Dodaj do ulubionych

Pytanie z serii głupich

28.01.13, 10:53
Będę miała kuchenkę indukcyjną (miałam zwykłą płytę elektryczną). jak mogę sprawdzić czy garnki jakie posiadam na składzie nadają się do tej kuchenki? Mam np. fajny garnek Zeptera- nada się czy mam wychrzanić?
I kolejne co się stanie jak postawię na tej kuchence nieodpowiedni garnek? Nic się nie stanie, znaczy nie zadziała, czy kuchenka (lub garnek) wybuchnie?
Dziękuję za uwagę.
Obserwuj wątek
    • twinmama76 Re: Pytanie z serii głupich 28.01.13, 11:06
      Weź magnes i sprawdź czy się do spodu garnka przyczepia. Jak się przyczepia - ok. Jak się nie przyczepia -indukcja nie zadziała.

Z zepterami itp. jest różnie. Np. garnki AMC sprzed kilkunastu lat nie działają - w dnie jest chyba warstwa aluminium. Działają za to zwykłe garnki emaliowane.
      • melancho_lia Re: Pytanie z serii głupich 28.01.13, 11:23
        Ok, czyli po prostu na złym garnku nie zadziała, ale też się nie uszkodzi.
        Emaliowane mam, wiem, ze podobno się nadają. A z magnesem spróbuję.
        • ania.nie.nie Re: Pytanie z serii głupich 28.01.13, 11:28
          nie wybuchnie. kuchnia nie zadziała. test magnesem polecam smile
        • mondovi Re: Pytanie z serii głupich 28.01.13, 11:34
          na mojej emaliowane nie działały - ale są emaliowane i emaliowane wink W każdym razie - nic złego się nie stanie - najwyżej indukcja się wyłączy.
    • mondovi Re: Pytanie z serii głupich 28.01.13, 11:31
      Kuchnia się nie włączy, sprawdź spód garnka, mają zwykle symbole na dnie - jeśli mają "falę" - bedzie ok.
      • melancho_lia Re: Pytanie z serii głupich 28.01.13, 11:35
        No własnie moje nie mają symboli, dlatego pytam...
        • mondovi Re: Pytanie z serii głupich 28.01.13, 11:40
          Nic nie wybuchnie, najwyżej się nie włączy.
          • melancho_lia Re: Pytanie z serii głupich 28.01.13, 11:42
            No to spoko. Przetestuję gary magnesem, a potem najwyżej na kuchence.
    • kanna Re: Pytanie z serii głupich 28.01.13, 11:38
      Nie ma głupich pytań smile
      • thegimel Re: Pytanie z serii głupich 28.01.13, 11:40
        smile
        Czy jak chwycę się trakcji, to pojadę jak tramwaj?
        big_grin
        • melancho_lia Re: Pytanie z serii głupich 28.01.13, 11:41
          Dla mnie ta indukcja to taka czarna magia trochę. No ale wszyscy dookoła się zachwycają to może i ja sie zachwycę.
          • mondovi Re: Pytanie z serii głupich 28.01.13, 11:44
            Ja bardzo sobie indukcję chwalę - mniej żre prądu, reaguje na zmianę regulacji temperatury od razu, a nie wtedy, kiedy ostygnie - jak w przypadku płyty elektrycznej.
            • melancho_lia Re: Pytanie z serii głupich 28.01.13, 11:46
              ja tak ewoluuję od kuchenki gazowej poprzez elektryczną i teraz do indukcji.
              Przekonam sie za jakiś czas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka