy pas a pętlą na rozpórce. Za wszelkie rady serdecznie dziekuję

Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: BeSafe Combi x3- problem 04.05.11, 11:53
      bardzo to zawiłe żeby nie mieszać innym w głowach przejdźmy wieczorem na maile
      • matid123 Re: BeSafe Combi x3- problem 04.05.11, 12:25
        Bardzo bym był wdzięczny ale niestety wieczór dla mnie zaczyna się dopiero po 22 (praca zmianowa). A co do zawiłości postaram się wykonać kilka fotek bo opis jest faktycznie skomplikowany.
        • ilhenny Re: BeSafe Combi x3- problem 04.05.11, 12:52
          22-24 to dla mnie środek dnia
          • keyti77 Re: BeSafe Combi x3- problem 08.05.11, 23:09
            Podbijam wątek - u nas ten sam problem- co podłożyć i jak ??? w focusie combi żeby Młodemu głowa nie leciała do przodu w czasie spania. Nie wydaje mi się to zbyt bezpieczne niestety sad...
            • ilhenny Re: BeSafe Combi x3- problem 09.05.11, 00:03
              wyjaśniliśmy to na mailu
              jutro będę montował Combi w swoim Focusie i robił zdjęcia dla dziewczyny więc może coś będzie widać
              • keyti77 Re: BeSafe Combi x3- problem 09.05.11, 00:06
                Jest to wg Ciebie kwestia montażu?czy trzeba coś podłożyć?
                Bardzo Cię więc proszę o te zdjęcia bo koniecznie musimy znaleźć jakieś rozwiązanie sad
                • keyti77 ilhenny 09.05.11, 18:45
                  Udało Ci się porobić jakieś zdjęcia podczas montażu?
                  • ilhenny Re: ilhenny 09.05.11, 18:48
                    zapomniałem aparatu więc wszytko będę robił jutro oczywiście ja nie zapomnę
                    możesz mi kliknąć o 10 to nie zapomnę
                    • keyti77 Re: ilhenny 09.05.11, 20:43
                      Ilhenny,
                      U nas nie ma problemu z montażem- jest bardzo dobrze zamontowany.
                      Kłopot tylko w tym że Młody siedzi pionowo i jak śpi głowa leci mu do przodu.
                      Chodzi mi o sposób żeby ten fotelik był bardziej pochyły- nie bardzo widzę możliwość zmiany montażu bez podkładania czegoś pod fotelik bo próbowaliśmy dosłownie wszystkiego.
                      Podkładanie czegokolwiek po fotelik nie jest optymalnym rozwiązaniem ale jego wisząca głowa w dół osobiście mnie przeraża i bynajmniej bezpieczna nie jest.
                      Więc może zamiast zdjęć jakaś wskazówka czy jest możliwośc pochylenia bez podkładania czegoś, a jeśli trzeba podłożyć to co i jak?
                      • ilhenny Re: ilhenny 09.05.11, 21:21
                        największym problemem jest nie przekroczenie kąta nachylenia
                        tu jest film poglądowy o czym mówię www.youtube.com/watch?v=NZ7p4-ylklk&feature=related
                        a tu jest klin który podobno był testowany w crash testach
                        www.skjp.pl/kategorie/car-seat-accessories/sit-ritetm.html
                        swoją drogą zazdraszczam im tych fotelików
                        • jotka_k Re: ilhenny 09.05.11, 21:51
                          a jak ten klin ma się do BeSafe'a montowanego na Isofixie ?
                          • ilhenny Re: ilhenny 09.05.11, 22:03
                            szczerze nijak bo isofix wymusza już kąt i tylko nogą można się ratować obniżając ją na maxsa i dociskając korbką
                            • keyti77 Re: ilhenny 10.05.11, 18:12
                              dzięki wielkie, wałek zamówiłam. Jak przyjdzie zobaczymy czy rozwiąże problem
                              • keyti77 Re: ilhenny 18.05.11, 22:30
                                Niestety ten wałek nie rozwiązał problemu.
                                Problem pojawił się gdzie prawidłowo do podłożyć bo nie da się tego zrobić tak jak na załączonej instrukcji z tego względu że fotelik nie sięga oparcia fotela bo jest tam taki wysięgnik. Podłożenie pod krawędź fotelika nie wydaje mi się bezpiecznym rozwiązaniem, podłożyliśmy jakieś 10cm od krawędzi i przy stabilnym zamocowaniu kompletnie nic to nie dało. Możnaby poluzować ale wtedy fotelik chodzi na wszystkie strony.
                                Naprawdę zaczynam żałować wyboru i choć mamy go 8mcy i myślę że to był błąd niestety. Do focusa combi ma się on nijak.
                                Czy ktoś pomoże bo jesteśmy potwornie zdesperowani- mam za sobą 3 h podróż z wrocławia z tyłu trzymając młodemu głowę sad
                                • ilhenny Re: ilhenny 18.05.11, 22:41
                                  napisz maila odpiszę jak to zrobić
                                  • kamyk_81 jak to jest z tym pionem w besafe? 26.08.11, 11:41
                                    Witam,
                                    jestem właśnie na etapie wyboru fotelika i przed kupnem besafe powstrzymują mnie jedynie opinie że jest problem przy spaniu, bo głowa leci do przodu. Mam mercedesa 124 kombi i pani w sklepie nie umiała mi prawidłowo zamontować fotelika (nawet nie użyła pasów kotwiczących twierdząc, że one są do montażu przodem!! Już z nią nie dyskutowałam bo to nie miało sensu). Proszę o info czy udało się go zamontować tak, żeby przy spaniu jednak głowa się opierała o zagłówek i jak to zrobić. Nie chciałabym żałować wyboru i słuchać komentarzy M, że znowu wybrałam coś co się nie sprawdza. A na pewno chcę wozić córkę tyłem! M nie jest do końca przekonany (to osobny temat) więc chcę fotelik, który ma możliwość montażu w obie strony, żeby za jakiś czas nie kupować nowego, bo się np okaże, że córka ma chorobę lokomocyjną (M miał jak był mały, a teraz jest kierowcą rajdowym wink).
                                    Córka ma 9 miesięcy i jest dość wysoka, więc fotelik już czas zmienić.
                                    • kwap666 Re: jak to jest z tym pionem w besafe? 26.08.11, 12:27
                                      w kazdym samochodzie da sie zamontowac combi tongue_out spadku kanapy w twoim aucie raczej wielkiego nie ma. jezeli dodatkowo kanapa jest w miare miekka da sie to zamontowac bez znajomosci niuansow. (z moich ostatnich "rajdowych: montazy: a4, bmw3, a6 ze skora - we wszystkich kanapa nachylona i srednio przyjemna w montazu, we wszystkich rodzice i dzieci zadowoleni). gdzie mieszkasz? moze polecimy ci jakis sensowny sklep
                                      • kamyk_81 Re: jak to jest z tym pionem w besafe? 26.08.11, 12:44
                                        lubuskie, ew Poznań. Będę wdzięczna smile
                                        • kwap666 Re: jak to jest z tym pionem w besafe? 26.08.11, 12:57
                                          lubuskie to zielona gora? smile bedzie ciezko. w poznaniu to mysle ze pati i maks powinien miec bs. tylko przekrec do nich przed wycieczka bo roznie z dostepnoscia bywa. wiem ze mieli jeszcze sklep w gorzowie ale juz chyba nie maja.
                                          • kamyk_81 Re: jak to jest z tym pionem w besafe? 26.08.11, 13:23
                                            Gorzów, i tu właśnie mi montowała pani w pati i maksie... bez pasów kotwiczących, bo 'one są do montażu przodem' <zalamka>
                                            Zadzwonię do Poznania i zapytam czy kiedykolwiek montowali ten fotelik, bo w Gorzowie byłam pierwsza chętna wink
                                            • kwap666 Re: jak to jest z tym pionem w besafe? 26.08.11, 13:57
                                              uroki malych miasteczek smile w poznaniu powinni wiedziec ktore pasy do czego.. swoja droga 90% sprzedawcow nie wie co zrobic z fotelem rwf i pozniej tona glupich opinii ze combi to zly fotel bo sie nie da. da sie, cza umic tongue_out
                                              • kamyk_81 Re: jak to jest z tym pionem w besafe? 26.08.11, 14:50
                                                Ja też wychodzę z założenia że wszystko się dawink No może oprócz wciśnięcia ponownie pasty do zębów do metalowej tubki i wyjęcia otwartego parasola z 4liter wink
                                                Postaram się w Poznaniu skonsultować, jak mi się nie uda to będę pobierała nauki wirtualnie tu na forum i sama się naumiemwink
                                                • kwap666 Re: jak to jest z tym pionem w besafe? 26.08.11, 15:13
                                                  zaprosilbym cie do siebie ale mam resztki stanow i nie wiem czy w taka pogode jeszcze bardziej na poludnie to dobry pomysl wink dasz rade nawet samej, filozofii tam nie ma, troche sily i sprytne raczki czynia cuda tongue_out
                                                  • kamyk_81 Re: jak to jest z tym pionem w besafe? 26.08.11, 15:48
                                                    Dzisiaj to ja się nawet na spacer chyba nie wybiorę! W domu mam chociaż chłodnosmile
                                                    no to zamawiam przez neta! Będę prosić o wsparcie jak będę miała problemsmile
                                                    Pozdr!
                                                    Kama
    • lenats31 Re: BeSafe Combi x3- problem 26.08.11, 22:17
      matid123 napisał:

> Witam, jakiś czas temu stałem się szczęśliwym posiadaczem BeSafe x3 Combi i zos
      > tał on według mnie prawidłowo zamontowany tyłem do kierunku jazdy. Przewożąc w
      > nim nasze szczęście zauważyliśmy, że w pozycji śpiącej głowa jednak leci do prz
      > odu. Przy okazji kilku dni wolnych od pracy skoczyliśmy nad wodę i ku mojemu zd
      > ziwieniu był tam taki sam Ford Focus Combi z takim samym BeSafe X3 i z jakim kl
      > inem pomiędzy siedzeniem a fotelikiem co podglądając przez szybę poprawił jego
      > ustawienie na kanapie. Niestety nie miałem za dużo czasu wiec z właścicielem si
      > ę nie spotkałem - pytanie jak wykonać i zamontować taki klin ? najchętniej pros
      > ił bym o zdjęcia bo czytałem że można powalczyć z karimatom ale próbowałem i za
      > chiny ludowe to mi nie idzie.
      > Jak już wymontowałem fotelik i walce z karimatom to postanowiłem go zamontować
      > normalnie, ale po dokręceniu korby stoi skosem tj pochyla się w stronę drzwi.
      > Postanowiłem jeszcze raz krok po kroku obejrzeć filmy na youtube dotyczące mont
      > ażu i zaobserwowałem dwie niejasności. Pierwsza to czy pas idący do metalowej r
      > ozpórki od wpięcia go do klamry powinien wracać przez uchwyt bo gdy wraca dotyk
      > a końca siedziska maluszka które jakby wypiera - wcześniej prowadziłem pas bezp
      > ośrednio od wpięcia do rozpórki i nie dotykał końca siedziska fotela, druga to
      > czy pas po prawidłowym montażu od góry powinien dać się rozwijać, według mnie j
      > est luz pomiędzy miejscem z którego rozwijamy pas a pętlą na rozpórce. Za wszel
      > kie rady serdecznie dziekuję
      >
      >
      > There is a solution to this problem. Besafe are very well aware that this can be a problem in some cars.

It takes two people to do it nomatter if it is the isofix or the non isofix version.

Non-isofix:
      - loosen the front brace a bit
      - Un-lock the footprop
      - One person pushes the seat down, either by kneeling in the seat or by pushing it down by the top.
      - The other person pulls the tethers.
      - The one who pushed the seat down, turns around and drives the front brace back into the rearseat back.

- Lock the footprop

Isofix:
      'the same, just without the tethers

the downside is that the seats will require more room then. the non-isofix version can alternatively be installed in the centre rear position or on the front seat.

The methods are approved by Besafe.
      >
      • matid123 Re: BeSafe Combi x3- problem 08.09.11, 21:38
        Witam, to ja się podepnę i poproszę o zdjęcie lub wyjaśnienie na forum jak prawidłowo zamontować fotelik z klinem, bo do tej pory wozimy córę i podczas snu jej głowa opada. Puki co ze względu na małe dystanse nie przeszkadzało nam to strasznie ale wole się zabezpieczyć.
        Wiec prośba do osób które przerabiają temat o zdjęcia i opisy montażu.
        • kwap666 Re: BeSafe Combi x3- problem 08.09.11, 22:55
          a miekkie te twoje kanapy, czy beton raczej?
          • matid123 Re: BeSafe Combi x3- problem 08.09.11, 22:59
            Witam, miękkie raczej- przypomnę Ford Focus I kombi.
            • lenats31 Re: BeSafe Combi x3- problem 18.09.11, 20:33
              Another solution is to change seating position in the car. The middle seat is good for the non-isofix X3.

www.sikkerautostol.dk/2011/05/besafe-izi-kid-x3-fotosphotos-3/
              Hope it is okay to post the link.

Recline angle is really nice
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka