Dodaj do ulubionych

Prośba o poradę - zmywarka

06.02.13, 22:40
Planuję kupić moją pierwszą zmywarkę smile
Wiele modeli już obejrzałam - waham się również co do marki.

Proszę podajcie mi wasze domowe niezawodne marki i modele - jeśli takie istnieją smile
Chciałabym kupić jakąś fajną, która nie padnie po 2 latach.

Nie mam szczęścia do urządzeń - pralka 4 lata na złom, lodówka 3 lata na złom... nie opłacało się naprawiać.

Dzięki.
Obserwuj wątek
    • lexie007 Re: Prośba o poradę - zmywarka 06.02.13, 23:00
      bosh, mam tylko taki sprzet domowy . jestem bardzo zadow. ze zmywarki pralki lodowki czy nawet suszarki do wlosow. nigdy jeszcze mi sie nic nie zepulosmile
      • landora Re: Prośba o poradę - zmywarka 06.02.13, 23:20
        Mam Boscha po poprzednich właścicielach. Nie wiem, ile ma lat, na pewno dobrze ponad 5. Domywa pięknie, działa bez zarzutu.
    • barabasia2 Re: Prośba o poradę - zmywarka 06.02.13, 23:00
      mój bosch działa bez zarzutu już 5 rok. Mam z opcją mycia garnków (75 stopni), ale nigdy szczerze tego nie użyłam. Myje garnki dobrze w 65 stopniach. Zwykle używam programu eco (50 stopni).
    • jematkajakichmalo Re: Prośba o poradę - zmywarka 06.02.13, 23:17
      Miele.
      Probowalam z innymi sprzetami, ale i tak predzej czy pozniej wszystko wymienialismy bo sie psulo.
      • pocztarenata Re: Prośba o poradę - zmywarka 06.02.13, 23:24
        Bosch.
    • zurekgirl Re: Prośba o poradę - zmywarka 06.02.13, 23:31
      AEG Favorit i jakies numerki. Dziala dzien w dzien od 12 lat, jest doskonala, polecil nam ja znajomy serwisant zmywarek. Guzik wl/wyl, 6 guzikow z programami i tyle. Nawet sie przeprowadzala z nami. Nigdy nie wymagala napraw. Jedyny minus- sa juz na rynku bardziej ciche zmywarki.
      • jematkajakichmalo Re: Prośba o poradę - zmywarka 07.02.13, 13:58
        To masz chyba wyjatkowe szczescie. Jak kupowalam kuchnie to ta ktora chcialam byla wtedy do wziecia tylko ze sprzetem AEG. W ciagu 4 lat wymienilismy WSZYSTKO sad Jeszcze zostala kuchenka indukcyjna, ale ja tez trzeba wymienic, bo tamta musielismy naprawiac i prawdopodobnie tez dlugo nie pociagnie...

W pracy mamy pralke Miele, ktora dziala od ok. 12 lat dzien w dzien, sa dni gdzie jest wlaczona i 4 x a pomimo tego chodzi bez zarzutu.
    • selica Re: Prośba o poradę - zmywarka 06.02.13, 23:41
      Bosch jest generalnie ok, tylko na szklankach zostawia niezmywalne smugi niewiadomego pochodzenia. Co ja źle robię, że ciągle mam te smugi na szklankach? Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że to wina szklanek (ikea, home&you).
      • mruwa9 Re: Prośba o poradę - zmywarka 07.02.13, 07:45
        smugi moga byc spowodowane przez twarda wode lub zbyt duzo nablyszczacza. Wyreguluj dozowanie soli i nablyszczacza (nawet, jesli uzywasz tabletek), a powinno byc dobrze. Nie wierze, ze to wina zmywarki.
      • lexie007 selica 07.02.13, 10:58
        te smugi moga byc o tego ze szklanki stoja za blisko siebie w zmywarce.
      • twoj_aniol_stroz Re: Prośba o poradę - zmywarka 07.02.13, 11:03
        Smugi mogą powstawać na złej jakości szkle. Szkło wbrew pozorom jest dość reaktywną substancją.
    • budyniowatowe Re: Prośba o poradę - zmywarka 07.02.13, 01:54
      Jak juz wybierzesz model, to jeszcze przed zakupem wez swoje domowe miseczki i talerze do zupy i sprawdz czy bedzie ich jak poukladac. The druty nie zawsze sa odpowiednio rozmieszczone. Wlasnie w tej chwili mam taki model, ze trzeba sie niezle naglowkowac coby kazde naczynie znalazlo swoje miejsce.
    • kocianna Re: Prośba o poradę - zmywarka 07.02.13, 07:36
      Bosch/Siemens - ja mam od 11 lat, teściowa od 16, nigdy nic im się nie działo, jeśli nie liczyć zatkania odpływu pestką cytryny smile Tfu tfu. Jestem też co najmniej trzecim użytkownikiem 12-letniej służbowej pralki tego samego producenta - chodzi jak złoto.
    • mruwa9 Re: Prośba o poradę - zmywarka 07.02.13, 08:00
      na pewno unikaj producentow, typu ariston, amica, beko, candy itp, bo to sa wlasnie krotkoczasowe jednorazowki. Moze sie zdarzyc ze bedziesz miala szczescie i trafi ci sie bezawaryjny sprzet, ale to jak wygrac w totka- niektorym sie udaje, ale prawdopodobienstwo male.
      Miele na pewno jest klasa sam dla siebie. Mozna tez patrzec na Bosch, Siemens, Husqvarna, Electrolux, nawet Whirlpool.
      Lepszy najprostszy model Miele, niz najbardziej wypasiona Candy. Na co warto zwracac uwage? Nie zwracaj uwagi na funkcje pol wsadu, to pic na wode. Pol wsadu nie oznacza o polowe mniejszego zuzycia wody czy pradu, wiec jej uzycie nie ma ekonomicznego uzasadnienia, mozna zaczekac, az bedzie pelny aladunek, lub wlaczyc niepelna. Funkcja opoznionego startu bywa przydatna, ale nie jest niezbedna (warto ja wybrac, jesli masz 2 taryfy cen za prad). Jesli tylko masz miejsce, to wybierz zmywarke o szer. 60cm. 45cm to kiepski kompromis. Zwroc uwage, aby dno zmywarki bylo metalowe, nie plastikowe, zmywarki Miele maja rowniez metalowe dolne ramie myjace (ma znaczenie, widzialam uszkodzone ramie, przebite nozem, ktory przelecial przez dolny kosz i wybil dziure w dolnym ramieniu myjacym) Bardzo przydatny jest skladany "ruszt" - kosz zwlaszcza dolny, zeby moc zmiescic gary. Fajna jest szuflada na sztucce, zamiast koszyka. Sztucce lepiej sie domywaja, no i oszczedza sie miejsce w koszu, na talerze i gary.
      • jematkajakichmalo Re: Prośba o poradę - zmywarka 07.02.13, 13:52
        Tak wlasnie te cechy, ktore wymienilas sa wazne. Dla mnie najfajniejszym rozwiazaniem okazala sie szuflada na sztucce zamiast kosza, to daje naprawde sporo miejsca na inne naczynia.
        Ja uzywam wlasciwie tylko dwoch programow: szybkiego, ktroy myje naprawde w krotkim czasie, ale robi tto dobrze, bo temp. wody jest bardzo wysoka i normalnego/dlugiego, ktorego uzywam, jak zmywara jest pelniusienka po brzegi i jest w niej wiele garnkow smile
      • turnesolka Re: Prośba o poradę - zmywarka 09.02.13, 22:11
        potwierdzam Amica, to największe g... jakie sobie możesz wyobrazić. Po ok 1,5 mordęgi z tą zmywarką - wypadająca uszczelka (tak cała uszczelka może wypadać ze zmywarki) i ogólnie bardzo słabemu domywaniu mimo najlepszych środków i najwyższego programu, zmywarka się zepsuła - przestała odpompowywać wodę. Nawet nie będę próbować jej naprawić bo tak jej nie cierpię podobnie jak ludzi z Amici, którzy miesiącami mnie zwodzili i obiecywali ze coś pomogą z tą uszczelką. Banda oszustów i krętaczy. To nie jest tylko moja opinia, internet aż kipi od tego typu opinii o Amice.
        Wracam do Boscha! nie wiem co mi wogle szczeliło do głowy że po 3 zmywarkach boscha, które są świetne i nadal działają (pozostały w mieszkaniach po wyprowadzce) kupiłam tą Amicę. To musiało być jakieś ciążowe zaćmienie umysłu (bo w ciąży ją wybierałam). Nigdy więcej takiej głupoty nie zrobię.
    • thorgalla Re: Prośba o poradę - zmywarka 07.02.13, 08:20
      Im mniej programów tym lepiej,to nie pralka.
      Ja uwielbiam swojego Bosha,domywa nawet przypalone garnki po budyniu.
    • scarlett.o-hara Re: Prośba o poradę - zmywarka 07.02.13, 08:46
      Moja pierwsza zmywarka to była Whirlpool - 45 cm, wolnostojąca. Chodziła bez zarzutu. Została na wyposażeniu starego mieszkania. Teraz mam Mastercook 60 cm i też jestem zadowolona. Jest pod zabudowę, ma możliwość opóźnionego startu, z którego korzystam, bo mam 2 taryfy na prąd. W ogóle w domu mam wszystkie sprzęty Mastercooka: pralka, lodówka, okap, płyta indukcyjna i piekarnik. Tylko mikrofalówkę mam Zelmera.
      Ogólnie zmywarka droga nie była, bo tylko 1000 zł kosztowała, a się sprawdza i póki co jestem zadowolona.
    • lexie007 Re: Prośba o poradę - zmywarka 07.02.13, 10:57
      i koniecznie unikaj kupna sprzetu z firmy hot point!!!!
      moj znajomy wynajmuje apartamenty gdzie wszytskie tam sprzety agd to wlasnie tej firmy , co rok w kazdym mieszkaniu wymieniaja , bo psuja sie zaraz po 2 latach uzywania..
      • zuzanna56 Re: Prośba o poradę - zmywarka 07.02.13, 11:00
        Bosch
    • upartamama Re: Prośba o poradę - zmywarka 20.03.13, 13:44
      Poradźcie bo od niedawna mam zmywarkę.
      Czym się różni program eco od auto (ta sama temp. 50 stoni eco 2:50 auto 2:30)
      czy w 70 stopniach nie zniszczą się teflonowe patelnie czy emaliowane garnki?
      Czy ktoś mył w zmywarce chodzież w różyczki?
      • mruwa9 Re: Prośba o poradę - zmywarka 21.03.13, 01:18
        Programy eco to pic na wode, zwykle trwaja dluzej, a oszczednosci wody i energii sa znikome, wystarczy starannie przeczytac instrukcje obslugi.
        Teflon zniszczy sie w kazdej temperaturze, tu wiecej do powiedzenia maja detergenty, niz temperatura. Jesli ci nie zal patelni, zmywaj w zmywarce, ale jesli chcesz teflon ochronic- myj recznie.
        Nie iem, co to jest chodziez w rozyczki, ale zlocenia zlaza podczas mycia w zmywarce. Jesli chcesz myc delikatna porcelane w zmywarce, to nastawiaj program delikatny i nie dawaj w ogole proszku, niech myje sama woda.
        Emaliowane garnki jak najbardziej do zmywarki.
    • pelissa81 Re: Prośba o poradę - zmywarka 20.03.13, 13:55
      powtarza się widzę. Ja mam Bosch'a.
    • mama766 Re: Prośba o poradę - zmywarka 20.03.13, 14:13
      mam boscha generalnie działa sprawnie tylko ostatnio w szklankach i kubkach zostaje mi taki dziwny osad, taki wysuszony piasek, malutkie trociny cholera wie co to jest i jak to opisać smile nie bardzo wiem jak ugryźć temat, zmywarka jest regularnie myta smile
    • a-inka Re: Prośba o poradę - zmywarka 20.03.13, 14:26
      Znowu wątek zmywarkowywink
      Mam Boscha,prawie 7 lat,chodzi jak przecinak,szczerze polecamsmile
      • roks30 Re: Prośba o poradę - zmywarka 20.03.13, 14:57
        Czy ktoś ma może zmywarkę AEG-Electrolux? Mam pytanie.
    • suazi1 Re: Prośba o poradę - zmywarka 20.03.13, 14:55
      Bosch. Działa bez zarzutu od 15 lat, jest w użyciu codziennie, pamięta jeszcze czasy mojej teściowej. Nawet nie obraziłabym się gdyby w końcu padła, byłby pretekst, żeby zmienić na nowszego boscha, ale się na to nie zanosi wink
      • saszanasza Re: Prośba o poradę - zmywarka 20.03.13, 18:58
        mam boscha.
    • imasumak Re: Prośba o poradę - zmywarka 20.03.13, 22:52
      Bosch, możesz dodatkowo dokupić kilka lat gwarancji. Ja mam już kolejną zmywarkę w swoim życiu, i poza sprzętem Miele, który kupił jeszcze mój tata na początku lat 80' i która chodziła bez zarzutu 25 lat, tylko Bosch sprawdza się na dłuższą metę (póki co, 8 lat bezawaryjnego użytkowania)
    • maderta Re: Prośba o poradę - zmywarka 20.03.13, 23:11
      Modelu nie polecę konkretnego, ale firmę tak - BOSCH. Jak dla mnie niezawodna. mam i pralkę i lodówkę i zmywarkę, wszystko śmiga elegancko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka