mamm 14.07.04, 14:21 czy znacie jakieś opinie na temat przedszkoli,które prowadzą siostry zakonne???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edwo Re: chciałam jeszcze zapytać... 14.07.04, 14:31 Moja kuzynka posłała córcię do przedszkola prowadzonego przez siostry zakonne. Mama była przedszkolem zachwycona, ale... Dziecko chodziło do niego tylko z miesiąc, bo był straszny ryk, siedziała w kącie cały dzień i ryczała. Okazało się potem, że normalnie tak się bała zakonnic ze względu chyba na strój, że nawet jak potem matka ubrała się na czarno na okoliczność pogrzebu, to za nic w świecie nie chciała podejść do własnej matki. Ja osobiście nie posłałabym dziecka do takiego przedszkola, ale z tego co słyszę, to raczej mają sporo chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
le_lutki Re: chciałam jeszcze zapytać... 14.07.04, 14:39 Ja slyszalam m.in. od osoby, ktora miala watpliwa przyjemnosc w takowym przebywac lat kilka: najgorsze wspomnienie dziecinstwa. Zimno, bezdusznie, jak w wojsku - to tak bardzo pokrotce i schematycznie. Ponadto stosowanie kar oraz brak nawet iskierki instynktu "macierzynskiego" u siostr, ktore - sila rzeczy - wlasnych dzieci nie maja a takze ich nie pragna, bo jakby pragnely, to by nie zostaly zakonnicami. Odpowiedz Link Zgłoś
edwo Re: chciałam jeszcze zapytać... 14.07.04, 15:17 Otóż to, ja też uważam, że zakonnica, która sama nie ma dzieci, choćby najbardziej wykształcona w tym kierunku, po prostu nie ma bladego pojęcia o wychowywaniu, a tym bardziej o uczuciach dzieci. Poza tym wydaje mi się, że przedszkole dla dziecka jest i tak sporym stresem, a co dopiero przedszkole, w którym są takie nienarutalne warunki - mam na myśli zakonnice, z którymi dzieci nie spotykają się przecież w swoim życiu na codzień. Normalne przedszkole jest blliższe naturalnemu otoczeniu dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaestery do LELUTKI.. 14.07.04, 17:39 o rany ale mnie zadziwilas naprawde uwazasz ze powolanie zakonne poznaje sie po tym ze kobieta nie ma instynktu macierzynskiego???szok to sa normalne kobiety i swiadomie decyduja sie na wstapienie do zakonu,ofiarowanie swojego calego zycia Jezusowi cala siebie nawet z "instynktem macierzynskim" a nawiasem mowiac lepiej wydawac swoje opinie niz kolezanek ,niesprawdzone tak naprawde ja osobiscie znam siostry prowadza dom malego dziecka w czestochowie i uwiezcie mi gdyby nie byly siostrami zakonnymi nigdy nie moglyby tak wiele tym dzieciom ofiarowac tak wielkiej milosci,w calym domu dziecka-nie widzialam zadnego dziecka z choroba sieroca... ufffff pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
le_lutki Re: do LELUTKI.. 14.07.04, 17:46 Napisalam opinie znajomej, starszej o wiele ode mnie i majacej trojke wlasnych dzieci, ktorych nigy by nie wyslala do przedszkola prowadzonego przez zakonnice, bo sama w takowtym przebywala. Kropka. Nie wypisuje nie wiadomosci ze zrodel, co do ktorych nie mam zaufania albo przypuszczam, ze sa zmyslone - Wiec nie masz prawa mi tego zarzucac. Nie, powolania absolutnie nie poznaje sie po braku instynktu macierzynskiego, tylko po powolaniu wlasnie. Natomiast wszelkie znane mi osobiscie zakonnice (skoro domagasz sie wiadomosci z pierwszej reki) nie pozostawily we mnie zadnego sladu ciepla czy chocby powierzchownych prob wnikniecia w psychike dziecieca, ale ja mialam z nimi do czynienia tylko na katechezie, dawno temu. Moze teraz sa inne. Najbardziej wbila mi sie w pamiec taka jedna starsza, ktora zrobila mi siniaka na ramieniu popychajac mnie i ciagnac za lokiec kiedy nierowno szlam w rzedzie (trzecia godzine z rzedu) na procesji Bozego Ciala i sypalam kwiatki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
koleandra Re: chciałam jeszcze zapytać... 14.07.04, 15:40 Ja mam zamiar posłać do takiego przedszkola moją Adę. Byłam tam, siostry są przemiłe, w przedszkolu jest bardzo ładnie, przytulnie, dzieci uśmiechniete i grzeczne. Córka siostry mojego męża tam chodziła, była bardzo zadowolona i chętnie tam chodziła. Odpowiedz Link Zgłoś
sakada Re: chciałam jeszcze zapytać... 14.07.04, 16:02 Moja znajoma umieściła kiedyś dziecko w takim przedszkolu (jest u nas w centrum Gdyni); po czasie zmieniła zdanie o tych kobietach. Nie będę cytować jej słów, bo są zbyt wulgarne nawet jak dla mnie. Nie powinno się dawać moim zdaniem dzieci pod opiekę komuś kto nie ma i nie miał nigdy z macierzyństwem nic wspólnego. Ale jeżeli chcesz liczyć na ich bogobojność... ja bym nie ryzykowała. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: chciałam jeszcze zapytać... 14.07.04, 18:20 to zależy gdzie mieszkasz , w jakim kraju . mój facet był w takim przedszkolu i szkole w USA i jest teraz największym antychrystem pod słońcem . Odpowiedz Link Zgłoś