Dodaj do ulubionych

Style mieszkań w różnych krajach

10.04.12, 22:52
Wystroj w typowym stylu wiejskim angielskim (nie koniecznie na wsi, wielokrotnie widziałam w londyńskich domach):
https://www.countryliving.com/cm/countryliving/images/english-country-1-de.jpg
W Hiszpanii (w Andaluzji konkretnie) królują marmurowe podłogi i wyraźne napływy arabskie, kolorowe mozajki.
https://www.homedecor-online.com/images/homedocor/kitchen/CocinaSpanish400.jpg
https://homedesignimperial.com/wp-content/uploads/2011/09/Country-style-Kitchen-Spanish-Tile-Custom.jpg

Jakie są style w poszczególnych krajach? Odwiedzając kraje czysto turystycznie nie łażę ludziom po domach. Wklejajcie zdjęcia.

Czy naprawdę TAK wygląda przeciętny japonski salon? Minimalizm porażający.

https://corimonte.com/wp-content/uploads/2011/08/Asian-nuance-livingroom-interior-house-design-from-japan-living-room-glass-table.jpeg
Obserwuj wątek
    • sueellen Re: Style mieszkań w różnych krajach 10.04.12, 23:03
      Aha, Anglicy lubią sobie na półce w salonie postawić napis HOME

https://2.bp.blogspot.com/_5eag1BlEKSc/TKnJBwy2WQI/AAAAAAAADeM/hWr6BelyWA0/s1600/home+letters.jpg

Często też podpisują drzwi swoimi imionami albo inne przedmioty domowego użytku. Nie wiem dlaczego to robią, nie słyszałam aby na Wyspach byla specjalnie zwiększona ilośc zachorowań na Alzheimera...
      • edelstein Re: Style mieszkań w różnych krajach 10.04.12, 23:09
        Niemcy slyna z tych okropnych,bufiastych kanap,od lat jest to ulubiony wzor.Wielkie toto i paskudne.Nie pojmuje ich milosci do takich mebli.No i te durne krasnale ogrodowe i inne takie,zgroza.Czesto stawiaja toto i bez ogrodu.Na plus,wszystko tip top zadbane.
        • sueellen Re: Style mieszkań w różnych krajach 10.04.12, 23:29
          Takie?
          https://1.bp.blogspot.com/_ScdnDt-ZTeI/SOPcjTZedHI/AAAAAAAAAw0/1BYptzRzMPU/s400/jvm-polstergarnitur.jpg

https://media.eldoradofurniture.com/images/products/marketing/PIER-25%20Sofa%20Duo%20Recl%2001_MEDIUM.jpg

Raz w Niemczech wynajmowaliśmy pokoje w Niemieckim domu, własciciele byli na zupełnie innym piętrze, mieliśmy do dyspozycji kuchnię, łazienkę i salonik. Wlascicielka przyniosła nam rano śniadanie do kuchni.Wszystko gotowe leżało na stole. Bufiastych sof nie zarejestrowałam. Innym razem mieszkaliśmy w takim hotelo-pensjonaciku, jedyne co zarejetrowałam to obrzydliwe jedzenie, okropnie tłuste.
          • edelstein Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 11:21
            mobil.roller.de/artikel/002168004300/bilder/
            Takie jak te.Czarna rozpacz mnie ogarnia,ze to wciaz w sprzedazy i nie za mala kase.Niemieckiego jedzenia w wiekszosci nie tykam.
            • nabakier Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 13:56
              łojezu, ale koszmar
            • annajustyna Re: Style mieszkań w różnych krajach 12.04.12, 09:30
              W bylym Enerdowie faktycznie to lubia...
            • snakelilith Re: Style mieszkań w różnych krajach 20.04.20, 14:57
              Ale ty zdajesz sobie sprawę, że roller to jest sklep dla ludzi z najniższych warstw społecznych i nie reprezentuje w żadnym wypadku niemieckiego gustu? Inaczej też ludzie meblują mieszkania w Hamburgu, a inaczej na prownicji w Saksonii. Przypuszczalnie też częściej znajdziesz w niemieckim domu jakąś kanapę z z IKEA, niż taką, o których piszesz.
              • majenkir Re: Style mieszkań w różnych krajach 20.04.20, 15:45
                Po to wyciagnelas stary watek, a ja sie dalam zlapac i wypisuje bzdury?
                • snakelilith Re: Style mieszkań w różnych krajach 20.04.20, 15:49
                  Not guilty. Ja się też dałam nabrać. uncertain
      • chicarica Re: Style mieszkań w różnych krajach 10.07.17, 22:25
        Z tymi literami to w Szwecji też jest moda. Są też kominki w blokach - takie na paliwo płynne, specjalnego ciepła toto nie daje, ale ładny klimat robi, nieduże, ja mam na przykład taki minimalistyczny na ścianie.

W Szwecji ludzie mają też białe kuchnie i szare kanapy w salonie. Kanapa to w ogóle ultraważny mebel.

Balkony są oszklone i są na nich takie "świątynie dumania" - kanapy, kwiaty, półki, taki dodatkowy pokój jakby. Oni zresztą mówią na to "uterum" czyli pokój na dworze. Szkło się odsuwa i jest balkon, lub zasuwa i jest szklarenka.

Kanapa jest ultraważna, jest to centrum domowego życia w piątkowe wieczory zimą.

Latarenka (duża) taka z drzwiczkami, na świeczki, też musi być - w salonie i często też przed wejściem.

Na oknach stawia się lampki, często parzyście. Zimą są zapalone, teraz jakoś mniej.

Nie ma firan.
    • mozyna Re: Style mieszkań w różnych krajach 10.04.12, 23:18
      https://deccoria.pl/galeria/foto,id,36102,414779,1,szwedzki-styl-we-wnetrzu.html
      • mozyna Re: Style mieszkań w różnych krajach 10.04.12, 23:19
        szwedzki styl we wnetrzu
    • olena.s Re: Style mieszkań w różnych krajach 10.04.12, 23:42
      Ciekawe czy mi się uda wkleić. Bywam w salonie tylko ciut mniejszym i oczko bardziej zapyziałym. Ale styl i układ jest w majlisie, czyli arabskim pokoju do podejmowania gości, dokładnie taki sam.

https://s3images.coroflot.com/user_files/individual_files/original_227093_nhvoDgPNhxed040tK6idDMNOm.jpg
      • olena.s Re: Style mieszkań w różnych krajach 10.04.12, 23:44
        U, cholera. za duży. Spróbuję z innym, jak znowu nie trafię, to proszę o instrukcję jak toto zmniejszyć.

https://encrypted-tbn0.google.com/images?q=tbn:ANd9GcSzE22iH5MleJL1YHwchjHxKg7YXoK1HgJqCVk2X8UNZJ45G2Gqrw
    • olena.s Re: Style mieszkań w różnych krajach 10.04.12, 23:52
      No i nie poszlo mi, przepraszam, lepiej zaprzestanę prób, a zainteresowane mogą sobie obejrzeć tradycyjny majlis tutaj:
      Tekst linka
      • sueellen Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 00:02
        To mi bardzo przypomina niektóre przyplażowe lokale w costa del sol.
        • olena.s Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 08:41
          No bo na czymś oni w końcu opierają swój styl, a ten arabski wygląda właśnie tak: bogato, czerwono- czarno lub złoto... Rzeżbione kanapy kryte jedwabiem (matko kochana, nie macie pojęcia co pięciolatek jest w stanie zrobić z taką kanapą, istny koszmar). Duże wpływy półwyspu indyjskiego, mniej dalekiego Wschodu.
    • maurra Re: Style mieszkań w różnych krajach 10.04.12, 23:53
      fascynująca kombinacja cyfr i liter;-p
      • sadosia75 Re: Style mieszkań w różnych krajach 10.04.12, 23:56
        prawie jak szyfr. a może to jest szyfr? coś jak w touch?
        • sueellen Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 00:04
          no weź, a co Ty tu jakieś wielokąty propagujesz?
          https://4.bp.blogspot.com/-A0qfmfMrnwQ/T0Zfc7eEXAI/AAAAAAAAIF0/ty3ttD_5ciw/s200/rainbow+people.JPG
          To logo propaguje orgie, a nie związki partnerskie.
      • sueellen Re: Style mieszkań w różnych krajach 10.04.12, 23:57
        Tak czasem bywa gdy próbuje się wkleić miniaturę bepośrednio z wyszukiwarki. Lepiej wejśc na stronę i wkleć oryginalne zdjęcie.
        • moleslaw Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 08:23
          Styl szwedzki ok zresztą oni tak dosyć prawdziwie minimalistycznie potrafią mieć meble i zat 50 tych. Fakt iż pociąga mnie minimalizm w wersji japońskiej ale tylko jeśli chodzi o porządek zaś snobizmu nigdy nie lubiłam a u nich idzie to trochę za daleko.
          • heca7 Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 09:38
            Jak tak oglądam amarykańskie programy to rzuca mi się w oczy duża popularność wykładziny podłogowej. Nawet w domach, które wyglądają na b. zamożne leży sobie czasem w saloniewink Kiedyś widziałam program gdzie remontowano sypialnię wyłożoną wykładziną nawet na ścianach wink
            Oglądając brytyjskie "Zapraszam do stołu" zwróciłam uwagę na wąskie przedpokoiki. Takie tylko na szerokość drzwi. Ale domyślam się, że to w szeregówkach musi być popularne.
            • sueellen Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 10:30
              A UK wąskie przedpokoiki spotykane są w tak zwanych wiktoriańskich domach i w nowym budownictwie w malutkich mieszknkach. A wykładziny, nie wiem jak w USA ale Anglicy absolutnie kochają wykładziny. Kładą je wszędzie, nie tylko w domach ale i hotelach, bankach, pubach, w domach niektórzy potrafia położyć wykładzine nawet w łazience. Dla mnie to istny koszmar.
              • iin-ess Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 11:40
                Taaak. Anglia i Irlandia.. wykładziny..
                • morgen_stern Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 11:43
                  Pamiętam moja pierwszą wizytę w angielskim domu lata temu i te nieszczęsną wykładzinę w UBIKACJI. Z koleżanką długo debatowałyśmy, czy angole maja dobrze w głowach wink nawet słynne prowadzące z "How clean is your house" pomstowały nad idiotyzmem i niehigienicznością tego rozwiązania.
                  • cherry.coke Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 11:49
                    W IE przynajmniej w kibelkach nie klada smile Ale poza tym to owszem popularne, zwlaszcza na pietrze domu.
                    • sueellen Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 14:14
                      w UK wykładziny sa nawet w przychodniach. Wyobrażacie sobie, ludzie po tym chodzą, dzieci się bawią bo wszędzie po kątach zabawki, kichają, prychają, a potem ze zdrowym dzieckiem przychodzisz na szczepienie... W głowę zachodze jak ci Angole jeszcze nie powymierali tongue_out
                • princesswhitewolf Re: Style mieszkań w różnych krajach 10.07.17, 22:09
                  dywanowe chyba.... o dywanowych mowa... bo innych nie widzialam. Oni albo wala drewniane panele na podloge albo fitted carpet ktore ja nazywam siedliskiem roztoczy i bitwe stoczylam o takowy z ojciem mojego dziecka bo chcial takie dziadostwo w calym domu. Ooo nie. No i jest ladne jasne drewno
              • landora Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 12:11
                To prawda, mój mąż nadal marudzi, że nie zgodziłam się na wykładziny u nas w mieszkaniu. W Anglii były nawet w salach wykładowych w collegu, niektórzy łazili tam w samych skarpetkach, dla mnie bleee. W ogóle nie lubię wykładzin, moim zdaniem są niehigieniczne. Nie można twego zdjąć i wytrzepać, nie można odkurzyć pod spodem - nawet nie chcę sobie wyobrażać tych warstw brudu zbierających się pod spodem!
                • mozyna Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 19:09
                  czyszcza parowo, co zabija wszelakie swinstwa
                  • sueellen Re: Style mieszkań w różnych krajach 12.04.12, 00:26
                    jaaaaaaasne, czyszcza... raz na pół roku. Jak u mnie w birze klimę wyłącza, jedzie kurzem i brudem, że zatyka.
                    • mozyna Re: Style mieszkań w różnych krajach 12.04.12, 19:00
                      jak czesto to robia to nie wiem
                      ale dla czesto uczeszczanych pomieszczen czyszczenie parowe powinno odbywac sie co 1-6 mies
                      przychodnie, gabinety weterynaryjne, tam gdzie powinien byc zachowany odpowiedni poziom higieny obowiazuja osobne zalecenia
                      w nowo wybudowanych przychodniach, czy takich po remoncie nie spotyka sie juz wykladzin
                      wprowadza sie specjalnie przeznaczone do takich pomieszczen materialy wykonczeniowe oraz wyposazenia wnetrz
    • niutaki olena.s ;) 11.04.12, 10:36
      chcialam Cie zacytowacwink
      • niutaki salon japonski super 11.04.12, 10:38
        ja bym sie w takim dobrze czula, o juz czuje jakbym tam odpoczela, chyba taki sobie urzadze, dla zdrowia psychicznegosmile
        • morgen_stern Re: salon japonski super 11.04.12, 11:22
          Ja marzę o sypialni w tym stylu smile czystość formy, harmonia, spokój.
          • niutaki Re: salon japonski super 11.04.12, 12:33
            ja bym mogla caly dom taki miecbig_grin ciekawe jaka bylaby wtedy lazienka?
      • olena.s Re: olena.s ;) 11.04.12, 13:41
        Nie nabijaj się, przeprosiłam wszak.
        • nabakier Re: olena.s ;) 11.04.12, 14:10
          Olena, a jak wygląda obecnie arabska kuchnia-taka w przeciętnym domu? Możesz napisać, albo dać jakieś foto? chodzi mi o to, czy się europeizują czy amerykanizują , czy mają swoje oryginalne rozwiązania- no wiesz; mikrofale, piekarniki, czy to coś zmieniło?

I to samo pytanie do Azji? W jej rejonie, ma się znaczyć.

Z góry dzięki, dziewczyny.
          • olena.s Re: olena.s ;) 11.04.12, 16:26
            Hi hi, nie uwierzysz...
            Prawie nie ma zmywarek, za to w lodówkach jest z automatu montowany zamek - jedno i drugie z powodu służby, która jest pewnie w 6/7 arabskich domów.
            Kuchenki często o wiele większe niż typowe europejskie - na pięć, sześć palników. Podłączone do gazu gumową rurą, a ten gaz, kochana, leci z butli - gazociągów tu na razie nie ma, choć Katar właśnie gazem doszedł do majątku.
            Ponieważ kuchnia nie jest miejscem dla pani domu tylko dla mejdy, nie inwestuje się w jej wystrój specjalnie. Za to mają cudny patent - odpływ w podłodze (zresztą nie tylko w kuchni). Ponieważ zaś podłogi są wykaflowane, a klimat możecie sobie wyobrazić (dziś u mnie 31C) mycie podłogi to bajka - chlup pół wiadra wody, a następnie buciki precz i zganiamy brudy do odpływu takim czymś jak nasze gumy do szyb. I cześć pieśni. (Ja jestem poszkodowana, bo w obecnym domu nie mam odpływów. Mogę się tylko pocieszać, że takie odpływy to wrota dla karaluchów, chlip, chlip).
            Dodatkowym niezbędnym wyposażeniem są imbryki i tycie czarki na kawę (a arabska kawa jest inna niż nasza, zielonkawa, mętna i z kardamonem - ja bardzo lubię), a także angielki na herbatę z miętą.
            • braktalentu Re: olena.s ;) 11.04.12, 19:55
              Do szyb to do szyb, a do podłóg jest "sajaga".
              • olena.s Re: olena.s ;) 12.04.12, 07:58
                A gdzie się tak mówi? Fajna nazwa.
            • nabakier Re: olena.s ;) 12.04.12, 08:08
              O, to rzeczywiście egzotyka.
              Dzięki smile
              • olena.s Re: olena.s ;) 12.04.12, 10:12
                Nawet sobie nie wyobrażasz.... A jeszcze nawet nie zaczęłam o przyprawach.... Nic, może kiedyś napiszę.
        • niutaki Re: olena.s ;) nie nabijam boze bron 11.04.12, 15:17
          nie chcialam Cie urazic.
          • olena.s Re: olena.s ;) nie nabijam boze bron 11.04.12, 16:27
            No co ty, jaka uraza - moja wina, że coś sknociłam, ale i tak mi wstyd...
            • gupia_rzona Re: olena.s ;) nie nabijam boze bron 12.04.12, 13:55
              Olena właśnie odkryłam Twój blog smile bardzo fajny. Zaczytałam się. Zazdroszczę!
              • olena.s Re: olena.s ;) nie nabijam boze bron 12.04.12, 14:43
                Miło mi, że ci się podoba. Do czytania jest sporo juz prawie pięć lat go piszę i wciąż się czymś dziwię.
                Ale zazdrość mi tylko od listopada do kwietnia - potem robi się za gorąco, za to w PL cudna wiosna i złote lato.
                • gupia_rzona Re: olena.s ;) nie nabijam boze bron 12.04.12, 16:53
                  smile i tak zazdroszczę! poznawania innych kultur. A ja w tej wawce się kiszę sad
                  • olena.s Re: olena.s ;) nie nabijam boze bron 12.04.12, 20:05
                    No ale masz chlebek żytni. Uch, i rurki z kremem. I pachnie ci po deszczu, a mnie nie.
    • aniorek Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 12:48
      W Finlandii rzadzi styl skandynawski, czyli funkcjonalnosc w polaczeniu z prostym i ciekawym designem. Dominuja naturalne materialy, jasne drewno, wzornictwo nawiazujace do modernizmu, finskie mieszkania nie sa zagracone bibelotami. W Finlandii wiekszosc mieszkan ma ogromne okna, zeby wpuscic jak najwiecej swiatla, wiec dobrze to wspolgra z jasnymi wnetrzami.
      Wzory finskiej firmy Marimekko sa bardzo popularne np. na zaslonach. Niektore elementy dekoracji sa prawie w kazdym finskim domu, jak np. wazon Alvara Aalto (najslynniejszego finskiego architekta):
      1.bp.blogspot.com/-mFBA_UtxpV8/TxauIdlZNUI/AAAAAAAAA5M/eoCp4H8MOJ8/s1600/70IittalaAalto10_iso.jpg
      I oczywiscie produkty firmy Iittala, przede wszystkim mariskooli:
      3.bp.blogspot.com/-hXfv-joF3hQ/TxfWSu2oksI/AAAAAAAAA7k/r8RFizog4e8/s1600/mariskooliHJg0.jpg
      Finowie bardzo lubia i promuja rodzimy design. Zreszta maja sie czym pochwalic w tej materii. W tym sklepie mozna znalezc typowe elementy wystroju finskich wnetrz: www.finnishdesignshop.com
      • sueellen Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 14:18
        no, prosze, ja mam taka cukiernicę w domu rodzinnym, jest z nami odkad pamiętam więc ze 25-30 lat. Nie wiedziałam, ze to finska.
      • skat_0 Re: Style mieszkań w różnych krajach 10.07.17, 22:03
        Mam ten wazon biały mleczny, przecudnie wygladaja w nim tulipany
    • ichi51e2 Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 13:59
      jesli chodzi o dom japonski to to co jest na zdjeciu to jakas wariacja nowoczesna - NIKT w japonii tak nie mieszka.

zdjecie... zdjecie... cos takiego chyba najlepiej oddaje... takie zdjecia pokoi papierowo-drewnianych ze stolem, krzeselkami na podlodze i widokiem na ogrod to przewaznie hotele...
      www.google.com/search?um=1&hl=en&client=safari&rls=en&biw=1427&bih=764&tbm=isch&sa=1&q=部屋&oq=部屋&aq=f&aqi=&aql=&gs_l=img.3...48591l48591l0l48859l1l1l0l0l0l0l113l113l0j1l1l0.frgbld.
      • morgen_stern Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 14:13
        Nie no, wiadomo, współcześni Japończycy mają dość zwyczajne mieszkanka, widziałam na filmach smile ale te wariacje na kanwie tradycyjnej japońskiej architektury i wystroju wnętrz mnie zachwycają.
      • vivi.bon Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 14:22
        Czadowe zapytanie w googlach big_grin
        Wygląda bardzo a la Ikea. Prosto i kompaktowo.
        • niu13 Re: Style mieszkań w różnych krajach 10.07.17, 22:45
          Piękne zapytanie i piękne minimalistyczne pokoiki. Dziwne, że na żadnym nie widać dmuchanej lalki. Czyżby pochowały się do tych kompaktowych komódek?
    • hamerykanka Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 14:35
      Amerykanie uwielbiaja wielkie, bufiaste kanapy, co najmniej jedna a zwykle dwie, i ciemne , wielkie meble a la antyki. Rowniez w kuchni kroluje styl ciemnych mebli z roznymi ozdobkami na drzwiczkach, ktorych wycieranie wkurzalo mnie niezmiernie. Wykladziny sa bardzo popularne, czasem i w kibelku (rodzice meza tak mieli, jakos brzydzilam sie tego).
      Czesto tez wchodzi sie z zewnatrz bezposrednio do pokoju dziennego, bez zadnego wiatrolapu czy korytarzyka-wyobrazcie sobie jak wyglada wykladzina sad. Standardem, ktory lubie jest to, ze kazdy pokoj ma wbudowana garderobe, zero wielkich szaf. Zwykle tez sa co najmniej dwie lazienki lub poltorej (kibelek i umywalka to pol lazienki).
      O tym jak te domy sa zbudowane, rozpisywac sie nie bede bo mnie trafi-dlatego caly czas remontuje swoj. Jedynym plusem ze konstrukcje sa w technologii szkieletowej i drewniane, na to plyta karton-gips-wiec w razie czego latwo naprawic czy przearanzowac pomieszczenie.

Pamietam moja pierwsza wizyte w amerykanskim domu-dwie wielkie kanapy ustawione w "L', , pomiedzy nimi stolik na bialych cementowych lwich lapach ze szczklanym blatem i plastikowym kwiatkiem w plastikowej doniczce; nad nim bialo-zlocony zyrandol, bardzo plastikowy z wygladu i w podobnym stylu otwarta szafka-witryna, rowniez biala ze zloconosciami, z mnostwem zloconych durnostojek...
      • majenkir Re: Style mieszkań w różnych krajach 20.04.20, 15:40
        hamerykanka napisała:
        > Amerykanie uwielbiaja wielkie, bufiaste kanapy, co najmniej jedna a zwykle dwie
        > , i ciemne , wielkie meble a la antyki.

big_grin. Troche to chyba zalezy od stanu, mysle, ze np w takiej Kaliforni jest troche lepiej. U nas w Massachusetts tez lubia wielkie i ciezkie wink. Ciezko tu kupic cokolwiek innego za przyzwoita cene. Teraz Wayfair troche ratuje sprawe, a fizyczny sklep to w sumie tylko Ikea. Ja mam duzo Ikei i jestem oryginalna jak cholera big_grin
    • d.o.s.i.a Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 15:57
      Ladne zdjecie to angielskiego pokoju. W rzeczywistosci mam wrazenie w wiekszosci domow kroluja te same wykladziny, te same brazowe drzwi samozamykajace sie i ten sam zolty kolor scian. I w ogole bylejakosc do kwadratu. Moim zdaniem Anglicy nie przywiazuja do tego zbytniej wagi. Zawsze z zazdroscia wspominam wybor materialow do wykonczenia i wyposazenia domu jaki mozna znalezc w Polsce. Nawet swoje meble kupilam i przetransportowalam z Polski, bo nie moglam nic tutaj znalezc co by mi sie podobalo i nie kosztowalo 10 razy wiecej niz w Polsce.
      • krecik Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 19:25
        > Ladne zdjecie to angielskiego pokoju. W rzeczywistosci mam wrazenie w wiekszosc
        > i domow kroluja te same wykladziny, te same brazowe drzwi samozamykajace sie i
        > ten sam zolty kolor scian. I w ogole bylejakosc do kwadratu. Moim zdaniem Angli
        > cy nie przywiazuja do tego zbytniej wagi.

U. Odnosze wrazenie, ze po prostu nie mialas przyjemnosci poznac takich, ktorzy jednak jak najbardziej.

> Zawsze z zazdroscia wspominam wybor m
        > aterialow do wykonczenia i wyposazenia domu jaki mozna znalezc w Polsce.

Serio? Ja mam zupelnie odwrotnie. Sztampowosc oferty polskich sklepow z meblami i wystrojem zawsze byla dla mnie powalajaca. Ale ja lubie mieszanie stylow i sam styl angielski, poza tym tutejsza dostepnosc i przystepnosc cenowa antykow daje takie mozliwosci, o ktorych w Polsce moglabym sobie jedynie poczytac na roznych witrynach o wystroju domu.

Ag
        • yuka12 Re: Style mieszkań w różnych krajach 12.04.12, 00:51
          Jeżeli chodzi o antyki- zgadzam się. Przez UK nie przetoczyły się fronty I, II i wielu innych wojen, starych mebli czy szkła tutaj pełno. Ale współczesne wzornictwo nie zachwyca, wybór też. Piszę z pozycji prowincji, do Londynu stąd daaalekooo. Dlatego abażury przywiozłam z Polski. Meble też byśmy najchętniej zamówili w Polsce, gdyby nie koszty transportu. Nawet weźmy taką kuchenkę gazowo-elektryczną z możliwością ustawienia grzałek w piekarniku. Nie musi być z grillem. W Pl dość popularna. Obejrzałam kilka sklepów w UK i i znalazłam tylko 1 model. Brak wyboru.
          Jeszcze z 10 lat temu miałam zupełnie inne wrażenia.
      • mozyna Re: Style mieszkań w różnych krajach 11.04.12, 19:50
        hmm...moge podsunac tytuly np. programow telewizyjnych albo czasopism wnetrzarskich - cuda i cudenka
        zreszta wystarczy jak zwykle wygooglac ten temat
        moze widzialas tylko odnowione tanim kosztem wnetrza domow przeznaczonych na wynajem. bo tak zwany neutral decor byl bardziej rozchwytywany niz stare wzorzyste wnetrze, wiec wszyscy w jeden desen...smile
      • sueellen Re: Style mieszkań w różnych krajach 12.04.12, 00:34
        No chyba raczysz żartować!
        Akurat rok czy dwa przed wyjazdem do Uk wymieniałam meble w swoim domu w Polsce. Znalezienie czegos fajnego bylo strasznie cięzkie.

Meblowanie mieszkania w Uk bylo czystą przyjemnościa. Dwell, Next, Very, John Lewis, Laura Ashley, do tego cudeńka z Home sense i cala czapka innych sklepów z wyposażeniem wnętrz. Nie zgodze sie też, że w UK drożej, powiedziałabym, że taniej a jak sie trafi wyprzedaż to juz w ogóle jestem w raju.
        • d.o.s.i.a Re: Style mieszkań w różnych krajach 12.04.12, 00:52
          W sumie zgadzam sie. Znam te sklepy i mam wiele rzeczy z nich. Jednak sofe kupowalam w Polsce bo nigdzie nie moglam znalezc nowozesnej porzadnej sofy bez bufiastych niezapadajacych sie poduszek i z dobrym gatunkowo obiciem - tutaj wszystko jakies takie stylowe i cottagowe smile Ta na pierwszym zdjeciu bardzo mi sie podoba - ale w praktyce jest nie do znalezienia...

Kupilam tez pare mebli w Healsie, ale uwazam, ze koszmarnie przeplacilam (i to na wyprzedazy) i nigdy wiecej tego nie zrobie, a widzialam podobne w Polsce za duzo mniej.
          Zaslony rzymskie z jedwabiu, ktory sobie upatrzylam kosztuja ponad 600 funtow za sztuke - w Polsce obszylabym pol mieszkanie tym samym materialem za te pieniadze. Laury Ashley nie trawie za te kwiatuszki do usrania smile

Zreszta bardziej chodzilo mi o materialy do wykanczania wnetrz - glazure, wyposazenie lazienek i kuchni, jakies tam syfony, lampy, klamki itp.. Ja lubie styl umiarkowanie nowoczesny, a tutaj wybor jest kiepsciutki - albo wszystko bufiaste jakies i kiczowate, albo ultra-nowoczesne do wyrzygania. Do tej pory nie udalo mi sie namierzyc sklepu z ladnymi kontaktami na ten przyklad, a bylam juz w multum sklepow. W Polsce w glupiej Castoramie jest z 50 roznych do wyboru do koloru.

Nie wiem, moze nie umiem szukac zwyczajnie.
          • yuka12 Re: Style mieszkań w różnych krajach 12.04.12, 23:33
            Podobnie sprawa się ma właśnie z abażurami. Albo jakieś kwiatuszki, motyle, kinkiety wymyślne albo zupełnie proste kształty w różnych kolorach. A niewiele jest wzorów pośrodku, bez kwiatuszków ale za to jednobarwne z delikatnymi ozdobami np. biały z motywem antycznym lub jakieś delikatne kropki czy dziurki, czy frędzle. I nie z papieru!
            Ale jak wspomniałam, mieszkam na prowincji i wybór nie zachwyca. Lubię też obejrzeć coś na żywo, kupowanie mebli przez internet nie interesuje mnie.
          • cherry.coke Re: Style mieszkań w różnych krajach 12.04.12, 23:45
            Moze i cos w tym jest. Tylko ja wlasnie nie jestem milosniczka takiego sredniego stylu - niby wszystko bezpieczne, tylko wlasnie... bezpieczne. Kojarzy mi sie z mieszkaniami "demonstracyjnymi" deweloperow smile
    • mgla_jedwabna Re: Style mieszkań w różnych krajach 12.04.12, 09:01
      To ostatnie to jakaś bzdura, a nie japoński salon. Z Japonią ma tyle wspólnego, co... Madame Butterfly.

Po pierwsze, wnęka w ścianie służy umieszczaniu tam ozdób, a nie foteli itp. To jest jak półka, a nie miejsce, doi którego się wchodzi.

Po drugie, wnętrza w stylu japońskim utrzymane są raczej w kolorach ziemi, z wyjątkiem papierowych ścianek, które też nie są stawiane ze wszystkich stron. Częściej będą to np. dwie ściany murowane (w kolorach ziemi), przesuwane papierowe drzwi (np. beżowe) i dopiero czwarta - biała ścianka z charakterystyczną kratką. Taka:

https://www.jeffwofford.com/wp/wp-content/uploads/2009/06/shoji5.jpg

To, co widać na zdjęciu w poście otwierającym, to raczej jakaś żaluzja z Ikei. Podobnie z podłogą. Te dywaniki raczej też kojarzą mi się z zachodnim supermarketem wnętrzarskim. W pokoju japońskim na podłodze są maty! Takie:

https://www.houseofjapan.com/images/thumbnails/images/pozearhitectura/00091096-310x175.jpg

Po trzecie, do tradycyjnego stylu japońskiego z pewnością nie zaliczają się jakieś czarno białe kostki (co to w ogóle jest?), szklane stoliki ani białe rzeźby abstrakcyjne.

Poza tym współczesne japońskie mieszkania są raczej urządzone w stylu zachodnim, tylko jeden pokój jest japoński. Tak więc w przeciętnym domu japońskim znajdziemy salon jak ten "angielski" oraz taki oto pokój:

https://2.bp.blogspot.com/_Lpc0HPX4A_U/TQmP1i2FsaI/AAAAAAAAAK4/efA9oVyql0U/s1600/Washitsu1.jpg

• elske Re: Style mieszkań w różnych krajach 13.04.12, 00:17
        Norwegia: drewniany dom, drewniane ściany, drewniany sufit, drewniana podłoga. Drewniane meble najczęściej malowane na biało,szare lub białe ściany. Drewniane schody w domu, na ścianach widać kable od instalacji elektrycznej. Kominek i kolorowe zasłonki w oknach (brak firanek ).

www.finn.no/finn/realestate/homes/object?finnkode=34277008
        www.finn.no/finn/realestate/homes/object?finnkode=34274828
        • chicarica Re: Style mieszkań w różnych krajach 10.07.17, 22:53
          Ten drugi rewelacja.
    • volta2 Re: Style mieszkań w różnych krajach 13.04.12, 08:37
      ja mieszkam na zakaukaziu, i jakiś rok temu szukałam kolejnego mieszknia do wynajęcia.

style dominujące są dwa:
      jeden styl to tak zwany jewrostyl(europejski) - czyli jasne ściany, firanki w oknach jasne, komoda z lustrem, stół, fotele, kuchnia - taka jaką zostwiłam w warszawskim mieszkanu, sypialnia wprost z brw - taką jaką mam u siebie(polskie meble są tu całkiem popularne ze względu na niskawą cenę w porównaniu do takich np. włoskich)

styl miejscowy to już jazda po bandzie:
      ściany we fioletach, błękitach, różach
      na sufitach podwieszanych pochowane rurki mieniące się kolorami w określonej kolejności, typu zielony, biały, czerwony, niebieski i znów zielony...
      firany - prosto z pracowni krawieckich niczym z petersburga i moskwy z pałaców, milony upięć, drapowań itp.
      kolor firanki zwykle brązowozłoty, złoty, a jak kremowy to błyszczący
      meble na połysk i ludwika XIV
      łuki wszędzie, kolumienki,
      łazienki ze złota

no i metraże
      takie mieszkanie np. 3 pokojowe to minimum 100 m2.
      ja mieszkałam w czteropokjowym 160 m
      a teraz mam tez 4 pokoje i 200 metrów.

domy oczywiście otoczone murem
      i wielokondygnacyjne.
      byłam w takich kilka razy i na wejściu są schody na górę i te kondygnacje widać z parteru(coś jak w urzędach, pałacach) - aż po dach, często przeszklony. mnie przerażały i cieszę się z przytulnego mieszkania, bo po tych domach to hulał wicher w moim odczuciu.
    • bywalec.hoteli Re: Style mieszkań w różnych krajach 10.07.17, 20:00
      Podnoszę wątek do pośmiania smile
      • leyre1 Re: Style mieszkań w różnych krajach 10.07.17, 20:21
        Gdy zobaczylam watek z przed 5 lat i zobaczylam temat wiedzialam ze troll wyciagnal. Nie mylilam sie. Strategia na to zeby duzo wpisow bylo , szczegolnie w sezonie ogorkowym
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka