Dodaj do ulubionych

rozciągnięte mięśnie brzucha

29.06.12, 21:20
no właśnie...minęło już 10 mies. od mojej (drugiej) ciąży, a brzuch pozostawia wiele do życzenia. Jak napnę mięśnie, to jest nawet ok. Czy znacie jakieś dobre ćwiczenia (domu) na mięśnie brzucha? Co polecacie: basen czy raczej fitness?
dzięki za rady
Obserwuj wątek
    • miacasa Re: rozciągnięte mięśnie brzucha 29.06.12, 22:10
      stare, dobre brzuszki przed tv i po brzuchu smile
      • kaszunia Re: rozciągnięte mięśnie brzucha 29.06.12, 23:41
        Ale to serio działa? Bo ja jestem po ciąży chudsza niż przed, ale ten brzuch uncertain
        • jola-kotka Re: rozciągnięte mięśnie brzucha 30.06.12, 14:07
          Dziala tylko trzeba temu poswiecic troche czasu i robic je regularnie.
          • sofi75 nie wolno 30.06.12, 14:44

po ciazy cwiczyc brzuszkow, dopoki nie wycwiczy sie miesni poprzecznych brzucha.
            W przeciwnym razie grozi diastaza i dluga fizjoterapia oraz kompletnie rozciagniety i znieksztalcony brzuch.

Miesnie poprzeczne cwiczy sie metoda kompresyjna.
            • e-milia1 jesli miesnie sie zeszly to polecam 30.06.12, 15:01
              6 weidera-dziala cuda! tyle miesiecy od porodu powinny sie zejsc, ale lepiej sprawdz.
              • k1k2 6 weidera 02.07.12, 21:40
                ja sobie ta szostka nadwerezylam kregoslup, i pare inych osob tez (a nie jestem nowicjuszka jesli chodzi o cwiczenia). tak tylko ostrzegam.

sama czytalam podobne ostrzezenia przed rozpoczeciem i pomyslalam, oj tam oj tam, jak sie skupie na poprawnym wykonywaniu to bedzie okej... ale nie bylo i nadal nie jest uncertain
                • e-milia1 nie wiem jak cwiczyly te osoby 02.07.12, 21:47
                  i dlaczego sobie zaszkodzily ale ja 6 cwicze co jakis czas i bardzo sobie chwale i swietne efekty sa po niej. zeby cwiczyc te serie trzeba miec najpierw wycwiczone i mocne miesnie plecow.
            • odnawialna Re: nie wolno 30.06.12, 16:48
              Sofi napisz coś więcej. Jak cwiczyć te poprzeczne i kiedy wiadomo, że już można brzuszki?
              • e-milia1 kladziesz sie na plecach 30.06.12, 17:37
                nogi ugiete w kolanach, rece na kark, prawy lokiec do lewego kolana, lewy lokiec o prawego itp.
                poszukaj sobie w necie cwiczenia na skosne i boczne miesnie brzucha, jest ich mnostwo. a zeby sprawdzic czy sie miesnie zeszly kladziesz sie na plecach, lekko unosisz sie do gory (jakbys chciala robic stndartowe brzuszk)i, napinasz tym samym miesnie brzucha i palcami prawej reki wkladadz palce pod mostek i idziesz nimi w dol, jesli czujesz, ze "dziure", taka przestrzen po srodku tzn. ze miesnie sie nie zeszly. jesli nie ma dziury to sie zeszly i mozesz spokojnie cwiczyc miesnie brzucha.
                • hanka_n no właśnie się nie zeszły 30.06.12, 18:25
                  ....i co teraz? te skośne???
                  • e-milia1 skosne, skosne pozwola miesnia 30.06.12, 21:25
                    szybciej wrocic na swoje miejsce.
              • sofi75 Re: nie wolno 30.06.12, 18:23

poprzeczne cwiczy sie za pomoca wdechow i wydechow (oddychanie podobne jak przy porodzie, czyli przeponowe) - musisz czuc ze napina ci sie dolna partia brzucha ponizej pępka. Jak juz osiagniesz pewna wprawe, to po wdechu przytrzymujesz napiete miesnie np. 5-10 s.

wersja trudniejsza - mostek, czyli unosisz biodra do gory i znowu wdech, przytrzymanie, wydech.

Kiedy mozna zaczac cwiczyc miesnie podluzne?
                Poloz sie na podlodze i unies tulow tak aby miesnie brzucha byly napiete. Nastepnie sprawdz jak szeroka masz szpare pomiedzy miesniami podluznymi. Ideal, to zeby nie bylo jej wcale. Ale powiedzmy ze grubosc palca wskazujacego jest OK.
                Jesli jest szersza, to znaczy ze najpierw trzeba wzmocnic miesnie poprzeczne, ktore trzymaja (sa na wierzchu) miesni podluznych.

A najlepiej to:
                - zajrzyj do atlasu anatomicznego i obejrzyj sobie budowe miesni brzucha, bo nie jestem pewna, czy ten opis jest jasny
                - wklep do googla 'diastaza' i obejrzyj grafiki, to bedzie widac, o czym pisze.
                • hanka_n szerokość dziury na palec 30.06.12, 18:29
                  czy winną tego może być CC? po naturalnym porodzie nie miałam takiego "zwisu" sad
                  • sofi75 niekoniecznie 30.06.12, 18:35

przyczyna tego zjawiska moze byc na przyklad niewlasciwa aktywnosc fizyczna podczas ciazy.

Gdy pojawia sie w ciazy brzuszek, zaczynaja naciagac sie miesnie podluzne. Od tej pory nie wolno ich cwiczyc, bo cwiczenie spowoduje utrwalenie sie takiego ich ksztaltu (cwiczac powodujesz wypychanie zawartosci jamy brzusznej przez te szpare - no moze troche zbyt obrazowo to opisalam smile), a tym samym utrudni powrot do stanu poprzedniego.
                    • hanka_n Re: niekoniecznie 30.06.12, 19:08
                      czyli teraz mam ćwiczyć mięśnie skośne? Czy mogłabyś polecić po ile serii i w ogóle jak się do tego zabrać... Mi niestety pozostają jedynie wieczory, jak położę dzieci spać.. indifferent
                      • e-milia1 poszukaj w necie 30.06.12, 21:26
                        tamne i bardzo duzo cwiczen na miesnie poprzeczne i boczne. moze poszukaj jakiegos forum sportowego.
                      • lady-z-gaga Re: niekoniecznie 01.07.12, 19:15
                        Mięsnie poprzeczne brzucha, o ktorych mowa w wątku, należą do grupy tzw mięsni głębokich.
                        Najlepszy byłby pilates, moze jednak znalazłabyś godzinkę - dwie w tygodniu, aby chodzic na zajęcia z instruktorem? przynajmniej przez pewien czas, aby uzyskać tzw świadomość mięśni i nauczyć się cwiczyc prawidłowo?
                        Jesli nie, pozostają google, ale to nie jest dobre rozwiązanie
                        • e-milia1 pilates absolutnie nie! 02.07.12, 21:22
                          cwiczenia pilates polegaja wlasnie na prawie calogodzinnym napinaniu miesni brzucha. wiem cos na ten temat bo sama cwicze od lat i w czasie ciazy mi nie pozwolono cwiczyc i po porodzie tez nie. zaczelam znow cwiczyc pilates gdy miesnie wrocily na swoje miejsce. polecam isc na fitnes i poprosic intruktora o wskazowki.
                          • lady-z-gaga Re: pilates absolutnie nie! 03.07.12, 09:53
                            e-milia1 napisała:

> cwiczenia pilates polegaja wlasnie na prawie calogodzinnym napinaniu miesni brz
                            > ucha

A brzuszki, które każesz ćwiczyć ( w dodatku z netu) na czym polegają? wink
                            • e-milia1 z internetu mozna wydrukowac sobie 03.07.12, 10:26
                              obrazki dzieki czemu mozna zobaczyc co to wogole sa brzuszki poprzeczne lub boczne i jak to wyglada bo jak widac pani, ktora pytala nie miala pojecia wogole o tym co to za brzuszki i czym sie roznia od normalnych. ja z internetu nie cwicze bo wiem jak sie takie brzuszki cwiczy. zaczelam je cwiczyc po porodzie (za pozwoleniem poloznej) i juz kilk tgodni po porodzie miesnie sie zeszly.
                  • bella_roza Re: szerokość dziury na palec 02.07.12, 09:44
                    też mam taki rozstęp sad od ciąży minęło już parę lat, ćwiczę a rozstęp jest. do tego mam w nim lekką przepuklinę ale lekarz powiedział że nieoperacyjna i żadnych zaleceń nie dał. nie wiem co mam robić.
    • panna_z_pieskiem Re: rozciągnięte mięśnie brzucha 02.07.12, 14:15
      To prawda co kolezanki napisaly o tym, ze najpierw musisz wzmocnic miesien poprzeczny brzucha (ktorego nie wzmocnisz robiac zwykle brzuszki). Polecam pilates pod okiem certyfikowanego instruktora. Na poczatku najlepiej indywiduwalnie chocby kilka spotakan, potem w grupie. Indywidualnie ze wzgledu na to, ze wiele osob (wlasciwie wiekszosc) nie jest na tyle swiadoma swego ciala, by potrafic cwiczyc prawidolowo miesien poprzeczny brzucha. Z reguly spinaja miesien prosty i cwiczenia mozna o kant d... roztrzaskac. Skad jestes tak w ogole?
      • hanka_n Re: rozciągnięte mięśnie brzucha 02.07.12, 19:23
        ja jestem z łodzi. Wiecie gdzie tu można takiego instruktora znaleźć?
    • mary_lu Re: rozciągnięte mięśnie brzucha 03.07.12, 09:35
      Jest taka książka:

lubimyczytac.pl/ksiazka/18556/pilates-dla-kazdego
      Moim zdaniem genialna. Autorka opisuje wszystkie grupy mięsni brzucha, daje dokładne instrukcje jak je ćwiczyć wszystkie po kolei, są ćwiczenia dla różnych grup zaawansowania i łopatologiczne wyjaśnienia z rysunkami, wszystko do wykonania w domu, zazwyczaj bez przyrządów, albo tylko z poduszką, krzesłem, taśmą elastyczną czy hantlami. Żaden instruktor nigdy nie wytłumaczył mi tak dobrze o co chodzi z tymi "brzuszkami".

Efekty ćwiczeń są dokładnie takie, jak obiecuje autorka - po trzech tygodniach widać różnicę.
      • pi.lateska Re: rozciągnięte mięśnie brzucha 03.07.12, 11:07
        Byc moze u Ciebie sie to sprawdzilo (cwiczenie z ksiazka) bo juz mialas doswiadczenie cwiczac pod okiem instruktorow. Ja generalnie osobie poczatkujacej nie polecam cwiczenia jedynie z ksiazka. Mowie to z doswiadczenia - wsrod moich klientek praktycznie zadna na poczatku nie potrafila napiac miesnia poprzecznego brzucha. Zupelnie nie wiedzialy o co mi chodzi. Dopiero, gdy ja go napielam i na sobie im pokazywalam o co chodzi - powoli zalapywaly. A i tak troche czasu minelo zanim przestaly napinac przy tym miesien prosty. Wiec uwazam, ze poczatkujaca osoba nie powinna sama cwiczyc. Niestety nie znam nikogo z Lodzi takze nie pomoge. Ale internet pomoze na pewno smile
    • gazeta_mi_placi Re: rozciągnięte mięśnie brzucha 03.07.12, 11:10
      Kup strój jednoczęściowy na plażę i tyle.
      Nic Ci niestety nie pomoże.
      • pi.lateska Re: rozciągnięte mięśnie brzucha 03.07.12, 11:22
        be-ze-du-ra big_grin
      • hanka_n Re: rozciągnięte mięśnie brzucha 04.07.12, 21:59
        już to zrobiłam ;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka