Dodaj do ulubionych

Badanie PISA

08.09.26, 11:49
Polscy uczniowie poradzili sobie całkiem nieźle, fajnie.
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Badanie PISA 08.09.26, 12:11
      No nie wiem. To raczej uczniowie z innych europejskich krajów poradzili sobie fatalnie i na ich tle nasi uczniowie wyglądają super. Od Azjatów dość mocno odstajemy.
      • grey_delphinum Re: Badanie PISA 08.09.26, 12:31
        No cusz, świetne wyniki Azjatów w nauce nie sa przypadkowe. To efekt bardzo ciężkiej pracy (na pewno stresującej wink ) oraz mieszanka dyscypliny i ambicji.
        • nadkomisarz_przyzwoita Re: Badanie PISA 08.09.26, 12:38
          grey_delphinum napisał(a):

> No cusz, świetne wyniki Azjatów w nauce nie sa przypadkowe. To efekt bardzo cię
          > żkiej pracy (na pewno stresującej wink ) oraz mieszanka dyscypliny i ambicji.

Z tego co wyczytałam nie chodziło o sprawdzanie wiedzy co czytanie ze zrozumieniem, wyciąganie wniosków i zastosowanie wiedzy w praktyce.
          • grey_delphinum Re: Badanie PISA 08.09.26, 12:43
            nadkomisarz_przyzwoita napisała:

> grey_delphinum napisał(a):
            >
            > > No cusz, świetne wyniki Azjatów w nauce nie sa przypadkowe. To efekt bard
            > zo cię
            > > żkiej pracy (na pewno stresującej wink ) oraz mieszanka dyscypliny i ambic
            > ji.
            >
            >
            > Z tego co wyczytałam nie chodziło o sprawdzanie wiedzy co czytanie ze zrozumien
            > iem, wyciąganie wniosków i zastosowanie wiedzy w praktyce.

To sa kompetencje i umiejętności, ktore tez trzeba wyćwiczyć, a ćwiczenie czyni mistrza. Nie ma, ze boli wink
          • pani.asma Re: Badanie PISA 08.09.26, 13:18
            To nie jest wyjaśnienie
            W Japonii właśnie mają zakuwanie bez umiejętności zastosowania w praktyce - widać to np jeśli chodzi o znajomość angielskiego
        • hanusinamama Re: Badanie PISA 08.09.26, 13:04
          W zyciu nie chciałabym aby moje dziecko było w takim systemie nauki.
    • nadkomisarz_przyzwoita Re: Badanie PISA 08.09.26, 12:36
      Pytanie co takiego jest w Singapurze i Japonii że uczniowie zdecydowanie prześcignęli najlepsze kraje europejskie. Poza tym widzę w tabeli że upadłe UK też przescignelo Polskę 😲
      • grey_delphinum Re: Badanie PISA 08.09.26, 12:42
        nadkomisarz_przyzwoita napisała:

> Pytanie co takiego jest w Singapurze i Japonii że uczniowie zdecydowanie prześc
        > ignęli najlepsze kraje europejskie.

Nie ma w tym zadnej tajemnicy - to szkolny zapyerdol.

System, w którym raczej nie odnalazloby się większość polskich uczniów wychowywanych na płatki śniegu.

Zatem jest jak jest i nie ma co rozdzierac szat, tylko trzeba cieszyć się z wyniku, bo przynajmniej nie ma kompromitacji.
        • mireya79 Re: Badanie PISA 08.09.26, 12:59
          Nie trzeba być wychowanym na płatek śniegu żeby nie znieść kołchozu.
      • hanusinamama Re: Badanie PISA 08.09.26, 13:05
        Zapie... I to taki któy jednak robi im spore kuku.
        • mireya79 Re: Badanie PISA 08.09.26, 13:06
          Dokładnie, w obu krajach samobójstwo jest najczęstszą przyczyną zgonu dzieci i młodzieży, wspaniałe dzieciństwo.
          • grey_delphinum Re: Badanie PISA 08.09.26, 13:18
            Ale ja nie kwestionuję, ze taki system ryje banie i tez nie widzę swoich dzieci w takim reżimie.

Natomiast raczej nie ma watpliwosci, ze jest to system skuteczny i tylko o to mi chodzilo.
            • hanusinamama Re: Badanie PISA 08.09.26, 13:43
              Nie bardzo. Jak porównasz ilośc czasu aki oni na tym spedzają to nie wychodzi az tak. Tzn wyniki mają lepsze ale czasu spedzają w szkole, nad nauką o niebo więcej.
              • nikki30 Re: Badanie PISA 08.09.26, 13:54
                Nie spędzają więcej czasu na naukę. Powiedziałabym, ze polski uczeń spędza podobną ilośc czasu jak uczeń w singapurskiej szkole i czy po szkole, tylko efekty ma gorsze.
                Generalnie w krajach azjatyckich jest duży nacisk od najmłodszych lat na umiejętność samodoskonalenia się. W nauczaniu stosuje się podejście kaizen (ja to znam z Japonii akurat) — ciągłego, stopniowego ulepszania, a w szkołach spotyka się praktyki, w których uczniowie analizują sposób rozwiązania problemu, porównują strategie i poprawiają własne rozwiązania. Nie chodzi tylko o otrzymanie oceny. Problemy pojawiły się wtedy kiedy doszła do tego rywalizacja, bo w takim Singapurze ilość dobrych szkół jest ograniczona, a chętnych bardzo, bardzo dużo.
        • nikki30 Re: Badanie PISA 08.09.26, 13:35
          Bardziej zestresowane było moje dziecko w polskiej szkole niż w szkole w Singapurze.
    • bi_scotti Re: Badanie PISA 08.09.26, 13:25
      Ja mysle, ze bardzo ciekawym byloby wiedziec co tak super robi Estonia, ze jest so up (#7) in the ranking (BTW, congrats dla Estonii smile). Jakos mi sie wydaje, ze PL latwiej byloby "sciagnac" good ideas z Estonii niz np. z Hong Kong czy Taiwan. Cheers.
      • nikki30 Re: Badanie PISA 08.09.26, 13:44
        Szkolnictwo w Estonii jest oparte głównie na modelu fińskim. Mają bardzo wymagający program nauczania, wręcz akademicki, ale mają mało testów i egzaminów.
        • grey_delphinum Re: Badanie PISA 08.09.26, 13:48
          nikki30 napisała:

. Mają bardzo wymaga
          > jący program nauczania, wręcz akademicki
          >

A co to oznacza w praktyce?
          • nikki30 Re: Badanie PISA 08.09.26, 14:02
            Estoński program wymaga rozwijania umiejętności uczenia się, krytycznego myślenia, rozwiązywania problemów, wykorzystywania wiedzy w nowych sytuacjach i łączenia różnych dziedzin. I z tego co brat opowiada to w szkołach jest ogromny nacisk na używanie nowych technologii. Podobnie jest w Finlandii nie zachęca się dzieci do rozwijania kompetencji w zawodach, które nie mają przyszłości.
      • grey_delphinum Re: Badanie PISA 08.09.26, 13:46
        bi_scotti napisała:

> Ja mysle, ze bardzo ciekawym byloby wiedziec co tak super robi Estonia, ze jest
        > so up (#7) in the ranking (BTW, congrats dla Estonii smile). Jakos mi sie wydaje,
        > ze PL latwiej byloby "sciagnac" good ideas z Estonii niz np. z Hong Kong czy T
        > aiwan. Cheers.
        >

Na pewno w Estonii sa dużo większe nakłady na edukację, a nauczyciele mają sporą autonomię w doborze metod nauczania itd. i cieszą się społecznym zaufaniem, co na pewno przekłada się na komfort pracy.
        Natomiast nie wiem, czy sa częste kartkówki, klasówki itp. i jaki wplyw na sprawy szkolne mają rodzice.

Moze któraś z forumek ma coś więcej do powiedzenia na ten temat.
      • ursula.iguaran Re: Badanie PISA 08.09.26, 13:46
        Najlepiej sciągnąc wzory z Finlandii, mamy całkiem podobny system, wymaga tylko dopracowania.

Polskiej szkole dużo złego zrobiły nie do końca przemyślane zmiany kolejnych rządów (sześciolatki/nie szesciolatki, gimnazja/wycofanie gimnazjów). Zmiany w systemie szkolnym nie powinny być nagłe, jeżeli coś zmieniamy powinien być konsensus wszystkich partii i umowa że kolejna partia rządząca zaraz nie zmieni tego co poprzednicy wprowadzili.
        • bi_scotti Re: Badanie PISA 08.09.26, 14:00
          ursula.iguaran napisała:

> Najlepiej sciągnąc wzory z Finlandii, mamy całkiem podobny system, wymaga tylko
          > dopracowania.

TO jest juz dosc stara ksiazka (2013) ale nie wiem czy cos nowszego jest do poczytania na temat. Maybe still interesting wlasnie w kontekscie podobienstw & roznic miedzy edu w PL a Finland, ale przeciez nie tylko. Cheers.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka