04.02.12, 22:41
Nie wiem, czy Wy też tak macie, ale od wczoraj czuję się totalnie manipulowana przez media.
Jestem zniesmaczona podawaniem wycinków i przycinaniem rzeczywistosci do medialnej "produktowej" ramówki.

Czy naprawdę jesteśmy takim bydłem dla dziennikarzy?
Ciemnym ludem, który wszystko kupuje, byleby podać mu tylko zmanipulowaną papkę i powiedzieć, że to smaczne, zdrowe i prawdziwe?
Obserwuj wątek
    • kub-ma Re: Media 04.02.12, 22:45
      Niewiele ostatnio oglądam i słucham i nie wiem co masz na myśli.
      • morgen_stern Re: Media 05.02.12, 12:10
        W związku z tym postanowiłaś wypowiedzieć się "na temat" hehehe
        • kub-ma Re: Media 05.02.12, 13:08
          A tak. Wolno mi to raz. A dwa, miałam nadzieję, że autorka uszczegółowi trochę swoje spostrzeżenia.
    • sokhna Re: Media 04.02.12, 22:47
      Niestety tak. Ja mysle tylko, ze to nie dziennikarze, a producenci programow i wlasciciele stacji telewizyjnych.
    • sarling Re: Media 04.02.12, 23:01
      jeny, y, yenno! Od wczoraj???
      Od kilku lat nie oglądamy tv (w domu tv oglądają tylko dzieci - bajki i my filmy na dvd) bo nie dajemy rady z tym absurdalnym poziomem kłamstw, manipulacji i upodobania do voyeryzmu.
      • nabakier Re: Media 04.02.12, 23:05
        A czym się różni Rebelya od Tv? Tam to dopiero manipulacja odchodzi. Np i wedle Rebelyi w GW i na jej forach. To jak to jest, Sarling?
        • sarling Re: Media 04.02.12, 23:24
          kurczę, mam psychofankę, ale jaja big_grin
          • krejzimama Re: Media 04.02.12, 23:47
            Jaką psychofankę?
            Zapytała się o ten szmatławiec prawacki jaki reklamujesz w sygnaturce.
            Nie ma bardziej kłamliwych, ignoranckich, nieprofesjonalnych, nierzetelnych mediów jak te prawackie.
            Nawet istnieje pojęcie "risercz ziemkiewiczowski"
            "To go skazuje na ciągłe powtarzanie tego, co my lewacy zwykliśmy nazywać „riserczem ziemkiewiczowskim”, czyli stawianie śmiałych tez historycznych bez przygotowania merytorycznego. Bo przecież książki są dla lewaków, na prawicy „wszyscy pamietają jak było”."
      • yenna_m Re: Media 04.02.12, 23:35
        od wczoraj SZCZEGÓLNIE
        generalnie zdawalam sobie sprawe, że podejscie jest na zasadzie "ciemny lud wszystko kupi"
        ale żeby do tego stopnia informacją kreować rzeczywistość?
        (bo mi się wydawalo, ze rzeczywistość kreuje informację a nie na odwrót...)
        wiedziałam, że to hieny, ale że do tego stopnia... chyba jednak za bardzo wierzę w ludzi.
    • i_love_my_babies Re: Media 04.02.12, 23:10
      uwierz mi, że gdybyś zaczęła się zagłębiać w kwestię manipulacji, mogłabyś zwariować...

mój mąż ostatnio zgłębiał temat, na szczęscie w porę mu przeszło

a swoją drogą, polecam książkę Davida Baldacci "The whole truth" (polski tytuł o ile dobrze pamiętam "Manipulacja")
      • sarling Re: Media 04.02.12, 23:18
        i jeszcze "Dezinformacja - oręż wojny" smile
      • yenna_m Re: Media 04.02.12, 23:36
        czytalam troche na temat psychomanipulacji...
    • indigo_kid Re: Media 04.02.12, 23:53
      A co się wczoraj takiego w mediach wydarzyło? Pytam bo mało oglądam, może coś przeoczyłam.
      Często oglądam wieczorem wszystkie programy informacyjne pod rząd, to jest naprawdę ciekawe, jak można manipulować rzeczywistością, naszymi opiniami na dane tematy.

• vivibon Re: Media 04.02.12, 23:59
      yenna_m napisała:

> Czy naprawdę jesteśmy takim bydłem dla dziennikarzy?
      > Ciemnym ludem, który wszystko kupuje, byleby podać mu tylko zmanipulowaną papkę
      > i powiedzieć, że to smaczne, zdrowe i prawdziwe?

Tak.
    • nutka07 Re: Media 05.02.12, 00:47
      Sluchaj fachowca...

www.youtube.com/watch?v=qmkEmNWP0ug
    • sumire Re: Media 05.02.12, 08:19
      a na czym ma polegać ta manipulacja?
      że wybierają informacje, które trafiają do newsów i tym sposobem decydują o tym, co jest istotne - tak, to się dzieje od zawsze, agenda setting się nazywa. obraz świata w mediach nie jest prawdziwy, jest przefiltrowany.
      ale od czasów "Wojny światów" Wellesa trochę się zmieniło. istnieje więcej niż jeden kanał radiowy, więcej niż jedna telewizja. w dobie setek stacji, a przede wszystkim netu duużo trudniej jest ludźmi manipulować, bo takie czasy nastały, że każdy z nas jest medium wink nawet Ty, pisząc na forum.
      a to, że media wykorzystują ludzką nieuważność, bezrefleksyjność - cóż. ogromna większość ludzi nie rozumie pisanego tekstu. zatem owszem, z tym ciemnym ludem coś jest na rzeczy.
      • yenna_m Re: Media 05.02.12, 12:34
        dziś tv info, rozmowa na temat pewnego burmistrza
        jedna, bardzo młoda panienka wygłosiła komentarz w stylu "prezydenta stracił wszystko co mógł stracić, stracił wszystko w oczach medów i części swoich wyborców, ale w oczach części zdaje się nie, bo w Starachowicach ma caly czas bardzo dobrą prasę..."
        totalna żenua

czyli media kreują rzeczywistość - tracisz człowieku w oczach jednego dziennikarzyny (czy kilku ważniejszych, decydujacych o tym co i jak poleci na wizji, i w jakim kontekscie - i leżysz na całej linni
        daje po uszach, serio

i jakieś marne, niedouczone dziennikarzyny, kreują w ten sposób informację, szok

na dowód
        www.tvp.pl/publicystyka/tematyka-spoleczna/glos-mediow/wideo/05022012-1000/6300257
        czs wypowiedzi: 24:12
    • iin-ess Re: Media 05.02.12, 12:07
      yenna_m napisała:

>
      > Czy naprawdę jesteśmy takim bydłem dla dziennikarzy?
      > Ciemnym ludem, który wszystko kupuje, byleby podać mu tylko zmanipulowaną papkę
      > i powiedzieć, że to smaczne, zdrowe i prawdziwe?

tak
    • ida771 Re: Media 05.02.12, 14:51
      Nie tylko media i dziennikarze, ale wszystko dookoła. Tak, jesteśmy bydłem, które kupi wszystko bo nie chce nam się myśleć samodzielnie i mieć własne zdanie. Robimy mnóstwo nieracjonalnych rzeczy pod wpływem czyichś działań wykorzystujących konstrukcję naszej psychiki.
      • rosapulchra-0 Re: Media 05.02.12, 15:01
        Amen.
    • iuscogens Re: Media 05.02.12, 18:10
      Od wczoraj??
      A wcześniej tv nie oglądałaś i gazet nie czytałaś??
    • indigo_kid Re: Media 05.02.12, 20:15
      Wiemy tyle ile chcą abyśmy wiedzieli. Media to czwarta władza. Kto ma media ten ma władzę. W obecnym stanie Internetu rządzący nie mają wpływu na to co, gdzie, skąd wiemy. Dlatego ACTA.
      https://mainhg.demotywatory.pl/uploads/201202/1328292418_by_King144000_500.jpg
    • nandadevir Re: Media 05.02.12, 20:21
      pamiętam jak byłam kiedyś na strajku w W-wie, były ogromne tłumy, spokojnie. TVN i ine telewizje przedstawiły tylko to, że ktoś puścił petardę i dym głównie pokazali plus komentarz "tylko poniżej 1000 osób" Telewizja KŁAMIE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka