zuzann-a Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 21.03.13, 09:54 Mam hashimoto, niedoczynność tarczycy i moją największą zmorę czyli łuszczycę Odpowiedz Link Zgłoś
zuzann-a Re: 21.03.13, 18:30 I jak sobie radzisz? Co stosujesz, sterydy czy jakieś inne mazidła? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 23.03.13, 13:44 Sterydow w masci nie biore, natluszczam "miejsca" po prostu. Czasem, kiedy astma wymyka sie spod kontroli stosuje sterydy doustnie, a wtedy i luszczyca "przechodzi" . Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 21.03.13, 16:22 mam i jest to dolujace Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 21.03.13, 16:31 Tylko wadę kręgosłupa, to raczej schorzenie niż choroba. Nie da się tego poprawić, mogę się tylko starać, żeby się nie pogłębiało. Wtedy byłoby źle. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 21.03.13, 17:30 na szczęście nie! ufffff....zęby, skóra, flaki -wszystko zdrowe, może z glową coś nie tak ale przecież jej nie zdejmę Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 21.03.13, 17:48 Z 6 lat temu przy rutynowym USG wyszło mi PCO. Lekarka wtedy nie robiłą mi dodatkowych badań, powiedziała, że tego się nie leczy, chyba że w ciążę będę chciała zajść. Miałam wtedy 19 l więc ciąża to było coś ostatniego o czym myślałam. I tak sobie żyłam i tyłam radośnie, aż w końcu waga zaczęła osiągać niebezpieczne granice, włosy z głowy leciały garściami, zawroty głowy, bóle i takie tam. Poszłam do endo - położył mnie na oddział endokrynologii by przebadać. No i wylazło - PCO które rzutuje na trzustkę - mam hyperinsulinemię i dodatkowo jeszcze wyszło autoimmunologiczne zapalenie tarczycy gratis. Lekarz powiedział, że jeszcze z pół roku i byłaby cukrzyca... . A wystarczyło zrobić test obciązenia glukozą i sprawdzić jak wydzielana jest insulina. Teraz biorę tabletkę gklukofaszu rano, dieta niskiego indeksu glikemicznego i waga ładnie sama leci, chociaż nie odczuwam w ogóle tej diety (w sensie, że głodna nie jestem) Odpowiedz Link Zgłoś
shan_sa Pruszynka... 21.03.13, 18:56 hej pruszynka, mam identycznie to co Ty. Jak mogę się z Tobą skontaktować, byłoby raźniej popisać z kimś kto ma to samo. Ja też biorę metformax Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: Pruszynka... 21.03.13, 19:58 PRV? Mam założone konto gazetowe (pruszynkaaa@gazeta.pl) Ja biorę Glukofasz od ok. 3 tygodni i co ciekawe, mam już 4 kg mniej na liczniku co wcześniej nawet przy dużym wysiłku nie było osiągalne Odpowiedz Link Zgłoś
asis09 Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 21.03.13, 18:10 nadciśnienie wada kręgosłupa borelioza do końvca życia Mój mąż i dziecko też mają boreliozę Odpowiedz Link Zgłoś
pelissa81 Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 22.03.13, 11:14 jak wpadliscie na to, ze macie boelioze? Serio pytam, bo lekarze chyba ja mocno lekcewazą a widac chociaz po tym watku, ze sporo osob ma. Wynikalo z samopoczucia czy rutynowych badan? Odpowiedz Link Zgłoś
latarnia_umarlych Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 22.03.13, 13:45 Ja wylądowałam w szpitalu w środku zimy z powodu bólów kręgosłupa. Badali mnie na wszystko po kolei i wyszła borelioza jako przyczyna. Pół roku wcześniej ugryzł mnie jeden jedyny tego lata kleszcz, na dodatek ledwo się wbił i sam odpadł. W życiu bym nie wpadła, że to to, nie miałam po ukąszeniu żadnych typowych objawów. Potem jeszcze 2 razy ugryzł nie zakażony kleszcz, ale wtedy już za każdym razem miałam rumień. Jeden tak wielki, że wyglądał jak trzeci cycek Odpowiedz Link Zgłoś
magda399 Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 22.03.13, 21:12 Mi koleżanka zasugerowała boreliozę, mam migrenę stad bóle głowy a kleszcza nigdy nie miałam, nie wiem czy można się tego nabawić bez kleszcza? Odpowiedz Link Zgłoś
asis09 Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 23.03.13, 09:04 Znajoma mojej mamy miała bóle głowy, potwierdziło się bb. w cale to nie musi oznaczać u Ciebie tej choroby, ale zrób sobie badania prywatnie i pamiętaj NIE elisę. Odpowiedz Link Zgłoś
shan_sa asis09 23.03.13, 11:31 Asis, napisz proszę jakie więc badania zrobić żeby sprawdzić czy kiedyś kleszcz nie zaraził tym paskudztwem? Chodzi mi o ewentualne o dawne zarażenie, nie świeże Odpowiedz Link Zgłoś
asis09 Re: asis09 23.03.13, 12:19 ja robiłam badanie Western Blot u dr Wielkoszynskiego w Bytomiu. Krew wysyłasz kurierem. Ponieważ to badanie wyszło podejrzane dr skierował mnie na badanie do laboratorium Synevo w Krakowie/ krew wysyłana jest do Berlina/. Napisz maila do dr W albo zadzwoń , podaj swoje objawy a lekarz podpowie co zrobić. Te badania są bardzo drogie Odpowiedz Link Zgłoś
asis09 Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 23.03.13, 09:02 Moja córka miala mały rumień. Kleszcza nie widziałam. Zbadaliśmy oczywiście prywatnie i rozpoczęłam leczenie też prywatnie metodą ILADS ryzykując jak na ruletce. Jak się dowiedziałam o chorobie córki zaczęły mi trzeszczeć wszystkie stawy. Zdecydowałam się na badania 3 miesiące temu. I wyszło Boli mnie kręgosłup 8 lat, mam nadciśnienie, guzka na tarczycy. To zero objawów w porównaniu z innymi. Mąż ból kolana, bezsenność, stany depresyjne, niechęć do wszystkiego, ból kręgosłupa i badanie potwierdziło, ze kiedyś miał kleszczowe zapalenie mózgu. Kleszczy nie pamiętamy Leczymy się dopiero 2 tygodnie Ta choroba to podstępne wredne dziadostwo. A najgorsze, że lekarze traktują ją jak jakąś chorobę widmo. Zaczęłam w pracy i naokoło opowiadać o objawach i skutkach boreliozy. Osoby które się zbadały - 4 - mają potwierdzoną bb. Odpowiedz Link Zgłoś
magda399 Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 02.04.13, 15:37 Dobrze, część objawów pasuje, ale przecież nie namówię lekarza żeby mnie badał pod tym kontem skoro nie wiem jak wygląda kleszcz , popuka się w głowę . Z tego co piszesz mogło tak być, może nie zauważyłam albo coś. To by tłumaczyło problemy z kręgosłupem i bóle głowy, bezsenność jest tylko skutkiem powyższych jak mi się zdawało, nie mogę spać z bólu Odpowiedz Link Zgłoś
asis09 Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 21.03.13, 18:11 Ja sobie nie radzę. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 21.03.13, 19:41 Mam od dziecka silną alergię wziewną - pyłki drzew, traw, pleśń i kurz. Doszła reakcja krzyżowa z brzozą na owoce pestkowe: jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie, śliwki itd Do tego astma. Na dodatek poważna dyskopatia wielopoziomowa z niestabilnością i problemami neurologicznymi. Problemy ze stawami - podejrzenie rzs Przewlekła niewydolność żylna, żylaki Małopłytkowość Niedoczynność tarczycy minęła mi gdy zaszłam w pierwszą ciążę i nigdy nie wróciła. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska25 Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 22.03.13, 09:48 Od dziecka nieustannie poruszam nogami. Córkę mam z wadą serca, astmą oskrzelową- od urodzenia na lekach. Syna mam z ZA. Czasami cieżko, ale i tak dziękuję Bogu, ze tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonka Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 22.03.13, 10:12 Ja nie mam, ale mój mąż ma. Jest to bardzo duże obciążenie psychiczne. Mutacja genu....i skłonność do zakrzepów żylnych. Poki co tabetki do końca życia, ale trzeba bardzo uważac na wszystko. ech... Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 22.03.13, 11:22 próchnica wprawdzie wyleczona, ale jest ;D skłonność (chyba) do torbieli lub stanów przed torbielowych Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 22.03.13, 14:50 Coś tam mam - związane z tarczycą, z metabolizmem, ale traktuję to raczej jako przypadłość, nie chorobę. Powinnam brać leki, ale narazie olewam, za parę lat się pewnie zacznę przejmować bardziej. Za to dużo bardziej martwi mnie choroba męża (wrodzona), bo wiemy że z biegiem lat będzie mu się znacznie pogarszać sprawność. Mam nadzieję, że damy radę. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 22.03.13, 21:27 Mam chore biodra, walczę i walczę, jak się poddam to w końcu wstawię endoprotezy. Ciężko jest tak żyć i ciężko zdecydować o wymianie stawu na sztuczny. Mam momenty załamania, ale ogólnie staram się cieszyć życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
berdanka Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 23.03.13, 01:18 Ja mam. Kilka. Przeżyć się da jak się zapomina. Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 23.03.13, 12:59 e- milia ile masz lat? moje dziecko jako 14latek musi brać hormon tarczycy i co ma powiedzieć? Nie wiedziałam, że przy tarczycy tak się załamuja ludzie. Ja wręcz się ucieszyłam że ogólnie choroba została zdiagnozowana ( czyli koniec życia w niepewności) i teraz TYLKO będzie lepiej...a leki?, kto ich nie bierze.... Odpowiedz Link Zgłoś
pelissa81 Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 23.03.13, 13:30 w sumie pisałam, że chorób nie mam. Ale jednak mam jedną wadę kontrukcyjną, która za to deterominuje sporo w życiu. Mianowicie miałam skręcone kolano (kilka razy się odnawiało) i właściwie nie mam w nim więzadeł. Muszę pilnować się by nie kucać, nie skręcać za szybko nogi. W klubach uważać by nikt mnie nie popchnął itd. No i odpadają wszystkie sporty zimowe oprócz sanek Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 02.04.13, 16:59 Mam astmę, jako przyczyna śmierci zdecydowanie niefajna, więc do końca życia będę skazana na leki i pilnowanie jej. Muszę pamiętać, żeby zabierać leki ze sobą zawsze i wszędzie, nawet jeśli od paru lat czuję się świetnie, bo moja astma to złośliwa i podstępna bestia jest i już prawie udało jej się mnie wykończyć, właśnie kiedy mi się zdawało, że lekarze wykończyli ją. Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: macie jakies choroby, ktore beda wam do konca 02.04.13, 22:22 Niewydolność nerek. Raz lepiej raz gorzej.Do przeszczepu się nie kwalifikuję, a jak się zakwalifikuję to może nie doczekam. To ta gorsza, Oprócz tego jestem po poważnym wypadku z uszkodzeniem kręgosłupa, mam tam odłamek, który kiedyś może spowodować kłopoty, ale na razie o tym nie myślę Odpowiedz Link Zgłoś