Dodaj do ulubionych

Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej...:(

21.12.12, 14:39
I śmieszno i groźno jednocześnie.
Mama wysłała z Polski do Kanady do brata w kopercie bąbelkowej jakieś listy, 2 duże czekolady i dużą pocztówkę świąteczną. Zgadnijcie co dotarło do brata?

P.S. W kopercie były tylko listy... po czekoladzie i pocztówce śladu nawet nie ma. Nie wiem kim trzeba być, by kraść czekolady na poczcie ludziom z przesyłek uncertain
Obserwuj wątek
    • krolowa_online Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 14:45
      przed chwila podobny watek zalozylam, tylko przesylka z drugiej strony sad
      • niutaki ja natomiast po poczcie polskiej spodziewam sie 21.12.12, 14:48
        najgorszego i jeszcze mnie nie zawiodla w tym wzgledzie... dziwna instytucja, przedziwna...
        • anika772 Re: ja natomiast po poczcie polskiej spodziewam s 21.12.12, 14:57
          Poczta ma monopol (właśnie przedłużony na kolejne lata), więc pozwala sobie, bo może.
          • mamaemmy anika772 21.12.12, 15:16
            anika772 napisała:

> Poczta ma monopol (właśnie przedłużony na kolejne lata), więc pozwala sobie, bo
            > może.

a to nieprawdziwe info?
            biznes.onet.pl/koniec-monopolu-poczty-polskiej,18650,5259702,news-detal
            • anika772 Re: anika772 21.12.12, 15:44
              Było prawdziwe... do czasu.
              Twoje jest z marca, a moje z listopada:
              www.wprost.pl/ar/378214/Poczta-Polska-zachowa-monopol-na-rynku-uslug-pocztowych/
              Taki lajf. Pewnie za chwilę, wzorem LOTu, pójdą do podatnika po dofinansowanie.
              • baltycki Re: anika772 21.12.12, 15:56
                "zgodnie z nowymi przepisami Poczta Polska będzie miałą wyłączność na przekazy pieniężne rent, emerytur i innych zasiłków."

A jaki zwiazek maja przekazy z przesylkami?
                Czekolade przekazem?
                • anika772 Re: anika772 21.12.12, 16:02
                  Luźny mają. Znaczy, ten związek.
                  • baltycki Re: anika772 21.12.12, 16:09
                    Lubię luźne. Znaczy, te związki. smile
                    • mamaemmy Re: anika772 21.12.12, 16:22
                      to niedobrzesad

Chociaż stwierdzam ostatnio ze zdziwieniem,że jak dawniej na przesyłkę czekałam tak 3-4 dni ,to teraz jest na następny dzien od wyslania przez sprzedającego.
                      A kupuje od lat baaardzo dużo przez internet,więc mam porównanie.
                      • echtom Re: anika772 21.12.12, 22:01
                        To masz fajnie. U mnie zwykle tydzień. Ostatnio zaginęła moja umowa z wydawnictwem i przesyłka z Allegro do córki sad Podejrzewam, że listonosz zaniósł pod inny adres, bo do nas regularnie trafiają cudze listy.
                    • anika772 Re: anika772 21.12.12, 16:28
                      smile
          • jola-kotka Re: ja natomiast po poczcie polskiej spodziewam s 21.12.12, 16:14
            Poczta polska to jest tragedia jakiej malo.paczki gina,albo sa okradane,listy ida dlugo,masakra.
            A pracownicy pracuja jak zolwie,kolejki jak za komuny po mieso sa na poczcie.
    • fasol-inka Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 14:55
      a skąd wiesz, że to polska poczta a nie kanadyjska?
      • krolowa_online Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 14:57
        bo w Kanadzie na poczcie zlodzieje nie pracuja
        • fasol-inka Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 14:58
          no to się uśmiałam smile skąd to przekonanie?
          • baltycki Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 15:02
            fasol-inka napisała:

> no to się uśmiałam smile skąd to przekonanie?
            Wątpisz w slowa krolowej?
    • baltycki Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 14:59
      pruszynkaaa napisała:

> Mama wysłała z Polski do Kanady
      > Nie wiem kim trzeba być, by kraść czekolady na poczcie ludziom z przesyłek
      Kanadyjka? Kanadyjczykiem?
      • niutaki Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 15:07
        moze po prostu zlodziejem?wink
      • krolowa_online Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 15:11
        baltycki napisał:

> pruszynkaaa napisała:
        >
        > > Mama wysłała z Polski do Kanady
        > > Nie wiem kim trzeba być, by kraść czekolady na poczcie ludziom z przesyłe
        > k
        > Kanadyjka? Kanadyjczykiem?

mozecie sie pocieszac, tyle Wam zostalo, ciesze sie ze juz tam nie mieszkam
        • niutaki Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 15:20
          Ale czemu pocieszac? Jak napisalam powyzej po poczcie spodziewam sie samych zlych rzeczy... a zlodzieje sa wszedzie, niezaleznie od narodowosci...
        • baltycki Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 15:34
          krolowa_online napisał:

> ciesze sie ze juz tam nie mieszkam
          Ciesze sie razem z Toba, ze juz tu nie mieszkasz.
    • ciociacesia kurcze ja to mam szczescie 21.12.12, 15:09
      nigdy nic nie zgineło
      • bi_scotti Re: kurcze ja to mam szczescie 21.12.12, 15:49
        Ginelo dawniej, kiedys nawet sukieneczka wyslana dla malutkiej coreczki kuzyna sad Od kilku (kilkunastu?) juz lat nic nie ginie ani w jedna, ani w druga strone. Czekoladki ktos wyzarl? A nich mu na zdrowie idzie ... widac byl glodny wink
    • pruszynkaaa Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 16:21
      Sprawa o tyle przykra, że mama miała bardzo duży i niespodziewany wydatek związany z kłopotami zdrowotnymi. Te czekolady, to była jedyna rzecz na którą ją było stać, by wysłać bratu na święta w tym roku. Dla jednego to tylko głupie czekolady, a dla drugiego coś, na co sobie od ust odejmował by kogoś ucieszyć... echhh...
      • kanna Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 16:31
        Rozumiem, że przesyłka nierejestrowana?
      • bi_scotti Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 16:34
        Wiesz co, naprawde jedyne "pocieszenie" jest w tym, ze czlowiek sobie mysli, ze ten kto wzial, potrzebowal tych czekolad bardziej niz Twoj brat. Wszystkiego dobrego dla Twojej mamy, Ciebie i brata - dobre slowo w listach (ktore dotarly) na pewno dalo bratu wiecej radosci niz slodycze smile
        • pruszynkaaa Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 16:38
          Listy to były jakieś papiery z banków itp, a zaginęła także karta świąteczna z życzeniami która była w jednej kopercie z całą resztą... czekolady zeżreć można, ale po co komu ta pocztówka to tego też nie zrozumiem...
          Dziękuje za życzenia Bi_scotti
          • robitussin Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 23:43
            A może ta bąbelkowa koperta rozerwała się w czasie transportu i czekolady z kartką wyleciały. Nikt potem nie trudził się, by włożyć to ponownie, bo może nawet nikt nie zauważył. Zaklejono ponownie kopertę i w takiej postaci doszła do Twojego brata.
            Bo szczerze mówiąc naprawdę dziwi mnie po kiego grzyba komuś czekolada (którą można kupić bez najmniejszego problemu) i kartka świąteczna, jak sądzę wypisana ręcznie przez Twoją mamę.
    • dag_dag Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 16:38
      Ja już od dawna z Anglii do Polski niczego nie wysyłam, bo z doświadczenia własnego spodziewam się właśnie tego po poczcie polskiej.
      • aniaturek0409 Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 21:43
        To ja chyba mam szczęście, bo i sprzedając i kupując na allegro przesyłki zawsze docierały na czas. Wysyłam często też różne listy do Niemiec i też nic nie gnie a ostatnio priorytety w dwa dni dochodzą. A i nasz listonosz to złoty człowiek. Jak ma polecony a mnie nie ma w domu to wysyła mi sms-a z pytaniem o której będę albo jeżeli mnie nie będzie to czy może sąsiadce zostawić. Jeżeli mam awizo w skrzynce to wtedy wiem że nasz listonosz ma urlop.Do tego jest przeciwieństwem innych pracowników PP bo on zawsze biega jak listy roznosi. Jeszcze nie widziałam go żeby szedł spokojne.
    • aurita Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 21:53
      na emamie zaraz sie dowiesz, ze to nie kradziez, ktos sobie wyjal z paczki czekolade, ale absolutnie nie w celu przywlaszczenia, a ktos inny ukradl a tak wogole to nie wiadomo czy tam byla czekolada.

Dwa lata temu z paczki mi rabneli (o przepraszam wyjeli ale absolutnie nie w celu przywlaszczenia) jednorazowe maseczki (w Polsce cena ok 80 gr za sztuke), taki lajfsmile
      • robitussin Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 23:44
        aurita napisała:

> na emamie zaraz sie dowiesz, ze to nie kradziez, ktos sobie wyjal z paczki czek
        > olade, ale absolutnie nie w celu przywlaszczenia, a ktos inny ukradl a tak wog
        > ole to nie wiadomo czy tam byla czekolada.

I ty się potem dziwisz, że ludzie mają cię za ciężką kretynkę.
        • aurita Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 22.12.12, 13:26
          Ty natomiast zadnej samokrytyki nie zlozysz prawda? To ciesz sie dalej!!! Juz mowilam, ze do twojego poziomu sie nie znize smile
    • sarling Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 21:54
      Stary PRL-owski zwyczaj - przy wysyłce różnych przedmiotów w liście zawsze podawać co jest wysyłane, a potem ewentualnie zgłosić zaginięcie.
      • widosna Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 22:00
        Nie straszcie mnie. Wyslalam paczke z prezentami polecona priorytet PP do Niemiec. Dzisiaj powinna byla dotrzec, nie dotarla jeszcze sad
    • lady-z-gaga Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 22:04
      Kupuję dużo w internecie, rowniez z zagranicy - często paczki dostarczane są nie przez firmę kurierską, a przez pocztę. Nigdy nic nie zginęło. To oczywiście nie znaczy, że nikomu nie ginie.
      Natomiast Twoja 100-procentowa pewność, że kradzieży dokonano w Polsce, jest głupotą miesiąca.
      • pruszynkaaa Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 23:40
        "Natomiast Twoja 100-procentowa pewność, że kradzieży dokonano w Polsce, jest głupotą miesiąca."
        Na kanadyjskiej poczcie jeszcze nigdy się nie zawiodłam - ani ja, ani znajomi, ani rodzina która mieszka tam na stałe na tyle długo, że ich dzieciaki urodzone w Kanadzie kończą już studia.
        A na Polskiej niestety już nie raz i nie dwa się zawiodłam. Były nawet takie numery, że o paczce do mnie dowiadywałam się od nadawcy, gdy do niego wróciła, bo listonosz nie był łaskaw zostawić awizo (kilkakrotnie)
    • hermenegilda_zenia Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 22:06
      Od 5 lat wysyłam w okresie świątecznym duże paczki z frykasami do kraju spoza Unii Europejskiej, uważanego za biedny, w każdym razie biedniejszy od naszego. Paczki mają wartość kilkuset złotych, w środku zawsze umieszczam listę tego, co wysyłamy. Ani razu nie zdarzyło się, żeby brakowało choć jednej sztuki.
    • caroninka Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 22:17
      Przykro mi, czytalam ponizej, czym byly te czekolady, a juz zarabania kartki wogole nie rozumiemsad mnie ostatnio mama wyslala w kopercie babelkowej gazete. Czekalam prawie dwa tygodnie (zalezalo mi, bo byl w niej artykul o moim bracie, tak na pamiatke wink ), koperta wygladala jak po wojnie...
      Na ebayu ostatnio sie nasmialam, jak pewna firma z siedziba w De, ale produkcja w Pl, miala dopisek " nie wysylamy Poczta Polska", domyslam sie, ze mieli niezly ubaw z ginacymi paczkami.
      • bei coś dobrego 21.12.12, 23:30

Kupowalam w e-sklepie ubrania.
        Sklep spakowal bluzki w kopertę.
        Upchal je tak, ze ledwo te bluzki koperta pomiescila.
        W czasie teleportacji koperta pękla- i pracownicy po drodze na rożnych stacjach przerzutu kopertę zaklejalismile
        Pani listonosz przyniosla kopertę rozerwaną i taką mi doręczyla, tlumacząc, ze juz zaklejala, ale ZNOWU dziura wyszlasmile
        NIC nie zginęlo.
        A przez te dziury bylo widac, ze cos tam moze siedziec atrakcyjnegosmile

A z czekoladami i pocztowką-to GRANDAsad

• ma_dre Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 23:40
      a ja po polskiej jak najbardziej
    • kamunyak Re: Nie spodziewałam się tego po poczcie polskiej 21.12.12, 23:44
      Kradną nie tylko na polskiej poczcie, mojej bratowej notorycznie okradają przesyłki na włoskiej poczcie. Akurat w obrocie wew. więc wątpliwości nie ma.
      Swoją drogą to trzeba mieć niezłą wyobraźnię, czy może jej brak, żeby wysyłac czekoladę listem. Już widzę jak ona wyglądała po przybiciu pieczątki na kopercie.
      Moze czekolada przykleiła się do kartki i bez niej nie dało czekolady się wyjąć?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka